Hoppa till innehåll

EON

EON är ett av de tre stora elbolagen på svensk marknaden. Det svenska bolaget ingår i en tysk koncern, som har verksamhet i ett stort antal europeiska länder. I Sverige har bolaget kontor och producerande enheter på flera olika platser i södra Sverige och i mellersta Norrland.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om E.ON

Lanserades:2005 (namnbyte från Sydkraft som startade 1906)
Estimerat pris fast:372,50 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:124,38 öre/kWh
Antal kunder:1 000 000+
Bindningstid:1 månad för byte av elleverantör
Påslag:4 öre/kWh
Betyg:4

För- och nackdelar med EON

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Väletablerat företag
 • Erbjuder flera olika avtalsformer
 • Tecknar fast elpris
 • Tydlig redovisning av vad som ingår i avtal om elpris
 • Lätt att navigera på hemsidan

Nackdelar

 • Svårt att göra prisjämförelser mot andra elbolag
 • Ingen aktuell kampanjkod
 • Ingen rabattkod för nya kunder
 • Irriterande chattbot
 • Negativ kritik avseende service

Lite mer om EON

E.ON i Sverige har etablerats genom att det tyska moderbolaget köpte upp Sydkraft och Graningeverken. Därigenom har ett stort distributionsnät byggts upp. E.ON levererar förnybar energi från sol, vind och vatten. Dessutom har bolaget engagemang i kärnkraft. Av E.ON:s totala försäljning av el uppgår kärnkraftsel till 37 procent. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

E.ON har ambitiösa mål vad gäller framtida elproduktion. År 2025 ska den till 100 procent bestå av förnybar och återvunnen energi. E.ON arbetar bland annat med modeller för att solkraft ska kunna utvecklas för att bli ett betydande energislag. E.ON:s organisation är omfattande med över tvåtusen medarbetare. Det svenska bolaget har huvudkontor i Malmö. E.ON Sverige AB omsätter drygt 25 miljarder kronor och drivs med god lönsamhet.

Så kommer du igång med ett elavtal hos E.ON

Hos E.ON kan man lätt klicka sig vidare till att teckna ett nytt elavtal från hemsidan. När man sedan ska välja avtal väljer man mellan att skaffa ett elavtal där man bor eller dit man ska flytta, och senare får man en prisuppgift beroende på sin förbrukning. De uppgifterna kan vara bra att ha till hands när man sätter igång. 

Tid som behövs: 5 minuter

Så skaffar du ett elavtal på EON

 1. Gå till eon.se här.

 2. Scrolla ner en bit och välj avtalstyp. 

 3. Fyll i ditt postnummer, boendetyp och ungefär hur mycket el du använder. 

 4. Nu kommer prisförslag upp och det är dags att välja rörligt pris eller fast elpris. 

Priser 

Under 2022 har det rörliga elpriset hos E.ON legat som lägst i februari med 89,55 öre/kWh och som högst i juni med 183,26 öre/kWh. Priserna gäller elområde 3 och är angivna utan påslag och utan moms. För den som vill veta mer om olika kostnader som ingår i det rörliga priset har E.ON en detaljerad beskrivning här

E.ON:s rörliga elpris

Rörligt pris hos E.ON för juli 2022 låg på 124,38 öre/kWh för elområde 3. Priset inkluderar elcertifikat, påslag och moms. Påslaget är 4,00 öre/kWh. En årsavgift på 660 kr/år tillkommer utöver det angivna priset. 

Fast pris hos E.ON

Elleverantörer erbjuder fast elpris som idag ligger på 372,50 öre/kWh inklusive moms för en bindningstid på ett år i elområde 3. Det tillkommer en årsavgift på 600 kr/år. 

Timpris hos EON och medelspotpriser

E.ON erbjuder möjligheten att betala timpris då kostnaden för elanvändningen räknas av timme för timme mot Nord Pools spotpriser. Timpriserna varierar från timme till timme och den som är intresserad kan hitta hur stora skillnaderna är hos Nord Pool. För att teckna ett elavtal med timpris kontaktar man E.ON:s kundtjänst. Elbolaget redovisar ett medelspotpris för aktuell månad. Vill man följa marknadsutvecklingen timme för timme hänvisas man till Nord Pools sida.  

E.ON:s kommentarer kring dagens elmarknad

E.ON kommenterar de höga elpriser som råder på marknaden och förklarar vad som påverkar elpriset. Med detaljerade exempel är det lätt att se hur det kWh-pris man betalar består av flera delkostnader såsom elcertifikat, påslag, spotpris, moms och så vidare. Däremot redovisar inte E.ON jämförelsepriser på sidor som handlar om elpriset. Det gör det lite svårare att jämföra E.ON med andra elhandelsbolag.

Det som resulterar i höga elpriser är höga inköpspriser från elbörsen, alltså spotpriserna på Nord Pool. I Norden har ovanligt torrt väder gjort att mindre energi har kunnat genereras i vattenkraftverk. 

Men Norden har även kontakter med övriga Europa och här påverkar konflikten i Ukraina och handeln med utsläppsrätter. E.ON spår att elbörsen kommer att fortsätta svänga kraftigt och runt mycket höga kWh-priser.

Olika fakturahantering hos EON

Det går att betala med autogiro och e-faktura hos E.ON. E.Elbolaget erbjuder även möjligheten att få fakturorna per mejl och sms. Det är oklart om det fortfarande går att teckna sig för avtal där faktureringen går via pappersfakturor. 

Kampanjkoder och rabatter

Det finns ingen aktuell kampanj för elavtalen hos E.ON. Däremot finns det rabattkoder för kunder som redan har valt E.ON som elhandelsbolag. 

Rabatter för befintliga kunder

Det finns ingen aktuell rabattkod för att teckna ett nytt elavtal hos E.ON. Men för den som redan är kund finns det kundspecifika rabatterbjudanden och rabattkoder för till exempel laddbox och luftvärmepump. Det finns även speciella avtal som ger förmåner om man köper solceller. 

Hur hemsidan eon.se fungerar

Det är lätt att navigera på E.ON:s sidor och hitta information om elavtal och priser. E.ON gör en noggrann beskrivning av sina elpriser och det är lätt att hitta priser för fast och rörligt elpris samt historiska priser. EON kommenterar det osäkra läget på energimarknaden och erbjuder flera sätt att granska prisutvecklingen. 

För den som är lite mer insatt är det mycket matnyttigt kring priser. För den som inte har så mycket kunskap, eller har svårt att läsa lite mer komplicerade texter och grafer, kan det vara svårt att navigera i texten. Där har E.ON ett komplement i form av korta informationsfilmer. 

Det som drar ner betyget på E.ON:s hemsida är chattboten som dyker upp i ett pop-up fönster som täcker ungefär en tredjedel av webbläsaren och allt som ligger bakom i form av text, symboler och länkar. Det kan vara svårt att upptäcka det röda krysset nere i högra hörnet som gör att man kan gömma undan chattboten. Därför har den en tendens att vara mer irriterande än hjälpsam.  

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@eon.com
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, tel: 010-228 33 43
Är det lätt att hitta adress?Ja, Carl Gustafs väg 1, 205 09 Malmö

E.ON:s support

E.ON:s kundtjänst är till stor del baserad på en chattbot som hjälper till att leta upp relevanta svar på frågor från kunden. Chattboten fungerar bra, men vill man ha personlig service ombeds man ringa kundtjänst. För vissa tjänster finns det även möjlighet att kontakta EON via e-post. Överallt på kundtjänst får man tillgång till “vanliga frågor” som är en bra hjälp. Frågorna är många och svaren tydliga. Förutom att det kan vara svårt att se hur man avslutar chattboten så ger kundtjänsten utmärkt support. 

Hur man hittar information om strömavbrott hos E.ON

E.ON har en utförlig service för att se pågående strömavbrott och driftstörningar i området genom en lista eller en karttjänst. I samband med aktuell information om driftstörningar finns det guider för egen felsökning och hur man felanmäler till EON. 

Det är lätt att felanmäla 

E.ON har en utmärkt tjänst för att felanmäla till exempel strömavbrott. Sidan för felanmälan hittar du här. Anmälningar av driftstörningar kan göras dygnet runt och det finns flera olika alternativ att anmäla ett fel. 

E.ON har många olika elavtal

E.ON erbjuder tre olika avtal, fast elpris med ett års bindningstid, rörligt pris och timpris. Det är få elhandelsbolag som erbjuder fast elpris i dagens osäkra världsläge och E.ON erbjuder endast fast elpris med ett års bindningstid. 

Uppsägningstid hos E.ON

Uppsägningstiden är 10 dagar om man flyttar och en månad om man byter elbolag. 

Låga kundbetyg och klagomål om dålig service

På Trustpilot får E.ON ett dåligt betyg. Av 282 recensioner är medelbetyget 1,3 av 5 möjliga. De flesta negativa åsikterna handlar om dålig service och en dåligt fungerande kundtjänst. 16 recensioner av E.ON:s kundtjänst på Google bekräftar bilden med ett snittbetyg på 2,1 av 5.

Bluffvarning

Det finns inga indikationer på att E.ON är ett blufföretag. E.ON är ett mycket stort och välkänt elhandelsbolag och nätägare i Sverige, och man kan lita på att bolaget är seriöst.

Vanliga frågor om E.ON:

Kan jag sälja överskottsel till E.ON?

Ja, E.ON köper överskottsel från mikroproducenter. Genom att lägga till avtalet Solklart när du köper solceller kan du sälja din överskottsel till E.ON för spotpris plus 20 öre/kWh hela det första året.

Måste jag ha EON:s elnät för att köpa E.ON:s el?

Nej, om du har EON:s elnät så blir du anvisad E.ON som elleverantör automatiskt. Om du bor utanför E.ON:s nätområde kan du fortfarande teckna ett avtal för att köpa din el från EON. Elnätet kan man inte välja, men elen som levereras i elnätet kan man köpa från olika leverantörer.

Kan E.ON hjälpa mig med solceller?

Ja, E.ON hjälper till i processen med att skaffa solceller. Dels genom avtalet Solklart, dels genom kostnadsfri rådgivning innan solcellerna köps in. Precis som andra elhandelsbolag i Sverige satsar E.ON mycket på att hållbarhetssäkra sin elproduktion och sin elhandel.

Vad betyder det att E.ON hjälper till att elsäkra hemmet?

Med E.ON:s smarta elmätare kan man som kund övervaka elanvändningen timme för timme. Det kan ge bra vinster att utnyttja elen när timpriset är som lägst, till exempel under natten, om man har tecknat ett timprisavtal. Den smarta elmätaren kan även hjälpa till att förkorta strömavbrott och identifiera eltjuvar i hemmet. 

Omdöme & recension

E.ON är en mycket stor elleverantör i södra och mellersta Sverige. E.ON Sverige AB ingår i en stor tysk energikoncern. Bolaget har ambitioner för att kunna leverera fossilfri el. Av E.ON:s totala elförsäljning idag kommer 63 procent från förnybara och återvunna energislag och resten från kärnkraft.

E.ON erbjuder flera olika avtalstyper med rörligt och fast elpris. Bolaget redovisar i detalj hur deras pris är uppbyggt. Bolaget har goda förutsättningar att erbjuda konkurrenskraftiga priser. Med rådande situation på elmarknaden kan fast pris endast tecknas för ett år framåt.

Likt många andra elbolag fäster E.ON stor vikt vid miljöfrågor. Resurser läggs på att skapa smarta energisystem, där lokala mindre samhällen ska kunna försörja sig på el från solceller. E.ON erbjuder också hjälp för det enskilda hushållet att löpande kunna följa upp sin energiförbrukning.

Den som installerar solceller kan som mikroproducent teckna avtal med E.ON om att sälja överskottsenergi till bolagets elnät.

Vi bedömer E.ON som ett mycket seriöst och pålitligt företag med resurser för att långsiktigt kunna erbjuda elmarknaden konkurrenskraftig el. Inte minst från förnyelsebara energislag.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 4 Snitt: 1.5]