Hoppa till innehåll

Alingsås Energi

Alingsås Energi är en stabil och trygg leverantör av el. Detta kommunalägda bolag har ett elnät som byggts upp sedan lång tid tillbaka. Bolagets elpriser är i paritet med andra leverantörers i närområdet. Bolagets huvudsakliga energislag är förnybara från vatten, vind och sol. För närvarande tecknas avtal om endast rörligt elpris. (juli 2022)

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Fyll i ditt postnummer
Fyll i din årsförbrukning i kWh

Snabbfakta om Alingsås Energi

Lanserades:1992
Estimerat pris fast:Saknar just nu fast pris (juli 2022)
Estimerat pris rörligt:Snittpris under 2022: 145,48 öre/kwh
Antal kunder:16000+
Bindningstid:Erbjuder just nu ingen bindningstid (juli 2022)
Påslag:3,75 öre/kwh
Betyg:(3)

För- och nackdelar med Alingsås Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

  • Överskådlig hemsida
  • Uppmanar att aktivt välja elavtal
  • Kort uppsägningstid och lätt att byta avtal
  • Levererar förnybar energi
  • Stabil och trygg ägare

Nackdelar

  • Ingen möjlighet att teckna fast pris (juli 2022)
  • Saknar chatt
  • Ingen information vid aktuella driftstörningar

Alingsås Energi – ett kommunalägt bolag

Alingsås Energi är en kommunalägd energikoncern med många olika verksamheter. Koncernen bedriver elhandel, elnät, fjärrvärme, fibernät och tjänster inom energisektorn. Alingsås Energi AB bildades 1992 ur det kommunala elverket, men rötterna går egentligen ända tillbaka till 1909 då Alingsås Stads Elektricitetsverk fick uppdraget att bygga Alingsås elnät. 

Alingsås Energi AB är dotterbolaget inom koncernen som idag bedriver elhandel. År 2021 var omsättningen i bolaget lite drygt 94 miljoner kronor och vinstmarginalen 5,89 procent. Alingsås Energi har ett tydligt fokus på hållbar elproduktion, inte minst genom att vara en av flera delaktiga i Cirkulära Alingsås – ett hållbarhetsprojekt för Alingsås stad som beräknas vara klart till år 2030. Med sitt hållbarhetsfokus erbjuder Alingsås Energi enbart förnybar el med ursprungsgarantier. Den dominerande elproduktionen sker genom vindkraft och vattenkraft. 

Så kommer du igång hos Alingsås Energi

  1. Gå till Alingsås Energi här.
  2. Tryck in ditt postnummer.
  3. Här får du möjlighet att ange dina uppgifter för att få möjliga elpriser. Härifrån guidas du vidare till ett elavtal.

Alingsås Energis priser

Det rörliga elpriset har under året 2022 varierat mellan 110,84 öre/kWh i februari till det högsta värdet på 180,13 öre/kWh i mars månad. Här är kostnaden angiven inklusive moms.

Rörligt pris hos Alingsås Energi 

Alingsås Energi erbjuder rörligt elpris till 126,59 öre/kWh i nuläget (augusti 2022).

Fast pris hos Alingsås Energi

Normalt erbjuder Alingsås Energi fast elpris, men under de rådande omständigheterna med en orolig energimarknad (juli 2022) har Alingsås tillfälligt valt att inte erbjuda fast elpris. 

För att hitta mer aktuella priser för Alingsås Energi och andra elbolag finns det mer information här: elleverantör.net

Betalning hos Alingsås Energi

Det gåratt betala fakturorna från Alingsås Energi med autogiro. Ansökningen om autogiro gör man från sin internetbank. Med autogiro kommer fakturaspecifikationen direkt på Mina Sidor. Om man behöver en fakturaspecifikation på papper eller på e-mail kontaktar man kundtjänsten hos Alingsås Energi.

Alingsås Energi ebjuder även elektroniska fakturor, e-faktura är ett av alternativen. E-fakturan går direkt till internetbanken och där finns all information för att enkelt godkänna betalningen via banken. 

Alingsås Energi har e-postfaktura och pappersfaktura

Ett annat alternativ för att använda ett elektroniskt betalningssätt är att ta emot sin faktura via e-mail. Dessutom erbjuder Alingsås Energi fortfarande möjligheten att betala via pappersfakturor som skickas med den vanliga posten. Pappersfakturan är det alternativ som används om inte användaren hör av sig till Alingsås Energi. Men bolaget poängterar att det är lätt och mer miljövänligt att betala sina fakturor elektroniskt. 

Kampanjer och rabatter hos Alingsås Energi

Just nu finns det ingen kampanjkod eller rabattkod för Alingsås Energi.

Alingsås Energi – hemsidan

Sidan alingsasenergi.se har menyer längst upp på sidan där man snabbt kan hitta till kundservice, hitta kontaktuppgifter och läsa om företaget och dess olika tjänster. Det är också lätt att hitta till Mina Sidor genom en symbol i toppmenyn eller länkar längre ner. Det är lätt att navigera alingsasenergi.se.

Finns det “Mina sidor”?Ja, Logga in | CGI (alingsasenergi.se)
Är det tydligt var man loggar in?Ja.
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@alingsasenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0322 -61 76 17
Är det lätt att hitta adress?Ja, Södra Strömgatan 6, Alingsås

Supporten hos Alingsås Energi

Alingsås Energi erbjuder kundtjänst via mejl, telefon eller genom ett fysiskt besök på Södra Strömgatan i Alingsås. Dessutom finns möjligheten att titta på vanligt förekommande frågor och göra sökningar med fritext. Däremot erbjuder inte Alingsås Energi support via en chatt med en riktigt person eller en bot. 

Att chatten saknas är olyckligt. De flesta företag har en chatt för att nå alla befintliga och potentiella kunder. Utan en chatt missar man många som söker snabba svar på sina frågor och inte har tålamod att gå igenom FAQ-sidor eller vänta på svar per mejl eller telefon.

Information om strömavbrott hos Alingsås Energi

Det är relativt lätt att hitta sidorna om strömavbrott genom att gå in via länkar som “driftstörningar”, eller söka på strömavbrott i sökrutan. När man hittar till sidorna får man först veta att Alingsås arbetar för att undvika driftstörningar, därefter information om hur man gör en felanmälan och allmän information om hur man ska handla vid strömavbrott och vilken ersättning man har rätt till. 

Men den som har drabbats av strömavbrott går nog till dessa sidor för att hitta information om aktuella driftstörningar. Om det står att man faktiskt borde ha strömavbrott eller om man ska göra en felanmälan. En kontinuerligt uppdaterad lista över aktuella driftstörningar som drabbar Alingsås Energis kunder skulle vara användbar.

Felanmälan hos Alingsås Energi

Det är lätt att hitta till de sidor där man gör felanmälan och där hittar man ett elektroniskt felanmälningsformulär för ärenden som inte är akuta. För mer akuta ärenden ska man ringa till Alingsås Energi för att göra sin felanmälan. Här skulle det vara bra med ett alternativ för de som inte vill eller kan göra sin akuta felanmälan via telefon. 

Elavtal hos Alingsås Energi

Alingsås Energi erbjuder normalt fast elpris och rörligt elpris i sina elavtal. Men i de oroliga tider som elmarknaden och omvärlden befinner sig i har Alingsås Energi tillfälligt begränsat sina avtal till rörligt elpris (juli 2022).

Det är lätt att teckna elavtal hos Alingsås Energi, med ett elektroniskt formulär så är avtalet klart och papper skickas hem för underskrift. Flyttar man in i Alingsås Energis nätområde och inte gör något aktivt val får automatiskt ett elavtal med rörligt elpris. Alingsås Energi uppmanar dock till att aktivt välja ett elavtal eftersom det i regel är billigare. 

En månads uppsägningstid

Uppsägningstiden för ett elavtal med Alingsås Energi är en månad. Att byta mellan olika sorters avtal inom Alingsås Energi kan gå snabbare. För ett internt avtalsbyte kontaktar man kundservice för att få mer information. 

Få kundrecensioner av Alingsås Energi

Det finns inte mycket kundrecensioner kring Alingsås Energi. Företaget verkar inte ha rört upp varken positiva eller negativa responser. 

Alingsås Energi är ingen bluff

Nej, Alingsås Energi är inte ett företag som man varnar för. Företaget är ett gediget elhandelsföretag och med kommunen som ägare kan man lita på att företaget inte är ute efter att lura folk. Företaget förekommer vare sig på Svensk Handels varningslista eller i Konsumenternas Energimarknadsbyrås klagomålsinformation.

Vanliga frågor om Alingsås Energi – FAQ

Vad betyder förnybar el som Alingsås Energi har?

Som förnybar el räknas energislag som man kan producera i framtiden utan att de tar slut eller att de påverkar vår miljö eller samhälle negativt. I energimixen som Alingsås Energi erbjuder ingår framför allt tre förnybara energislag: vindkraft, vattenkraft och solkraft. 

Är Alingsås Energi ett kommunalt företag?

Ja, Alingsås Energi AB är ett elhandelsbolag som är dotterbolag till Alingsås Energi Nät AB. Tillsammans ingår företagen i den kommunägda koncernen Alingsås Energi som slutligen är en del av koncernbolaget AB Alingsås Rådhus.

Kan jag köpa el från Alingsås Energi om jag bor utanför Alingsås?

Ja, det går fint att köpa energi från Alingsås Energi även om du bor utanför kommunen. Det finns en stor frihet i Sverige att kunna köpa sin el från det bolag som man tycker är bäst och ger bäst priser oavsett var man bor. Däremot kan man inte ändra på vilket nät man använder. Elnätsavgiften och vilka som tar ut den avgiften beror uteslutande på vilken adress man har. 

Slutsatser

Alingsås Energi är ett kommunalt bolag vars elnät finns inom kommunen. Bolaget bedriver elhandel och säljer även el till kunder utanför kommunens gränser. Huvudsakliga energislag är vattenkraft, vind och sol.

Bolagets elpriser ligger i paritet med andra elleverantörer i närliggande geografiska områden.

I dagsläget tecknar Alingsås Energi endast avtal med rörligt elpris. Normalt finns möjlighet till fast elpris, men i dagens turbulenta elmarknad har detta alternativ till avtal tillfälligt utgått (juli 2022).

Bolaget levererar 100 procent grön el. För den som producerar egen el från sol och vind, finns möjlighet att teckna avtal som mikroproducent.

På företagets hemsida finns alla uppgifter om elavtal och kontaktvägar. På hemsidan är det lätt att navigera och de flesta frågor kommer att finna sina svar. 

Vi bedömer Alingsås Energi som en trygg och stabil leverantör av el vars verksamhet har anor från tidigt 1900-tal.

Det finns bara ett begränsat antal kundomdömen om Alingsås Energi. Några få kritiska beträffande kundservice. Vi utgår ifrån att hälsan tiger still.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 1 Snitt: 3]