Hoppa till innehåll

Öresundskraft

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Öresundskraft

Lanserades: 1860-talet
Estimerat pris fast: Erbjuds ej
Estimerat pris rörligt: 126 öre/Kwh
Antal kunder:125 000
Bindningstid: Löpande eller 12 månader
Påslag: 2,55 öre/Kwh
Betyg: 3,8

För- och nackdelar med Öresundskraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Prisalternativ med blandat rörligt och fast pris
 • Överskådlig webbsida
 • Bra kundtjänst
 • Information om driftstörningar
 • Enkelt att betala

Nackdelar

 • Inget renodlat fast pris
 • Inget timpris
 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod
 • Få kundomdömen

Om Öresundskraft

Öresundskraft är ett relativt stort energibolag med en omsättning det senaste räkenskapsåret på 3,2 miljarder kronor och med verksamhet som ger ett betydande rörelseresultat. Bolaget har som ambition att öka volymen närproducerad el. Idag uppgår den delen till 14 procent av den totala leveransen av el. Vid två värmekraftverk produceras el och värme. Bolaget har investerat i fem vindkraftverk. Planer för solel är ambitiösa. Målet är att lokalt producerad solel ska svara för 10 procent av försåld el om tio år.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Öresundskraft

 1. Gå in på oresundskraft.se
 2. Klicka på “Lägenhet eller “Villa” i övre menyraden.
 3. Klicka på “Jämför och teckna elavtal”
 4. Fyll i ditt postnummer, typ av boende och årsförbrukning och tryck på “Sök pris”

Priser hos Öresundskraft

Öresundskraft erbjuder just nu (augusti 2022) endast avtal med rörligt pris på grund av den osäkra situationen på elmarknaden. På webbplatsen ges förslag på vad ett beräknat pris kan ligga på vid söktillfället med reservation för varierande elpriser framöver. Erbjudande finns även om ett avtal med blandad rörlig och fast del som kallas Framtidsavtalet, vilket utlovas ge en jämnare kostnad.

Så här ser avtal om rörligt elpris ut

Öresundskraft erbjuder avtal som kallas “SmartEl – rörligt elpris”. Det är ett avtal med rörligt pris utan bindningstid som baseras på ett volymvägt spotpris. Det betyder att priset är rörligt och räknas fram månadsvis i efterskott. Till detta kommer ett avtalat påslag på 2,55 öre per kWh. Uppsägningstiden är en månad.

Priskalkylatorn räknar fram ett aktuellt pris för detta avtal beräknat på var man bor, typ av boende och årsförbrukning. Detta är ett pris som naturligtvis kan röra sig både uppåt och neråt.

Erbjudande finns även om ett avtal med blandad rörlig och fast del som kallas “Framtidsavtalet” och som utlovas ge en jämnare kostnad över tid. Där är bindningstiden 12 månader.

Fast pris

Öresundskraft erbjuder för närvarande (augusti 2022) inget avtal med fast pris. Det finns ett erbjudande om ett avtal med blandad rörlig och fast del som kallas “Framtidsavtalet”. Det utlovas ge en jämnare kostnad över tid och då är bindningstiden 12 månader.

Inget avtal om timpris erbjuds

Öresundskraft erbjuder för närvarande inte ett avtal med rörligt timpris. Endast erbjudande om rörligt pris med avräkning efter varje månad finns.

Spotpris

Spotpriset, alltså det aktuella priset på el på elbörsen, varierar hela tiden. På senare tid (2022) har det ibland stigit kraftigt. Detta påverkar självfallet det rörliga priset. Öresundskraft anger vad tidigare spotpriser varit månad för månad.

kWh-pris hos Öresundskraft

Termen kWh-pris är en term som man direkt kommer i kontakt med när det talas om el och elpriset. Det står för pris per kilowattimme och avser mängden energi som förbrukas. Så logiskt – ju fler kWh man förbrukar desto högre blir kostnaderna. 

Hur du betalar dina räkningar

Hos Öresundskraft kan fakturan betalas med autogiro. Beloppet dras alltid på fakturans förfallodag. Med autogiro som betalsätt behöver man endast se till att beloppet finns på kontot vid förfallodatum. Fakturan skickas ut i god tid före förfallodagen. Autogiro kan anslutas via ens internetbank eller genom att man kontaktar banken direkt.

Du kan välja e-faktura hos Öresundskraft

Hos Öresundskraft kan fakturan även betalas med e-faktura. Fakturan skickas direkt till din internetbank där du kan granska den och godkänna för betalning. Specifikation på fakturan finns även att hitta på Mina sidor. E-faktura ansluts via din internetbank eller genom att kontakta din bank. Finns önskan att övergå till autogiro är det enkelt att koppla på.

Få fakturan på mejl eller i digital brevlåda

Förutom betalningssätt som att betala via autogiro eller e-faktura kan fakturan även betalas med traditionell faktura. Fakturan kommer dock inte på papper utan via ett mejl där grundläggande uppgifter för betalning finns.

Har man en digital brevlåda via Kivra kan Öresundskraft skicka fakturan dit, istället för till den fysiska brevlådan. 

Kampanjkod för Öresundskraft

Många elföretag använder kampanjpriser för att intressera nya kunder. Öresundskraft har för närvarande (augusti 2022) ingen kampanjkod för ett förmånligare erbjudande.

Rabattkod för Öresundskraft

Öresundskraft har för närvarande (augusti 2022) ingen rabattkod. 

Oresundskraft.se är en genomarbetad webbplats

Öresundskrafts webbplats är en mycket lättnavigerad sådan. Det är lätt att hitta tillbaka efter att gått vidare på olika sidor. Längst upp finns tydliga menyer till de olika ämnen som sökes. Dessa menyer följer med vilken sida man än får upp, vilket gör att det är lätt att komma vidare. Längst ner på varje sida finns alltid huvudämnen med snabbspår direkt till dessa. Information kommer logiskt och för frågor som kan dyka upp finns oftast en aktuell länk att klicka på.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 042-490 32 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Västra Sandgatan 4, 252 25 Helsingborg

Öresundskraft kundtjänst är tydlig och lätt att nå

Kundtjänsten på Öresundskraft är ambitiös och tydlig och kan nås på flera olika sätt. De kan nås på telefon varje vardag mellan 8-16 (fredag 9-16). Mitt på startsidan finns en större sektion med en inbjudan till att nå kundtjänst. Klickar man på den tas de vanligaste frågorna upp ämnesvis med bred och tydlig information. Det finns också möjlighet att via ett kontaktformulär ställa frågor och därmed få support från kundtjänsten. Man kan också få svar via en chattbot som de kallar Elgot genom att klicka längst ner i höger hörn på skärmen. 

Hur man hittar information om strömavbrott hos Öresundskraft

Information om eventuella strömavbrott finns att tillgå på huvudmenyn under “Start“ där sedan “Avbrottsinformation” väljes”. Länken “Avbrottsinformation” finns även alltid längst ner på varje sida. Dessa länkar leder till omfattande information om eventuella strömavbrott med både text och kartor.

Hur man gör felanmälan hos Öresundskraft

Vid felanmälan vill man att det ska vara lätt att veta vart man ska vända sig. Felanmälan finns inte i huvudmenyn hos Öresundskraft. Istället klickar man sig till sidan för kundtjänst där bland andra rutor finns “Felanmälan”. På denna sida anges två telefonnummer man ska ringa vid strömavbrott. Där finns även en länk till “Avbrottsinformation”

Elavtalen hos Öresundskraft

Öresundskraft erbjuder endast rörligt elavtal i nuläget. I samband med det erbjuds god information om elprisernas utveckling och bakomliggande orsaker till varför elmarknaden ser ut som den gör. Om man inte gör ett aktivt val så får man ett anvisat elavtal.

Det så kallade “Framtidsavtalet” som är en mix av rörligt och fast avtal erbjuder en något bättre överblick av kommande elpriser för abonnenten. 

Uppsägningstiden hos Öresundskraft

Uppsägningstiden för avtal med rörligt pris är 1 månad. För “Framtidsavtalet” är uppsägningstiden 12 månader.

Vad kunderna säger om Öresundskraft

Omdömena från kunder varierar vanligtvis i de inlägg som finns på nätet. Om Öresundskraft finns inte många omdömen, varken på Google, Reco, Eniro eller Hitta. På Trustpilot finns tre inlägg med både beröm och kritik gällande kundtjänsten. 

Frågor & svar

Öresundskraft är ett seriöst företag som ägs av Helsingborgs kommun. Företaget förekommer inte vare sig på Svensk handels varningslista eller under klagomål på Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Vem äger Öresundskraft?

Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och har en politiskt tillsatt styrelse. Det kommunala ägandet borgar för trygghet och långsiktighet. 

Varför är elpriserna så mycket dyrare i Skåne än resten av landet?

Enkelt uttryckt kan man säga att det är för lite planerad elproduktion i Sydsverige i förhållande till konsumtionen. Vindkraften i södra Sverige är inte utbyggd i den utsträckning som hade behövts. Samtidigt är överföringskapaciteten från mellansverige ner till Skåne begränsad. Det betyder att Skåne blir beroende av import från Europa, och då går priset på el upp. Den torra våren och sommaren (2022) pressar också upp prisbilden ytterligare eftersom vattenmagasinen har varit tomma. 
Om indelningen av elområden hade slopats och man räknat ut ett gemensamt pris för hela Sverige hade kostnaderna för elhandel för Skåne sjunkit markant. Denna fråga ligger dock på regeringsnivå och är inget Öresundskraft kan styra över. 

Kan jag köpa el från Öresundskraft om jag bor i Norrland?

Det går att teckna elhandelsavtal med Öresundskraft var du än bor i Sverige. 

Omdöme och recension

Öresundskraft är en betydande aktör på elmarknaden inom sitt närområde med ansvar för elnät och produktion av el. Vid två värmekraftverk framställs fossilfri el och dessutom äger bolaget flera vindkraftverk. Målet är att successivt fasa ut all försäljning av icke fossilfri el.

Öresundskraft erbjuder idag två elavtal. Det ena är helt rörligt, medan det andra är en blandning av fast och rörligt elpris.

Bolaget har som ambition att öka andelen solel i sina totala leveranser. De stödjer en utbyggnad av små och lokal solcellsanläggningar. Öresundskraft tecknar därför avtal med mikroproducenter som har överskottsel från vind- och solkraftsanläggningar.

Öresundskrafts webbplats är omfattande och detaljerad. Förutom bakgrundsinformation finns alla detaljer kring elavtal.

Vi bedömer Öresundskraft som en seriös och trygg leverantör av el.

Det finns nästa inga omdömen från kunder. Vi utgår ifrån att hälsan tiger still.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 3 Snitt: 2.3]