Hoppa till innehåll

Ljungby Energi

Ljungby Energi är en kommunägd energikoncern som ansvarar för försörjning av el och fjärrvärme inom främst tätorten. Ett dotterbolag ansvarar för kommunens elnät. I anslutning till ån Lagan driver koncernen också ett eget vattenkraftverk. All el som levereras är ursprungsmärkt och fri från koldioxidutsläpp till atmosfären. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Ljungby Energi

Lanserades:1976
Estimerat pris fast:inte möjligt
Estimerat pris rörligt:169,20 öre per kilowattimme
Antal kunder:cirka 12 000
Bindningstid:oklart
Påslag:4,0
Betyg:2,7

För- och nackdelar med Ljungby Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Lätt att navigera på webbplatsen
 • Enkla betalningssätt
 • Driftstörningar annonseras
 • Ursprungsmärkt el
 • Egenproducerad el från vattenkraft

Nackdelar

 • Inget fast pris
 • Oklart om uppsägningstider
 • Inga rabatt eller kampanjkoder
 • Inget timpris
 • Få kundomdömen 

Om Ljungby Energi

Koncernen Ljungby Energi är ett medelstort energibolag. Ingående bolag utför traditionella uppgifter inom elförsörjning med elnät och elhandel, fjärrvärme, fiber med mera. Enligt senaste årsredovisning omsatte koncernen drygt 250 miljoner kronor. Bolagets rörelseresultat och soliditet är mycket bra. Förutom produktion av el vid eget vattenkraftverk köper bolaget in överskottsel från mikroproducenter av solel eller vindkraftsel. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Teckna avtal såhär

Att teckna avtal hos Ljungby Energi är lätt och går att göra både via telefon och hemsida. Det gäller både för elavtal och fiber. 

 1. Gå in på ljungby-energi.se här.
 2. Tryck på  “läs mer” i Elhandelsrutan. 
 3. Jämför de olika elavtalen genom att justera reglagen. 
 4. Scrolla ner och tryck på den röda rutan “teckna avtal”.
 5. Fyll i dina personuppgifter och signera med Bank-Id. 

Priser hos Ljungby Energi

På webbplatsen hittar du tydlig information kring elpriserna historiskt, och kan även beräkna ditt elpris genom att flytta på reglage. I jämförpriserna ingår alla kostnader, inklusive månadsavgift. Det gör det att det är enkelt att få överblick över det fullständiga priset. 

I historiken kan du även se elpriset, påslag, moms och den totala summan. 

Rörligt elpris uppdateras varje dag

Ljungby Energi erbjuder i nuläget enbart rörligt pris. Du kan se det aktuella elpriset i realtid på webbplatsen. 

Fast pris erbjuds inte

På grund av den instabila elmarknaden erbjuder Ljungby Energi inte fast pris. Ring kundtjänst på telefonnummer 0372-600 600 för att veta mer. 

Timpris erbjuds inte

Ljungby Energi erbjuder inte timpris. 

 Ljungby Energi köper till spotpris

Om du producerar egen el från solceller kan Ljungby Energi köpa din överskottsel. De betalar Nordpools spotpris per timme, utan avdrag. Mer information finns här eller via kundtjänst. 

Pris per kilowattimme

Det aktiva priset per kilowattimme syns på Ljungby Energis hemsida och uppdateras regelbundet. I nuläget (augusti 2022) är det 169,20 öre/kWh inklusive moms. 

Hur du betalar för din el hos Ljungby Energi

Ljungby Energi erbjuder autogiro. Du kan lätt anmäla det på din bank eller via formuläret du hittar på Ljungby Energis hemsida. 

Man kan betala med e-faktura hos Ljungby Energi

Anmäler e-faktura via din internetbank. Du kan också betala och få dina fakturor digitalt via Kivra. 

Gammal hederlig pappersfaktura

Du kan även få pappersfaktura via posten, hem i brevlådan. 

Inga kampanj- och rabattkoder för elen

Det finns ingen rabattkod för köp av el från Ljungby Energi, men i samarbete med Solsystem.com erbjuds rabatt vid köp av en solcellsanläggning. 

Ljungby-energi.se – ris och ros

Ljungby Energis hemsida är lättnavigerad och tydlig, med en gedigen sökfunktion där du oftast hittar vad du söker. Det finns både en chattfunktion och ett kontaktformulär, samt Mina Sidor för befintliga kunder. Webbplatsen lämnar dock en del att önska. Det finns inga utskrivna öppettider för chatten och man rekommenderas istället fylla i namn och mejladress för att kundtjänst ska återkomma. En automatisk chattbot är något som många kunder är vana vid och hade varit önskvärt. 

Då Ljungby Energi är ett litet bolag med få anställda är kundtjänstens öppettider begränsade och de har speciella sommaröppettider, samt håller lunchstängt mitt på dagen. Kundtjänsten är även helt stängd under vecka 30. 

På webbplatsen finns länkar till Ljungby Energis Instagram- och Facebookkonto. På kontona förekommer tyvärr en del felstavningar, vilket drar ner det professionella intrycket. Instagramfeeden är inte så estetiskt tilltalande. Det bör dock tas i beaktning att det är ett litet företag. 

Längst ner på webbplatsens startsida finns snabblänkar som leder till bland annat kundtjänst, autogiro och aktuella driftstörningar. 

Processen för att teckna avtal kunde varit enklare. Det är svårt att hitta information om uppsägning och uppsägningstider.

Då Ljungby Energi tillhandahåller el, fjärrvärme och fiber för både internet och TV gör det att webbplatsen har väldigt mycket information. Det mesta är tydligt uppdelat under respektive kategori, men det kan upplevas lite överväldigande och rörigt om du letar efter något specifikt via sökfunktionen. 

Du loggar in på Mina sidor med hjälp av BankID. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Nej
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundkontakt@ljungby-energi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0372-600 600
Är det lätt att hitta adress?Ja, Märta Ljungbergsvägen 61, 341 34 Ljungby

Support

Du kan nå kundtjänsten både via mejl och telefon, samt via kontaktformulär på webbplatsen. Du kan även besöka dem på Märta Ljungbergsvägen 61, som ligger mellan brandstationen och Myreborondellen. Kundtjänstens öppettider kunde varit mer generösa. Tjänsten är kraftigt reducerad eller helt stängd under sommaren och storhelger. 

Även chattfunktionen kan förbättras, exempelvis med hjälp av en automatisk chatbot. 

På webbplatsen har Ljungby Energi sammanställt en lista på vanliga frågor. Frågorna är uppdelade efter kategorierna fiber, TV, fjärrvärme, elnät, elhandel och faktura. 

Driftstörningar och strömavbrott

Under rubriken “Driftstörningar” hittar du både pågående och planerade strömavbrott, samt störningar i TV-utbud och internet. Störningarna listas efter datum och har tydliga rubriker som visar om driftstörningen gäller telefoni, bredband, fjärrvärme etc. Vid strömavbrott står även vilket område som är drabbat och när strömmen beräknas vara tillbaka. Det uppdateras kontinuerligt och det står även när kunderna fick tillbaka strömmen. Vid planerad driftstörning på grund av reparationsarbete finns även en karta. 

Så här gör du felanmälan

Felanmälan görs via Mina sidor, kundtjänst eller via jouren som nås på telefonnummer 0372-846 00. Jouren är alltid öppen och helt oberoende av kundtjänstens öppettider. 

De olika elavtalen

På webbplatsen skriver Ljungby Energi att de på grund av den instabila elmarknaden just nu endast erbjuder rörligt elavtal. All el från Ljungby Energi är ursprungsmärkt och fri från CO2-utsläpp. Elen kommer främst från vatten och biobränsle. Ljungby Energi äger vattenkraftverket i Ljungby, som dämmer upp vattnet från ån Lagan. 

Sedan juni 2021 har elpriset stigit från 99,98 öre per kilowattimme till 169,20 öre. Du kan själv jämföra de olika avtalen på webbplatsen, men då Ljungby Energi just nu endast erbjuder rörligt pris är det inte aktuellt att göra jämförelser. 

När fler elavtal var tillgängliga erbjöds även fastpris för ett år och fastpris för tre år. 

Uppsägningstiden är oklar

Uppsägningstiden är inte lätt att hitta på webbplatsen och det finns ingen tydlig uppsägningstid i skrift. Det står endast att du i god tid ska avisera flytt, genom kundtjänst eller Mina sidor. Vidare står det att de flesta hyresvärdar i Ljungby själva informerar elbolaget om flytt eller byte av boende, men att man själv bör dubbelkolla med sin hyresvärd. 

Uppsägningstiden verkar variera mellan el, fiber och kanalpaket, vilket gör att informationen är svår att hitta.

Det finns få recensioner

Då Ljungby Energi är ett mycket litet elbolag, med få kunder och anställda finns det inte många recensioner om bolaget på internet. På Google finns enbart åtta recensioner och företaget har 2,8 stjärnor. Kritiken handlar främst om priset. På Facebook har Ljungby Energi 570 följare, men noll recensioner. 

Det finns inga varningar om att Ljungby Energi är en bluff

Företaget grundades redan 1976 och är det elbolag som alla hushåll inom Ljungby stadsgräns automatiskt är anslutna till. Företaget bedöms som pålitligt och säkert. På webbplatsen finns direkttelefonnummer till samtliga anställda. Allt från VDn till installatörer. 

Frågor och svar om Ljungby Energi

Var ligger Ljungby?

Ljungby är en liten kommun i Kronobergs län, i Småland. Kommunen har 28 500 invånare. 

Hur gör jag om jag har solceller? 

Ljungby Energi kan köpa din överskottsel om du producerar egen med hjälp av solceller. 

Är Ljungby Energi ett miljövänligt bolag?

Ljungby Energi är 100% fossilfritt och all el är ursprungsmärkt. 

Finns Ljungby Energi på sociala medier?

Ja, Ljungby Energi finns på både Facebook och Instagram. På Facebook har de 570 följare och på instagram har de 119 följare. 

Finns det möjlighet att teckna elhandelsavtal från Ljungby Energi i andra delar av Sverige?

Det finns ingen uppgift om detta på webbplatsen. Troligen går det ändå, men kontakta kundtjänst om du är intresserad.

Omdöme och recension av Ljungby Energi

Ljungby Energi är en medelstor energikoncern som ägs av kommunen. Bolagsgruppen har ansvar för elnät och elhandel för centralorten med omnejd. Den el som levereras är ursprungsmärkt och producerad utan koldioxidutsläpp. Koncernen driver också ett eget vattenkraftverk i anslutning till ån Lagan. 

För närvarande erbjuder bolaget bara rörligt elpris, vilket naturligtvis beror på den rådande situationen på elmarknaden. Naturligtvis kan en kund köpa el från annan leverantör än Ljungby Energi, med som distribueras via bolagets elnät.

Bolaget har fokus på fossilfri el och uppmanar till satsningar på såväl vind- som solkraft. Den som är mikroproducent av sådan el kan sälja sin överskottsel till Ljungby Energi.

Webbplatsen är enkel att följa, men några delar är oklara. Bland annat vad gäller uppsägningstider av avtal. Öppettiderna för kundtjänst är också något begränsade.

Vi ser koncernen som en stabil och trygg leverantör av el. 

Endast ett fåtal kundomdömen finns om Ljungby Energi och de ger bolaget ett medelbetyg.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 1 Snitt: 1]