Hoppa till innehåll

Falu Energi & Vatten

Detta kommunalägda bolag ansvarar för distribution och försörjning av el i Falun med närliggande tätorter. Företaget har fler än 30 000 kunder. I energisystemet ingår flera olika anläggningar som lokalt producerar förnybar energi. El produceras vid fem olika egna vattenkraftverk. Rötgas från egen biogasanläggning driver en gasmotor, som i sin tur driver en generator för elproduktion.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Falu Energi & Vatten

Lanserades:Informationen saknas
Estimerat pris fast:399,88 öre/kWh (1 års bindningstid)274,88 öre/kwH (3 års bindningstid)
Estimerat pris rörligt:119,50 öre/kWh
Antal kunder:33 000 +
Bindningstid:Rörligt pris ingen bindningstid
Påslag:2,50 öre/kWh
Betyg:3,5

För- och nackdelar med Falu Energi & Vatten

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Egna energianläggningar
 • Fossilfri el 
 • Flera olika kraftkällor
 • Innehållsrik webbplats

Nackdelar

 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod
 • Kan ta tid att hitta rätt på webbplatsen

Mer om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten producerar elektricitet vid egna anläggning. Företaget omsätter närmare en miljard kronor och uppvisar en mycket god avkastning.

Förutom leverans via det egna elnätet levererar bolaget el till elområdena i mellersta och norra Sverige. All el som levereras är grön och ursprungsmärkt. Biobränsle hanteras vid ett värmekraftverk, där både värme och el produceras. Bolaget har såväl egna vindkraftverk som vattenkraftverk.

Dessutom finns engagemang i solkraft. Den som producerar överskottsel från en solcellsanläggning kan teckna ett särskilt avtal kallat “Spara solen” med Falu Energi & Vatten. 

Så här tecknar du elavtal hos Falu Energi & Vatten

Tid som behövs: 5 minuter

Det är enkelt att teckna elavtal hos Falu Energi & Vatten. När du bestämt dig för vilket avtal du vill ha gör du så här:

 1. Gå in på fev.se här.

 2. Tryck på “Teckna nytt elavtal här”.

 3. Fyll i ditt postnummer och klicka på “Till jämför och välj elavtal”

 4. Fyll i uppgifterna och signera med Bank-Id. Uppgifterna hittar du på faktura från ditt aktuella elbolag. Tänk på att inte teckna ett elavtal som börjar gälla innan ditt nuvarande avtal går ut.


Priser för Falu Energis olika elavtal

All el från Falu Energi & Vatten produceras i Falu kommun. Företaget är certifierat med Schysst Elhandel. Elen kommer från förnybara källor.

För samtliga elavtal tillkommer en fast kostnad på 35,00 kr/månad. De priser som anges gällde för elområde 3, i augusti 2022.

Rörligt elpris

Aktuellt rörligt pris hos Falu Energi & Vatten är 119,50 öre/kWh inklusive moms och påslag, samt en fast månadsavgift på 35,00 kr/månad inklusive moms.

Fast pris

Fast pris hos Falu Energi & Vatten kan tecknas för elområde 1, 2 och 3. Bindningstiden är 1 eller 3 år. När avtalstiden går ut får du ett nytt erbjudande. Gör du ingenting får du automatiskt rörligt elpris efter det, men kan när du vill byta till annat avtal hos Falu Energi & Vatten. Priser för elområde 3, augusti 2022:

 • Fast elpris med bindningstid 1 år är 399,88 öre/kWh.
 • Fast elpris med bindningstid 3 år är 274,88 öre/kWh. 

Timpris

Med timspotpris hos Falu Energi & Vatten betalar du olika pris varje timme, utifrån hur timpriset varierar på den nordiska elbörsen. Klockan 13 varje dag uppdateras information om kommande dygns priser, timme för timme. Information om aktuellt timpris hittar du på Nord Pools webbplats.

För att kunna mäta hur mycket el du använder varje timme krävs att du har en särskild elmätare. I samband med att du tecknar ditt avtal kontrolleras om du har rätt elmätare. Om du behöver en ny installeras den gratis hos dig inom tre månader efter din beställning.

Spotpris

För dig som har ett elavtal hos Falu Energi & Vatten och som även producerar egen el, t.ex. från solceller är det möjligt att sälja din överskottsel till Falu Energi & Vatten. Det pris som gäller är spotpriset för aktuell timme hos Nord Pool.

Mixpris 50/50

Med mixpris 50/50 hos Falu Energi & Vatten får du halva elpriset till fast pris och andra halvan till rörligt pris. Här finns bindningstiderna 1 eller 3 år.

 • Aktuellt elpris för bindningstid 1 år är 259,69 öre/kWh.
 • Aktuellt elpris för bindningstid 3 år är 197,19 öre/kWh. 

Fjärrvärmekund

Fjärrvärmekunder hos Falu Energi & Vatten får 1,5 öre/kWh i rabatt på den rörliga delen och 10 % rabatt på den fasta avgiften. Rabatten gäller för samtliga elavtal hos Falu Energi & Vatten och är inklusive moms. Av den årliga elanvändningen får vara max 50 % vara fjärrvärme.

Anvisningspris

Den som inte gjort ett aktivt elavtal hos Falu Energi & Vatten får automatiskt så kallat Anvisningspris. Det är ett rörligt pris baserat på den nordiska elbörsens pris, men med högre avgift och påslag än Falu Energis övriga elavtal. Detta avtal har ingen bindningstid. Uppsägningstiden är 14 dagar.

Att betala för elen hos Falu Energi & Vatten

Autogiro 

Som betalningsmottagare i din internetbank söker du upp Falu Energi, eller skriver ut och fyller i den här blanketten och skickar in den till adressen som anges i blanketten. Fakturan ser du i Mina sidor eller så kan du få den som e-post.

E-faktura 

Sök upp Falu Energi i din internetbank och lägg till som betalningsmottagare. Fakturan kommer till din internetbank med förifyllda uppgifter. När du godkänt dras betalningen automatiskt på förfallodagen.

Andra betalningssätt

Information om andra betalningssätt än autogiro och e-faktura finns inte på webbplatsen.

Kampanj- och rabattkoder

Det finns ingen kampanj- eller rabattkoder för Falu Energi & Vatten.

Hur det är att navigera på fev.se

Hemsidan innehåller mycket, eftersom Falu Energi och Vatten tillhandahåller såväl el, som vatten och avlopp, värme, stadsnät och återvinning. Högst upp på startsidan finns tydliga rubriker att klicka på för att enkelt komma till rätt del av Falu Energis verksamhet. 

Det kan kännas rörigt med all information om de olika delarna som ligger på sidan, och ibland är det svårt att veta var man ska leta. Informationen om de olika elavtalen är dock tydlig och lätt att förstå. Det är lätt att hitta såväl aktuella som tidigare priser samt jämförpriser.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@fev.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 023-77 49 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Västermalmsvägen 12,791 77 Falun

Supporten hos bolaget

Det finns flera sätt att nå kundtjänst. Du kan ringa, skicka e-post eller fylla i ett kontaktformulär på webbsidan för att blir kontaktad eller chatta (under kundtjänsts öppettider). Du kan även boka ett besök hos Falu Energi & Vatten. Kundtjänsts öppettider är 8-16.

Kundtjänst 

Från startsidan kommer du till uppgifter om kundtjänst genom att klicka på “Om oss” högst upp på sidan. Sedan klickar du på “Kontakta oss” högst upp i listan till vänster. Då kommer en sida med kontaktuppgifter till kundtjänst upp. Den sidan finns här. Det är kanske inte helt uppenbart att det är här du ska leta när du behöver support. Den som inte besökt sidan innan kommer sannolikt behöva leta lite för att hitta detta.

Information om strömavbrott 

Klicka på “Driftinformation” allra överst på startsidan. Då hamnar du här. Här kan du se aktuella strömavbrott på en karta, eller skriva in en plats för att söka information om strömavbrott.

Felanmälan

Så här gör du en felanmälan: Klicka på “Kontakta oss” i listan till höger på startsidan. Klicka sedan på “Felanmälan” i samma lista. 

Om du behöver göra en akut felanmälan ska du alltid ringa 023-774900. Det kan du även göra utanför kontorstid. Icke akuta ärenden tas endast omhand under kontorstid.

Elavtalen hos Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten erbjuder följande elavtal: Fast pris, Rörligt pris, Timpris, Mixpris 50/50 Elavtal för fjärrvärmekund och Anvisningspris. Den som inte gör ett aktivt val gällande elavtal får automatiskt Anvisningspris, som är ett rörligt pris, men som generellt är dyrare än de andra elavtalen.

Uppsägningstid

Elavtal med Fast pris har en bindningstid på 1 eller 3 år och kan inte sägas upp innan bindningstiden gått ut. Samma sak gäller för elavtalet Mixpris 50/50.

Elavtal med Rörligt pris har ingen bindningstid. Uppsägningstiden är 3 månader. Elavtal med Timpris räknas som ett rörligt pris och har samma uppsägningstid.

Recensioner och omdömen

Det finns endast ett femtontal recensioner av Falu Energi & Vatten på internet. Totalt får de 2,8-3/5. De kunder som är nöjda skriver att anläggningen fungerar bra, att de fått bra eller helt okej bemötande och snabb service samt att tillgängligheten är bra. De som inte är nöjda anger som orsak trist attityd. En kund skriver att han efter att ha flyttat inte fått någon räkning men sedan fått inkassokrav.

Inget bluff-företag

Det finns inga varningar om att Falu Energi & Vatten skulle vara en bluff. Företaget förekommer varken på Energimarknadsbyråns klagomålslista eller på Svensk handels varningslista.

Vanliga frågor – FAQ

Falu Energi & Vatten har ingen samlad sida med vanliga frågor och svar, men man kan komma åt dem via en chattbot. Nedan följer en sammanställning av några vanliga frågor och svar om fakturor.

Varför får jag två fakturor?

Du betalar för elnät – dvs de ledningar som leder elen till din bostad – och elhandel – dvs hur mycket el du använder. Om du betalar för elnät till Falu Energi, men har ett annat elbolag för din elhandel får du två elfakturor. Om du har både elnät och elhandel hos Falu Energi & Vatten och ändå får två fakturor kan det bero på att du har två anläggningar. 

Jag kan inte betala min faktura. Vad gör jag nu?

Om du kontaktar Falu Energi & Vatten innan förfallodagen kan du få anstånd och betalningsdagen flyttas fram. Du kan få upp till två anstånd per kund och år. Om förfallodagen redan har passerat skickas en påminnelse och om den inte betalas läggs en avgift på 60 kr till. Om fakturan inte betalas inom 17 dagar efter förfallodagen går den vidare till inkasso.

Varför är min faktura så hög?

Flera olika saker, t.ex. vädret. Kallare och mörkare årstider förbrukar vi mer el. Om du nyligen läst av din elmätare så justeras din elräkning från den beräknade elanvändningen till det du faktiskt använt. Då kan nästkommande faktura bli högre. Om du använt mer vatten än vanligt kommer din faktura också bli högre.

Vad är övriga avgifter?

När det står “Övriga avgifter” på fakturan finns information om vad det innebär på sista sidan. Påminnelseavgift får du om du betalat fakturan efter förfallodagen. Tillgodo innebär att du betalat för mycket på din förra faktura och nu får det tillbaka på nästa. Överfört belopp får du om du betalat några få kronor för lite på din förra faktura. Rör det sig om ett stort belopp får du istället en påminnelse.

Omdöme och recension

Falu Energi & Vatten är kommunalt bolag som producerar el vid flera lokala anläggningar. Allt från kraftvärmeverk till solel. Företaget svarar för elnätet inom sitt koncessionsområde. Den elektricitet som produceras är fossilfri. Bolaget säljer också el till kunder utanför kommungränsen.

Med egenproducerad el erbjuder bolaget flera alternativ till elavtal. Fasta elpriser kan tecknas med lång bindningstid. All el framställs fossilfritt och ursprungsgarantier lämnas. Den som är mikroproducent av solel kan sälja eller lagra sin överskottsel enligt avtal med energibolaget.

Hemsidan lämnar mycket detaljerad och värdefull information. Allt om priser och villkor finns att hitta.

Du kan teckna ett elavtal med Falu Energi & Vatten om du bor i område 1,2 och 3. Men inte i område 4 vilket motsvarar södra Sverige.

Vi bedömer att Falu Energi & Vatten är en trygg leverantör av el. Det kommunalt helägda bolaget drivs med mycket god lönsamhet.

Det finns inte särskilt många omdömen om bolaget från kunder. 

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 1 Snitt: 3]