Hoppa till innehåll

Göteborg Energi

Göteborg Energi är ett bolag som ägs av Göteborgs stad. Vad gäller elektricitet har bolaget ansvar för elnätet inom sitt koncessionsområde och dessutom köper och säljer företaget el. All el som levereras till kunder är producerad av förnybara energikällor. Göteborgs Energi erbjuder fyra olika typer av avtal.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Göteborg Energi

Lanserades:1908
Estimerat pris fast:611,00 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:127,44 öre/kWh
Antal kunder:ca 260 000 elhandelskunder
Bindningstid:upp till 1 år
Påslag:6,90 öre/kWh
Betyg:3,8

För- och nackdelar med Göteborg Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Flera avtalsmodeller
 • Fast elpris till kort bindningstid
 • Rabatt och kampanjkod finns
 • Informativ webbsida
 • Information om driftstörningar

Nackdelar

 • Oklart om fördelning på energikällor
 • Få kundomdömen

Om Göteborg Energi

Göteborg Energi är en stor koncern med en samlad omsättning på 7,6 miljarder kronor. Senaste räkenskapsåret redovisades en vinst på 280 miljoner kronor, varav hälften delades ut till staden. I uppdraget ingår ansvar för elnätet som drivs med en leveranssäkerhet på 99,9 %. Elhandeln är omfattande och all el som säljs till kunder kommer från 100 % förnybara källor. Bolaget producerar även egen el vid kraftvärmeverk, vindkraftverk och solcellsanläggningar.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång

På Göteborg Energis webbsida är det lätt att få en överblick över de olika elavtalen och även att teckna ett avtal. De har en verksamhet som täcker fler områden än elhandel så du måste först välja rätt i menyn. Följ de här enkla stegen:

 1. Gå in på goteborgenergi.se här.
 2. Klickan på “El” i menyn längst upp
 3. Välj om du vill ha fast, rörligt eller timpris
 4. Välj om du bor i lägenhet eller villa/radhus
 5. Du får nu ett prisförslag och kan gå vidare med att teckna avtal

De prisavtal som finns

Göteborg Energi har flera olika sorters elavtal. De estimerade priserna skiljer sig markant mellan rörligt och fast avtal.

Allmänt om priser hos Göteborg Energi

Hos Göteborg Energi kan du teckna fyra olika sorters avtal:

 • Rörligt pris
 • Fast pris
 • Rörligt timpris
 • Mix-pris

Priserna på webbsidan utgår från elområde 3, som Göteborgsområdet tillhör, men du kan enkelt byta för jämförelser när du ska teckna elavtal.

Betala förra månadens snittpris med rörligt avtal

Med rörligt elavtal betalar du föregående månads snittpris för elen i det elområde du tillhör. Till detta tillkommer kostnad för elcertifikat, elhandelsrelaterade kostnader samt påslag. Priset varierar månad för månad.

För en villa eller ett radhus är det rörliga priset estimerat till 127,44 öre/kWh för elområde 3.

Med fast pris betalar du samma kostnad för elen hela avtalstiden

Göteborg Energi erbjuder elavtal med fast pris. När du tecknar ett fast avtal sätts ditt elpris vid teckningstillfället. Priset kan sedan påverkas av ändringar av elcertifikat, vilket beslutas av Energimyndigheten eller Riksdagen.

Just nu är det fasta priset estimerat till 611,00 öre/kWh för elområde 3. Det tillkommer även en fast månadsavgift på 37,50 kronor.

För elavtalen med fast pris kan du välja bindningstid med 5 månader, så kallad “Vintersäkring”, till den 31 mars. Du kan även välja bindningstiden 1 år.

Detaljstyr din elräkning med timpris

Hos Göteborg Energi kan du teckna ett rörligt avtal med timpris. Du betalar då vad elen kostar den timmen då du förbrukar den. Detta baseras på spotpriset från elbörsen Nord Pool.

För att ha detta avtal krävs att du har en elmätare som mäter din förbrukning timme per timme. När du beställer timprisavtalet kontrollerar Göteborg Energi att ditt elnät har sådan mätning. Under tiden har du ett vanligt rörligt elavtal.

Du betalar bolagets timvisa inköpspris från Nord Pool, kostnad för elcertifikat, elhandelsrelaterade kostnader samt påslag. På Mina sidor på webbsidan kan du se din förbrukning, timpriserna samt en prognos för nästkommande dygn. Är du elnätkund hos Göteborg Energi kan du även se dina effekttoppar

50/50 rörligt och fast med mixpris

Göteborg Energi erbjuder även ett elavtal med hälften rörligt pris och hälften fast pris. Du kan välja att binda på 1 eller 2 år. Priset för mix-avtal är estimerat till 252,16 öre/kWh för elområde 3.

Hur du betalar för din el

Hos Göteborg Energi kan du betala din faktura på en mängd olika sätt. Du kan till och med få en gammal hederlig pappersfaktura till din brevlåda.

Automatisk betalning med autogiro

Du kan välja att betala med bankgiro till Göteborg Energi. Varje faktura betalas automatiskt från ditt bankkonto på förfallodagen. Det kostar inget extra. Du behöver endast kontrollera att pengarna finns på kontot när de ska dras.

Enkel kontroll med e-faktura

Du kan betala med e-faktura. Då får du fakturan direkt till din internetbank med alla uppgifter ifyllda. Du behöver endast kontrollera och godkänna betalningen. Hos Göteborg Energi kan du anmäla e-faktura direkt i Mina sidor men du kan även anmäla det i din internetbank.

Få din faktura på papper eller digitalt

Du kan få din faktura på helt vanligt papper. Om du inte gör ett aktivt val så är det detta alternativ du får.

Du kan också få en e-postfaktura till den e-postadress som du har angett eller till Kivra.

Kampanjer och rabatter

Göteborg Energi har flera rabatter till både nya och befintliga kunder. Dessutom har de en kampanj som riktar sig till nya kunder.

Kampanj för nya kunder

Göteborg Energi har just nu (augusti 2022) ett erbjudande till dig som är ny kund. Du får 450 kronor i rabatt när du tecknar ett elavtal med mix-avtal eller fast pris med 1 års bindningstid.

Flera rabatter på 450 kronor

Hos Göteborg Energi får du som är student eller under 25 år 450 kronor i rabatt när du tecknar elavtal.

De har även rabatt för personer äldre än 65 år och rabatt till dig som flyttar. Rabatten är 450 kronor på nya elavtal.

Om du är befintlig kund hos Göteborgs Energi hittar du rabatter och erbjudanden i Mina sidor.

Vad vi tycker om goteborgenergi.se

Göteborg Energi har flera olika verksamhetsområden, till exempel fjärrvärme och gasnät. De har även elnät. Det är i alla fall lätt att hitta på deras webbsida och allt om elhandel finns samlat under sidan om “El”.

Webbplatsen har en bra sökfunktion som korrigerar för stavfel. Man hittar generellt det som man söker efter.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 031-62 62 62
Är det lätt att hitta adress?Ja, Johan Willins gata 3, Göteborg

Supporten hos Göteborg Energi

Göteborg Energi har en omfattande sida om kundservice. Du kan chatta, maila eller ringa till kundservice. Öppettiderna är 09-15 varje vardag. De har även en besöksadress i Göteborg.

På sidorna om kundtjänst hittar du även svar på vanliga frågor, länkar till avbrottsinformation och felanmälan med mera.

Karta med strömavbrott och planerade avbrott

På webbsidan hittar du aktuell avbrottsinformation med strömavbrott genom att gå in på Kundservice och klicka på “Avbrott”. Där hittar du även flikar för planerade avbrott och markarbeten som bolaget ansvarar för.

Gör felanmälan dygnet runt

Göteborg Energi har ett särskilt telefonnummer för felanmälan där du som kund kan anmäla tekniska problem och avbrott. Den är bemannad dygnet runt.

Elavtalen hos Göteborg Energi

Hos Göteborg Energi får du alltid elavtal med 100 % förnybar energi. De informerar dock inte så tydligt om vad det innebär att elen är förnybar.

Det är däremot tydligt vad som gäller för avtalsvillkoren, hur de har räknat ut priset och vilken ångerrätt du som konsument har.

Uppsägningstider

Uppsägningstid för elavtal med rörligt pris är 1 månad. Elavtal med fast pris övergår automatiskt till rörligt pris när bindningstiden är slut.

Få omdömen från kunderna

Göteborg Energi har ytterst få omdömen med tanke på deras stora verksamhet.

Hos Reco får Göteborg Energi 1,8 i betyg med 10 omdömen. Kommentarerna handlar bland annat om dyra elpriser och att kunderna inte gillar att de fasta avtalen automatiskt övergår till rörligt pris.

Företaget är ingen bluff

Det finns inga varningar hos Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista angående Göteborg Energi.

Vanliga frågor om Göteborg Energi – FAQ

Vilket av alla elavtal ska jag välja?

Det finns inget självklart svar. Om du vill ha ett så billigt elavtal som möjligt och kan styra din elförbrukning kan ett rörligt avtal passa för dig. Om du däremot vill ha ett mer förutsägbart pris för din el passar nog ett fast avtal bättre. Göteborg Energi erbjuder även ett avtal med hälften rörligt och hälften fast pris.

Har Göteborg Energi någon app?

Ja, bolaget har en app. Där kan du bland annat se din elförbrukning, vilket är smart om du vill minska din elanvändning eller om du har timpris i ditt elavtal.

Vad krävs för att jag ska kunna ha ett timprisavtal?

Du måste ha en elmätare som mäter timvis, det vill säga varje timme. Du behöver dock inte fundera så mycket på det, eftersom Göteborg Energi kontrollerar om du har en sådan mätare när du tecknar ett timprisavtal med dem. Om du inte har det ordnar det ett byte av mätaren, för en avgift.

Kan jag köpa el från Göteborg Energi om jag bor utanför Göteborg?

Ja, Göteborg Energi säljer el i hela landet.

Slutsatser

Göteborg Energi har ett omfattande uppdrag med ansvar för elnätet inom sitt koncessionsområde. Bolaget försörjer sina kunder med 100 procent fossilfri el, med ursprungsgarantier. Företaget har också egna anläggningar för elproduktion.

Bolaget erbjuder flera typer av elavtal. Kunden kan välja såväl rörligt som fast pris eller en mix 50/50. Därutöver erbjuds timpris för den som vill styra sin elförbrukning till tider då elpriset är lägre.

Göteborg Energi köper överskottsel från den som har eget vindkraftverk eller solcellsanläggning. 

Bolagets webbsida är omfattande och detaljrik. Allt går att finna om elavtal, solel, vindkraft med mera.

Göteborg Energi är naturligtvis en stabil och trygg leverantör av el med förhållandevis korta uppsägnings- och bindningstider.

I kundomdömen har bolaget fått låga betyg. Det handlar dock om förhållanden som företaget inte råder över, såsom höjda priser på elmarknaden.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 1 Snitt: 4]