Hoppa till innehåll

Eksjö Energi

Bolaget har två verksamhetsgrenar inom elområdet. Eksjö Elnät AB äger och ansvarar för eldistribution inom Eksjö kommun. Elhandel bedrivs av Eksjö Energi ELIT AB. All el som säljs kommer från förnyelsebara källor som vind, vatten, sol och bioenergi. Eksjö Energi är ett kommunalt bolag som även ansvarar för renhållning, fjärrvärme med mera.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Eksjö Energi

Lanserades:Informationen saknas
Estimerat pris fast:6 månaders avtalstid: 454,13 öre/kWh 1 års avtalstid: 368,50 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:123,23 öre/kWh
Antal kunder:Informationen saknas
Bindningstid:1 månad
Påslag:2,60 öre/kWh
Betyg:2,5

För- och nackdelar med Eksjö Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Fast elpris med avtalstid på 12 månader
 • Tydlig redovisning av elpriset
 • Enbart förnyelsebara energislag
 • Nöjda kunder

Nackdelar

 • Inga timpriser
 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod
 • Svårnavigerad hemsida
 • Begränsad kundtjänst är en nackdel

Om Eksjö Energi

Elnätsbolaget omsätter drygt 40 miljoner kronor och har god vinstmarginal. Elhandelsbolaget har en försäljning på över 70 miljoner och redovisar en vinst på cirka 2 miljoner kronor. För sin elhandel har bolaget erhållit miljömärkningen BRA MILJÖVAL, vilket innebär att Naturskyddsföreningens krav i olika avseenden uppfylls. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Elhandelsbolaget säljer el till hela landet. Bolaget har möjlighet att köpa överskottsenergi från mikroproducenter som producerar el från förnybara källor. Elnätsbolaget ser positivt på en utveckling där investeringar görs i mindre anläggningar för vindkraft och solel. Samtidigt ställer detta krav på säkerhet i elnätet. Eksjö Elnät AB samarbetar därför med installatörer och innehavare för att garantera säkerheten vid mikroproduktion av el. 

En kort guide för att teckna avtal

Tid som behövs: 5 minuter

Det är lite svårt att navigera fram till sidan där man tecknar elavtal med Eksjö Energi. Här kommer en guide som gör det enklare. 

 1. Elavtalen på eksjoenergi.se hittar man här.

 2. Markera den ungefärliga årsförbrukningen och ange hemkommun.

 3. Tryck på “nästa” och välj fast pris eller rörligt pris. 

 4. Nu kommer ett prisförslag upp som är baserat på jämförpris för den angivna årsförbrukningen.

 5. Går man vidare kommer man till ett onlineformulär för personuppgifter, sedan är det klart. 

Enkla och tydliga prisuppgifter på Eksjö Energi

Eksjö Energi gör enkla och tydliga redogörelser för elpriset, vilka kostnader som ingår och hur det har varierat över tid. Under 2022 var rörligt elpris högst under mars med 140,52 öre/kWh och lägst i februari med 83,74 öre/kWh. Prisuppgiften avser inköpspris inklusive elcertifikat.

Rörligt elpris för elområde 3 

Rörligt pris för elområde 3 ligger på 123,23 öre/kWh. Av det är inköpspriset 95,98 öre, påslaget 2,60 öre och momsen 24,65 öre. Inköpspriset inkluderar elcertifikat. Kostnad för grundavgift på 150 kr per år exklusive moms är inte inräknat. 

Jämförpriser för elområde 3 där alla kostnader är inräknade är:

 • 2000 kWh årsförbrukning – 132,60 öre/kWh
 • 5000 kWh årsförbrukning – 126,98 öre/kWh
 • 20 000 kWh årsförbrukning – 124,16 öre/kWh

Fast pris för elområde 3 

De fasta elpriserna är inte angivna direkt på hemsidan, utan ges i pdf-filer som laddas ner. Det gör det lite krångligare att titta runt och jämföra fast elpris hos Eksjö Energi med andra elhandelsbolag. 

För elområde 3 ligger det fasta elpriset för 6 månaders avtalstid på  454,13 öre/kWh, och för 1 års avtalstid på 368,50 öre/kWh. Till det kommer den fasta grundavgiften på 150 kr/år.

Jämförpriserna för elområde 3 och en avtalstid på 6 månader är:

 • 2000 kWh årsförbrukning – 463,40 öre/kWh
 • 5000 kWh årsförbrukning – 457,88 öre/kWh
 • 20 000 kWh årsförbrukning – 455,06 öre/kWh

Jämförpriserna för en avtalstid på 1 år är: 

 • 2000 kWh årsförbrukning – 377,88 öre/kWh
 • 5000 kWh årsförbrukning – 372,25 öre/kWh
 • 20 000 kWh årsförbrukning – 369,44 öre/kWh

Inget timpris hos Eksjö Energi

Eksjö Energi erbjuder inte möjlighet att teckna ett elavtal med rörligt timpris. För att se spotpriser hänvisar Eksjö Energi till Nord Pool.

Betalningssätt hos Eksjö Energi

Det går bra att betala med autogiro hos Eksjö Energi. En anmälan till autogiro är enklast att göra via sin egen internetbank. Eksjö energi har också alternativet att man skriver ut en pappersblankett som man fyller i och skickar med reguljär post till företaget. 

Betala med e-faktura 

Det går bra att betala med e-faktura hos Eksjö Energi och e-faktura går alltid att koppla till autogiro på internetbanken.

Betala fakturor hos Eksjö Energi via Kivra

Eksjö Energi erbjuder faktura via e-post och som pappersfaktura. Anger man inte något alternativ men har Kivra kommer fakturan dit. Det är möjligt att bestämma om man vill betala sin el varje, varannan eller var tredje månad. 

Kampanj- och rabatter hos Eksjö Energi

Det finns ingen kampanjkod eller några aktuella rabatter hos Eksjö Energi.

Inga genvägar på eksjoenergi.se

Eksjö Energi har en relativt svårnavigerad hemsida. I flera fall får man leta en bra stund innan man hittar rätt information. Vill man till exempel teckna ett nytt elavtal med Eksjö Energi får man gå in på “verksamhetsområden”, välja “Elhandel”, scrolla ner och leta upp “Teckna avtal” i små bokstäver i menyn till vänster. 

Texten på hemsidan är kortfattad och det fattas i de flesta fall förklarande avsnitt eller kompletterande informationsvägar genom bilder eller filmer. I flera fall erbjuds man information genom nedladdningsbara pdf-filer istället för att informationen står på hemsidan.

Eksjö Energi verkar i första hand vända sig till befintliga kunder och den kommun som äger bolaget. Med liten text, svåra titlar, få länkar, bilder och filmer ser det inte ut som att företaget har stämt av användarvänligheten på hemsidan. 

En ljusglimt är dock att aktuell driftstatus ligger som en tydlig banner på startsidans översta del och har en länk som man kan klicka på för att få mer information. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundtjanst@eksjoenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0381-19 20 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, 575 80 EksjöBesöksadress: Telegatan 8

En spartansk kundtjänst

Kundtjänsten hos Eksjö Energi är mycket enkel. Det finns möjlighet att kontakta företaget via telefon eller skicka ett mejl. Support via telefon är öppet vardagar, men stänger tidigt under dagar före helgdag och är inte öppet under helger. 

Det finns inga frågor och svar att ta del av på kundtjänstens hemsida och det är osäkert hur man kontaktar företaget i lite mer brådskande ärenden. Det finns ett speciellt nummer för felanmälan men det står inte om det numret är ett journummer eller öppet under samma tider som övrig telefonsupport. 

Snabb information om strömavbrott 

Eksjö Energi länkar från startsidan till en sida med aktuella driftstörningar. Länken är enkel att hitta och sidan med aktuella driftstörningar är enkel att förstå. 

Ett journummer för felanmälan

För att göra en felanmälan följer man länken från startsidan hit. Felanmälan kan göras genom ett online formulär som mestadels handlar om offentliga resurser och platser. För akuta ärenden finns ett journummer. En bra sak med Eksjö Energis rutin för felanmälan är att det finns en sida där man kan se redan anmälda fel. Det underlättar för kunden likaväl som företaget. 

Eksjö Energis olika avtal

Eksjö Energi ger möjligheten att teckna ett fast elpris och ett rörligt elpris. I båda fallen är elen 100 % förnybar. Det fasta priset erbjuds med avtalstiderna 6 månader och ett år. Längre avtalstider än ett år erbjuds inte under rådande osäkerhet i världen och på elbörsen.

En månads uppsägningstid

Uppsägningstiden är en månad för rörligt elpris och fast elpris. Om avtalet för det fasta elpriset inte sägs upp minst en månad innan avtalstiden löper ut binds man upp i ett avtal på ytterligare 12 månader.  

Kunderna ger Eksjö Energi godkänt

På Google ges företaget betyget 3,5 av 5. De flesta som är nöjda kommenterar ett bra bemötande. De som är negativa hänvisar till dyra priser och dålig service. 

Ingen varning om att Eksjö Energi är en bluff

Det finns inga indikationer på att Eksjö Energi skulle vara ett blufföretag.

Vanliga frågor om Eksjö Energi 

Äger Eksjö Energi elnätet i Eksjö?

Eksjö Energi äger elnätet i Eksjö, en tätort i norra Småland nära Nässjö. Flyttar man till Eksjö och inte väljer elbolag blir man anvisad Eksjö Energi. 

Är Eksjö Energi ett kommunalt bolag?

Eksjö Energi är ett kommunalt bolag. Eksjö Energi har inte bara hand om elnätet och elförsörjningen i kommunen, utan även drift av till exempel bredband, renhållning och det kommunala vägnätet. 

I vilket elområde ligger Eksjö?

Eksjö ligger i elområde 3 som sträcker sig från Småland och en bit norr om Uppland in i Dalarna. 

Kan jag handla el av Eksjö Energi i Stockholm?

Eksjö Energi är ett elhandelsbolag. Det betyder att de säljer el till alla svenska kunder, oavsett var man bor. Däremot måste man bo i Eksjö för att ta del av Eksjö Energis elnät. 

Hur blir jag mikroproducent av el till Eksjö Energi?

Genom att installera en mindre elproduktionsanläggning, såsom ett solcellstak eller ett mindre vindkraftverk, kan man sälja överskottsel till elhandelsbolag. Eksjö Energi har en installationsguide för hur installatörer ska säkerställa att en mikroproducent följer regler och blir godkända. Mikroproducenter som är intresserade av att sälja sin el rekommenderas kontakta kundtjänst för mer information. 

Omdöme och recension av Eksjö Energi

Eksjö Energi är ett kommunalt bolag, som ansvarar för drift och underhåll av elnätet inom kommunen. Dessutom bedrivs elhandel i ett separat bolag. All el kommer från förnyelsebara energislag som vatten, vind, sol och biomassa. 

Jämfört med alla elbolag inom elområdet, bedömer vi att Eksjö Energi har konkurrenskraftiga priser. Jämförelser är dock svåra att göra med den turbulens som råder på elmarknaden under sommaren 2022. Vi kan dock konstatera att elhandelsbolaget kan erbjuda ett fast elpris på maximalt ett års avtalstid. 

All el som levereras kommer från förnyelsebara källor. Bolaget har dessutom fått miljömärkningen BRA MILJÖVAL, vilket får anses vara en trygghet för den miljömedvetna konsumenten av el. Eksjö Energi har även utvecklat ett samarbete med lokala mikroproducenter av vindkraft och solel. 

Hemsidan hos bolaget lämnar en del att önska vad gäller navigering och överskådlighet. Det går dock att få mycket detaljrik information om det mesta som gäller elnät och elhandel.

Vi bedömer att Eksjö Energis två dotterbolag bedriver en stabil och pålitlig verksamhet. Det bekräftas delvis av de kundomdömen som finns om bolagen, där man fått betyget 3,5 av 5 möjliga.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 3]