Hoppa till innehåll

Dalakraft

Dalakraft är ett elhandelsföretag som har kontor i Malung, Rättvik och Falun. Företaget säljer el, solpaneler och laddlösningar för elbilar. Försäljningen består av grön el från vatten, vind, sol och biobränslen, det vill säga helt fossilfri el. All el som säljs är ursprungsmärkt. Kunder kan göra tillval av speciellt miljömärkt el. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Dalakraft

Lanserades:År 1996
Snittpris med månadsavläst elmätare under juli 2022:106 öre/kWh
Snittpris de senaste tolv månaderna:96,20 öre/kWh
Antal kunder:Framgår inte
Bindningstid:De har ingen bindningstid 
Påslag:Nej
Betyg:4,2 

För- och nackdelar med Dalakraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

  • Dala Elfond, ett mellanting mellan fast och rörligt pris2.
  • Bra hemsida
  • Enkla betalningssätt

Nackdelar

  • Ingen rabattkod
  • Ingen information om driftstörningar
  • Svårt finna adresser på hemsidan

Lite mer om Dalakraft

Dalakraft ägs av fyra olika elnätsföretag med rötter i Dalarna och Jämtland. Försäljning av el sker dock till hela landet. Företaget redovisar i sitt senaste bokslut en omsättning på 1,6 miljarder kronor med ett starkt resultat från verksamheten.

Liksom flera andra elbolag fokuseras verksamheten på fossilfri el. Det går att teckna avtal med Dalakraft om försäljning av överskottsel från solel som mikroproducent. Bolaget erbjuder också system för batterilagring till sina kunder. Dalakraft erbjuder även möjligheten att bli delägare i vindkraftverk och köpa el till självkostnadspris.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Teckna nytt avtal hos Dalakraft

Tid som behövs: 5 minuter

Så tecknar du nytt avtal hos Dalakraft

  1. Gå till  https://www.dalakraft.se/teckna-elavtal#blielkund

  2. Fyll i ditt telefonnummer och tid så ringer Dalakraft upp dig, alternativt teckna avtal direkt via länken som leder till hemsidan. 

  3. Vill du ha mer information innan du tecknar avtal kan du via länken läsa mer om hur Dala Elfond fungerar.

Dalakrafts priser

Dalakraft har en Dala Elfond där du varken väljer fast eller rörligt elpris. Istället är det experter som ständigt bevakar marknaden åt dig för att du ska få bästa möjliga pris. 

När du tecknat avtal fortgår det tills du själv säger upp det. Du låser inte fast dig till någon bindningstid och det är endast tre månaders uppsägningstid. 

Mellanting av fast och rörligt pris

Dala Elfond är ett elavtal som rör sig – men mindre än den övriga elmarknaden. Eftersom priset ligger mitt emellan rörligt och fast elpris så blir det stabilare över tid. Det blir inte samma höga toppar men hänger trots det med när elpriset sjunker.

Dalakrafts kWh-pris

Under de senaste 12 månaderna har Dala Elfond i snitt kostat 96,20 öre/kWh. I priset är momsen inräknad. 

Under juli månad 2022 kostade elen hos Dala Elfond 106 öre per kWh. 

Så betalar du för elen

Det finns flera olika sätt att betala för elen hos Dalakraft.

Betala med autogiro

Du kan välja att betala med autogiro. Autogiro kan du välja direkt via din internetbank. Du kan också ladda ner en blankett för autogiro via hemsidan – se länk: https://www.dalakraft.se/faq/hur-kan-jag-betala-min-elrakning

Betala med e-faktura

Dalakraft förespråkar digitala betalningsalternativ. Om du inte vill använda autogiro kan du välja att få din faktura antingen via mejl eller som e-faktura. 

Betala med pappersfaktura

Om du vill få fakturan i pappersform är även det en möjlighet.  

Alla betalningsalternativ är avgiftsfria. När du är kund kan du välja betalningsalternativ via Mina Sidor alternativt ringa till Dalakraft på telefon 0771 48 80 00.

Rabattkoder och kunderbjudanden

Det finns inga rabattkoder hos Dalakraft. Men de har många fina erbjudanden för dig som kund. Du kan exempelvis få 15 % rabatt när du beställer ett kit som förvandlar din vanliga trampcykel till en elcykel.

Följ länken för att läsa mer om Dalakrafts kunderbjudanden, https://www.dalakraft.se/upplev-dalakraften/kunderbjudanden

Så användarvänlig är Dalakrafts hemsida

Dalakrafts hemsida är enkel att navigera på. Du hittar snabbt det du letar efter. Om du vill teckna avtal logga in på Mina sidor eller kontakta kundtjänst. Redan på hemsidans förstasida hittar du informationen du behöver. 

Ikonerna är tydliga överst på hemsidan där du kan klicka vidare till det du önskar. Det är dessutom enkelt att kontakta kundtjänst vilket du snabbt hittar information om. 

Scrollar du ner till sidans botten hittar du bland annat vanliga frågor och svar. Det som är svårt är att hitta en adress. Men det kompenseras med hur enkelt det i övrigt är att få kontakt med kundtjänst. 

Finns det “Mina sidor”?Ja, https://www.dalakraft.se/
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@dalakraft.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0771- 48 80 00
Är det lätt att hitta adress?Nej 

Kundtjänst och information

På hemsidan hittar du genast till kundtjänst. Där finns flera alternativ till kontakt. Du kan välja att ringa kundtjänst men kan också lämna ditt telefonnummer så ringer kundtjänst upp dig. Du kan skicka mejl eller fylla i ett mailformulär. Dessutom finns det en chatt.

Att kontakta kundtjänst via telefon kan du göra alla veckans dagar. På vardagar har de öppet mellan kl 08 och 20. Lördagar och söndagar har de öppet mellan kl 10 och 14. 

Det är oklart vilka tider chatten har öppet. Men det kompenseras med den i övrigt tillgängliga kundtjänsten. Det är samma personer som arbetar i kundtjänstens telefon, mail och chatt. 

Dalakraft har ingen chattbot som kan fånga upp kunder under tiden när kundtjänst har stängt. 

Strömavbrott och felanmälan

Information om strömavbrott hittar du inte på Dalakrafts hemsida. Där kan du inte heller göra någon felanmälan. Det beror på att Dalakraft inte står för ditt elnätsavtal. Beroende på var du bor har du ett elnätsföretag som ser till att elen fungerar hemma hos dig. Det är från detta företag du får information om driftstopp och strömavbrott. 

Unikt pris med timmätt elmätare

Om du har en timmätt elmätare får du ett unikt Dala Elfonds-pris. Du betalar då för när och hur du förbrukar elen och debiteras per timme.

I juli 2022 var snittpriset för kunder med månadsavläst elmätare 106 öre/kWh inklusive moms. Sett över en tolvmånadersperiod är snittpriset 96,20 öre/kWh inklusive moms. Det som tillkommer till dessa priser är en förvaltningsavgift på 40 kronor per månad och anläggning.

Bindningstid och uppsägningstid

När du väl har tecknat avtal behöver du inte teckna om det. Avtalet har ingen bindningstid och har endast tre månaders uppsägningstid. 

Kundernas omdömen 

Genom att söka på internet hittar du många omdömen om just Dalakraft. På reco.se har Dalakraft över 4000 omdömen. De många kommentarerna har givit företaget ett snittomdöme på 4,2 av 5 möjliga. I kommentarerna uppges bland annat bra och kunnig kundtjänst samt bra priser.  

Dalakraft – ett hederligt företag

Det framkommer inga indikationer på att Dalakraft är ett blufföretag. Företaget finns varken på varningslistan på Svensk handel eller på Energimarknadsbyråns lista för klagomål. 

Detta frågar många Dalakraft:

Vad är timmätning?

Personer med rörligt avtal betalar ett genomsnittligt pris för sin el som ändras månadsvis. Har du istället timmätning ändras elpriset varje timme. Om du är en medveten elkund kan du använda din el när efterfrågan är liten och priset lägre. 
För att kunna använda timmätning behöver du ha en elmätare som är utformad för detta ändamål. År 2012 infördes en ny lag som innebär att den som äger elmätaren (alltså elnätsbolagen) kostnadsfritt ska byta ut den gamla elmätaren till kunder som önskar timmätning. 

Vilket elavtal ska jag som värnar om miljön välja?

Att köpa vindandelar innebär att du samtidigt investerar i vindkraft och bidrar till en förnybar elproduktion. Vindandelar gör det möjligt att köpa el till produktionskostnad vilket betyder jämna elpriser under lång tid framöver. 
Dalakraft rekommenderar att du köper vindandelar upp till 80 % av ditt elbehov. Resterande 20 % kan kompletteras med annat avtal från Dalakraft, som exempelvis Bra Miljöval. Till en början kan du köpa några få vindandelar för att testa det.

Är solceller lönsamma i Sverige?

Solceller eller solpaneler är underhållsfria och har lång livslängd – upp till 50 år. Det innebär att du under många år kommer att ha gratis el. Avbetalningstiden för solceller brukar vara mellan 10 och 20 år. Det är möjligt att både få investeringsstöd och rot-avdrag vid installation av solceller. Dessutom kan du få betalt för överproduktion av Dalakraft. 

Vad händer med elavtalet om jag flyttar?

Du kan göra en flyttanmälan på Dalakrafts hemsida eller genom att ringa till dem på telefon, 0771 48 80 00. 
Det spelar ingen roll om du flyttar till hus eller lägenhet – du har möjlighet att ta med elavtalet från Dalakraft eller du kan välja att säga upp det. 

Omdöme & recension

Dalakraft ägs av fyra elnätsföretag: Jämtkraft, Dala Energi, Malungs Elverk och Envikens Elverk. Majoritetsägare med 51 procent av aktierna är Jämtkraft. Elhandel bedrivs inom hela landet och all försäljning utgörs av förnyelsebar el. 

Dalakraft erbjuder flera olika avtalsformer. Dessutom finns möjlighet att bli delägare i vindkraftverk och köpa el till självkostnadspris.

I satsningen på förnyelsebar el ingår också att premiera solkraft. Dalakraft köper överskottsel från solcellsanläggningar. Bolaget engagerar sig också i batterilagring och laddstolpar för elbilar på olika sätt.

Dalakrafts hemsida är elegant och ger värdefull information samt är överblickbar.

Vi bedömer Dalakraft som ett tryggt företag med stabila ägare. Bolaget uppvisar en god lönsamhet. En utomstående bedömare tycker sig se ett företag som har utvecklingspotential inom sitt verksamhetsfält.

Det finns ett stort antal kundomdömen om Dalakraft. Det genomsnittliga betyget är mycket gott.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 18 Snitt: 2.1]