Hoppa till innehåll

LRF Samköp

LRF Samköp är en inköpsorganisation, där förnödenheter till i första hand lantbruket handlas upp. Inom organisationen agerar Bondens El med elhandel. Även den som inte är lantbrukare eller boende på landet kan köpa el från Bondens El. Den el som förmedlas är naturligtvis grön och framställd från förnybara energikällor. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om LRF Samköp

Lanserades:1943
Estimerat pris fast:LRF Samköp erbjuder inte fast pris
Estimerat pris rörligt:125,27 öre/kWh
Antal kunder:över 6 000 gårdar
Bindningstid:Ingen bindningstid, eftersom LRF Samköp inte erbjuder fast pris
Påslag:Uppgift om påslag saknas
Betyg:3,1

För- och nackdelar med LRF Samköp

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • El från förnybara energikällor
 • Uppsägningstid på en månad
 • Välkomstrabatt till nya kunder
 • Rabatt till LRF-medlemmar
 • Lätt att hitta till Bondens El

Nackdelar

 • Endast rörligt pris
 • Inget timpris eller spotpris
 • Ingen information om driftstörningar
 • Inget eget elnät

Om LRF Samköp

LRF Samköp AB har flera verksamhetsområden och Bondens El är en del. Med sin ägare i bakgrunden är Bondens El en trygg affärspartner. LRF Samköp har enligt senaste årsredovisning en omsättning på strax över 160 miljoner kronor, med ett mycket bra resultat.

Det är obekant vilken omsättning elhandeln har. För den miljömedvetne kan Bondens El vara en pålitlig leverantör och en indirekt garanti för att elen är producerad av förnybara energikällor.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos LRF Samköp

Det är enkelt att teckna ett elavtal och komma igång med Bondens El, som är LRF Samköps elhandelsbolag. Följ de här fem stegen:

 1. Gå in på https://el.lrfsamkop.se/
 2. Klicka på “Bli kund nu”
 3. Fyll i ditt postnummer och välj ungefärlig årsförbrukning
 4. Välj elavtal
 5. Fyll i dina uppgifter och signera med BankID

Priser hos LRF Samköp

Bondens El är LRF Samköps tjänst för elhandel. Hos dem finns endast rörligt pris på elavtalen.

Endast rörligt pris hos Bondens El

Bondens El erbjuder för tillfället endast elavtal med rörligt pris. Priset baseras på spotpriset på elbörsen och är för tillfället estimerat till 125,27 öre/kWh för elområde 3.

Det finns inga uppgifter om historiska priser på bolagets webbplats. Det finns inte heller någon sida eller tabell där man enkelt kan jämföra olika rörliga priser eller skillnader mellan elområden. Det enda sättet att få fram prisförslag är att fylla i uppgifterna för att teckna elavtal.

Om du söker efter fasta priser kan du hitta en intervju med en av bolagets affärsutvecklare angående ett avtal med 70 % fast pris. Det finns villkor för Bondens El 70 % fast pris på deras webbplats men erbjudandet går inte att få fram vid tecknande av nytt avtal.

Vad som ingår i det rörliga priset

Det rörliga priset utgörs av Nord Pools spotpris, lagstadgade avgifter, ursprungsgaranti, LRF Samköps avgifter 4 öre/kWh. Det tillkommer även fast avgift på 37,50 kronor/månad inklusive moms. 

Avtalet gäller tillsvidare med en månads uppsägningstid. Leverans av el påbörjas så snart uppsägningstiden för det nuvarande elavtalet har löpt ut.

Inga avtal med fast pris

Bondens El erbjuder inte elavtal till fast pris. De har ingen information om ifall de vanligtvis erbjuder fasta priser.

Det rörliga priset är baserat på spotpriset

Bondens El erbjuder inte elavtal med timpris eller spotpris. Avtalet med rörligt pris är baserat på spotpriset på elbörsen.

Bondens El köper gärna din egenproducerade el

Om du har solceller, vindkraftverk eller vattenkraftverk kan du sälja din produktion till Bondens El istället för att mata ut den på elnätet.

Om du väljer att sälja din el till Bondens El betalar de dig det rörliga spotpriset per timme på elbörsen Nord Pool för ditt elområde, minus en månadsavgift på 18,75 kr/mån inklusive moms. 

Om du väljer ett rörligt avtal görs avdrag för de kostnader bolaget har för att ta emot elen. Du får producera mer el än du konsumerar. Om du väljer att låsa ditt avtal i 12 månader görs inget avdrag för bolagets kostnader. I gengäld krävs att du har en nettoförbrukning under avtalstiden, det vill säga att du under den tiden gör av med mer el än vad du producerar.

Olika sätt att betala för el som köpts av Bondens El

Bondens El fakturerar som standard med e-postfaktura men du kan även betala via autogiro eller e-faktura.

Enkelt att betala med autogiro

Du kan välja att betala via autogiro från din internetbank. Med autogiro dras pengarna automatiskt från ditt konto. Du behöver endast kontrollera att det finns tillräckligt på kontot när de ska dras.

Ansök om e-faktura i din internetbank

Du kan välja att betala via e-faktura genom att anmäla det hos din bank. Fakturan kommer då direkt till din internetbank med alla uppgifter ifyllda. Allt du behöver göra är att kontrollera att det stämmer och sedan godkänna betalningen.

E-postfaktura som standard

Bondens El fakturerar som standard med e-postfaktura. De skickar fakturan som pdf till den e-postadress som du anger när du tecknar ett elavtal.

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns två aktuella kampanjer hos Bondens El.

Välkomstrabatt till nya kunder

Just nu, i augusti 2022, får alla nya kunder 300 kronor i välkomstrabatt. Du utnyttjar enkelt rabatten genom att välja det rabatterade priset när du tecknar ett nytt elavtal.

Rabatt för medlemmar i LRF

Du som är medlem i LRF får 1 öre/kWh i rabatt och halva månadsavgiften i rabatt.

Vad vi tycker om lrfsamkop.se

För att komma till webbplatsen för Bondens El, https://el.lrfsamkop.se/, måste du klicka på bilden “Bondens El” på LRF Samköps webbplats. Den finns på första sidan och är lätt att hitta. Bondens El är LRF Samköps elhandelsbolag, som i första hand riktar sig till medlemmar i LRF.

Webbplatsen för Bondens El är enkel och lätt att hitta på. Informationen är avskalad och konkret. Det finns däremot ingen sökfunktion på webbplatsen, vilket innebär att man måste klicka sig runt.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, hej@lrfsamkop.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 010-184 40 60
Är det lätt att hitta adress?Ja, Warfvinges väg 38, 112 51 Stockholm

Supporten hos Bondens El

Kundservice på Bondens El är lätt att hitta. Det finns en länk till sidan för Kundservice i menyn längst upp. Du kan kontakta Kundservice via telefon eller e-post. Det finns inga uppgifter om öppettider.

Kundservice består av två personer och ger ett personligt intryck. Bondens El har även en sida om konsumenträtt, där de har samlat information om vart du som kund kan vända dig om du inte är nöjd.

Ingen information om strömavbrott eller felanmälan hos elhandelsbolaget

Det finns ingen karta eller information strömavbrott hos Bondens El. Bolaget är ett elhandelsbolag och äger inget elnät.

Det finns inte heller någon funktion eller något särskilt telefonnummer för felanmälan hos Bondens El. De hänvisar alla frågor till Kundservice.

Förnybar el och överskott till LRF-medlemmarna

Bondens El köper endast in el från förnybara källor. Det innebär att de endast köper från sol-, vind- och vattenkraft. Bolaget köper ingen el från kärnkraft eller fossila källor.

Bondens El köper gärna in el från mindre producenter av till exempel solkraft. De betalar då det rörliga spotpriset per timme på elbörsen för producentens elområde, minus en månadsavgift på 18,75 kronor/månad inklusive moms. Om producenten har ett rörligt avtal gör de avdrag för de kostnader bolaget har för att ta emot elen. Som producent får man även producera mer än vad hushållet gör av med.

Vinsten från Bondens El går till medlemmarna i LRF.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden för elavtalen hos Bondens El är en månad.

Få omdömen om Bondens El

LRF Samköp har få recensioner. Organisationen har flera olika verksamheter, vilket gör det svårt att veta om omdömena handlar om elhandelsbolaget eller om något annat område. På Google har de 3,5 i snitt med två omdömen. På Hitta har de 3 av 5 med två omdömen.

Inga varningar om att företaget är en bluff

Det finns inga varningar hos Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista angående LRF Samköp/Bondens El.

Vanliga frågor om Bondens El – FAQ

Jag har ingen e-postadress, kan jag ändå bli kund?

Ja, hos Bondens El kan du bli kund utan e-postadress. Du får i så fall höra av dig till deras kundtjänst.

Kan jag teckna ett elavtal med LRF Samköp (Bondens El) trots att jag inte är lantbrukare?

Ja, absolut! Det finns inga krav på att kunder är lantbrukare eller ens medlemmar i LRF. 

Kan jag sälja min egenproducerade el till Bondens El?

Ja, du kan sälja el som du själv producerar från till exempel solceller eller vindkraft till Bondens El. 

Slutsatser

Bondens El är en del av LRF Samköps verksamhet. Denna inköpsorganisation verkar som elhandlare. Bondens El har därmed inget eget elnät utan distributionen sker via de lokala elnäten i landet. Bondens El levererar el till hela landet. Och naturligtvis levereras enbart grön el med ursprungsmärkning.

Bondens El erbjuder för närvarande enbart rörliga elpriser. Inköpen sker på den nordiska elbörsen. Det finns ingen möjlighet att som kund avtala om tim- eller spotpriser. Bondens El:s priser baseras dock på spotpriser.

De avtal som tecknas med Bondens El gäller tillsvidare med en månads uppsägning. 

Den som genererar el från vind, vatten och sol i mindre omfattning kallas mikroproducent. Överskottsel från sådana anläggningar kan säljas till Bondens El.

Det är lätt att hitta till Bondens El på LRF:s webbplats, men det saknas en sökfunktion.

Med en stark ägare i bakgrunden ser vi Bondens El som en säker leverantör av förnybar och grön el.

De kundomdömen som finns ger Bondens El eller snarare LRF Samköp ett medelbetyg.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 10 Snitt: 3.5]