Hoppa till innehåll

Övik Energi

Övik Energi är ett energibolag som distribuerar och producerar el. Bolaget ägs av Örnsköldsviks kommun. Bolaget äger elnät via ett dotterbolag. Övik Energi är delägare i flera bolag med bland annat produktion av el och värme vid kraftvärmeverk med förbränning av biobränsle. Bolaget är också delägare i ett vindkraftverk, varifrån all elproduktion köps.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Övik Energi

Lanserades: I slutet av 1800-talet
Estimerat pris fast: Erbjuds ej (augusti 2022)
Estimerat pris rörligt: 36,90 öre/kWh (Elområde 2)
Antal kunder: ca 7800
Bindningstid: Erbjuder ingen bindningstid (augusti 2022)
Påslag: 3,74 öre/kWh
Betyg: 2,9

För- och nackdelar med Övik Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Förnybar el
 • Tydlig webbsida
 • Bra kundtjänst
 • Information om driftstörningar
 • Kampanjkod finns

Nackdelar

 • Inget fast pris
 • Inget timpris
 • Kritiska kundomdömen

Lite mer om Övik Energi

Övik Energi är ett medelstort energibolag med en omsättning det senaste räkenskapsåret på knappt 800 miljoner kronor. Bolaget har redovisat ett bra och stabilt resultat under flera år. Den elhandel som bolaget bedriver vänder sig i första hand till abonnenter inom det egna elnätet. Idag baseras en del av elproduktionen på fossila bränslen, men ambitionen är att dessa successivt ska fasas ut. Elhandelskunder garanteras dock leverans av 100 procent fossilfri el.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång

 1. Gå in på ovikenergi.se här.
 2. Tryck på “Elavtal” och välj “Bli kund”
 3. Tryck på “Jag är nyfiken”
 4. Ange anläggnings och personuppgifter. Skicka.

Priser hos Övik Energi

Situationen för elpris i Sverige är för närvarande mycket osäkert. Detta poängteras hos Övik Energi även om man i elområde 2 har lägre elpriser än i södra Sverige. Det enda erbjudandet till abonnenter är ett avtal med rörligt pris. Kostnaden för det rörliga priset följer naturligtvis elbörsens pris dag för dag. 

Rörligt elpris

Det enda erbjudandet för kunder hos Övik Energi är ett rörligt pris på 36,90 öre/kWh vilket gäller elområde 2. För nya kunder tillkommer även en rabatt på halva priset för den fasta elhandelsavgiften (150 kr) samt 1 öre/kWh rabatt på energiavgiften.

Fast pris

På grund av den osäkra prisbilden på el just nu (augusti 2022) erbjuder Övik Energi inget avtal med ett fast elpris.

Timpris

Övik Energi erbjuder för närvarande inte ett avtal med rörligt timpris. Endast erbjudande om rörligt pris finns.

Spotpris

Spotpriset, alltså det aktuella priset på el på elbörsen, varierar hela tiden. På senare tid (2022) har det ibland stigit kraftigt. Detta påverkar självfallet det rörliga priset. Övik Energi lämnar inga uppgifter om tidigare spotpriser eller utvecklingen framåt.

kWh-pris

Termen kWh pris är en term som man direkt kommer i kontakt med när det talas om el och elpriset. Det står för pris per kilowattimme och avser mängden energi som förbrukas. Så logiskt – ju fler kWh man förbrukar desto högre blir kostnaderna.

Betalsätt hos företaget

Hos Övik Energi kan fakturan betalas med autogiro. Med autogiro som betalsätt behöver du endast se till att beloppet finns på kontot vid förfallodatum. Specifikation på fakturan kan kunden sen hitta på Mina sidor. Autogiro ansluts via din internetbank eller genom att kontakta din bank.

Du kan välja e-faktura hos Övik Energi

Hos Övik Energi kan fakturan även betalas med e-faktura. Fakturan skickas direkt till din internetbank där du kan granska den och godkänna för betalning. Specifikation på fakturan finns även att hitta på Mina sidor. E-faktura ansluts via din internetbank eller genom att kontakta din bank. Finns önskan att övergå till autogiro är det enkelt att koppla på.

Få faktura på mejl om du önskar

Förutom betalningssätt som att betala via autogiro eller e-faktura kan fakturan även betalas med traditionell faktura. Fakturan kommer dock inte på papper utan via ett mejl där grundläggande uppgifter för betalning finns. Hela fakturan finns som en bilaga i mejlet.. På fakturan anges alla uppgifter du behöver för att kunna betala den vid rätt tillfälle och till rätt mottagare.

Kampanjkod för Övik Energi

Övik Energi erbjuder nya kunder en rabatt på halva priset för den fasta elhandelsavgiften (150 kr) samt 1 öre/kWh rabatt på energiavgiften. Detta gäller i tolv månader. Kampanjkoden för erbjudandet är NYK som anges i fältet “Eventuell rabattkod”.

Rabattkod

Just nu erbjuder Övik Energi ingen rabattkod som kan ge ett förmånligare pris.

Webbplatsen är lätt att överblicka

Öviks Energis webbplats är lätt att överblicka och möter inga hinder att navigera. Längst upp finns tydliga menyer till de olika ämnen som sökes. Dessa menyer följer med vilken sida man än får upp vilket gör att det är lätt att komma vidare. Längre ner på startsidan uppenbarar sig tre huvudämnen med snabbspår direkt till dessa. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, roger.jonsson@ovikenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0660-789 01
Är det lätt att hitta adress?Ja, Sjögatan 4A, 891 60, Örnsköldsvik

Kundtjänsten på Övik Energi är bred

Kundtjänsten på Övik Energi är bred och kan nås på flera olika sätt. De kan nås på telefon varje vardag mellan 9-15 med avbrott för lunch 11.30-12.30. De finns fysiskt tillgängliga på kontoret mellan kl 8-16.15 varje dag förutom vid avbrott för lunch.

Längst ner på varje sida finns även möjlighet att klicka på “Meddelande” och ställa frågor och få support från kundtjänsten. Mejladressen kundservice@ovikenergi.se finns också tydligt angiven längst ner för de som vill använda den möjligheten. Det som saknas är en chat där man snabbt kan få svar utan att behöva vänta i telefon eller söka igenom en massa frågor.

Så hittar du information om strömavbrott 

Längst ner till höger överallt på webbplatsen finns rubriken “Driftstörningar” där information om till exempel strömavbrott ges.

Hur man gör felanmälan

Vid felanmälan vill man att det ska vara lätt att veta vart man ska vända sig. Längst ner till vänster överallt på webbplatsen finns rubriken “Innehåll” och under den “Felanmälan”. På denna sida anges vilka telefonnummer man ska ringa vid olika fel både under vardagar och helger då jour gäller. 

Elavtalen hos Övik Energi

Övik Energi fokuserar på att de levererar 100 % förnybar el. Det betyder att all el kommer från 100 % förnybara källor, det vill säga biobränsle, vatten, vind eller sol. De framhåller även att deras el kommer från deras lokala kraftvärmeverk i Örnsköldsvik och från norrländska älvar. De erbjuder endast rörligt avtal i nuläget. Om inte aktivt val görs får man ett anvisat elavtal.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden för rörligt pris är 1 månad.

Vad kunderna säger

På Trustpilot, Reco och Eniro finns inga omdömen om Övik energi. På Hitta finns 1 betygsättning där företaget får 4 av 5 utan närmare motivering. På Google finns många recensioner där företaget får svidande kritik främst för felaktig fakturering och långa service- och svarstider. Flera avråder från detta företag.

Övik Energi är inget bluff-företag

Övik Energi är ett seriöst företag som ägs av kommunen. Företaget förekommer inte i vare sig på Svensk handels varningslista eller under klagomål på Konsumenternas Energimarknadsbyrå.

Vad innebär el märkt Bra Miljöval som Övik Energi har, och hur blir ens val mer hållbart genom det?

El som är märkt Bra Miljöval är en produkt certifierad av Svenska Naturskyddsföreningen, som ställer höga miljökrav på hur elen produceras

 • Genom märkningen arbetar Svenska Naturskyddsföreningen för att påverkan på miljön från elproduktion ständigt ska minska.
 • Pengar går till projekt för att reparera miljöskador och minska elanvändning genom energieffektivisering.
 • Ansökningar kan göras för lokala projekt.
Vad ska man tänka på när man jämför elavtal med Övik Energi?

Många kunder är på jakt efter det lägsta priset. Tänk då på att säkerställa att du inte råkar ut för tillkommande kostnader i efterhand. Håll också utkik efter bindningstider som anger hur länge avtalet gäller och vilka uppsägningstiderna är för att komma ur ett avtal.
Det kan även finnas andra faktorer än pris som är viktiga för det val man gör, till exempel en kundservice som snabbt kan svara på frågor och att man som kund blir omhändertagen om ett problem uppstår.

Om man blir uppringd av en säljare för ett elbolag som säger sig samarbeta med Övik Energi, stämmer det?

Bolaget samarbetar inte med något annat elbolag och jobbar inte med försäljning via dörrknackning. Deras råd är att avsluta samtalet direkt och inte svara på eventuella sms.
Har man blivit kontaktad och känner sig fundersam är man varmt välkommen att kontakta deras kundservice via mejl eller telefon så hjälper de dig.

Går det att teckna elhandelsavtal med Övik Energi i hela Sverige?

Tyvärr finns det ingen uppgift om det på webbplatsen. Kontakta kundtjänst om du är intresserad av att köpa el av Övik Energi.

Omdöme och recension av Övik Energi

En betydande del av leveranser av el från Övik Energi, produceras vid egna anläggningar. Vid värmekraftverken framställs såväl el som värme. Elhandelskunder garanteras att levererad el kommer från fossilfria energislag. Av den el som säljs kommer 64 procent från vattenkraft, 23 procent från biobränsle och 13 procent från vindkraft.

Utbudet från Övik Energi är begränsat till rörligt elpris. Detta mot bakgrund av den rådande situationen på elmarknaden. 

Bolaget producerar egen el vid delägda värmekraftverk och vindkraftverk. Det är oklart om Övik Energi gör några satsningar på solkraft och om bolaget kan köpa el från mikroproducenter.

Bolagets webbplats är lättnavigerad och överskådlig. All relevant information om elpriser går att finna.

Vi bedömer Övik Energi som en stabil leverantör av el med lokal inriktning.

Som för de flesta energibolag är antal omdömen från kunder begränsade, men bolaget har fått några kritiska kommentarer.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 1 Snitt: 1]