Hoppa till innehåll

Elleverantör – Jämför elavtal från elbolag!

Vill du byta till en ny elleverantör? På den här webbplatsen kan du välja mellan de billigaste & bästa elbolagen i hela Sverige. Elavtal uppdateras frekvent och nya erbjudanden och rabatter som hjälpa till att få ner månadskostnaden. Därför har vi sammanställt en jämförelse som syftar till att samla de billigaste elavtalen just nu. Fyll i dina uppgifter till höger och kom i gång med billig el direkt!

Fyll i ditt postnummer

Elbolag med billiga elpriser

Att byta elleverantör kan spara konsumenten i snitt 1 400 kronor per år, enligt Energimarknadsinspektionen. Vi har därför sammanställt ett urval av billiga elavtal i Sverige nedan.

Logo - Fortum

1. Fortum

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:49 kr
Uppsägningstid:60 dagar
  • Fri avgift – 12 mån
  • Lägsta påslag
  • Slipp bindningstid
Logo - Skellefteå kraft

2. Skellefteå Kraft

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:49 kr
Uppsägningstid:0 dagar
  • 100% förnybart
  • Fri avgift – 9 mån
  • Slipp bindningstid
Logo - Greenely

3. Greenely

Avtalstyp:Timpris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:69 kr
Uppsägningstid:14 dagar
  • Fri avgift – 6 mån
  • Lågt påslag
  • Slipp bindningstid
Logo - Telge Energi

4. Telge Energi

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:49 kr
Uppsägningstid:60 dagar
  • Fri avgift – 12 mån
  • Bra kundomdöme
  • Ingen bindningstid
Logo - EON

5. EON

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:45 kr
Uppsägningstid:60 dagar
  • Mixade elavtal
  • Se förbrukningen
  • Utan bindningstid
Logo - Vattenfall

6. Vattenfall

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:69 kr
Uppsägningstid:60 dagar
  • 100 % förnyelsebar el
  • Lågt påslag
  • Slipp bindningstid
Logo - Bixia

7. Bixia

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:39 kr
Uppsägningstid:14 dagar
  • 25 % rabatt
  • 4 öre påslag
  • Låg månadsavgift

Vanliga frågor

Vad anses med billig el?

Billig el innebär ett elavtal som håller hög prestanda – till ett billigt pris. För att ta reda på vilka elabonnemang som kan leverera billig el till dig, bör du titta igenom vår jämförande lista.

Ska jag välja fast eller rörlig pris på elavtalet?

Det beror givetvis på din situation. Ibland kan det fasta elavtalet vara mer attraktivt, samtidigt som det rörliga elavtalet kan vara lika fördelaktigt för andra situationer. Det enklaste sättet att ta reda på vad som passar dig och ditt hushåll är att titta på historiken och jämföra elavtal.

Ska jag byta elleverantör?

Om du är på jakt efter att hitta billig el kan det vara fördelaktigt att jämföra och eventuellt byta elleverantör. På så vis får du en tydligare bild över vad saker och ting bör kosta, och du vinner således auktoritet när det är dags att förhandla med elbolaget.

Hur ser jag min nuvarande månadskostnad?

Det beror på vilket elbolag du har. Men enklaste sättet att ta reda på din förbrukning och månadskostnad är att logga in på aktörens hemsida. Oftast finns det lösningar med mobil e-legitimation som enkelt hjälper dig att navigera till historik och förbrukning.


Byt och jämför elbolag i Sverige – Få billig el

Oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg, Järfälla, Nacka eller Bromma är det enkelt att byta elleverantör i Sverige. Detta eftersom din nya elleverantör i regel brukar sköta hela bytet. Det enda som krävs av dig är egentligen att hitta ett elavtal som är billigare än ditt nuvarande.

Den nya elleverantören kommer därefter komma överens med ditt nuvarande elbolag om startdatum och annat så att du slipper betala dubbelt. Däremot kan det hända att ditt nuvarande elavtal har en uppsägningstid.

Du bör därför alltid kontrollera hur lång tid det är kvar på ditt elavtal. Detta är särskilt viktigt om du har ett fast elpris då dessa i regel brukar ha bindningstid. Parallellt med de rörliga elavtalen som oftast är fria från uppsägningstid.

Jämför alla elbolag innan du väljer elavtal

Över 150 elbolag tävlar nu i Sverige om att ge billiga elpriser till sina kunder. Men trots överflöd av alternativ är det inte alltid klart vilket som är bäst; till exempel kan el till inköpspris, som många antar är billigt, faktiskt resultera i en dyrare månadskostnad totalt. På grund av dolda avgifter.

Du kan ofta få ett billigt elpris som är lägre än majoriteten av hushållen om du väljer ett elavtal med rörligt pris och låga tillägg och avgifter. Nedan går vi igenom vad du behöver tänka på för att få en låg elkostnad, vilket vanligtvis erbjuds som en del av en kampanj för nya kunder.

Om man ser till helheten har rörlig prissättning totalt sett varit billigare, samtidigt som den ”fasta” prissättning för el har sina fördelar.

Byta till en billig elleverantör – 4 steg:

Tid som behövs: 5 minuter

Oavsett om du har ett elavtal idag brukar bytet i regel gå ganska smidigt. Även om du har ett abonnemang med bindningstid går det oftast att ge fullmakt till det nya elbolaget och de kan lösa bytet både smidigt och enkelt.

  1. Det första steget är att välja en elleverantör. Vi rekommenderar att du väljer något av elbolaget som redogörs på vår webbplats.

  2. Ta del av erbjudanden eller rabattkoder om sådana finns tillgängliga.

  3. Kontrollera att elbolaget kan leverera billig el till dig genom att mata in ditt postnummer.

  4. Kom igång med bytet genom att anmäla intresse för det nya elbolaget. De kommer nu (i regel) sköta hela bytet åt dig.

Välj den bästa elleverantören

Att hitta den bästa elleverantören av alla dessa kandidater kan vid första anblick vara en tuff uppgift. Framför allt eftersom det tar ganska lång tid att jämföra alla elbolag och dessutom tar det tid och energi att lokalisera den bästa.

Att utgå från att det billigaste elavtalet även är det bästa är ofta ett misstag. Däremot bör man inte glömma bort variabeln, då priset är vitalt för många hushåll. Det är nämligen oftast just månadskostnaden som är det största incitamentet till att byta av elleverantör.

Billigaste elbolaget

I skrivande stund, sett till prognoser och historik är Fortum det billigaste elbolaget (just nu). Tätt följt av Göta Energi, Telge Energi samt Greenely.

Eftersom det är svårt att kora det bästa elbolaget är det oftast bättre att utse den billigaste aktören. På så vis kan man få en övergripande bild kring elbolag och vad de erbjuder sina kunder. Dessutom, genom att navigera efter priset kan man enkelt få en uppfattning kring vad man kan förvänta sig som kund.

Vi har valt att samla de elleverantörer som erbjuder el till en billig peng – utan att spara in på prestanda och kvalité. På så vis kan du vara säker på att du kommer hitta både den billigaste och bästa elleverantören hos oss.

En utmaning att hitta billig el

Då det finns en hel del olika elbolag i Sverige med varierande priset (det är inte bara den fasta avgiften som bestämmer billigheten) så kan det därför bli svårt att finna billig el. Man bör således alltid titta efter avgifter tillsammans med påslag.

På så vis kan man få en bättre bild kring månadskostnaden. Påslaget handlar om att elbolaget lägger på en avgift på elen som de köper in. Detta påslag ska givetvis täcka företagets utgifter. Det är alltså inte konstigt att det återfinns ett påslag.

Däremot, bör man alltid försöka jämföra påslaget mellan olika leverantörer. Framförallt då det kan skilja sig väldigt mycket beroende på vilken elleverantör man har att göra med. Påslaget kommer dessutom direkt påverka din månadskostnad – och således placeringen av den billigaste elleverantören.

Jämföra billiga elbolag i Sverige

Ett enkelt sätt att hitta bra elleverantörer är givetvis att kolla på kundvolym och andra faktorer. Visst, bara för att en stor massa tror på en sak (eller i det här fallet köper ett abonnemang) behöver det nödvändigtvis inte betyda att bolaget är bäst. Däremot är det en indikator.

Det största elbolaget i Sverige är just nu Fortum, som har nästan en miljon kunder över vårt avlånga land. Detta kan ses som ett kvitto på att elleverantören vet vad de sysslar med och kunderna svarar uppenbarligen genom att stanna kvar.

Fortum kan leverera billig el

Vi har listat Fortum som den bästa & billigaste elleverantören i Sverige. Detta handlar dels om att de i skrivande stund är det största bolaget. Men framförallt handlar det om priset på el tillsammans med erbjudandet gentemot nya kunder.

Som vi tidigare nämnde kan det vara problematiskt att lista det bästa elbolaget. Framförallt eftersom det ofta är väldigt subjektivt. Vad som är bäst för mig behöver nödvändigtvis inte vara bäst för dig, och så vidare.

Däremot – eftersom Fortum dels besitter ett överkomligt månadspris tillsammans med en gedigen mängd nöjda kunder vågar vi placera elleverantören som den bästa just nu.

Få billig el genom att ändra ditt förbrukningsmönster

De som vill åt billig el kan vidta åtgärder genom att ändra sitt energiförbrukningsmönster. Kunder vars elpriser är satta att fluktuera timvis i enlighet med marknadspriser undantas från denna bestämmelse.

Med ett timpris, fluktuerar din kostnad med det aktuella priset för el varje timme på dygnet, snarare än att fluktuera dagligen som är fallet med de flesta rörliga kontrakt.

bild på nordpools spotpris över ett dygn.
Källa, nordpool.

Kostnaden för el kan sänkas genom att flytta användningen till billigare tider på dygnet. Eftersom elpriset bestäms av utbud och efterfrågan på elbörsen, fluktuerar det varje timme. Det är vanligt att elpriserna sjunker mellan midnatt och 05.00 och mellan 11.00 och 13.00. Detta innebär att du måste exempelvis måste planera strategiskt när du laddar ditt elfordon för att spara pengar.

TidPris – per kWh
00:000,32 kr/kWh
01:000,36 kr/kWh
02:000,37 kr/kWh
03:000,34 kr/kWh
04:000,42 kr/kWh
05:000,52 kr/kWh
06:000,51 kr/kWh
07:000,86 kr/kWh
08:000,74 kr/kWh
09:000,71 kr/kWh
10:000,84 kr/kWh
11:000,74 kr/kWh
12:000,72 kr/kWh
Prisexempel* över Spotpris (Nordpool) – Pris lägsta 32 öre/kWh, högsta pris ca 86 öre/kWh) Spotpriser dygn 23-November-2022.

Rörligt elpris innebär billigaste månadskostnaden – historiskt

Det bästa priset för el i längden är ett som förändras. Att välja mellan fast och rörligt elpris är en viktig del för att få ett billigt elavtal.

Ett fast pris på el kan vara bättre för människor som bryr sig mycket om att inte ha några oväntade kostnader. Sedan sätts elpriset för en viss tid, så att du enkelt kan räkna ut hur mycket det kommer att kosta varje månad.

Priset på ett rörligt elavtal förändras med marknaden. Energimarknadsinspektionen menar dock att ett rörligt pris på el har varit bättre (om man kikar historiskt). Det beror bland annat på att när man har ett fast pris så tar elleverantören risken för prisförändringar och behöver lägga till en riskpremie.

Välj ett elavtal med rabatt & erbjudanden

Telge Energi och Fortum, för att nämna ett par exempel, ger attraktiva rabatter till nya kunder. Telge Energi ger en rabatt på 588 kronor under loppet av ett år genom att tillhandahålla service gratis de första 12 månaderna. Det innebär en besparing på över 29 öre/kWh för en kund vars årliga elanvändning bara är 2 000 kWh i en liten lägenhet.

Logo - Telge Energi

Telge Energi – Rabatt värd 588 kr

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:49 kr
Uppsägningstid:60 dagar
  • Fri avgift – 12 mån
  • Bra kundomdöme
  • Ingen bindningstid
Logo - Fortum

Fortum – Rabatt värd ca 500 kr

Avtalstyp:Rörligt pris
Bindningstid:0 mån
Månadskostnad:39 kr
Uppsägningstid:60 dagar
  • Fri avgift – 12 mån
  • Lägsta påslag
  • Slipp bindningstid

Det finns även trevliga erbjudanden från bland annat Greenely, Göta Energi och Skellefteå kraft just nu.

Notera: de flesta erbjudanden har en tidsgräns för när de kan lösas in. Se därför till att du dubbelkollar att erbjudandet fortfarande gäller. Detta görs enklast genom att navigera till elbolagets webbplats. Oftast brukar erbjudanden och rabatter vara synliga på startsidan.

Glöm inte att undersöka ”påslaget”

Att kontrollera påslaget är viktigt för personer som vill hitta billig el. Detta gäller särskilt för personer som använder mycket el, till exempel ägaren till en villa med elvärme. Det så kallade ”påslaget” är en extra kostnad som vanligtvis mäts i per kWh och läggs till spotpriset.

Det gör att den som förbrukar mycket el också får betala en större kostnad för påslaget, även om påslaget är detsamma i öre per kWh. Påslaget är särskilt viktigt för hushåll med hög elförbrukning då det utgör en större del av den totala kostnaden.

Påslaget kan delas upp i två delar:

  1. En del ska täcka elbolagets egna kostnader tillsammans med vinst, det vill säga ett vinstpåslag. Det är det påslag som regleras i elavtalet och är lika för varje månad.
  2. Den andra delen är inköpskostnaderna där exempelvis miljötillägg, elhandlarens kostnad för elcertifikat, administrativa kostnader vid hantering av certifikaten och avgifter till det svenska elnätet samt Nord Pool-avgifter tillsammans med balanskostnader ingår. Dessa kostnader kan ändras från månad till månad och debiteras av alla elleverantörer. De ingår dock ofta i elpriset på notan.

Checklista för att välja ett billigt elavtal

Denna lista med fyra punkter går över några av de vanligaste sätten att spara pengar med ett billigt elavtal. Den talar också om hur man väljer ett elavtal med låg avgift / påslag baserat på hur mycket el man använder, hur man jämför elavtal så att man inte väljer det första bästa, och varför ett bra erbjudande är viktig för att få billig el.

1. Jämför olika elbolag och dess elavtal för att hitta billig el

Människor gör ofta misstaget att skriva på det första elavtalet de ser i stället för att titta på alla alternativ. Har du precis flyttat är chansen stor att någon från ett elbolag ringer dig. På Elleverantör.net har vi satt ihop en lista över några av de billigaste elbolagen så att du kan välja det som passar bäst för ditt hem.

Du kan ta dig tid och få det bästa priset eftersom du skriver på elavtalet direkt på elleverantörens hemsida.

2. Ta del av erbjudanden från elbolagen

En av de mest konkurrensutsatta marknaderna är just den för elavtal och det finns över 150 elleverantörer i Sverige. Det gör att många elbolag lockar nya kunder genom att erbjuda stora rabatter på både tillägg och avgifter i upp till ett år. Med nya kundrabatter kan du spara mycket pengar om du är aktiv och byter elavtal då och då.

Om du inte vill byta elbolag kan du ofta ändå prata med din nuvarande elleverantör för att få bättre villkor efter att ditt erbjudande har upphört.

3. Ha koll på din elförbrukning för skräddarsydda elavtal

Räkna ut hur mycket el ditt hushåll använder. Det kommer nämligen att påverka vilka variabler du bör fokusera på mest.

Om du inte använder så mycket el är det i regel bättre att du väljer ett rörligt elavtal eftersom prisförändringarna blir mindre än om du använder mycket el.

Samtidigt som det fasta elavtalet kan vara att föredra om du använder dig av mycket el.

4. Välj rätt fokusområde – Avgifter och påslag

Om du är ensam och bor i en liten lägenhet bör du inte köpa ett elavtal med hög månadskostnad. Å andra sidan bör en villaägare inte fokusera för mycket på månadskostnaden, i stället bör villaägaren fokusera på att påslaget inte är för högt.

Beroende på situationen så finns det alltså olika parlamenterar man bör beakta och ta hänsyn till.