Hoppa till innehåll

Greenely

Bolaget Greenelys affärsídé är att sälja el till självkostnadspris via en app. Företaget har naturligtvis inget eget elnät. Företaget uppger att deras vision är att hjälpa kunderna att använda mindre el. Dessutom säljer de utan marginaler. Istället tar bolaget ut en fast månads- eller årsavgift. I princip får kunden betala ett timpris. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Greenely

Lanserades:2017
Estimerat pris fast:Ingen uppgift
Estimerat pris rörligt:Ingen uppgift
Antal kunder:Ingen uppgift
Bindningstid:Ingen bindningstid, dock en uppsägningstid på 14 dagar.
Påslag:Ingen uppgift
Betyg:2,5

För- och nackdelar med Greenely

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Enkel ansökan om elavtal
 • Kort bindningstid
 • Timpris
 • Möjlighet till besparingar
 • Rabattkod finns

Nackdelar

 • Inget fast pris
 • Oklar historik om elprisutveckling 
 • Ingen information om kundtjänst
 • Oklar företagshistoria
 • Webbsidan saknar detaljinformation

Det här är Greenely

Greenely får anses vara en utmanare på svensk elmarknad. Det är svårbedömt om företaget lyckats etablera sig på marknaden eller ej. Enligt senaste tillgängliga redovisning har företaget sålt el för 4,5 miljoner kronor till en årlig förlust på cirka 14 miljoner kronor. Detta kan självfallet bero på att företaget befinner sig i en uppstarts- och utvecklingsfas. Greenely uppger att deras kunder kan sänka sina kostnader för el med upp till 25 procent. Via sin app säljer Greenely enbart förnyelsebar el med märkningen Bra Miljöval. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Teckna elavtal

På Greenelys webbsida går det snabbt att teckna ett nytt elavtal. Gör så här:

 1. Besök Greenelys webbsida
 2. Fyll i dina personuppgifter. 
 3. Välj vilken typ av månadskostnad du vill ha. 
 4. Tryck på “Teckna elavtal”.

Så kostar elen hos Greenely

Greenely är på många sätt ett annorlunda elhandelsbolag som sköter sin elhandel genom en app. Greenely själva hävdar att deras priser är lägre än konkurrenternas och att elen säljs till självkostnadspris. Mer information om vad som menas med självkostnadspris och vad som ingår i det hittar man här.

Till priset för elen tillkommer en fast månadskostnad på 69 kr, eller en variant där man tecknar ett avtal för årsavgift som då i snitt ger en kostnad på 49 kr i månaden. 

Inga prisjämförelser

Greenely handahåller rörligt timpris genom sin app. Det finns ingen information kring fast elpris. Tyvärr finns det inte mycket information alls kring elpriserna på webbsidan och konkreta kWh priser saknas helt och hållet.

Greenely hävdar att vissa kunder upplever att de sänker sina elpriser med upp till 25 %. Den siffran kan mycket väl stämma men är svår att verifiera eller jämföra med andra elpriser då det inte står vilket pris sänkningen utgått från. 

Ingen information om historisk prisutveckling

Greenely säljer el genom sin app där man kan övervaka elpriset timme för timme och anpassa sin användning utefter prisläget. Att använda timprisavtal istället för någonting annat ska ge en besparing på ungefär 10 %, men återigen är siffran svår att relatera till när man inte ser kWh priser. 

Timpriserna redovisas i appen om man laddar ner den, men det skulle vara hjälpsamt att få någon sorts redogörelse för historisk prisutveckling och vad el till självkostnadspris egentligen betyder exakt. 

Eftersom företaget endast tillhandahåller timpriser hade en guide om hur timpriser fungerat varit hjälpsam. Har man inte haft timpriser innan och inte vet hur det fungerar med spotpriser och handel på elbörsen Nord Pool kan nog många kunder dra öronen åt sig när de ombeds att ge sig in i just sådana avtal. 

Betalningssätt

Det går att betala sina räkningar hos Greenely genom autogiro och e-faktura. Eftersom det inte finns någon klassisk kundtjänst på webbsidan får man leta upp information bland artiklarna som ligger i artikelregistret. Det finns många artiklar och ingen sökfunktion så specifika artiklar kan vara svåra att hitta. Uppgifterna kring betalningsalternativ hittar man här.  

Greenelys kampanj- och rabattkoder

Det finns en rabattkod för att få 6 månaders fri månadsavgift när man tecknar ett nytt elavtal hos Greenely. Koden är: 6moff. Det är dock osäkert hur längre rabattkoden gäller. Tittar man igenom kundrecensioner på till exempel google finns det även där tips om koder som möjligen kan ge rabatter. 

En webbsida med annorlunda struktur

Det är förvånansvärt lite information på Greenelys webbsida greenely.com. Även om alla elbolag gör reklam på sina webbsidor och siktar mot att locka till sig kunder brukar det finnas rejält med prisinformation och en pedagogisk sektion som syftar till att förklara hur elmarknaden fungerar. 

Med ett mycket osäkert läge på elbörsen har många elbolag lagt till delar som handlar om hur man tror elpriserna kommer att te sig i framtiden och vad man kan göra som privatperson.

Greenely har förvisso ett stort artikelregister, men för att hitta information i det registret måste man bläddra igenom många artiklar. Här finns det tips om vad man göra som privatperson för att spara el och därigenom förbättra sin ekonomi.  

Greenely satsar mycket på att övertyga besökaren om att ladda ner deras app eller teckna ett nytt elavtal. Det finns en sektion med nyheter och artiklar. Den delen är svår att överskåda och söker man specifik information kan man få leta länge. 

Ytterligare en sak som drar ner betyget på Greenelys webbsida är att det saknas en sökfunktion där man kan skriva in fritext för att få hjälp att hitta fram till det man söker. Greenely.com är tyvärr inte mycket till hjälp för den som vill veta lite för att våga skriva på nya avtal.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, support@greenely.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja
Är det lätt att hitta adress?Ja, Birger Jarlsgatan 12,114 34 Stockholm

Kundtjänst i appen

Det finns ingen information om kundtjänst på Greenelys webbsida. Den mesta supporten verkar vara riktad till appen som man kan ladda hem till sin mobiltelefon. Det finns dock en E-post till bolaget, vilken anges längst ner på webbsidan, och det finns några få frågor och svar att ta del av. 

Artikelregistret är också en tillgång som skulle kunna fungera bättre. Artiklarna är många och täcker mycket information men det är svårt att navigera bland alla titlar för att hitta den information man är ute efter. 

Information om strömavbrott och felanmälan

Det finns inga uppgifter om strömavbrott eller andra driftstörningar på webbsidan. Det saknas även en kanal för felanmälningar. Eftersom Greenely inte är ett bolag som äger elnät är det bättre att man vänder sig till sin lokala nätleverantör om det uppstår driftstörningar som till exempel ett strömavbrott. 

Elavtalen hos Greenely

Greenely erbjuder ett rörligt timpris till sina kunder. Detaljerna i elavtalet beskrivs inte på webbsidan. Däremot är det tydligt att det inte finns någon bindningstid och att elavtalen erbjuds till självkostnadspris plus en månadsavgift. 

Här finns det mer information om vad som menas med självkostnadspris. Även om det inte finns en bindningstid så finns det en uppsägningstid på 14 dagar. Avtalsvillkoren räknas upp här i en kort lista tillsammans med länkar för mer information. 

Få men positiva kundrecensioner 

Det finns inte många kundrecensioner om Greenely, men de som finns är överlag positiva. Det som de flesta kunder är nöjda med är en smidig app och ett modernt sätt att hantera och betala för elen. Flera kunder kommenterar även elpriserna som de upplever som mycket låga hos Greenely. Många kunder kommenterar dock inte sina positiva betyg. En mindre andel missnöjda kunder anser att företaget är oseriöst och att de känner sig lurade av bolaget genom otydliga avtal.

Bluffvarning

Sökningar hos webbtjänster som svartlistar företag, till exempel Svensk handels varningslista genererar inga varningar om att Greenely skulle kunna vara ett blufföretag. Greenely diskuterar själva blufföretag och har en svartlista publicerad bland sin artiklar. 

Vanliga frågor om bolaget

Äger Greenely elnät?

Nej, Greenely är endast ett elhandelsbolag. Elnätet administreras av den lokala nätägaren och till detta bolag betalar man alla nätavgifter. Man kan alltså inte välja elnät – man får ta det som finns där man bor. Däremot är man fri att köpa el från i stort sett vilken leverantör som helst. 

Kan man sälja sin överskottsel till Greenely?

Ja, Greenely köper överskottsel från solcellsproduktion. Administrationen av försäljningen av överskottsel sköts genom Greenelys app. Just nu (augusti 2022) får alla nya kunder som väljer att sälja sin överskottsel till Greenely betalt med aktuella spotpriser plus ett påslag om 5 öre/kWh.

Måste man vara kund för att ladda ner Greenelys app?

Man kan ladda ner Greenelys app utan att vara kund. Då kan man titta runt i appen och se hur det fungerar. För att man ska få ut alla funktioner av appen krävs dock att man är kund hos bolaget. 

Vad är Greenely Connect?

Greenely Connect är en tjänst för elbilsladdning. Med Greenely Connect laddas bilen under perioder då elen är som billigast. Det ger en utjämning av belastningen av elnätet samtidigt som elbilen laddas för så billig peng som möjligt. Därför kallas Greenely Connect för en smart laddningstjänst.

Slutsatser

Det går inte att bedöma om Greenelys verksamhet fortfarande befinner sig i en uppstartsfas. Idén med att sälja el via en app och dessutom till självkostnadspris är innovativ. Greenely behöver inte känna sig låst av konventionellt tänkande inom elbranschen. Det självklara valet för bolaget har varit att endast sälja förnyelsebar el som dessutom är märkt med Bra Miljöval.

Greenelys erbjudande är enkelt, eftersom man endast kan köpa el till timpris via en app. Avtalsmodellen är lätt att ta till sig och till synes genial.

Den som själv producerar solel, kan via Greenelys app följa sin egen produktion. Den överskottsel som produceras köper Greenely efter en överenskommen prismodell. 

Vi bedömer Greenelys affärsmodell som modern och tilltalande. Om den kommer att fungera i framtiden kan vi inte avgöra. Det ekonomiska resultatet tyder på att bolagets start har varit tuff. 

Det finns bara några få omdömen från kunder och det svårt att dra slutsatser från dessa. Några upplever att priserna har varit låga. Det finns också de som upplevt avtalen som snåriga, vilket kanske inte är märkligt med tanke på affärsmodellens innovativa inslag.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 1]