Hoppa till innehåll

Ale El

Ale El är ett mindre energibolag med elnät inom ett begränsat geografiskt område. Elpriset från Ale El har under början av år 2022 legat något under konkurrenter i närområdet. Ale El har en klar miljöprofil och levererar 100 procent grön el från förnybara energislag. Bolaget erbjuder flera avtalsmodeller med stor flexibilitet.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Ale El

Lanserades:2011
Estimerat pris fast: 1 års bindning: 349,75 öre/kWh
3 års bindning: 237,25 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:175,20 öre/kWh 
Antal kunder:2500+
Bindningstid:1 år eller 3 år
Påslag:Inget påslag
Betyg:(3)

För- och nackdelar med Ale El

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Det går att teckna avtal med fast pris, för ett alternativt tre år
 • Rörligt pris kan tecknas per timme.
 • Avtal med 100 procent förnybar energi utan extra kostnad.
 • Som delägare i Ale ekonomisk förening finns möjlighet till återbäring.
 • Klar information vid aktuella driftstörningar

Nackdelar

 • Ingen kampanjkod / rabattkod.
 • Oklart när chatten är öppen
 • Låg omsättning och låg vinstmarginal
 • Begränsat antal omdömen från kunder

Ale El – en ekonomisk förening

Ale El är en ekonomisk förening som sköter elnätet i Ale och delar av Lilla Edet, två kommuner i västra Götaland norr om Göteborg. Genom dotterbolaget Ale El Elhandel AB säljer Ale El elavtal till hela Sverige, även utanför kommunen. Ale El är certifierade med branschorganisationens Schysst Elhandel och säljer 100 procent förnybar el. 

Ale El är medlemsägt och företaget har ett tydligt fokus på nöjda kunder. I nuläget är det lite drygt 2500 Alebor som är medlemmar och delägare i bolaget. Dotterbolaget Ale El Elhandel AB startades 2011. Elhandelsbolaget hade 2020 en omsättning på knappt 31 miljoner kronor och en vinstmarginal på 1,57 procent.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Teckna ett avtal hos Ale El

 1. Gå till aleel.se/teckna-elavtal/
 2. Välj vilken typ av avtal du är intresserad av. 
 3. Fyll i ditt personnummer så hämtas dina personuppgifter automatiskt.
 4. Godkänn att Ale El hämtar in uppgifter och följ instruktionerna så får du ett prisförslag på ditt elavtal.

Priserna under 2022 hos Ale El

Det är lätt att hitta information om hur Ale Els elpriser har varierat genom deras tjänst Historik Elpriser. Under 2022 kan man se att rörligt elpris har varierat mellan som lägst 108,37 öre/kWh i februari och som högst 177,83 öre/kWh i mars. Här redovisar Ale El kostnaden inklusive elcertifikat, skatt och moms.

Rörligt elpris och timpris

Ale El erbjuder rörligt elpris, och det går att teckna rörligt timpris där man betalar just det timpris som gäller när elen används. Just nu (augusti 2022) ligger det rörliga elpriser för elområde 3 på 172,28 öre/kWh.

Ale El har fast elpris

Ale El erbjuder fast elpris som går att binda över 1 år eller 3 år. Det går även att hitta mellanting mellan rörligt och fast, det elavtalet kallas vintersäkrat.

Autogiro och andra betalningssätt 

Ale El stödjer autogiro. Det går att kombinera e-faktura med autogiro för att samla alla betalningar med faktura i sin internetbank och få en månatlig överblick över utgifterna. Ansökan om autogiro görs på Ale Els hemsida. 

E-faktura 

Ja, det går utmärkt att betala med e-faktura hos Ale El. Ansökan om e-faktura gör man enkelt på sin internetbank. Därefter kommer fakturan direkt till internetbanken som man sedan kan godkänna genom några knapptryck. 

Andra betalningssätt

Ja, förutom autogiro och e-faktura kan man betala sina räkningar till Ale El via pappersfaktura och via e-postfaktura. Med de här betalningssätten tar man själv hand om fakturan och får manuellt se till att fakturan betalas. 

Kampanj- och rabattkoder för Ale El

I nuläget finns det ingen kampanjkod eller några rabattar för Ale El.

Hemsidans kvalitet

Det är lätt att navigera på aleel.se. Man hittar snabbt rätt spår på vad man är ute efter, nytt avtal, kundtjänst, vanliga frågor, aktuella strömavbrott bland mycket annat. Stora ikoner och tydliga fält gör det enkelt att se var man klickar sig vidare. För att hitta kontaktuppgifter krävs det några klick och lite scrollande innan man kommer rätt. I övrigt är det en utmärkt hemsida. 

Finns det “Mina sidor”?Ja, https://aleel.se
Är det tydligt var man loggar in?Ja.
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@aleel.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0303-33 24 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Lunnavägen 2449 50 Alafors

Kundtjänst och support

Genom en meny högst upp på hemsidan hittar man direkt till kundtjänst. På kundtjänst har man flera alternativ till kontakt, man kan mejla, ringa eller chatta. Chatten går till en riktig person och har bestämda öppettider. Det är lite oklart när chatten är öppen, istället hänvisas man till ett kontaktformulär.

En uppgradering hade varit att man kunde få prata med en chattbot när den vanliga personchatten var stängd. Många konsumenter är idag vana vid direkta svar och det kan vara frustrerande att behöva vänta tills kundservice öppnar eller leta själv bland frågor och svar. En chattbot fångar upp även de mest otåliga kunder.

Information om strömavbrott

Ja, som många andra elbolag idag har Ale El en sida med kontinuerligt uppdaterad information om aktuella strömavbrott. I Ale Els version är det en avbrottskarta där driftstörningar markeras i olika färger. 

En kompletterande lista hade varit bra, särskilt då vissa av färgerna på avbrottskartan (röd och grön) är svåra att urskilja för någon som är färgblind. Det finns en RSS-feed för driftstörningsinformation, men frågan är hur många som använder RSS-feed idag.

Felanmälan

Ale El har ett genomtänkt flöde på sina sidor för den som drabbats av strömavbrott. Först slussas man in till avbrottskartan för att få reda på om avbrottet var planerat eller ej. Därefter kan man gå igenom checklista för att se om man själv kan lösa sitt strömavbrott genom att till exempel slå på en jordfelsbrytare eller slå på säkringar.  

Alternativt ska strömavbrottet anmälas till elbolaget. Genom hela processen finns stora tydliga ikoner som gör det lätt att ta kontakt med kundtjänst eller göra en felanmälan direkt om man vill det. 

Ale El – elavtalen

Ale El har en tjänst som hjälper en kund att teckna det elavtal som ger bäst pris beroende på bostadsadress och konsumtion. Förutom standardavtal som rörligt elpris och fast elpris med olika bindningstid erbjuder Ale El ytterligare alternativ. 

Inom kategorin rörligt pris kan man välja rörligt villavolym som passar konsumenten som förbrukar mycket el, och rörligt timpris där man betalar just det pris som gäller under den timme elen förbrukas. Det senare är ett bra alternativ för den som kan och vill använda elen under till exempel natten då elpriserna generellt är lägre. 

Ytterligare ett alternativ är att teckna vintersäkrat elpris där man har ett rörligt pris under de mer stabila sommarmånaderna och ett fast elpris under vintern då elpriserna har en tendens att gå upp. 

En månad eller 14 dagars uppsägningstid

Elavtalet har en uppsägningstid på en månad, medan Ale Els Elnätsavtal har en uppsägningstid på 14 dagar. Uppsägningen gör man genom att ringa eller mejla till Ale Els kundservice. Efter att uppsägningen har godkänts ges en skriftlig bekräftelse. 

Medelbetyg hos kunderna 

Det finns inte många kundrecensioner om Ale El på internet, men enligt 14 omdömen genom Google får företaget i snitt medelbetyg  2,9 av 5 stjärnor. De kritiska kommentarerna verkar handla mest om bristande kundtjänst, medan de bra recensionerna handlar om bra kundtjänst. Få kommenterar elpriset, men antalet recensioner är få och de flesta äldre.  

Det finns inga bluffvarningar om Ale El

Nej, det finns inga varningar om att Ale El är ett blufföretag. Företaget förekommer vare sig på Svensk Handels varningslista eller i Konsumenternas Energimarknadsbyrås klagomålsinformation.

Vanliga frågor om Ale El – FAQ

Är Ale El ett kommunalt bolag?

Nej, Ale El är en kooperativ ekonomisk förening som ägs av medlemmarna. För att bli medlem måste man ansöka och det kan man göra om man är elnätskund hos Ale El. Som medlem får man ta del av eventuella återbäringar från föreningen. 

Har Ale El hand om både elnätet och elavtal?

Ja, Ale El har elnätet i Ale kommun och i delar av Lilla Edets kommun. Dessutom säljer dotterbolaget Ale El Elhandel AB elavtal till privatpersoner i hela Sverige, även utanför de områden där Ale El sköter om elnätet.

Var ligger Ale kommun?

Ale kommun är en liten kommun på drygt 32 000 invånare precis norr om Göteborg. Ale kommun är känt för sina vildmarksområden där det största – Risveden – omfattar hela 20 000 hektar.

Slutsatser om Ale El

Ale El drivs som en ekonomisk förening. Elnätet finns inom ett geografiskt begränsat område. Bolaget har också elhandel och kan leverera el över hela landet.

Jämfört med konkurrerande energileverantörer i sitt närområde har Ale El haft ett något lägre och därmed konkurrenskraftigt pris. 

Bolaget kan erbjuda kunder flexibla avtal. En kund kan teckna avtal om såväl ett rörligt som ett fast pris. Till det kommer ett så kallat vinteravtal, där fast pris gäller under vinterperioden och ett rörligt pris resten av året. För att uppnå lägre energikostnad kan kunden teckna avtal om ett timpris, vilket gör det möjligt för kunden att styra sin förbrukning och därmed sänka sin totala kostnad för energi. 

Ale El har en klart uttalad miljöpolicy. Från bolaget kan avtal tecknas med leverans av 100 procent förnybar energi utan extra kostnader. Den som vill bygga vindkraft eller solceller i egen regi, kan träffa avtal med Ale El som mikroproducent.

Ale El har en hemsida med tydlig information om avtal, driftstörningar, kontaktvägar med mera.

Vi bedömer att Ale El är ett litet men flexibelt elbolag. De som är anslutna till Ale Els elnät kan bli delägare med en relativt begränsad investering. Förutom insyn i bolaget finns också möjlighet att få årlig återbäring.

Det finns endast ett fåtal kundrecensioner. Den kundundersökning som gjorts ger Ale El ett betyg på 2,9 av 5 möjliga.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 3 Snitt: 3]