Hoppa till innehåll

Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget är ett elhandelsbolag som ägs av Dalakraft. Bolaget levererar enbart el från förnyelsebara energislag som sol, vind och vatten. Enkla Elbolaget erbjuder bara en enda typ av avtal som kallas Elfonden Relaxa. Bolagets bärande affärsmodell avviker därför från andra elhandelsbolag på den svenska marknaden.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Enkla Elbolaget

Lanserades:2008
Estimerat pris fast:Elbolaget erbjuder inte fast elpris.
Estimerat pris rörligt:Elbolaget erbjuder inte rörligt elpris.
Antal kunder:Informationen saknas
Bindningstid:1 månads uppsägningstid på elavtal.Förvaltningsavtalet har en avtalstid på 12 månader.
Påslag:Cirka 5 öre/kWh
Betyg:3,5

För- och nackdelar med Enkla Elbolaget

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Enkelt utbud
 • Kampanjkod finns
 • Rabattkod finns
 • Enkel webbsajt
 • Köper överskottsel

Nackdelar

 • En enda avtalsform
 • Inga timpriser
 • Svårt med prisjämförelser
 • Sparsam webbsajt
 • Otydligt elavtal

Om Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget är ett dotterbolag till Dalakraft och ingår därmed i en större koncern. Företaget har huvudkontor i Ronneby och säljkontor i Kristianstad och Malmö. Företaget uppger sig vara en utmanare på den svenska elmarknaden. Filosofin är att göra det enkelt för kunden. Därför är utbudet smalt. Det senaste räkenskapsåret omsatte bolaget strax under 700 miljoner kronor med ett starkt positivt resultat. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Fyra steg för att starta elavtal hos Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget erbjuder bara en produkt och en sorts avtal. För att skriva upp sig på det avtalet gör man så här:

Tid som behövs: 5 minuter

Enkla Elbolaget erbjuder bara en produkt och en sorts avtal. För att skriva upp sig på det avtalet gör man så här:

 1. Gå till enklaelbolaget.se här.

 2. Fyll i personnummer och vänta en stund så fylls alla personuppgifter i automatiskt. 

 3. Fyll i kontaktuppgifter, anläggnings-id och avtalsstart.

 4. Klicka på “bli kund”.

Om man saknar anläggnings-id eller är osäker på avtalsstart kan man få hjälp med de uppgifterna via länkar i onlineformuläret. 

Prissättning hos Enkla Elbolaget

Det är svårt att granska Enkla Elbolagets priser eftersom de inte erbjuder traditionella produkter som avtal med fast eller rörligt pris. Enkla Elbolaget har bara en produkt, en elfond som de kallar för Relaxa. Enligt Enkla Elbolaget är deras elpris lägre än snittpriser på elmarknaden 78 % av tiden. Det gäller dock endast rörligt elpris. Hur mycket billigare elfondspriserna är jämfört med andra avtal för fast elpris anges inte. 

Elen köps in i förväg i en elfond vilket ökar stabiliteten och kapar en del pristoppar som man annars kan få genom till exempel ett rörligt elpris. Däremot är det lite oklart hur Enkla Elbolagets elfond skiljer sig från ett avtal för fast elpris. 

Historiska priser redovisas i en graf som jämför Enkla Elbolagets elfond med rörligt pris. Men grafen är svår att läsa av och förklaringen är kortfattad. Det är osäkert vilka siffror som egentligen jämförs och hur övriga kostnader ingår i jämförelsen.

Inget rörligt elpris

Enkla Elbolaget erbjuder endast avtal genom sin elfond. Varken fast eller rörligt elpris finns som alternativ. Därmed finns det inte heller möjlighet att teckna ett avtal för timpris. 

Spotpris hos Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget diskuterar inte spotpriser på sin webbsajt. Eftersom bolaget köper in stora mängder el när spotpriset är lågt är tillfälliga variationer i spotpriset på elbörsen inte så intressanta.

Inga konkreta kWh-priser hos Enkla Elbolaget

Det är förvånansvärt svårt att hitta direkta prisangivelser på Enkla Elbolagets webbsajt. Företaget redovisar inte kWh-pris på sina tjänster, utan diskuterar hur mycket billigare deras el är jämfört med andra bolag. 

Två sätt att betala elen hos Enkla Elbolaget

Betalningssätten hos Enkla Elbolaget är autogiro och e-faktura. Därutöver saknas det information om andra betalningsmöjligheter. För att få mer information kring betalningssätten kan man kontakta kundtjänst. 

Värva en vän och flyttrabatt hos Enkla Elbolaget

Det finns några aktuella kampanj- och rabattkoder hos Enkla Elbolaget. Den som värvar en vän får en 300 kronors rabatt på sin faktura, även den värvade vännen får denna rabatt. Den som flyttar till en ny bostad får 300 kr flytta-med-rabatt på sitt elavtal hos Enkla Elbolaget.

Enklaelbolaget.se – en enkel webbsajt

Enkla Elbolaget har som namnet antyder en enkel approach som också genomsyrar deras webbsajt. Enkelt gör det lätt att hitta, men i det här fallet kan det nog bli lite för enkelt! 

Stora enkla symboler leder vidare till “Min el” och en meny för mer information på startsidan. Med lite scrollande hittar man några få avsnitt som handlar om att elen är billig och miljövänlig, att många kunder är nöjda och hur man tar hjälp för att teckna ett elavtal eller flytta ett befintligt avtal. 

Genom menyn hittar man några få länkade sidor med information. Alla sidor ger ett enkelt intryck med en enhetlig design och lite text som snabbt går att läsa och förstå. Det hela gör det lätt att snabbt navigera igenom hela enklaelbolaget.se.  

Däremot finns det ingen möjlighet att söka genom fritext på enklaelbolaget.se. Det är också ont om ytterligare information för den som vill veta mer. Efter några knapptryck tar det stopp och man ombeds kontakta kundtjänst för mer information. Som ett minimum hade man nog kunnat begär mer information kring elfonden Relaxa, hur den fungerar, vilka kostnader som tillkommer och inte minst, vilket pris man egentligen betalar!

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kund@enkla.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0775-200 200
Är det lätt att hitta adress?Nej

Bli uppringd av Enkla Elbolaget

Det går att kontakta kundtjänst hos Enkla Elbolaget via telefon, mejl och genom ett onlineformulär. Telefonsupporten är öppen mellan 9:00 och 17:00 varje dag, förutom fredagar då den stänger 15:00. Supporten är stängd under lunchtid. Men en smart lösning för den som inte kan sitta i telefonkö är att fylla i sitt telefonnummer online och be att man blir uppringd. 

Tyvärr finns det ingen chatt som gör att kunder som behöver hjälp direkt kan få snabb kontakt även om man inte kan ringa. Det finns en sida med frågor och svar, men svaren är mycket kortfattade och länkar inte vidare till sidor som ger mer utförlig information. 

Ingen information om strömavbrott 

Det finns ingen information om strömavbrott eller andra driftstörningar hos Enkla Elbolaget. 

Felanmälan hos Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget ger ingen information om felanmälan på sin webbsajt. 

Elfonden Relaxa hos Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget skiljer sig från många andra elhandelsbolag genom att de satsar all sin marknadsföring på en produkt, elfonden Relaxa. Tecknar man ett avtal för den elfonden tecknar man ett avtal för att köpa el och samtidigt ett avtal med en förvaltningstjänst av själva fonden. Någon ska ju köpa in elen när den är billig och förvalta den elen för sina kunders räkning. Det kostar pengar. 

Elavtalet är lite speciellt och många kunder kan behöva lära sig hur det fungerar, bekanta sig med avtalsformen för att känna sig trygga med produkten. Tyvärr finns det endast mycket lite information på Enkla Elbolagets webbsajt. 

En lång uppsägningstid hos Enkla Elbolaget

Den information som finns på enklaelbolaget.se säger att ett elavtal kan avslutas med en månads uppsägningstid. Däremot måste förvaltningstjänsten löpa ut sin 12-månadersperiod, avslutas den i förtid kan företaget ta ut kostnad för återstående månader samt en administrativ avgift på 500 kronor.  

Gott om kundrecensioner om Enkla Elbolaget

Trustpilot och Google får enkla elbolaget snittbetyg (av knappt 70 röster i båda fallen) på 3,4 och och 3,5. Däremot har väldigt få kunder gett de snittbetygen. Istället har ungefär hälften av kunderna gett 5 av 5 i betyg och prisar elhandelsbolaget för bra priser och bra service. Den andra hälften ger bolaget bottenbetyg, varnar för bluff och tycker att priserna inte är låga och att servicen är usel. Bara en liten andel, ungefär 6 % av rösterna väljer att ge medelbetyg. 

Enkla Elbolaget är ingen bluff

Det finns inga indikationer på att Enkla Elbolaget skulle kunna vara en bluff efter sökningar på Energimarknadsbyrån och Svensk handels varningslista. 

FAQ

Äger Enkla Elbolaget elnät?

Enkla Elbolaget äger inte själva något elnät, utan är ett elhandelsbolag som säljer el. 

Kan man köpa el från Enkla Elbolaget i hela Sverige?

Det går fint att köpa el från Enkla Elbolaget var man än bor i Sverige, däremot måste man köpa elnätstjänsten från det elbolag som äger elnätet lokalt. 

Kan jag köpa el till fast pris från Enkla Elbolaget? 

Enkla Elbolaget har ett elavtal där man köper el från en elfond som kallas Relaxa. Elen köps in av fondförvaltaren i förväg, när elen är som billigast, och delas sedan ut till kunderna. Priset varierar från månad till månad i och med att spotpriserna på elbörsen Nord Pool varierar. Det ger dock en stabilitet i priserna som på många sätt kan ses som ett mellanting mellan ett rörligt pris och ett fast elpris. 

Hur stort är Enkla Elbolaget?

Enkla Elbolaget är ett dotterbolag till Dalakraft. Enkla Elbolaget har en omsättning på knappt 700 miljoner kronor och ungefär 22 personer anställda. 

Kan man sälja överskottsel till Enkla Elbolaget?

Det går att sälja överskottsel från till exempel en solcellsanläggning till Enkla Elbolaget. För att få mer information kring säljprocessen och priser ombeds man kontakta Enkla Elbolagets kundservice. 

Omdöme och recension av Enkla Elbolaget

Enkla Elbolaget ägs av Dalakraft. Därmed ingår bolaget i en större koncern där Jämtkraft är en viktig aktör. Bolaget är ett renodlat elhandelsbolag och har inget eget elnät. Huvudkontoret finns i södra Sverige men el kan säljas till hela landet.

Som bolagsnamnet antyder är enkelhet ett ledord. Endast en enda avtalstyp erbjuds kunden. Affärsidén bygger på fondhandlarnas förmåga att agera på marknaden och handla upp el till lågt pris.

Enkla Elbolaget handlar endast med grön el från sol, vind och vatten. Företaget är aktivt med lösningar för solceller och laddningsstationer. Den som är producent av överskottsel kan teckna avtal med Enkla Elbolaget.

Bolagets webbsajt ger begränsad information om verksamheten. Vi kan inte bedöma Enkla Elbolagets priser jämfört med konkurrenter. Vi kan dock konstatera att bolaget under de senaste tio åren haft en jämn omsättning som legat kring en halv miljard kronor med god lönsamhet. Vi betraktar Enkla Elbolaget som en stabil leverantör av fossilfri el.

Det finns flera omdömen om Enkla Elbolaget. Genomsnittsbetyget är bra men spännvidden i omdömena är stor. 

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 16 Snitt: 3.3]