Hoppa till innehåll

Habo Energi

Habo Energi AB är ett kommunalägt bolag som bedriver elhandel. Kommunens elnät sköts och underhålls av dotterbolaget Habo Kraft AB. Habo Energi levererar 100 procent av elen som ursprungsmärkt, som i detta fall är el producerad av vattenkraftverk.

Habo Energi säger att deras vision är att skapa ett levande samhälle som det ska vara lätt att trivas i. Deras uppgift är att ordna med bostäder, internet, el och värme och de strävar efter att göra det på ett hållbart sätt, för miljö och människa.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Habo Energi

Lanserades:Saknas uppgift
Estimerat pris fast:Habo Energi erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:124,00 öre/kWh
Antal kunder:Saknas uppgift
Bindningstid:Ej aktuellt, eftersom Habo Energi inte erbjuder fast pris
Påslag:Saknas uppgift
Betyg:2,5

För- och nackdelar med Habo Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Ursprungsmärkt el från vattenkraftverk
 • Enkelt val, där endast rörligt elpris erbjuds
 • Kortfattat webbplats
 • Kort uppsägningstid av avtal
 • Enkla betalningssätt

Nackdelar

 • Inget fast elpris
 • Inget timpris
 • Ingen rabattkod
 • Ingen kampanjkod
 • Inga uppgifter om överskottsel

Om Habo Energi

Koncernen med Habo Energi som moderbolag får betraktas som ett litet energibolag. Den huvudsakliga uppgiften är att försörja invånare och företag i kommunen med el. Koncernen omsätter drygt 150 miljoner kronor per år och uppvisar ett bra rörelseresultat. Av den totala omsättningen faller cirka 100 miljoner på elhandel. Leveranserna av el kommer helt och hållet från svensk vattenkraft. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Habo Energi

Det är enkelt att teckna ett nytt elavtal hos Habo Energi. Du behöver fylla i dina uppgifter och göra några olika val. Följ de här instruktionerna för att komma igång:

 1. Gå in på haboenergi.se här.
 2. Tryck på “Elhandel” och välj “Teckna nytt elavtal”
 3. Fyll i ditt postnummer
 4. Välj startdatum och om du bor i villa eller lägenhet
 5. Välj uppvärmningsform och dra i reglaget för uppvärmd yta för att få fram ungefärlig årlig förbrukning
 6. Klicka i “Rörligt” och rutan för “Rörligt tillsvidare”
 7. Klicka på “Gå vidare”

Vilka priser vi hittar hos Habo Energi

Habo Energi erbjuder endast en typ av avtal: rörligt pris. Det innebär att det egentligen bara finns ett alternativ för det aktuella elområdet vad gäller priser på elavtalet.

Habo Energi vill enligt sin webbplats inte ha några tillfälliga lockpriser, utan vill jobba med långsiktiga priser som är konkurrenskraftiga över tid.

Endast rörligt pris

Habo Energi erbjuder endast rörligt pris för tillfället. De har vanligtvis erbjudanden även för fast pris men de har pausat dessa på grund av det osäkra marknadsläget. Det går inte att hitta information om historiska priser på bolagets webbplats, utan de visar endast det pris som är aktuellt för månaden.

Priserna gäller för elområde 1-3. Om du bor i elområde 4 kommer priset korrigeras för skillnaden mellan område 3 och 4. Korrigeringen beräknas månadsvis och är baserad på Habo Energis inköpspris av el.

Hitta aktuella uppgifter och jämförelser för rörligt pris

På bolagets webbplats hittar du aktuella prisuppgifter under “Elhandel” och “Våra avtal och priser”. Det aktuella rörliga priset för juli 2022 är 124,00 öre/kWh inklusive moms. Bolaget har även jämförelsepriser för olika förbrukningar, där alla avgifter är inkluderade. Exempel på jämförpriser:

 • För en förbrukning på 2000 kWh: 141,00 öre/kWh
 • För en förbrukning på 20 000 kWh: 125,70 öre/kWh

Elpriserna på bolagets webbplats gäller i elområde 3. Om du bor i eller vill ha din el till en anläggning i elområde 1, 2 eller 4 behöver du kontakta Habo Energi för att få mer information. Du kan även få ett förslag på kostnad genom att fylla i alla uppgifter för att teckna elavtal.

Det tillkommer även en fast avgift på 340 kr/år inklusive moms på elpriset för alla avtal.

Osäkert marknadsläge innebär inga fasta priser

Habo Energi har tillfälligt pausat sitt erbjudande av elhandelsavtal med fasta priser. Anledningen till detta är det osäkra marknadsläget. Bolaget bedömer att prisnivån på deras erbjudande inte är konkurrenskraftig för tillfället. De ger ingen information om när de eventuellt kommer kunna erbjuda elavtal med fast pris igen.

Timpriser, spotpriser och kWh-priser

Habo Energi erbjuder inte timpris eller spotpriser i sina rörliga elavtal. Det finns inte någon information om timpris eller spotpris på bolagets webbplats. Det finns inte heller några historiska uppgifter om kWh-priser.

Olika sätt att betala

Hos Habo Energi kan du betala med autogiro, e-faktura, e-postfaktura eller Kivra.

Automatisk betalning med autogiro

Det går bra att betala via autogiro hos Habo Energi. Pengarna för elräkningen dras då per automatik. Du behöver endast se till att det finns pengar på kontot när de ska dras.

Ansök om e-faktura i din internetbank

Du kan betala med e-faktura hos Habo Energi. Du ansöker om e-faktura i din internetbank och sedan kommer fakturan direkt dit med alla uppgifter ifyllda. Du behöver endast kontrollera att allt ser rätt ut och sedan godkänna betalningen.

Betalning med e-postfaktura eller Kivra

Habo Energi erbjuder även betalning via e-postfaktura och Kivra.

Faktura via e-post innebär att du får fakturan till din e-postadress. Fakturan skickas elektroniskt och det kommer med andra ord ingen pappersfaktura med posten. Kivra är en digital brevlåda som ersätter pappersdokument.

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanjer eller rabatter hos Habo Energi för tillfället.

Vad vi tycker om haboenergi.se

Hemsidan är någorlunda enkel att navigera på men den innehåller föråldrad och motsägelsefull information. Till exempel har bolaget inte uppdaterat informationen om att de inte erbjuder fasta priser på elavtal överallt.

Det är enkelt att hitta avtalsvillkor och aktuella prisuppgifter för elavtal. Informationen på webbplatsen är ofta kortfattad och konkret men skulle kunna uppfattas som något knapphändig vad det gäller elhandel. Det finns till exempel ingen information om timpriser eller om det går att se historiska prisuppgifter.

Sökfunktionen är ganska svår att använda. Habo Energi har flera verksamhetsområden, vilket kan innebära att sökträffar handlar om något annat än el.

Det  är lätt att hitta råd och information om vilka rättigheter man som konsument har, till exempel om Energirådgivning som är ett lokalt samarbete mellan några olika kommuner.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@haboenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 036-860 24 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Fabriksgatan 1, 566 34 Habo

Supporten hos Habo Energi

Habo Energi har en kundtjänst som du kan kontakta både på telefon och e-post. De har även en besöksadress i Habo. Telefon- och öppettider är klockan 08-16 helgfria vardagar. All information om kundtjänst och aktuella öppettider är lätt att hitta på bolagets webbplats.

Information om strömavbrott

Det finns ingen karta för strömavbrott eller planerade avbrott på bolagets webbplats. Aktuell information om strömavbrott finns under “Aktuellt”, ganska långt ner på första sidan.

Felanmälan dygnet runt

På bolagets webbplats finns information om hur man som kund ska gå till väga om det blir strömavbrott. Telefonnummer till felanmälan finns inbäddad i texten på sidan. Det går att felanmäla dygnet runt.

Habo Energi har även utförlig information om vilken ersättning man som kund har rätt till vid strömavbrott.

Rörligt avtal med grön el

För tillfället erbjuder Habo Energi endast rörligt pris i sina elavtal. Avtalsvillkoren är lätta att hitta på bolagets webbplats.

All el som levereras av Habo Energi är så kallad ”grön el” som kommer från förnybara energikällor, i det här fallet svensk vattenkraft med ursprungsgaranti. Habo Energi beskriver inte ytterligare vad som avses med “grön el” eller hur de säkerställer ursprunget.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden för rörligt pris är 1 månad.

Inga omdömen från kunderna

Habo Energi har inga recensioner som handlar om elhandel på nätet. Bolaget har några omdömen och betyg på Google men de handlar endast om andra verksamhetsområden än elhandel.

Inga bluffvarningar

Det finns inga varningar hos Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista angående Habo Energi.

Vanliga frågor om Habo Energi – FAQ

Varför erbjuder Habo Energi inte fast pris?

Elmarknaden är just nu väldigt instabil och priset på el är mer oförutsägbart än någonsin. Habo Energi har gjort bedömningen att de inte kan erbjuda ett tillräckligt konkurrenskraftigt fast pris.

Kan jag sälja min överskottsel till Habo Energi?

Kontakta bolagets kundtjänst för att fråga om de kan köpa elen från till exempel dina solceller.

Kan jag teckna ett elavtal med Habo Energi trots att jag inte bor i Habo?

Ja, det är möjligt. Deras priser utgår dock helt från elområde 3 så du måste därför kontakta dem om du bor i något av de andra elområdena.

Vad innebär “schysst elhandel”?

Det är en certifiering som tagits fram av Energiföretagen Sverige och som innebär att elhandelsbolaget uppfyller minst 18 löften gentemot sina kunder, bland annat att de ska ge tydlig och korrekt prisinformation.

Slutsatser

Habo Energi är ett kommunägt bolag, vars uppgift är att förse kommunens invånare och företag med elenergi. Leveranser av el kommer uteslutande från svensk vattenkraft. 

Bolaget erbjuder i nuläget enbart rörligt elavtal, men inget timpris. 

Det är oklart om Habo Energi har möjlighet att köpa överskottsel från vindkraftverk eller solcellsanläggningar.

Hemsidan är enkel och spartansk och i vissa fall saknas uppdateringar.

Vi bedömer Habo Energi som ett lokalt förankrat energibolag.

Det finns inga omdömen från kunder om bolagets elhandel.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 1]