Hoppa till innehåll

Kvänum Energi

Kvänum Energi är ett elbolag som äger elnätet i Kvänum tätort med omnejd. Kvänum är ett mindre samhälle i Vara kommun, Västra Götalands län. Kvänum Energi handlar med el, förvaltar fibernät och säljer biobränsle som pellets. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Kvänum Energi

Lanserades:1968
Estimerat pris fast:Erbjuds inte
Estimerat pris rörligt:288,31 öre/kWh inkl. moms
Antal kunder:4010
Bindningstid:30 dagar
Påslag:15 öre/kWh
Vårt Betyg:3,2

För- och nackdelar med Kvänum Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Timpris
 • Information om driftstörningar
 • Tydlig information om elens ursprung
 • Förnybar el

Nackdelar

 • Inget fast pris
 • Mager information om prisernas uppbyggnad

Kvänum Energi består av två bolag: moderbolaget Kvänumbygdens Energi ekonomiska förening och dotterbolaget Kvänum Energi AB. Föreningen startade 1968 med målet att säkra elförsörjningen för Kvänumsbygden. Idag är omsättningen 125 miljoner kronor vilket gör dem till ett relativt litet energibolag på marknaden. Elhandeln bedrivs av Kvänum Energi AB. 

Elen som tillhandahålls av Kvänum Energi är helt förnybar och miljömärkt. Elens ursprung är vindkraftverk, vattenkraftverk och solceller. Vattenkraften är EPD märkt (Environmental Product Declaration), vilket betyder att elproduktionen granskas ur ett livscykelperspektiv. 

Elpriser

För samtliga avtal tillkommer en fast årsavgift på 375 kr inklusive moms. 

Rörligt elpris

Rörligt elpris utgörs av medelspotpriset för föregående månad. Spotpriset utgår från den nordiska elbörsen och sätts i efterhand. För augusti 2022 var medelspotpriset 288,31 öre/kWh inklusive moms. 

Timpris

Avtal med rörligt timpris innebär att priset varierar för varje timme utifrån spotpriset på den nordiska elbörsen. För att kunna ha timpris behöver kunden ha en särskild elmätare som installeras kostnadsfritt. 

Fast pris

Erbjuds inte för elområde 1-3. Kunder i elområde 4 kan kontakta Kvänum Energi för mer information.

Anvisningsleverans

Kunder som inte aktivt väljer ett elavtal får automatiskt så kallat anvisningspris. Priset är oftast högre än andra elavtal och kunder rekommenderas att välja ett annat elavtal.

Betalningsalternativ

Hos Kvänum Energi finns följande sätt att betala:

 • Autogiro
 • E-faktura
 • Kivra

Kampanjer och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanj- eller rabattkoder för Kvänum Energi.

Bolagets webbplats

Kvänum Energis webbplats är lättnavigerad. Via menyn och underrubrikerna där är det lätt att klicka sig vidare till rätt information. Det kan dock vara lite svårt att få en överblick över prisuppgifterna.

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundtjanst@kvanumenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0512 – 79 70 70
Är det lätt att hitta adress?Ja, Skaragatan 23, 535 30 Kvänum

Kundservice

Det går att kontakta Kundtjänst hos Kvänum Energi på flera sätt:

 • Mail
 • Telefon
 • Kontaktformulär på hemsidan

Driftinformation och felanmälan

På startsidan finns information om driftstörningar som akuta och planerade avbrott. Felanmälan görs via telefon.

Elavtalen

Kvänum Energi erbjuder rörligt elpris och timpris. På hemsidan finns information om att fast pris inte erbjuds alls, men också information om att kunder i elområde 4 kan få prisuppgifter om fast avtal. Det är därför oklart vad som gäller när det kommer till fast pris.

Kundomdömen

Ett tiotal recensioner och omdömen om Kvänum Energi finns att hitta på internet. Kunderna är övervägande nöjda och anger bra att service och bemötande är bra. En kund är missnöjd med bemötandet. De flesta omdömena är några år gamla.

En bedömning av Kvänum Energi

Kvänum Energi har en bra webbplats som snabbt ger besökaren lättfattlig information eller uppgifter om till exempel pågående strömavbrott. Omdömena om företaget är generellt goda även om det har getts ganska få omdömen online. Det går att teckna rörligt elpris och rörligt timpris och särskilda avtal för studenter. I dagsläget finns det inget möjlighet att teckna ett fast elavtal. 

Det finns ett uppenbart hållbarhetsarbete och all el som företaget säljer är förnybar och ursprungsmärkt. Hemsidan deklarerar tydligt bolagets hållning i miljöfrågor och ambitionen att bidra till hållbar energiproduktion. Rent konkret så arbetar Kvänum Energi med att miljömärka sin el, certifiera sitt arbete enligt kvalitetsstandarden FR2000 och köpa el från mikroproducenter. 

Vår bedömning är att Kvänum Energi är ett litet seriöst bolag med stabil elförsäljning. Kvänum Energi definierar sig själva som det lokala bolaget och det stämmer fint överens med hur webbplatsen är uppbyggd. Kvänum Energi kan nog ses som framför allt ett alternativ för boende inom bolagets elnätsområde.  

Vanliga frågor

Vad innebär förnybar el?

Det innebär att all el som säljs kommer från förnybara källor. Den el som produceras lokalt är förnybar rakt igenom. Men den elen räcker inte, så Kvänum Energi köper in EPD-märkt (Environmental Product Declaration) el från Vattenfall AB.

Erbjuder elbolaget fast pris på elavtalen?

Nej, inte just nu.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 2.5]