Hoppa till innehåll

Jämtkraft

Jämtkraft bildades och ägs av tre kommuner i Jämtland. Idag ingår flera dotterbolag och intressebolag i en koncernbildning. Elproduktion sker vid egna anläggningar, bland annat vid sjutton vattenkraftstationer i Jämtland. Till detta kommer produktion från vindkraft och solkraft samt kraftvärmeverk.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Jämtkraft

Lanserades:1889
Estimerat pris fast:Saknar fast pris (augusti 2022)
Estimerat pris rörligt:Elområde 1: 39,20 öre/kWhElområde 2: 38,63 öre/kWhElområde 3: 124,21 öre/kWhElområde 4: 170,52 öre/kWh (juli 2022)
Antal kunder:Antal saknas
Bindningstid:Uppsägningstiden för rörligt elavtal är 14 dagar
Påslag:Påslagets nivå saknas på webbplatsen
Betyg:3,9

För- och nackdelar med Jämtkraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Tre avtalsmodeller
 • Jämtpris med förtida inköp av el
 • Timpris
 • Bra och detaljrik webbplats
 • Information om driftavbrott

Nackdelar

 • Ingen rabattkod
 • Inget renodlat elavtal med fast pris
 • Begränsat med kundomdömen

Om Jämtkraft

Jämtkraft-koncernen är en stor aktör på den svenska elmarknaden. Det senaste räkenskapsåret redovisar bolaget en omsättning på drygt 6 miljarder kronor, med god lönsamhet. Bolaget har starkt fokus på att all elproduktion ska ske i egna anläggningar. Givetvis ger detta en konkurrensfördel i tider med turbulens på elmarknaden. Kombinationen med vattenkraft och vindkraft ger balans i systemen. I ett skogslän finns restprodukter som passar utmärkt som biobränsle i de kraftvärmeverk som Jämtkraft driver.  

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Teckna avtal

Jämtkraft erbjuder några olika typer av avtal och kan ha olika priser beroende på var du bor någonstans. För att se vad ett elavtal skulle kosta för just dig och teckna något av deras elavtal gör du så här:

 1. Gå in på jamtkraft.se här
 2. Klicka på “Elavtal” i menyn högt upp på sidan (bredvid Jämtkrafts logga)
 3. Skriv in ditt postnummer och välj startdatum och hur du bor i formuläret
 4. Klicka på “Se ditt avtal”
 5. Se priser för de olika avtalen och välj vilket du vill ha. Välj även tillval innan du klickar på “Nästa”
 6. Fyll i dina uppgifter och Klicka på “Teckna avtal” längst ner på sidan

Priserna hos Jämtkraft

Jämtkraft har tre olika avtalsvarianter med lite olika priser och upplägg. De avtal som finns att välja mellan är:

 • Jämtpriset
 • Lokalpriset
 • Rörligt elpris

Jämtpriset är ett avtal med ett stabilare pris än det rörliga elpriset. Det är ett förvaltat avtal där Jämtkraft köper upp el för kundernas framtida användning vilket i längden ger ett stabilare pris. 70% av elen köps upp och de resterande 30 % består av el till det rörliga priset. 

Med ett förvaltat avtal finns en viss fördröjning som gör att man kan missa en del prisnedgångar, men man slipper också de största pristopparna. Det är ett elavtal som passar de som söker en långsiktig lösning.

De som bor i kommunerna Åre, Krokom eller Östersund kan teckna ett avtal med Lokalpriset. Lokalpriset ger rabatt på den fasta månadsavgiften och varje förbrukad kilowattimme, oavsett om man tecknar Jämtpriset eller Rörligt elpris.

Rörligt elpris är ett avtal där priset baseras på Jämtkrafts inköpspris på elen. Detta innebär att ditt pris följer prisutvecklingen på börsen Nord Pool. Det finns även möjlighet att få ett rörligt timpris. Då varierar elpriset över dygnet och följer elbörsens prisutveckling timme för timme.

På Jämtkrafts webbplats finns tabeller över prisutvecklingen månad för månad de senaste åren för alla elavtal. Där går det alltså att se hur prisläget ser ut just nu. Då elpriset varierar för Jämtkrafts alla avtal går det inte att ge några exakta siffror utan det enklaste är att kolla på deras webbplats.

Att teckna rörligt elpris

Alla avtal hos Jämtkraft består helt eller delvis av ett rörligt elpris. Det rörliga elpriset baseras på elbörsen som kallas Nord Pool. Beroende på vad man väljer för avtal varierar det mellan dygn eller timmar. Det enklaste sättet att få reda på vad ett rörligt elpris skulle kosta för dig är att gå in på webbsidan och skriva in ditt postnummer.

Det rörliga elpriset varierar hela tiden och därför går det inte att ange ett exakt värde här. För att få mer information kring extrakostnader, såsom den fasta månadsavgiften, är det också enklast att skriva in ditt postnummer på webbsidan.

Att teckna fast pris

Jämtkraft erbjuder inget elavtal med fast pris. För de som söker en stabilare och mer långsiktig lösning finns istället Jämtpriset, ett portföljförvaltat elavtal där 70 % av elen köps in i förväg och resten betalas genom rörligt pris.

Att teckna timpris

Det går att teckna ett rörligt elavtal med timpris hos Jämtkraft där elpriset varierar från timme till timme baserat på elbörsens utveckling. Kontakta kundservice för att göra det.

Att betala med spotpris

Spotpriset är det som det rörliga elavtalet baseras på. Det fastställs timme för timme på elbörsen Nord Pool. Om du vill teckna ett elavtal som baseras på spotpriset är det alltså ett rörligt elavtal med timpris du ska teckna.

Jämtkrafts kWh-pris

kWh-priset hos Jämtkraft varierar hela tiden och därför går det inte att ange ett exakt värde. För att se hur priset har förändrats över tiden för de olika avtalen, välj “Elavtal>Våra elavtal” på webbplatsen, välj det elavtal du vill veta mer om och scrolla ner till prishistoriken. 

De olika betalningsmetoderna hos Jämtkraft

Hos Jämtkraft finns det flera olika sätt att betala för din el. Här följer en guide över de olika metoderna:

Att betala med autogiro

Det går att betala fakturor från Jämtkraft med autogiro. Då dras beloppet automatiskt och du behöver bara se till att det finns tillräckligt mycket pengar på kontot. På webbplatsen finns en anmälningsblankett för autogiro som ska fyllas i och skickas in till Jämtkraft om du är intresserad av autogirobetalning.

Att betala med e-faktura

En e-faktura skickas direkt till din internetbank och har alla uppgifter ifyllda från början. För att betala den loggar du in på banken och godkänner fakturan. I internetbanken finns en e-fakturaanmälning där du anger ditt kundnummer för att börja motta e-fakturor.

Andra betalningsmetoder

Jämtkraft erbjuder också att skicka post och fakturor via den digitala brevlådan Kivra. Om du är registrerad hos Kivra kommer Jämtkraft automatiskt skicka sina brev dit. Du kan även ta emot dina fakturor som pappersfakturor som kommer hem till din brevlåda.

Kampanjer och rabatter

Du som använder Jämtkraft i Östersund, Krokom eller Åre kommun, alltså Jämtkrafts ägarkommuner, kan teckna lokalpriset. Lokalpriset erbjuder rabatt på den fasta månadskostnaden och kilowattförbrukningen. Detta appliceras automatiskt när du vill teckna ett elavtal med ett postnummer i någon av kommunerna.

Det finns för närvarande (augusti 2022) ingen rabattkod hos Jämtkraft.

Att navigera på webbplatsen jamtkraft.se

Jämtkrafts webbsida har ett tydligt upplägg. Högst upp finns en meny, och strax därunder finns även en meny med underrubriker som förändras beroende på vad man väljer i menyn. Det är lätt att hitta information om de olika elavtalen och det finns en bra sida för kundservice med både kontaktinfo och svar på vanliga frågor. Dessutom finns en sökfunktion så att du kan hitta det du letar efter utan att behöva utforska hela webbplatsen. 

Den enda nackdelen är att det krävs en del klick för att kunna teckna ett elavtal, men även detta hittas hyfsat enkelt. I sin helhet är det en tydlig och lättanvänd webbplats.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@jamtkraft.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 063-14 90 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Kyrkgatan 21, 831 50 Östersund

Kundtjänsten hos Jämtkraft

Högst upp på webbsidan finns en menyknapp som heter “Kundservice”. Därunder finns allt som kan behövas, som kontaktuppgifter och öppettider, information om avbrott, guider till exempelvis fakturabetalning och svar på vanliga frågor. Det allra mesta som kunder kan fundera över går att hitta direkt på webbsidan.

Om du mot förmodan inte skulle hitta det du söker på webbplatsens kundtjänst finns det lättillgängliga kontaktuppgifter till företaget så att du kan kontakta dem både via mail och telefon. Längst ner i hörnet på webbsidan finns även en chattsymbol. Där fyller du i namn, e-post och din fråga och får då svar så snabbt som möjligt.

Strömavbrottsinformation på webbplatsen

Under menyknappen “Kundservice” som finns högst upp på sidan går det att välja “Avbrott”. Där finns information om rådande avbrott och planerade avbrott och det går också att titta på en karta över alla nuvarande avbrott, både planerade och oplanerade. Det går dessutom att läsa råd kring vad man ska göra under ett strömavbrott och vad man kan göra efter ett strömavbrott.

Att göra en felanmälan

Under “Kundservice>Avbrott” går det att välja “Felanmälan”. Där finns en guide över vad man ska kontrollera själv innan man gör en felanmälan. Om inget av detta fungerar ringer man istället 063-14 92 00.

Jämtkrafts elavtal

Det finns som sagt tre olika avtal att välja mellan hos Jämtkraft: Jämtpriset, Lokalpriset och Rörligt elpris. Rörligt elpris går också att få som timpris. Alla avtal är löpande avtal utan bindningstid. För mer information kring pris och annat är det lättaste att skriva in ditt postnummer på webbplatsen under “Teckna elavtal”.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden för avtalet “Rörligt elpris” är endast 14 dagar, medan uppsägningstiden för Jämtpriset och Lokalpriset består av innevarande månad plus tre ytterligare kalendermånader. För att säga upp ett elavtal hos Jämtkraft behöver du kontakta kundtjänsten.

Omdömen online om Jämtkraft

Det finns ganska få recensioner om Jämtkraft, och de som finns är rätt blandade, några är missnöjda och andra är väldigt nöjda. På hitta.se har Jämtkraft fått 5 betyg där snittet är 4,8/5 stjärnor. Eniro ger istället 4/5 stjärnor i snitt baserat på 4 recensioner och på Trustpilot finns två recensioner där en gett fem stjärnor och den andra gett en stjärna.

De positiva kommentarerna påpekar sådant som bra rabatt för de som bor i området och bra hjälp från kundservice.

Bluffvarningar kring verksamheten

För närvarande finns inga varningar kopplade till Jämtkraft hos Energimarknadsbyrån eller på Svensk handels varningslista.

Vanliga frågor och svar – FAQ

Kan jag byta elavtal hos Jämtkraft?

Det går att byta mellan elavtalen, men för de förvaltade elavtalen gäller fortfarande en uppsägningstid på nuvarande månad plus tre extra. Därefter byts ditt elavtal. För det rörliga elpriset går det däremot att byta direkt, då finns ingen uppsägningstid. Kontakta kundservice för att byta elavtal.

Vad händer om jag flyttar?

Vid flytt är uppsägningstiden endast en månad oavsett vad som gäller för ditt avtal. När du flyttar behöver du säga upp ditt elavtal på din gamla adress och teckna ett nytt på din nya adress. Du som ska flytta till en adress där Jämtkraft är nätägare kan göra en flyttanmälan på webbplatsen. Annars måste du först kontakta nätägaren på din nya adress och sedan teckna elavtal med Jämtkraft.

Var kan man hitta det aktuella dygnspriset?

Jämtkraft har en app som går att ladda ner från App Store eller Google Play. Den heter “Mitt Jämtkraft”. Under “Prognos” i menyn finns det aktuella elpriset.

Varför är det olika priser i olika elområden?

Sverige är indelat i fyra olika elområden från norr till söder. Då elen måste flyttas från de områden där det produceras mest el till de områden där det förbrukas mest el kan priserna variera.

Kan jag teckna elhandelsavtal med Jämtkraft om jag bor i Skåne?

Ja, du kan teckna elhandelsavtal med Jämtkraft i hela Sverige.

Slutsatser

Jämtkraft är ett bolag som ägs av tre kommuner i Jämtland. Koncernen omfattar även elbolaget Dalakraft. Produktion av fossilfri el förekommer vid ett stort antal anläggningar som ägs av moderbolag, dotterbolag och intressebolag. 

Jämtkraft har ett begränsat antal avtalsmodeller. I dagsläget offereras i första hand rörliga elpriser, men bolaget erbjuder en specialvariant kallad “Jämtpris”.

Förnybar energi är fokus för Jämtkraft. Bolaget satsar därför stora resurser på solkraft som man anser ha stor utvecklingspotential i norra Sverige. 

I flera avseende är Jämtkraft-koncernen en imponerande företagskonstellation. Vi betraktar bolaget som en trygg och stabil leverantör av el.

De få kundomdömen som finns ger både höga och låga betyg åt Jämtkraft. 

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 9 Snitt: 2.8]