Hoppa till innehåll

Bixia

Bixia är en elleverantör som ägs av Tekniska verken i Linköping. Företagets verksamhetsområde är i första hand östra Götaland. Bixia har fokus på närproducerad och förnybar el. En stor del av elen kommer från lokala elproducenter som satsat på vind- och vattenkraftverk på den egna gården eller som installerat solpaneler på tak. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Fyll i ditt postnummer

Snabbfakta om Bixia

Lanserades:1997
Estimerat pris fast:Ej tillgängligt (augusti 2022)
Estimerat pris rörligt:127,71 öre/kWh för elområde 3
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:14 dagars uppsägningstid på rörligt avtal.12 månaders bindningstid på Bixia Framtid.
Påslag:4 öre/kWh
Betyg:3,5

För- och nackdelar med Bixia

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Bixia erbjuder ett särskilt avtal kallat Bixia Framtid där hälften av elleveransen sker till fast pris.
 • Bixia erbjuder kampanjkod
 • De levererar förnyelsebar el
 • Överskådlig hemsida
 • Enkla betalningsrutiner

Nackdelar

 • Ingen möjlighet att teckna fast pris förutom Bixia Framtid
 • Hemsidans information om Bixia Story är svår att följa
 • Inga rabattkoder förutom till studenter och pensionärer
 • Svårt att hitta mejladresser för kontakt
 • Chattfunktion saknas

Lite mer om Bixia

Bixia satsar på att köpa närproducerad el. Enligt egna uppgifter är de ett av de elbolag som köper in mest förnybar el. Bixia omsätter mer än 3 miljarder kronor. Lönsamheten har tidigare varit god, men senaste räkenskapsåret gjorde bolaget en förlust. Bixia får anses som ett progressivt företag inom elbranschen med särskilt fokus på förnybar el. Exempelvis projekteras en större solpark i Blekinge i samarbete med andra aktörer.

En annan anläggning med solkraft har tagits i drift under 2022 i nordöstra Skåne.

Bixia har förbundit sig att köpa den solel som produceras.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal


Så tecknar du ett avtal 

Tid som behövs: 5 minuter

På bixia.se är det enkelt att teckna ett nytt elavtal. Informationen hittar man på Bixias startsida. Här är en kortfattad guide. 

 1. På bixia.se går du in här.

 2. Skriv in din adress i sökrutan för att få upp möjliga elavtal och priser. 

 3. Markera vilket elavtal du är intresserad av och om du vill ha Bixia Nära. 

 4. Tryck på “fyll i dina uppgifter”. 

 5. Granska sammanställningen.

 6. Klar.

Det är inte svårt att teckna avtal hos Bixia. Bixia Nära är ett sponsoravtal där man betalar en extra månadskostnad för att ge återbäring till lokala elproducenter.

Vilka priser vi hittar hos Bixia

Bixia har ett rörligt elpris som under 2022 nådde sin högsta punkt under mars och sin lägsta punkt under februari. För elområde 3 innebar detta priser på respektive 140,7 öre/kWh och 86,8 öre/kWh. Kostnad anges här utan moms och utan påslag. Elpriserna är högre i elområde 4 och lägre i elområde 1 och 2. För att se de priserna markerar man rätt elområde i rullgardinsmenyn här.

Rörligt elpris med en månadskostnad på 39 kr

Rörligt pris inklusive moms för elområde 3 är 127,71 öre/kWh (augusti 2022). I det priset ingår påslag och moms. Det tillkommer en månadskostnad på 39 kr. Jämförelsepriset beräknat på 100 % förnyelsebar el under föregående månad via Nord Pool är 151,11 öre/kWh för en årsförbrukning på 2000 kWh. De här kostnaderna inkluderar inte nätkostnaden och priserna är något högre i elområde 4 (södra Sverige) och betydligt lägre i de två nordliga elområdena 1 och 2. 

Bixia erbjuder inte fast elpris i nuläget

Bixia erbjuder inte fast elpris i nuläget. Däremot finns möjligheten att få en del av sin el till fast pris i avtalet som kallas Bixia Framtid (se nedan).

Timpris hos Bixia

Det går att teckna ett billig el för timpris hos Bixia. Med timpris avräknas kostnaden timme för timme då elen används mot det aktuella spotpriset på den nordiska elhandelsbörsen – Nord Pool. 

Bixia informerar om spotpriser

Bixia är noga med att ange hur spotpriser varierar över tid och hur de har förändrats från år till år och månad till månad i ett förändrat omvärldsläge. Bixias redovisning av spotpriser hittar du här

Bixia Framtid hos Bixia – hälften fast, hälften rörligt

Bixia har förutom rörligt elpris ett avtal där ungefär hälften av elen handlas i förväg och ger ett fast elavtal medan den andra hälften följer svängningarna på elhandelsbörsen. Avtalet kallas för Bixia Framtid och har ett jämförelsepris på 135,21 öre/kWh för en årsförbrukning på 2000 kWh. Bixia Framtid har en bindningstid på 12 månader. 

Även här är Bixia noggranna med att redovisa svängningar i elpriser och man kan hitta bra och enkelt sammanfattad information om historiska elpriser även för avtalet Bixia Framtid. 

Bixia uppmuntrar elektronisk betalning

Bixia erbjuder betalning via autogiro och möjligheten att betala med e-faktura. Det finns ett anmälningsformulär och mer information här

Bixia avråder från pappersfakturor

Det går att betala med e-postfaktura och det går fortfarande att få sin faktura i pappersformat skickad genom reguljär post. Bixia avråder dock från pappersfakturor och rekommenderar istället elektroniska lösningar med hänvisning till miljö och hållbarhet. 

Kampanj- och rabattkoder hos Bixia

Bixia erbjuder rabatt för de som väljer att teckna avtal med Bixia för sin bostad och sin sommarstuga. I avtalet ges en rabatt på den fasta avgiften under 48 månader. 

Rabattkod för studenter och pensionärer hos Bixia

Det finns ingen aktuell rabattkod för Bixia, men företaget erbjuder rabatt för studenter och pensionärer. Studenter och pensionärer (kunder med en ålder på 65+ år) har båda en reduktion på den fasta avgiften på 25 % i 26 månader. 

bixia.se – en välbalanserad och pedagogisk hemsida

Det är lätt att navigera på bixias hemsida och det går fort att hitta den information man söker. Hemsidan ger ett lugnt intryck utan påträngande reklam. Hemsidan är fokuserad på kunden som vill teckna ett nytt elavtal och på olika aspekter av en hållbar elproduktion. 

I de fall då man inte hittar det man söker är det lätt att hitta rätt med hjälp av fritextsök. Sökfunktionen är bra och ger relevanta sökresultat. 

Informationen som ges är utförlig utan att vara plottrig eller överflödig. För den som i lugn och ro vill läsa om företagets olika elavtal och hur elpriser sätts är bixia.se utmärkt. Det enda som tydligt bryter mot mönstret är de delar av hemsidan som handlar om Bixias historia – Bixia story. Här är det mycket information om många olika saker och det är lite svårt att följa den röda tråden.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0771 – 60 30 30
Är det lätt att hitta adress?Ja, Stortorget 1571 31 Nässjö

Kundtjänst utan något extra

Det går att kontakta Bixias kundtjänst genom telefon eller mejl. Telefonsupporten har öppet mellan 09:00 och 17:00 förutom fredagar då de stänger redan 15:00. Telefonsupporten har inte öppet över lunchtid. Behöver man få tag på Bixia utanför telefontid eller om man saknar möjligheten att ringa hänvisas man till mejlkontakt. 

Det finns inget kontaktformulär för att ta kontakt med Bixia och det finns inget sätt att ta direktkontakt via internet, som genom en chattfunktion. 

Information om strömavbrott hos Bixia

För att se aktuell information om strömavbrott eller andra driftstörningar hänvisas man till det elnätsbolag som levererar strömmen. Här finns länkarna

Bixia hänvisar felanmälan till elnätsbolagen

Precis som med aktuell information om driftstörningar hänvisas man till respektive elnätsbolags hemsida här

Bixia erbjuder Bixia Framtid

Bixia har som många andra elhandelsbolag ingen möjlighet att teckna fast elpris i dagsläget, däremot går det fint att teckna Bixia Framtid där 50 % av elen är given till fast pris. Det är oklart om det har funnits möjligheter att teckna fast elpris tidigare, eller om den möjligheten kommer längre fram. 

Uppsägningstid hos Bixia

Uppsägningstiden är 14 dagar för rörligt elpris och 12 månader för Bixia Framtid. Däremot finns det ingen uppsägningstid om man väljer att gå från rörligt elpris till någon annan avtalsform inom Bixia. 

Nöjda men inte överförtjusta kunder hos Bixia

Av 8 recensioner på Google får Bixia betyget 3 av 5. Åsikterna handlar mest om Bixias kundservice som en del tycker är bra och andra tycker är dålig. På Trustpilot får Bixia samma betyg (3/5) med ungefär samma kommentar förutom att några även klagar på höga priser. 

Bixia är inte en bluff

Det finns inga indikationer på att Bixia är någon bluff när man gör sökningar på företaget i listor såsom Svensk handels varningslista.

Vanliga frågor om Bixia

I vilken region är Bixia aktivt?

Bixia ägs av Tekniska verken i Linköping och levererar el till privatkunder och kunder i Östra Götaland. Är man intresserad av Bixia kan man dock handla el av bolaget oavsett var man bor i Sverige. 

Vilka elavtal har Bixia?

Bixia erbjuder rörligt elpris, rörligt elpris baserat på användning timme för timme samt Bixia Framtid. Med Bixia Framtid kommer ungefär hälften av elen till fast pris medan den andra hälften följer med det rörliga priset. På det sättet kan man få ett rörligt pris, fast utan de skarpa toppar i timpriset som infaller på en osäker elmarknad. 

Hur satsar Bixia på hållbar energiproduktion?

Bixia levererar 100 % förnyelsebar energi. De har också ett stort samarbete med Toyota Material Handling i Mjölby där stora solcellsanläggningar installerades 2019 och 2020. Idag producerar de anläggningarna runt 1 miljon kWh varje år. Bixia erbjuder tilläggsavtalet Bixia Nära där man kan teckna sig på en förhöjd månadsavgift för att gynna lokala elproducenter. Bixia har även en miljöfond och ett samarbete med Erikshjälpen kring solceller.

Kan man sälja el till Bixia?

Bixia har ett tydligt fokus på lokalproducerad el och köper in överskottsel från mikroproducenter, till exempel någon som har solceller på taket. Säljer man överskottsel till Bixia får man fri årsavgift, experthjälp kring solcellsfrågor och ett timpris som motsvarar timspotpriset hos Nord Pool.

När ska jag välja ett rörligt elpris från Bixia?

Med ett rörligt elpris får man det elpris som gäller för tillfället på elprismarknaden. Det är ofta ett fördelaktigt pris och bra om man är intresserad av att hänga med i hur elmarknaden utvecklas. Man kan också välja ett timpris då man kan anpassa sin elanvändning för att hitta de allra lägsta priserna, till exempel under natten. Nackdelen är att elpriserna svänger en del upp och ner, så väljer man det här avtalet måste man kunna hantera tillfälligt dyrare priser. 

Sammanfattning

Bixia ägs av Tekniska verken i Linköping och har ursprungligen sin verksamhet förlagd till östra Götaland. Under senare år har avtal tecknats om framtida leveranser av solel från anläggningar i Blekinge och Skåne. Bixia är en betydande aktör inom området förnyelsebar energi. 

Sommaren 2022 präglas av stor turbulens på elmarknaden. För närvarande erbjuder därför Bixia i huvudsak endast rörliga elpriser. Det finns dock ett undantag med en avtalsmodell som kallas Bixia Framtid. Avtalet innebär att 50 %  av framtida elleveranser kan tecknas till fast pris.

Bixias strategi är att vara verksamt inom förnyelsebar energi. Ett hållbart samhälle är ledord inom företaget. Strategin förverkligas genom att aktivt stötta lokala satsningar på vind- och vattenkraft samt solel. Bixia träffar avtal om inköp av elproduktion.

På Bixias hemsida presenteras utförligt bolagets verksamhet och tänkta expansion i framtiden. 

Vi bedömer Bixia som en intressant leverantör av el för den miljömedvetna som vill förverkliga övergången till ett grönare samhälle. Det kan åstadkommas som både konsument och producent av förnyelsebar energi.

Det finns ett fåtal kundomdömen om Bixia. På en värdeskala har Bixia fått ett betyg på 3 av 5 möjliga.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 17 Snitt: 1.9]