Hoppa till innehåll

Billinge Energi

Bixia är en elleverantör som ägs av Tekniska verken i Linköping. Företagets verksamhetsområde är i första hand östra Götaland. Bixia har fokus på närproducerad och förnybar el. En stor del av elen kommer från lokala elproducenter som satsat på vind- och vattenkraftverk på den egna gården eller som installerat solpaneler på tak. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Billinge Energi

Lanserades:1996
Estimerat pris fast:Diskuteras per telefon måndag–torsdag 09:00–12:00.
Estimerat pris rörligt:123,88 öre/kWh inklusive moms
Antal kunder:50 000+
Bindningstid:1 månad för rörligt elpris
Påslag:2,2 öre/kWh
Betyg:3,5

För- och nackdelar med Billinge

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Tydlig information om komponenter i elpriset
 • Överskådlig hemsida
 • Flera avtalsformer
 • kWh-pris kallat Billingemixen erbjuds till vissa kunder, med 50 procent rörligt och 50 procent fast pris
 • Enkla betalningslösningar

Nackdelar

 • I likhet med andra elbolag tecknas avtal om fast pris endast via telefonkontakt
 • Inga kampanj- eller rabattkoder erbjuds
 • “Mina sidor” saknas
 • Begränsad telefontid
 • Oklar information om hur felanmälan ska göras

Lite mer om Billinge Energi

Billinge Energi startade sin verksamhet år 1996. Elleverantören har fokus på ett begränsat lokalt område i Skaraborg. Inriktningen är också att stödja lokalproducenter av elkraft från sol, vind, vatten och biogas. Bolaget ägs av Kraftringen och Skara Energi. Samarbete sker med flera lokala nätbolag. I dagsläget har Billinge Energi cirka 50 000 kunder. Bolaget omsätter mer än 300 miljoner kronor och gör vinst. För att kunna försörja sitt område med energi är Billinge Energi också aktivt på den nordiska elbörsen. Den som har egna solceller kan teckna avtal med företaget som mikroproducent.

Det är lätt att teckna ett elavtal hos Billinge Energi

Billinge Energi gör det lätt att teckna ett nytt elavtal. Hemsidan har flera användbara guider för att hjälpa kunder att hitta rätt bland alla elavtal och elpriser. Redan på första sidan hittar man länkar för att bygga sitt eget elavtal. 

 1. Besök billingeenergi.se här.
 2. Välj om du bor i lägenhet, radhus, villa eller ett stort hus.
 3. Nu kommer ett erbjudande om rörligt pris upp. I rådande omständigheter med osäkra energiprognoser kan man endast teckna rörligt elpris via hemsidan. Vill man ha fast elpris kan man kontakta kundservice. 
 4. Välj om du vill ha vattenkraft eller en nordisk energimix. 
 5. Fyll i startdatum så kommer ett förslag på elpris upp automatiskt.

Pedagogisk prisinformation hos Billinge Energi

Billinge Energi har gjort det enkelt att hitta information om elpris och vilka kostnader som ingår i det man betalar för sin el. Med cirkeldiagram kan man snabbt se vad man betalar för delkostnader som elcertifikat, elskatter, nätavgifter och liknande. 

Informationen om historiska elpriser hos Billinge Energi hittar man enklast genom att söka på ordet “historik” på hemsidans sökfunktion. Under 2022 var priset hittills som lägst i februari månad med 86,70 öre/kWh och högst i mars med 142,30 öre/kWh. Här anger Billinge Energi inköpspriser för elområde 3 utan påslag, moms och årsavgiften. Årsavgiften är för närvarande (augusti 2022) 360 kr exklusive moms.

Rörligt elpris 

Billinge Energi erbjuder rörligt pris på sin el vilket i augusti 2022 ligger på 123,88 öre/kWh inklusive moms. Jämförelsepriserna är:

 • 2000 kWh i årsförbrukning – 146,38 öre/kWh
 • 5000 kWh i årsförbrukning – 132,88 öre/kWh
 • 20 000 kWh i årsförbrukning – 126,13 öre/kWh

I jämförelsepriserna anges totalkostnaden för elen inklusive alla avgifter utom nätavgiften. 

Kontakta Billinge Energi för fast elpris 

Precis som många andra elhandelsbolag har Billinge Energi valt att begränsa tillgången till fast elpris på grund av den osäkra omvärldsanalysen och ryckiga prisstegringar. 

Det går fortfarande att teckna fast elpris hos Billinge Energi, men endast via telefon. De fasta elpriserna erbjuds måndagar till torsdagar mellan klockan 09:00 och 12:00. 

Power Hour hos Billinge Energi

Billinge Energi erbjuder timpris i ett avtal som kallas för Power Hour. För tillfället erbjuder Billinge Energi Power Hour till kunder inom ett begränsat geografiskt område. Är man intresserad av det rekommenderas man att kontakta kundservice.

Spotpriser för mikroproducenter 

Söker man på spotpris på Billinge Energi får man upp tre sökträffar som handlar om hur man kan göra som mikroproducent av el, hur man får el genom ett anvisat elavtal och en frågesida om elpriser. På frågesidan får man generell information om elhandelsbörsen Nord Pool och varför elpriserna är högre i södra Sverige. 

Billinge Energi erbjuder elavtalet BillingeMixen!

Billinge Energi erbjuder ytterligare ett elavtal, BillingeMixen. I BillingeMixen beror aktuellt kWh-pris på en 50/50 mix av fast elpris och rörligt elpris. För närvarande erbjuds BillingeMixen endast kunder i vissa begränsade områden. 

Olika sätt att betala för sin el hos Billinge Energi

På Billinge energi hittar man de vanliga betalningssätten som finns hos de allra flesta elhandelsbolag idag. Därutöver ger ett samarbete med Billogram fler möjligheter.

Autogiro

Det går utmärkt att betala sin faktura via autogiro os Billinge Energi. Autogiro anmäls hos Billinge Energi och då behövs den första fakturan samt BankID. 

E-faktura 

Efter den första fakturan går det bra att betala med e-faktura hos Billinge Energi. En begäran om e-faktura anmäler man hos den egna internetbanken.

Betala räkningar via Billogram

Billinge Energi erbjuder en rad olika betalningslösningar genom ett samarbete med Billogram. På Billogram hittar man information om betalningsmöjligheter och guider för hur man betalar eller till exempel anmäler autogiro. 

Kampanj hos Billinge Energi

Det finns ingen aktuell kampanjkod för Billinge Energi.

Rabattkod för Billinge Energi

Det finns ingen aktuell rabattkod för Billinge Energi.

Lätt att hitta information på billingeenergi.se

Det är lätt att navigera på Billinge Energis hemsida. Länkarna följer naturligt när man scrollar genom sidorna och sidan är uppbyggd så man intuitivt hittar rätt när man letar information. Därutöver är sökfunktionen bra och ger relevanta resultat vid sökning. 

Billinge Energi gör också en fin pedagogisk ansats att förklara hur elprissättning och olika elavtal fungerar. Den pedagogiska ansatsen lyckas, det är lätt att förstå hur man skaffar ett elavtal och vad man egentligen betalar för. 

Tyvärr dras betyget ner något av att det saknas Mina sidor som annars gör det lätt för befintliga kunder att hitta information. Mina sidor är en trygghet för många kunder och gör att kunder känner ett närmare samarbete med företaget. 

Finns det “Mina sidor”?Nej
Är det tydligt var man loggar in?Nej
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@billingenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0511-215 50
Är det lätt att hitta adress?Ja, Sven Adolf Norlings gata 38532 31 Skara

 En personlig kundtjänst

Billinge Energi gör ett fint intryck och presenterar sina medarbetare på ett personligt och trevligt sätt. Kundtjänsten ger också en mängd olika frågor och svar som i många fall löser många funderingar. 

Däremot är den direkta kontakten med kundtjänst begränsad till telefontider mellan 08:00 och 12:00 förutom på fredagar då det är stängt. Det går att mejla in frågor, men det saknas möjligheter att chatta med kundtjänst eller en bot. Här riskerar bolaget att tappa kunder som förväntar sig en direktkontakt när man är i behov av support.

Billinge Energi har ingen information kring driftstörningar

Det saknas information om aktuella strömavbrott på Billinge Energis hemsida och ingen information om hur man ska agera om man råkar ut för ett strömavbrott. 

Felanmälan görs hos kundtjänst

Det är oklart hur man gör en felanmälan på Billinge Energi. Det bästa man kan rekommendera kunder är att kontakta kundtjänst via telefon eller mejl vid problem.

Billinge Energi har Power Hour och BillingeMixen

Billinge Energi erbjuder normalt en mängd olika elavtal som fast elpris, rörligt elpris, timpris – Power Hour – och BillingeMixen. Men i dagens osäkerhet som råder på elhandelsbörsen har Billinge Energi begränsat onlinealternativet till rörligt elpris, medan andra avtal erbjuds kunder i vissa regioner efter kontakt med kundtjänst.

Uppsägningstid hos Billinge Energi

Kunder med rörligt elpris har en uppsägningstid på 1 månad.

Få kundrecensioner för Billinge Energi

Det finns väldigt få recensioner om Billinge Energi och det är oklart vad kunder tycker om företaget och servicen. På Google får företaget betyget 2,8 av 5 men det är baserat på endast 4 personers recensioner. De fyra personerna har inte heller angivit några kommentarer. 

Finns det varning om att Billinge Energi är en bluff?

Nej, Billinge Energi är ett seriöst elhandelsbolag utan anmärkningar eller varningar. 

FAQ

Var är Billinge Energi aktiva?

Billinge Energi är aktiva i Skaraborgs region. Skaraborg var tidigare ett län mellan Vänern och Vättern men är i dag en östlig del av Västra Götalands län.

Kan man köpa Billinge Energis el om man bor i Norrland?

Ja, det går fint att handla el av Billinge Energi även om man inte bor i Skaraborgs region. Billinge Energi riktar sig speciellt mot kunder i Skaraborgs region, men kunder från hela Sverige, även Norrland, är välkomna. 

Vad har Billinge Energi för samhällsengagemang?

Billinge Energi satsar mycket på lokala föreningar i regionen. Satsningen gäller särskilt olika typer av sportklubbar. Billinge Energi betonar särskilt att de agerar i sin lokala region. 

Kan man få förnyelsebar energi från Billinge Energi?

Billinge Energi handlar sin el på den nordiska elbörsen Nord Pool. Där ingår en rad förnyelsebara energikällor i energimixen. För den som endast vill ha förnyelsebar energi från Billinge Energi går det fint att beställa 100 % vattenkraftsenergi.

Hur ser Billinge Energis hållbarhetsprofil ut?

Billinge Energi har en medveten satsning på miljövänlig energi och har en ansats att säkra en hållbar leveranskälla från elproduktion till elanvändare. Det gör visserligen många företag, men Billinge Energi är mycket tydliga med sin nuvarande status och målbild och redovisar hur stor del förnyelsebar energi som ingår i mixen i dagsläget. 

Kan man sälja sin överskottsproduktion till Billinge Energi?

Ja, Billinge Energi köper in den el som du producerar i överskott. Som mikroproducent får du skattereduktion på den energi du säljer, men du får inte sälja mer energi än du köper. Anläggningen får inte ha en större effekt än 43,5 kW och inte heller en säkringsstorlek över 63 A.

Slutsatser

Billinge Energi ingår i Kraftringen-gruppen, där flera lokala nätbolag ingår. Bolaget har en lokal inriktning med huvudkontor i Skara. I princip kan bolaget leverera energi från alla tänkbara energislag. Det finns dock möjlighet att teckna avtal om 100 procent förnyelsebar el från vattenkraft. 

Företaget har priser i paritet med andra bolag inom sitt elnätsområde. I dagens situation, sommaren 2022, med turbulens på elmarknaden, måste vi reservera oss för alltför långtgående prisjämförelser.

Billinge Energi erbjuder flera avtalsformer. Ett speciell avtal är den så kallade “BillingeMixen”. Avtalet innebär en blandning av fast och rörligt pris. För närvarande erbjuds alternativet till endast vissa kunder.

Bolaget stöttar lokal energiproduktion från förnyelsebara källor. Dessutom kan avtal tecknas som mikroproducent, om man installerat sol- eller vindkraft. Med en målmedveten inriktning redovisar Billinge Energi löpande hur olika energikällor fördelas i deras totalleverans av el. 

Vi bedömer Billinge Energi som ett stabilt företag med god förankring hos kunder i närområdet. Omsättningsutveckling och resultat har varit jämna och vinstmarginalen får anses acceptabel för att framtida satsningar ska kunna genomföras. 

Det finns endast ett begränsat antal kundomdömen. Vid en värdering hamnar Billinge Energi på 2,8 av 5,0, men några egentliga kommentarer finns inte. Vi får utgå ifrån att hälsan tiger still.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 3 Snitt: 1.3]