Hoppa till innehåll

Gävle Energi

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Gävle Energi

Lanserades:1892
Estimerat pris fast:Gävle Energi erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:125,76 öre/kWh rörligt pris118,51 öre/kWh rörligt timpris
Antal kunder:41 000 elhandelskunder
Bindningstid:Ingen bindningstid eftersom Gävle Energi inte erbjuder fast pris
Påslag:3,92 öre/kWh för rörligt timprisInget påslag för rörligt pris
Betyg:3

För- och nackdelar med Gävle Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Timpris 
 • Överskottsel kan säljas
 • Webbfaktura ger bra information
 • Webbsidan är lättnavigerad
 • Bra information om driftstörningar

Nackdelar

 • Inga avtal med fast pris
 • Ingen rabattkod
 • Ingen kampanjkod
 • Blandade kundomdömen

Mer om Gävle Energi

Gävle Energi kan betraktas som ett medelstort kommunalt energibolag med ansvar för elnät och elhandel. Bolaget omsätter dock över en miljard kronor och genererar ett bra resultat. Bolagets utbud av elavtal påverkas givetvis av den rådande situationen på elmarknaden.

I uppdraget för bolaget ligger att hjälpa kunderna att styra sin energiförbrukning via olika nya datortekniska hjälpmedel. Utbyggnad av laddboxar för elbilar är också ett givet uppdrag. Och naturligtvis köper Gävle Energi överskottsel från solcellsanläggningar.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång

Det är lätt att få tydliga förslag på priser och att teckna avtal hos Gävle Energi. Du behöver fylla i uppgifter om ditt boende och din förbrukning. Följ de här stegen:

 1. Gå in på gavleenergi.se här.
 2. Klicka på “Teckna elavtal” på första sidan eller i menyn under “Elavtal”.
 3. Fyll i din adress och välj om du vill teckna elavtal eller sälja överskottsel.
 4. Välj datum när avtalet ska börja gälla och om du bor i lägenhet, radhus eller villa.
 5. Ange vilken uppvärmning du har och uppskattad årlig förbrukning.

Vilka priser vi hittar hos Gävle Energi

Gävle Energi erbjuder två olika avtal, båda baserade på rörligt pris.

Allmänt om priser

Gävle Energi erbjuder två olika sorters avtal med rörligt pris: Rörligt pris och rörligt timpris. Bolaget erbjuder vanligtvis ett avtal med fast pris men de har valt att pausa detta med hänvisning till det instabila marknadsläget. Priserna på bolagets webbsida utgår från elområde 3 men det går lätt att välja olika elområden för jämförelser.

Det är lätt att hitta historiska elpriser för Gävle Energi. Under “Elavtal” i menyn finns en sida där du kan se priser för alla elområden från år 2016 och framåt.

Rörligt elpris baserat på förra månadens förbrukning

Ett rörligt elpris varierar från månad till månad. Ditt kWh-pris följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool och baseras på ett snitt för föregående månad. Priset kan därför röra sig både uppåt och nedåt och vanligast är att priset är lite högre på vintern och lägre på sommaren. Med ett rörligt pris kostar elen samma per kWh månadens alla timmar.

Just nu är det rörliga priset estimerat till 125,76 öre/kWh för elområde 3. Det tillkommer en fast månadsavgift på 39 kronor.

För tillfället inga avtal med fasta priser

Just nu är energimarknaden otroligt svajig och priset för el varierar mycket. Därför har Gävle Energi valt att för tillfället pausa sina fastprisavtal. Särskilt kunder i elområde 3 och 4 påverkas av de varierande elpriserna. Gränsen mellan område 2 och 3 går precis norr om Gävle.

Styr din elräkning med rörligt timpris på elen

Timpris ger dig det senaste börspriset på el varje timme. Du har alltså möjlighet att sänka dina elkostnader genom att anpassa din elanvändning till perioder när elpriset är lägre. Till exempel kan du tvätta, köra diskmaskinen eller ladda elbilen på natten, när elpriset normalt sett är som lägst.

Timpriset är för tillfället estimerat att vara något lägre än det rörliga priset, nämligen 118,51 öre/kWh för elområde 3. Det tillkommer en fast månadsavgift på 39 kronor.

Mer om spotpriser

När du väljer ett elavtal med rörligt timpris hos Gävle Energi är ditt elpris baserat på spotpriset på elbörsen Nord Pool. Det finns därför inga särskilda avtal för spotpris hos bolaget.

Priser för att sälja din egenproducerade el

Om du producerar mer el än du själv använder kan du ansluta din anläggning till elnätet för att kunna sälja överskottet till Gävle Energi. De erbjuder tre olika avtal:

Erbjudande 1 – För dig som köpt anläggningen av annan leverantör

Ersättning mot timpris, det vill säga rörligt elpris timme för timme + 20 öre upp till de första 2 000 producerade KWh per år, därefter ersättning mot timpris. För att kunna få erbjudande 1 måste du vara bosatt i Gävle kommun. Bindningstiden på avtalet är upp till 2 år.

Erbjudande 2 – För dig som bor utanför Gävle kommun

Ersättning mot timpris, det vill säga rörligt elpris timme för timme. Bindningstiden är 1 månad och solcellsanläggningen måste finnas någonstans i Sverige.

Erbjudande 3 – För dig som köpt anläggningen av Gävle Energi

Det går för tillfället inte att köpa solceller via Gävle Energi så det här erbjudandet är endast för dig som redan har köpt en anläggning via bolaget.

Ersättning mot timpris, det vill säga rörligt elpris timme för timme + 40 öre upp till de första 2 000 producerade KWh per år, därefter ersättning mot timpris. För att kunna få erbjudande 3 måste du vara bosatt i Gävle kommun. Bindningstiden på avtalet är upp till 2 år.

Sätt att betala för elen hos Gävle Energi

Hos Gävle Energi kan du betala med autogiro, e-faktura eller webbfaktura.

Automatisk betalning med autogiro

Gävle Energi erbjuder betalning med autogiro. När du betalar via autogiro dras fakturabeloppet automatiskt från ditt bankkonto varje månad. Du behöver endast se till att det finns pengar på kontot när de ska dras.

Lätt att få koll på kostnaderna med e-faktura

Du kan även betala med e-faktura hos Gävle Energi. Med e-faktura får du din faktura direkt via internetbanken, kan kontrollera fakturan och godkänna den innan pengarna dras från kontot.

Få webbfaktura i Mina sidor

Med webbfaktura får du ta del av nya funktioner och betalningssätt. Du kan se hur mycket energi du gjort av med, ända ner på timnivå och jämföra dina fakturerade belopp med tidigare månader och år. Du betalar enkelt med Swish eller plusgiro. Den ursprungliga pdf-fakturan bifogas i e-posten och finns även lagrad på Mina sidor hos Gävle Energi.

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns för tillfället inga kampanjer eller rabatter hos Gävle Energi.

Vad vi tycker om gavleenergi.se

Det är lätt att navigera på Gävle Energis webbsida. Bolaget har flera verksamhetsområden, bland annat fjärrvärme och bredband, men det är lätt att hitta allt som rör elhandel genom menyn längst upp.

Sökfunktionen är lätt att styra och man får för det mesta svar på det man söker efter.

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@gavleenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 026 – 17 85 75
Är det lätt att hitta adress?Ja, Förrådsgatan 6, 803 09 GävleBox 783, 801 29 Gävle

Supporten hos Gävle Energi

Gävle Energi har en kundservice som är lätt att hitta till på webbsidan. Man når dem via telefonnummer, kontaktformulär eller på en besöksadress i Gävle. Varje kontaktväg informerar om de öppettiderna som är aktuella för dagen.

Driftinformation om strömavbrott

Det är lätt att hitta driftinformation om till exempel strömavbrott på huvudsidan. Där informerar Gävle Energi om hur många driftavbrott de för tillfället har och status för dessa. På sidan för driftinformation finns även information om planerade avbrott.

Lätt att hitta nummer till felanmälan

Det finns ett särskilt telefonnummer för felanmälan hos Gävle Energi. Det finns ingen information om när driftcentralen är bemannad. Gävle Energi informerar även om vad man kan göra om man har strömavbrott, innan man felanmäler.

Elavtalen hos Gävle Energi

Elen som Gävle Energi säljer genom sina elavtal är 100% förnybar. Förnybar energi kommer från källor som hela tiden naturligt förnyas och inte kommer att ta slut. Det innebär att den produceras från energikällor såsom vatten, sol, vind och biobränsle. Gävle Energi kontrollerar detta genom att köpa ursprungsgarantier från elproducenterna.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden för rörligt pris och rörligt timpris är 1 månad.

Stor verksamhet med blandade omdömen från kunderna

Hos Trustpilot har Gävle Energi 3,7 i betyg med 7 omdömen. De två negativa omdömena handlar båda om samma specifika ärende som inte är relaterat till elhandel.

På Google får de 2,8 med 39 omdömen. En del av de låga betygen handlar om kundtjänst medan flera handlar om andra områden än elhandel. Några av de högsta betygen handlar också om kundtjänst.

Inga bluffvarningar om Gävle Energi

Det finns inga varningar hos Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista angående Gävle Energi.

Vanliga frågor om Gävle Energi – FAQ

Behöver elmätaren bytas för att man ska kunna få timpris?

Du måste ha en elmätare som är anpassad för timavräkning för att kunna få timpris i ditt elavtal. Du har dock rätt att byta till en sådan, om du inte redan har det. Kontakta din elnätsleverantör så ordnar de med bytet. Observera att du kan få betala för bytet.

Kan jag teckna ett elavtal hos Gävle Energi trots att jag inte bor i Gävle?

Ja, du kan teckna ett elhandelsavtal med Gävle Energi oavsett var i Sverige du bor. Observera dock att priserna skiljer sig mellan de olika elområdena. Några av bolagets erbjudanden om att köpa egenproducerad el gäller endast dig som är boende i Gävle kommun, eller har en anläggning i Gävle.

Omdöme & recension av Gävle Energi

Gävle Energi är ett energibolag som ägs av kommunen. Uppdraget är att sköta och underhålla elnätet och att köpa och sälja el. Den el som levereras kommer från förnybara källor som vatten, vind och biobränsle. 

För närvarande begränsas utbudet av el till rörligt pris och timpris med uppsägningstider på en månad. Avtalsmodellen är med andra ord enkel. 

Liksom många andra elbolag premieras ny teknik. Gävle Energi köper därför överskottsel från solcellsanläggningar. Bolaget arbetar också med ett utvecklingsprojekt för att i framtiden kunna lagra solel i batterier. 

Bolagets webbsida är enkel och överskådlig. Den information en kund behöver avseende elnät och elhandel går att finna med några enkla klick.

Vi betraktar Gävle Energi som en stabil leverantör vad avser elnät och elhandel.

Det finns inte många kundomdömen. Vi utgår ifrån att bolaget har en kundkrets som känner sig trygg med Gävle Energi.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 1 Snitt: 1]