Hoppa till innehåll

Nybro Energi

Nybro Energi ägs till hundra procent av kommunen. Förutom att ha ansvar för distribution av el inom sitt koncessionsområde säljer bolaget el över hela landet via sitt elhandelsbolag. Koncernen producerar el vid egna anläggningar. Av elförbrukningen i kommunen kommer cirka 25 % från egen produktion. Bolaget svarar även för fjärrvärme, fibernät samt vatten och avlopp inom kommunen.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Nybro Energi

Lanserades:Inga uppgifter om när bolaget lanserades
Estimerat pris fast:Nybro Energi erbjuder för tillfället inte fast pris
Estimerat pris rörligt:174,55 öre/kWh
Antal kunder:Ingen uppgift om antal elhandelskunder
Bindningstid:Inte aktuellt eftersom de inte erbjuder fast pris
Påslag:Saknas uppgift om påslag
Betyg:3,0

För- och nackdelar med Nybro Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Certifierad handel med el
 • Bra webbplats
 • Information om driftstörningar
 • Förnybara energislag
 • Enkla betalningssätt

Nackdelar

 • Erbjuder inget fast pris
 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod
 • Oklart om timpris erbjuds eller ej
 • Inga kundomdömen

Nybro Energi

Nybro Energi är en koncern med flera olika bolag. Elnät och elhandel bedrivs av Nybro Elnät AB som omsätter cirka 120 miljoner kronor per år. Bolaget är därmed en liten aktör på elmarknaden men de redovisar ett bra rörelseresultat. Den el som levereras är 100 % fossilfri. Bolaget producerar därutöver el och värme vid ett eget kraftvärmeverk baserat på osorterat avfall.

Den som har avtal med elhandelsbolaget kan som mikroproducent sälja överskottsel till Nybro Energi.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Nybro Energi

Det är enkelt att teckna ett elavtal med Nybro Energi. De har ett interaktivt webbverktyg där du kan klicka runt för att se olika priser. Följ bara de här enkla stegen för att få ett prisförslag och teckna ett avtal:

 1. Gå in på nybroenergi.se här.
 2. Klicka på “El” i menyn längst upp
 3. Klicka på “Teckna elavtal”
 4. Välj vilket elområde du tillhör (var du bor)
 5. Ange om du redan är kund eller om du är ny kund, samt från vilken månad du vill att elavtalet ska börja gälla
 6. Välj om du bor i lägenhet eller hus samt din ungefärliga årsförbrukning
 7. Välj avtalsform och fyll i dina personuppgifter

Priser vi hittar

Det är lätt att välja elavtal hos Nybro Energi, eftersom de för närvarande endast erbjuder rörligt pris.

Allmänt om priser hos Nybro Energi

Nybro Energi erbjuder endast rörligt pris i sina elavtal för tillfället. Vanligtvis brukar de erbjuda fast pris med bindningstider på 1-3 år men de har satt dessa på paus.

Priserna för avtal med rörligt pris utgår från elområde 4 men du kan teckna elavtal med bolaget oavsett var i landet du bor. På bolagets webbplats finns ett smidigt verktyg för att teckna avtal där du lätt ser skillnaderna mellan olika elområden genom att ange till vilket elområde du vill ha elen levererad.

Det är lätt att hitta information om historiska priser på bolagets webbplats. Klicka bara på “El” i menyn och scrolla ner tills du hittar diagrammet. Priserna visar elområde 4 och sträcker sig tillbaka till år 2016.

Rörligt elpris till alla elområden

Du kan teckna ett elavtal med rörligt pris hos Nybro Energi. Ditt elpris baseras då på medelpriset för den föregående månaden på elbörsen Nord Pool. Det innebär att priset förändras över tid. Det är generellt billigare på lång sikt men det är också oförutsägbart.

Priserna som bolaget anger på sin webbplats utgår från elområde 4, som Nybro kommun tillhör. Du kan använda deras verktyg för att teckna elavtal för att få ett uppskattat rörligt pris.

Som jämförelse är det rörliga priset för ett hus med en årlig förbrukning på cirka 15 000 kWh följande i de olika elområdena (priserna är inklusive moms):

 • 174,55 öre/kWh i elområde 4
 • 113,06 öre/kWh i elområde 3
 • 38,06 öre/kWh i elområde 2 och elområde 1

Det tillkommer en årsavgift på 350 kronor för alla rörliga elavtal. Bolaget uppger inte vad deras påslag är men det framgår att det tillkommer på det rörliga elpriset.

Fast pris hos Nybro Energi

Nybro Energi erbjuder för tillfället inga elavtal med fast pris. Detta beror på de stora variationerna på elmarknaden just nu. Bolaget kan inte erbjuda ett långsiktigt hållbart elpris och har därför valt att inte ha något erbjudande om fast pris.

Troligtvis inget timpris

Det finns ingen information om timpriser hos Nybro Energi. Det verkar som att det inte går att teckna elavtal med rörligt timpris hos bolaget. Kontakta bolagets kundtjänst för att undersöka möjligheten till timpris.

Sälj överskottselen från ditt tak

Du kan även sälja din överskottsel från solcellerna på ditt tak till Nybro Energi. Detta förutsätter att du har ett elhandelsavtal med bolaget.

Ersättningen för mikroproduktion (max 43,5 kWh/år) är 3,4 öre/kWh.

Nybro Energi har utförlig information om hur du går tillväga för att installera solceller och sedan sälja ditt överskott till dem. De informerar om vad som gäller för momsregistrering och annat.

Bolaget hjälper även gärna företag som vill satsa på solceller.

Olika sätt att betala för sin el hos Nybro Energi

Du kan betala din elräkning på flera olika sätt till Nybro Energi. Du ansöker enklast om autogiro eller e-faktura i din egen internetbank.

Betala automatiskt med bankgiro

Du kan betala via autogiro hos Nybro Energi. Då dras pengarna för elräkningen automatiskt och du behöver inte göra någonting. Du måste bara se till att det finns pengar på kontot när de ska dras. Du ansöker om autogiro på din internetbank.

Få e-faktura direkt till internetbanken

Nybro Energi erbjuder betalning via e-faktura. Då får du fakturan direkt till internetbanken med alla uppgifter ifyllda. Du behöver bara kontrollera och godkänna. Du ansöker om e-faktura när du tecknar avtal eller i efterhand via din internetbank.

Faktura via Kivra eller e-post

Nybro Energi skickar sina fakturor via Kivra om du har ett konto där. Du kan även få din faktura via e-post som pdf eller som pappersfaktura.

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns för närvarande inga aktiva kampanjer eller rabatter hos Nybro Energi.

Vad vi tycker om nybroenergi.se

Nybro Energis webbplats är enkel och har ett tydligt gränssnitt. Det är lätt att navigera på webbplatsen och de olika verksamhetsområdena är väl avgränsade. De har en smidig och lätthanterad funktion för att få prisförslag och teckna elavtal.

Sökfunktionen är lätt att hitta och använda. Den verkar som regel hitta det man letar efter.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundtjanst@nybroenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0481-451 76
Är det lätt att hitta adress?Nej

Supporten hos Nybro Energi

Nybro Energi har en kundtjänst som man både kan ringa och maila till. De har även en besöksadress i Nybro. Det är lätt att hitta kontaktuppgifter på deras webbplats.

Bolagets kundtjänst har ett personligt tilltal och de visar bilder på alla som jobbar med kundservice på bolaget, med personligt telefonnummer och e-post.

Driftinformation med avbrottskarta

Det är lätt att hitta till Nybro Energis sida med driftinformation. Det är bara att klicka på “Driftinfo” som finns allra längst upp på webbplatsen. Då kommer man till en karta där alla pågående strömavbrott och andra avbrott visas, med aktuell status. De har även en sms-tjänst som man kan anmäla sig till för att få snabba uppdateringar om driftavbrott.

Felanmälan under dygnets alla timmar

Det finns ett särskilt telefonnummer till en jour dit man kan felanmäla dygnet runt. Numret finns på samma sida som kundtjänsten och är lätt att hitta till.

Schysst elhandel hos Nybro Energi

All el som Nybro Energi köper in och säljer till sina kunder är förnybar. De visar detta genom ursprungsgarantier. Bolaget har även ett eget kraftvärmeverk som producerar el från restavfall.

Nybro Energi är certifierade med Schysst elhandel, som är framtagen av Energiföretagen. Syftet med certifieringen är att ge kunderna ökad tydlighet vad det gäller elhandel. Detta innebär att Nybro Energi har angett ett antal kundlöften, bland annat om tydlig prisinformation.

En månads uppsägningstid

Uppsägningstiden för elavtal med rörligt pris är 1 månad.

Inga omdömen från kunderna

Det går inte att hitta några omdömen från kunderna på nätet.

Inga varningar om bluff eller lurendrejeri

Nybro Energi har inga varningar på vare sig Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista.

Vanliga frågor om Nybro Energi – FAQ

Kan jag teckna elavtal med Nybro Energi om jag inte bor i Nybro kommun?

Ja, du kan teckna ett avtal om elhandel med Nybro Energi oavsett var i Sverige du bor. Om du bor i Nybro kommun kan du få räkningen för din elhandel och ditt elnät på samma faktura, eftersom bolaget äger och ansvarar för elnätet där.

Hur visar Nybro Energi att de endast säljer förnybar el?

De kan bevisa detta genom att visa upp sina ursprungsgarantier.

Kan jag få fast pris hos Nybro Energi?

Nej, du kan endast få rörligt pris med månadsmätning hos Nybro Energi. Bolaget brukar erbjuda elavtal med fast pris men de har pausat dessa med hänvisning till den turbulenta elmarknaden.

Ger Nybro Energi anvisat pris?

Ja, Nybro Energi ger anvisat pris till kunder inom deras elnät som inte aktivt har tecknat något elavtal. De får då ett rörligt pris baserat på föregående månads snittpris på elbörsen.

Slutsatser

Nybro Energi är en mindre leverantör av el på den svenska marknaden. Den el som säljs är givetvis ursprungsmärkt och fossilfri. Det är dock oklart hur försäljningen fördelas på olika energikällor.

Till följd av läget på elmarknaden sommaren 2022 erbjuder bolaget endast rörliga elpriser.

Koncernen försöker uppmuntra produktion av solel på olika sätt. Företag i kommunen erbjuds en särskild affärsmodell.  Nybro Energi monterar, äger och underhåller solcellsanläggningar på dessa företags fastigheter. Företagen kan därefter köpa den el man förbrukar utan att betala energiskatt och nätavgift. Den som producerar solel i egen regi kan sälja överskottsel till elhandelsbolaget.

Webbsidan för Nybro Energi är lättnavigerad. Det går enkelt att hitta aktuella elpriser och det är lätt att teckna avtal.

Enligt vår bedömning är Nybro Energi en pålitlig leverantör av el och eltjänster, som dessutom har ambitionen att öka produktionen av fossilfri el.

Det finns inga publicerade kundomdömen avseende bolagets verksamhet.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 3 Snitt: 3.7]