Hoppa till innehåll

Sala-Heby Energi

Sala-Heby Energi är en energikoncern som distribuerar el till kommunerna Sala och Heby. Bolagen i företagsgruppen ägs av de två kommunerna. Förutom elnät inom koncessionsområdet bedriver ett av bolagen elhandel. All försäljning av el kommer från förnybara energikällor som vatten, biobränsle och sol. Försäljning av solcellspaket är en del av företagets verksamhet.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Sala-Heby Energi

Lanserades: 1973
Estimerat pris fast: Ingen uppgift
Estimerat pris rörligt: 182 öre/kWh (elprisområde 3)
Antal kunder:20 000
Bindningstid:Löpande
Påslag: 5,63 öre/kWh
Betyg: 3-53,3

För- och nackdelar med Sala-Heby Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • El från förnybara energikällor
 • Enkel webbplats
 • Kundtjänsten får bra betyg
 • Uppdaterad information om driftstörningar
 • Enkla betalningssätt

Nackdelar

 • Inget fast elpris erbjudes
 • Avtal om timpris kan inte tecknas
 • Ingen rabattkod
 • Ingen kampanjkod

Om Sala-Heby Energi

Sala-Heby Energi är en mindre aktör på svensk energimarknad. Koncernen omsätter drygt 330 miljoner kronor och lämnar årligen ett stabilt och bra rörelseresultat.

Bolagen i gruppen levererar el och värme som helt och hållet baseras på fossilfria energikällor. Av de totala leveranserna kommer 90,7 % från vattenkraft och 9 % produceras från biobränsle. Solkraft svarar än så länge för en mycket liten andel med sina 0,3 %.

Sedan tjugo år tillbaka driver bolaget ett eget kraftvärmeverk med förbränning av organiskt avfall. Sala-Heby Energi tar också aktiv del i utveckling av solcellsanläggningar i närområdet. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Sala-Heby Energi

 1. Gå in på sheab.se
 2. Klicka på “Köp el”
 3. Klicka på “Teckna elavtal”
 4. Ange vilken typ av kund du är
 5. Ange postnummer och förväntad elförbrukning

Allmänt om priserna

Sala-Heby Energi erbjuder elavtal för hela Sverige med olika priser för varje elprisområde. Situationen för elpris i Sverige är för närvarande mycket osäker så avtal med rörligt pris erbjuds först. Kostnaden för det rörliga priset följer naturligtvis elbörsens pris. Bolaget säger sig också ha avtal med fast pris eller mixat fast/rörligt men detta går inte att välja på webbplatsen.

Rörligt elpris är enda alternativet

Situationen för elpris i Sverige är för närvarande mycket osäker. Detta poängteras även hos detta företag. Man erbjuder därför avtal med rörligt pris. Kostnaden för det rörliga priset följer naturligtvis elbörsens pris och läggs som ett genomsnitt av föregående månads priser på denna elbörs. Erbjudande om avtal med rörligt elpris beräknas utifrån var man bor i landet med hjälp av postnumret som man anger. Bor man i elprisområde 3 så beräknas priset till 183 öre/kWh (september 2022).

Fast pris erbjuds inte i nuläget

Elavtal med fast pris erbjuds mer sällan av elbolag i nuläget på grund av osäkerheten på elmarknaden. Sala-Heby energi säger sig ha avtal med fast pris eller mixat fast/rörligt på flera sidor men det går inte att välja detta alternativ någonstans.

Timpris hos Sala-Heby Energi

Timpris efterfrågas mer och mer då kunden i viss mån kan styra kostnaden för sin elförbrukning genom att tvätta, ladda bilen eller värma upp poolen när elpriset är lägre. Det finns dock inget erbjudande om timpris hos Sala-Heby Energi.

Spotpris

Spotpris är det dagliga pris på el som sätts av elbörsen Nord Pool. Denna nordiska elbörs styr elpriser i Sverige. Elpriset baseras på ens elförbrukning per timme och priset på Nord Pool samma timme, med ett påslag inklusive avgift för elcertifikat, energiskatt och moms.

Pris per kWh

Termen kWh-pris är en term som man direkt kommer i kontakt med när det talas om el och elpris. Det står för pris per kilowattimme och avser mängden energi som förbrukas. Så ju fler kWh man förbrukar desto högre blir kostnaden. 

Olika sätt att betala hos Sala-Heby Energi

Det är viktigt för kunden att lätt och smidigt kunna betala sina fakturor. Vissa vill att allt ska ske i det närmaste automatiskt medan andra gärna lägger tid på att kolla fakturan noga innan betalning sker. 

Betala med autogiro hos Sala-Heby Energi

Sala-Heby Energi erbjuder autogiro för att betala räkningar. Efter ett medgivande från kunden går de på förfallodagen in och drar den summa som är fakturerad, från det bankkonto kunden angivit. För detta krävs att man fyller i en autogiroblankett, vilket man lättast gör via sin internetbank. 

E-faktura är en möjlighet

E-faktura är också ett alternativ för att betala sin räkning. Fakturan skickas direkt till ens internetbank där man kan granska den och godkänna för betalning. E-faktura ansluts via internetbank eller genom att kontakta banken. Finns önskan att övergå till autogiro är detta enkelt att koppla på.

Andra sätt att betala för sin el

Förutom betalningssätt som autogiro eller e-faktura kan fakturan även betalas genom traditionell faktura. Fakturan kommer dock inte på papper utan via ett mejl där grundläggande uppgifter för betalning finns.

Har man en digital brevlåda via Kivra kan bolaget skicka fakturan dit istället. 

Några kampanjkoder står ej att finna

Många elföretag använder kampanjpriser för att intressera nya kunder. Sala-Heby Energi har för närvarande (september 2022) ingen kampanjkod för ett förmånligt erbjudande. Detta går helt i linje med företagets stillsammare framtoning.

Sala-Heby Energi har inga rabattkoder

Sala-Heby Energi har för närvarande (september 2022) inga rabattkoder.

En webbplats som andas småkommun

Sala-Heby Energis webbplats är lättöverskådlig och det är lätt att hitta till de intresseområden man söker. Det vilar en aura av enkelhet och uppriktighet över webbplatsens upplägg i kontrast till de hemsidor där elbolag först och främst vill få nya kunder och tjäna pengar. Ett minus är dock att det saknas information om t.ex fast pris-avtal – där detta ändå anges som ett val som ska gå att göra. Vissa länkar är återvändsgränder, vilket vittnar om att programmeraren behöver vara mer noggrann.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundtjanst@sheab.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0224 – 576 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Fabriksgatan 14, Sala

Supporten och kundtjänst 

De flesta kunder värdesätter en effektiv och tillmötesgående kundtjänst. När problem uppstår vill man lätt få kontakt med företaget och uppleva att det finns en anda av hjälpsamhet. De flesta klagomål på nätet som rent allmänt finns för elföretag gäller just dålig support och långa svarstider.

Kundtjänsten hos Sala-Heby Energi får bra betyg

Sala-Heby Energi bemödar sig om god kundservice vilket resulterat i höga betyg gällande kundnöjdhet. De svarar i telefon måndag-fredag kl 8-12 och 13-16. De sticker ut genom att även välkomna besök på kontoret under samma tider.

Vid akuta ärenden under lunchtid finns ett särskilt nummer att ringa. Ett journummer finns tillgängligt under resten av dygnet. På webbplatsen finns ett kontaktformulär att fylla i och även en mejladress dit frågor kan skickas. Bolaget ger även ut en ambitiös kundtidning till alla kunder. Ett plus är att den som svarar i telefon finns på bild med namn. Det ger ett förtroligt och bra intryck.

Så hittar man information om strömavbrott

Information om strömavbrott är lätt att hitta genom att klicka på “Driftsinformation” på övre menyraden. Där hittar man även utförlig information om planerade framtida avbrott.

Ring in eventuell felanmälan

Felanmälan görs på telefon. Numren kan man hitta genom att klicka på “Driftsinformation” på övre menyraden. Telefontiderna är måndag-fredag kl 8-12 och 13-16. Vid akuta ärenden under lunchtid finns ett särskilt nummer att ringa. Ett journummer finns tillgängligt under resten av dygnet.

Elavtalen hos bolaget

Sala-Heby Energi verkar endast erbjuda elavtal med rörligt pris just nu (september 2022). De värnar om den lokala miljön lika mycket som miljön i sin helhet genom att erbjuda 100 % förnybar energi. Bolaget har skött kommunernas energi under lång tid men finns även på den allmänna elmarknaden och de ger konkurrenskraftiga priser till sina kunder.

Uppsägningstid hos Sala-Heby Energi

På rörligt elavtal är uppsägningstiden 1 månad.

Vad kunderna säger om Sala-Heby Energi

Det finns mycket få klagomål på Sala-Heby Energi på de olika sajter där omdömen ges. Desto mer beröm finns där kundtjänsten får många lovord. Flera hundra omdömen på Trustpilot ger ett betyg på 4,4 av 5. 26 omdömen på Google ger 3,6 av 5 i betyg. På Reco, Hitta och Eniro finns inga omdömen. Detta vittnar om ett företag som tar hand om sina kunder.

Sala-Heby Energi är ett pålitligt företag

Sala-Heby Energi finns inte på någon lista över bolag som flaggas som bluff. De finns varken med på Svensk handels varningslista eller på klagomålsinformation för Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Vanliga frågor om Sala-Heby Energi – FAQ

Vem äger Sala-Heby Energi?

Företaget samägs av Sala kommun och Heby kommun. Sala kommun äger 87,5 % och Heby resterande 12,5 %. Det kommunala ägandet ger en trygg och säker stabilitet åt företaget.

Vad menar Sala-Heby Energi med förnybar energi?

Förnybar el kommer från källor som vatten, vind, sol eller biobränslen, alltså förnybara energikällor som hela tiden producerar ny energi i snabb takt. Dessa har inte lika stor negativ påverkan på miljön som exempelvis fossila bränslen eller kärnkraftverk. Den el som levereras är antingen solel, miljödeklarerad el från vattenkraft eller el som produceras lokalt i deras eget kraftvärmeverk, med biobaserat bränsle.

Hur fungerar effekttariffen?

Effekttariff innebär att man som kund har större möjlighet att påverka sina kostnader genom att planera och styra sitt effektuttag. Effekttariffen innebär att man under vardagar klockan 7-19 tittar på de tre högst effektvärdena/månad och gör ett medelvärde av dessa. Detta medelvärde multipliceras sedan med kronor per kW. Vill man spara lite på sin elräkning kan man försöka flytta de stora effektuttagen; till exempel tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare och liknande till helgerna, eller mellan klockan 19-7 på vardagar, då priset är lägre.    

Varför får man inte alltid faktura varje månad?

Det kan vara så att anläggningen har kvartalsfaktura. Januari, februari och mars faktureras i april. April, maj och juni faktureras i juli. Juli, augusti och september faktureras i oktober. Oktober, november och december faktureras i januari.

Vad händer om ens avtal gått ut och man inte har tecknat något nytt?

Sala-Heby Energi är skyldiga att leverera el till sina kunder och man är kund till dess man sagt upp sitt avtal. Har man inte sagt upp sig som kund hos Sala-Heby Energi, men avtalet har gått ut så övergår det till att bli så kallat anvisat pris. Det är en tillfällig lösning tills man gör ett nytt aktivt val och är därför dyrare än om man haft ett annat elavtal. Detta innebär att det är viktigt att välja avtal för ett mer fördelaktigt pris.

Går det att köpa el från Sala-Heby Energi i resten av Sverige?

Ja, man teckna sig för elavtal var man än bor i landet. Prissättningen utgår då ifrån det elprisområde man tillhör.

Slutsatser

Sala-Heby är ett mindre energibolag som ägs av två kommuner. Förutom ansvar för elnätet i större delen av kommunerna produceras också el och värme vid bolagets värmekraftverk. Bolagets energileveranser är helt och hållet fossilfria. 

I dagsläget, med den turbulenta situation på elmarknaden som råder just nu, tecknar bolaget bara avtal med rörliga elpriser.

Sala-Heby Energi har fokus på att även i framtiden leverera el och värme baserad på förnybara energikällor. Idag är solkraft en mycket liten del i elmixen. För att främja utvecklingen av solel säljer bolaget solcellsmoduler och delar för montage samt växelriktare för omvandling av likström till växelström. Elhandelsbolaget köper också överskottsel från mikroproducenter.

Bolagets webbplats är lättöverskådlig och enkel.

Vi ser Sala-Heby Energi som ett litet men stabilt energibolag med inriktning på den lokala marknaden. 

De omdömen från kunder som finns är positiva till bolaget och speciellt nämns att kundtjänsten fungerar bra.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 3 Snitt: 3.7]