Hoppa till innehåll

Mälarenergi

Mälarenergi är ett stort energibolag i Mälarregionen. Energikoncernens moderbolag ägs av Västerås stad medan flera dotterbolag har ägare i andra kommuner i regionen. Mälarenergi äger regionens elnät men förvaltar även fibernät, fjärrvärme samt vatten och avlopp. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Mälarenergi

Lanserades:Uppgift saknas
Estimerat pris fast:1 års bindningstid: 563,73 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:313,50 öre/kWh (snitt för timpris)
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:Ingen bindningstid på rörligMixavtal: 1 års bindningstidFast pris: 6 månader, 1 eller 3 år
Påslag:2,9 öre/kWh
Vårt Betyg:4

För- och nackdelar med Mälarenergi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Märkningen Schysst Elhandel
 • Möjlighet att köpa el med märkningen Bra Miljöval
 • Många betalningsalternativ
 • Många avtalsalternativ
 • Bra driftsinformation

Nackdelar

 • Låga omdömen från kunder
 • Inget rörligt pris baserat på månadssnitt

Om bolaget Mälarenergi

Med fem dotterbolag, över 700 anställda, en omsättning på 3,6 miljarder kronor och ett mycket gott rörelseresultat är Mälarenergi en av Sveriges större energikoncerner. Mälarenergi producerar egen el vid vattenkraftstationer i flera regioner och värmekraftverk i Västerås. Som kund har man flera möjligheter att välja el med olika ursprungsmärkning. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Elpriser 

Hos Mälarenergi finns olika avtal att välja mellan, och priserna beror på vilket elprisområde man tillhör. Bolagets erbjuder endast rörligt pris i form av timspotpris. Genomsnittligt rörligt timspotpris för område 3 är 313,50 öre/kWh.

Det finns fasta elpriser med olika bindningstid, nedan är exempel för område 3:

 • 6 månader: 943,73 öre/kWh
 • 1 år: 563,73 öre/kWh
 • 3 år: 381,23 öre/kWh

Mixavtal kombinerar fast och rörligt pris

Man kan teckna ett mixavtal där hälften av elen betalas med fast pris, och andra hälften med rörligt pris. I september 2022 ligger det priset på 439,37 öre/kWh.

Betalningsalternativ hos Mälarenergi

 • Autogiro
 • E-faktura
 • E-postfaktura
 • Pappersfaktura
 • SMS-faktura
 • Kivra 

Utjämnad betalning

Mälarenergi erbjuder betalningsalternativ via autogiro där kostnaden kan jämnas ut, så att höga månadskostnader kan föras över till månader med lägre kostnader. 

Kampanjer och rabattkoder

Inga aktuella koder finns.

Informativ webbplats

Förutom att e-postadressen är svårhittad, så är Mälarenergis webbsida nästintill felfri; lättillgänglig med förklarande videoklipp och enkelt att hitta information om avtal och inloggning till mina sidor. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 021 – 39 50 50
Är det lätt att hitta adress?Ja, Box 14, Gasverksgatan 7, Västerås

Kundtjänst

Mälarenergis Kundtjänst kontaktas via:

 • Chattbot
 • Telefon
 • Onlineformulär

Driftinformation och felanmälan

Mälarenergi har en omfattande avbrottskarta med driftstörningsinformation och planerade strömavbrott. Som kund kan man få aktuell information via SMS. 

Felanmälan görs via chatt eller telefon. 

Många elavtal

Mälarenergi producerar el i Västmanland, Värmland och Närke, och har ett elnät i västra Mälardalen. Elen kommer till 84 % från förnybara källor, 6 % från kärnkraftverk och resten från fossila bränslen. Kunden har möjlighet att välja energikälla. 

Avtalsformerna man kan välja mellan är rörligt timpris utan bindningstid, fast pris med tre olika bindningstider, eller en kombination av fast och rörligt pris. Det finns även avtal med förvaltad elfond där uppsägningstiden är 3 månader. 

Få kundomdömen

Mälarenergi har överlag inte många kundrecensioner. De som finns är generellt låga (2.6/5) och nämner främst dåligt kundbemötande. Det finns inga varningar om bolaget. 

Vår bedömning

Mälarenergi är ett stort bolag med stora resurser. Det märks på deras webbplats och den service som bolaget kan erbjuda sina kunder. Webbplatsen är välgjord, lätt att hitta runt på och innehåller relevant och bra information. Det finns en väl utbyggd kundtjänst och information om driftstörningar såsom strömavbrott.

För nya kunder finns det en rik palett av olika avtalsformer att välja mellan. Uppgifterna kring varje avtalsform och elpriser generellt är till mycket hjälp och överlag är känslan att det är lätt och tryggt att teckna avtal hos Mälarenergi. Det enda som ligger bolaget i fatet här är att det saknas ett rörligt elpris som inte är timpris utan baseras på ett snittpris från föregående månads elhandel. 

Arbetet med att ta fram en hållbar elproduktion är god och det finns gott om satsningar på vattenkraft, vindkraft, biobränslen och solenergi. Som kund finns det möjligheter att styra elens ursprung och välja el märkt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Mälarenergi har ett visionärt såväl som konkret arbete för att skapa miljövänlig el. 

Vi bedömer att Mälarenergi är en stor och stabil aktör på energimarknaden med ett fint fokus på kund och miljö. Med Energiföretagen Sveriges märkning Schysst Elhandel borde det finns många kunder även utanför mälardalen som kan vara intresserade att handla el från Mälarenergi. 

Vanliga frågor

Kan man köpa Mälarenergis el från hela Sverige?

Ja, du kan köpa el från Mälarenergi var du än bor i Sverige. 

Kan jag sälja min överskottsel till Mälarenergi?

Ja, Mälarenergi köper in el från mikroproducenter. 

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 15 Snitt: 2.3]