Hoppa till innehåll

GodEL

GodEl drivs av en stiftelsen GoodCause. Stiftelsen startar företag med syftet att dela ut vinsten till välgörenhet. GodEl är ett elhandelsbolag som säljer enbart förnyelsebar el märkt  med Bra Miljöval. Denna märkning görs av Naturskyddsföreningen. GodEl offererar rörligt elpris utan uppsägnings- eller bindningstid. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om GodEL

Lanserades:2005
Estimerat pris fast:Fast elpris erbjuds inte
Estimerat pris rörligt:125,01 öre/kWh
Antal kunder:Uppgiften saknas
Bindningstid:Ingen uppsägningstid
Påslag:2,5 öre/kWh
Betyg:3,7

För- och nackdelar med GodEL

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • El märkt med Bra Miljöval
 • Redovisar prisjämförelser
 • Rörligt pris med låg månadsavgift
 • Pedagogisk webbsida
 • Bra kundtjänst

Nackdelar

 • Inga fasta elpriser
 • Inga kampanjkoder
 • Ingar rabattkoder
 • Ingen information om driftstörningar
 • En äldre person uppfattar webbsidan som något glättig

Lite mer om GodEl

GodEl drivs med omfattande försäljning av el och bolaget går med vinst. På webbsidan presenterar GodEl en omsättning för det senaste räkenskapsåret på närmare 900 miljoner kronor. Vinsten uppgick till drygt 4 miljoner kronor, varav knappt 2 miljoner kronor går till välgörenhet. GodEl lägger stor vikt vid sin mission att leverera låga elpriser och att samtidigt förbättra världen via välgörenhet. 

Teckna ett elavtal

När man tecknar ett elavtal hos GodEl går man in här och följer de här stegen:

 1. Välj vilket sorts bostad elen ska försörja.
 2. Välj vilket elområde bostaden ligger i. Tryck på “Elområde 3” för att se olika elområden.
 3. Välj om elen ska bestå av 100% vindkraft med ett tillägg på 0,63 öre/kWh.
 4. Tryck på fortsätt och välj om elen ska gå till befintlig adress eller till en flytt och knappa in personnummer, namn och adressuppgifter.
 5. Nu är det bara att trycka nästa så är avtalet nästan klart. 

Tydliga priser

GodEl redovisar sina elpriser i detalj där de visar upp i både text och i ett cirkeldiagram vad priset består av för olika delar. För den som är intresserad av exakta priser på rörligt elavtal eller på jämförelsepriser så finns den information länkad på webbsidan här. 

Kostnader för el har varierat kraftigt under det senaste året. GodEl redovisar sina historiska elpriser här. Följer man elområde 3 – ungefär Svealand – har elpriset nått en topp under mars månad med 179,55 öre/kWh, och som lägst nått 110,44 öre/kWh i februari. 

En något överraskande tjänst hos GodEl är att de har en online service för att jämföra sina elpriser med andra bolags priser. Tjänsten hittar man här. Jämförelseverktyget tar in de flesta andra bolag som är verksamma i Sverige, även de som faktiskt erbjuder billigare el än GodEl. 

Rörligt elpris med en låg månadsavgift

Rörligt pris för elområde 3 var 125,01 öre/kWh i juli 2022. Därtill kommer en månadsavgift på 25 kr. Jämförelsepriserna är:

 • 2 000 kWh årsförbrukning: 140,01 öre/kWh
 • 5 000 kWh årsförbrukning: 131,01 öre/kWh
 • 20 000 kWh årsförbrukning: 126,51 öre/kWh

Fast elpris

GodEl erbjuder inte något avtal för fast elpris med motiveringen att fast elpris i genomsnitt alltid är dyrare än rörligt elpris och att företaget vill verka för en schysst elmarknad.

Rekommendationer kring timpris

GodEl erbjuder timpris på sina avtal för rörligt elpris. Med timprisavtal följer man spotpriserna på elhandelsbörsen NordPool timme för timme. GodEl rekommenderar att man väljer timpris på elen om man har möjlighet att ändra sina vanor och använda betydligt mer el under kvällar och nätter när elen är billigare. 

Kommentarer kring höga kWh-priser

GodEl kommenterar de höga elpriserna som är aktuella (augusti 2022) här. Framför allt lyfter GodEl fram att inköpspriserna på elen har ökat kraftigt som en effekt av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. GodEl räknar med fortsatta höga elpriser en lång tid framöver. 

Flera sätt att betala elen hos GodEl

Hos GodEl kan man betala fakturor med hjälp av autogiro, e-faktura, e-postfaktura och pappersfaktura. Är man ansluten till Kivra kommer fakturorna automatiskt dit, men det går att ändra om man hellre tar emot till exempel en pappersfaktura. I Kivra kan man välja att betala fakturorna direkt. 

Kampanj- och rabattkoder

GodEl erbjuder inga kampanjer eller rabatter. Motiveringen är att elen ska kosta lika mycket för alla oavsett när man tecknar avtal och att det priset ska vara lågt. GodEl hävdar att deras el är billigare än hos andra stora elhandelsföretag och att det är detta som ska göra kunder intresserade snarare än tillfälliga lockpriser.  

En lättnavigerad och pedagogisk webbsida 

Det är mycket lätt att hitta information på godel.se. Stora ikoner och tydlig text gör det lätt att se var man ska gå vidare via länkar. Varje sida är lagom lång att scrolla igenom och det finns en tydlig inloggning till mina sidor på startsidan och kontaktuppgifter längst ner på sidan. 

Informationen på varje sida är lagom lång och det finns gott om länkar för att hitta mer information om man behöver det. Texten är skriven på ett lättfattligt och trevligt sätt med mycket humor. Det går snabbt att läsa igenom texterna och den som vill veta mer får hjälp med länkar eller tips. 

Ett stort plus hos godel.se är att det finns en “elakademi” där man kan lära sig mer om hur elproduktion, elnät och elhandel fungerar. Här kommer information i många korta avsnitt som är lätta att snabbt titta igenom för att hitta det man behöver veta. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, hej@godel.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0770-45 73 00
Är det lätt att hitta adress?Nej

En kundtjänst med många bra svar 

Ett stort plus med GodEls kundtjänst är att man hittar en stor mängd frågor och svar. Frågorna är relevanta och svaren är lagom utförliga. Behöver man i alla fall kontakta kundtjänst så finns det ett telefonnummer där supporten har öppet kontorstider, en mejladress och ett online formulär där man kan ställa sin fråga. 

Det som drar ned betyget på kundtjänsten något är att det saknas en chattfunktion där man kan få direktkontakt med kundtjänst om man till exempel inte har möjlighet att ringa, eller med en bot som kan hjälpa till att svara på vanliga frågor och leda en rätt när man letar efter specifik information. 

Ingen tjänst för felanmälan eller aktuella strömavbrott

GodEls webbsida utmärker sig som mycket lättnavigerad och pedagogisk. Därför är det förvånande att inte hitta någon information alls om vad man ska göra om man har en driftstörning som till exempel ett strömavbrott. 

Rörligt elpris och timpris hos GodEl

GodEl erbjuder elavtalen rörligt pris och rörligt timpris. Det finns inga andra varianter med helt eller delvis bundet elavtal och det rörliga priset erbjuds utan bindningstid. Det är enkelt och tydligt men kanske lite magert för kunder som vill binda elen för att undvika plötsliga pristoppar. 

Vad kunderna tycker

Det finns många recensioner om GodEl. På Trustpilot får företaget 3,1 av 5 i betyg från 112 recensioner. På Reco får bolaget 4,5 av 5 från 1328 omdömen och på Google genererar 107 omdömen ett snittbetyg på 3,5 av 5. 

Det som står ut i recensionerna av GodEl är att de allra flesta har kommentarer kring kundtjänsten, service och fakturahantering medan få ger ris eller ros för elpriserna. De som är missnöjda har ofta kommentarer kring otydlig fakturahantering och att de känner sig lurade in i avtal. De som är nöjda är nöjda med servicen! 

Ännu en detalj som är speciell kring kundrecensionerna är att GodEl gett tydliga och utförliga svar på många av dem. Detta gäller särskilt omdömen som gjorts på Trustpilot. 

GodEl är inte ett blufföretag

Det finns inga varningar hos Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista kring GodEl. Företaget är ett seriöst elhandelsföretag. 

Vanliga frågor 

Vad betyder det att GodEls el är Bra Miljöval?

Att elen är märkt med Bra Miljöval betyder att Naturskyddsföreningen har granskat och godkänt elen efter sina krav på ekologisk hållbarhet. Det är en oberoende granskning som GodEl själva inte kan påverka. 

Kan man sälja överskottsel från solceller till GodEl?

GodEl köper in el som produceras av mikroproducenter, alltså privatpersoner som får ett överskott från sina solceller. GodEl betalar samma pris till mikroproducenter som de gör på elbörsen Nord Pool. Dessutom ersätter GodEl mikroproducenten för elcertifikat och ursprungsmärkning. 

Hur fungerar anvisningsel hos GodEl?

Om man inte aktivt väljer ett elbolag blir man anvisad det elbolag som äger eller samarbetar med den lokala elnätsägaren. Ofta tar ett elbolag ut en extra kostnad för kunder som blir anvisade elen. Här gör GodEl tvärtom och bjuder den som blir anvisad till GodEl på de tre första månadernas månadskostnad och tar i övrigt samma pris som för alla andra kunder. 

Är GodEl ett kommunalt bolag?

Nej, GodEl är inget kommunalt bolag utan ägs av stiftelsen GoodCause. GoodCause har som mission att stötta företag där vinsten går till välgörande ändamål. Förutom GodEl så ingår GodDryck och GodFond i stiftelsen. Stiftelsen drivs utan vinstintresse och har hittills genererat stora vinster till organisationer som Rädda Barnen, SOS Barnbyar och Läkare Utan Gränser. 

Säljer GodEl el i hela Sverrige?

GodEl är en elhandelsaktör på den svenska marknaden som säljer el i hela landet. GodEl äger inget när, utan säljer elen du använder.

Omdöme och recension av GodEL

Elbolaget ägs av en stiftelse där ytterligare tre delägda företag ingår. Samtliga har som affärsidé att leverera miljövänliga produkter utan vinstintresse. Intjänade medel ska utdelas till välgörenhet över hela världen. 

Elleverantören har inget elnät utan är att betrakta som ett elhandelsföretag. Den el som levereras är märkt med Bra Miljöval. Sådan el ställer krav på elproducenterna. Vattenkraft får inte förstöra miljön för fisken. Vindkraft får inte inkräkta på fågellivet. Biobränslen ska komma från hållbar skogsavverkning.

GodEl är generösa med att ge prisjämförelser med sina konkurrenter. Idag erbjuder bolaget endast rörliga elpriser och timpriser. Avtal om fasta priser tecknas inte.

Företaget kan köpa överskottsel från mikroproducenter av solel. 

Webbsidan hos GodEl lämnar mycket matnyttig information kring företag och dess mission. En äldre person kan möjligen uppfatta språket med en blandning av svenska och engelska ord som onödigt glättigt eller rentav barnsligt. GodEl:s kundbas utgörs sannolikt inte av tonåringar.

Vi ser GodEl som ett seriöst och intressant företag. Missionen att tjäna pengar som delas ut till välgörenhet och miljöaktiviteter, känns modernt och oegennyttigt. En kund riskerar inte att binda upp sig till bolaget med långa uppsägnings- eller bindningstider. 

Det finns flera positiva omdömen från kunder. Betygen är genomgående höga.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 4 Snitt: 3]