Hoppa till innehåll

Skånska Energi

Skånska Energi har sitt ursprung i bygden kring Lund. För hundra år sedan elektrifierades området och ett elnät byggdes upp. Skånska Energi sköter och underhåller fortfarande elnätet som idag har 19 000 abonnenter. Skånska Energi arbetar också med elhandel och levererar el som till 100 procent producerats vid svenska vattenkraftverk och med ursprungsmärkning.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Skånska Energi

Lanserades:för mer än hundra år sedan
Estimerat pris fast:inte möjligt
Estimerat pris rörligt:2 000 kWh: 195,93 öre/kWh5 000 kWh: 181,53 öre/kWh20 000 kWh: 174,33 öre/kWh
Antal kunder:nästan 19 000
Bindningstid:tre månader
Påslag:4,0 öre/kWh
Betyg:3,1

För- och nackdelar med Skånska Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Tre avtalstyper
 • Timpris
 • Överskådlig webbplats
 • Rabatt vid nytecknat avtal
 • Driftstörningar annonseras

Nackdelar

 • Inget fast pris
 • Ingen rabattkod

Om Skånska Energi

Kraftringen är majoritetsägare i Skånska Energi med en ägarandel på 67 procent. Bolaget är en medelstor aktör på den svenska elmarknaden. Senaste räkenskapsåret omsatte bolaget närmare 460 miljoner kronor och redovisade ett bra resultat. Förutom elhandel är företaget verksamt inom andra energiområden som värmepumpar, solceller, elbilsladdning med mera.

Exempelvis säljs solcellspaket genom ett intressebolag. Elbilsladdning och batteriladdning är andra områden där Skånska Energi är verksamt.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Skånska Energi

 1. Gå in på skanska-energi.se här
 2. Tryck på “Teckna ditt avtal här”
 3. Fyll i ditt postnummer och tryck på “nästa steg”
 4. Välj boendeform och beräknad elförbrukning
 5. Välj avtal och fyll i eventuell kampanjkod
 6. Fyll i dina personuppgifter och bekräfta

Dessa olika priser finns hos Skånska Energi

Skånska Energi erbjuder 100 procent förnybar energi. I nuläget erbjuder Skånska energi inte fast elpris, men du kan välja Mixat avtal, Vintersäkrat eller rörligt. 

Rörligt elpris i zon 4

Priserna gäller elområde 4, under augusti 2022:

 • 2 000 kWh: 195,93 öre/kWh
 • 5 000 kWh: 181,53 öre/kWh
 • 20 000 kWh: 174,33 öre/kWh

Fast pris erbjuds inte 

På grund av den instabila elmarknaden och de mycket höga elpriserna, främst i södra Sverige, är det i nuläget inte möjligt att teckna fast pris hos Skånska Energi. 

I augusti 2022 gällde timpris

Skånska Energi erbjuder timpris och har bra information på webbplatsen kring vem timpris kan passa och hur du gör för att utnyttja timpriset till din fördel. Timpriset baseras på Nord Pools priser och under den 29 augusti 2022 var det lägsta priset 6,95 öre/kWh och det högsta öre/kWh 753,05 vilket ger ett medelpris på 337,41 öre/kWh. Skånska Energi tillhör elområde 4 och priserna är baserade på det området. 

För mikroproducenter

De kunder som har egen elproduktion, till exempel från solceller, kan sälja överskottselen till bolaget. Elen går då ut på det allmänna nätet.

Så här kan du betala

Skånska Energi erbjuder autogiro och du kan enkelt anmäla det via din internetbank eller via formulär på Skånska Energis webbplats. 

Man kan betala med e-faktura hos Skånska Energi

Du kan betala med e-faktura hos Skånska Energi. Det anmäls via din bank. 

Ytterligare sätt

Du kan även välja att få pappersfaktura eller faktura via mejl. I vissa fall kan det beviljas delbetalning eller anstånd med betalning av en faktura. 

Kampanj- och rabattkoder finns 

Ibland finns det kampanj- och rabattkoder att ta del av hos elhandelsbolagen. Hur är det för Skånska Energi?

Kampanjkod för Skånska Energi

Det pågår en kampanj hos Skånska Energi. Just nu bjuder de på den fasta månadsavgiften i 4 månader, till ett värde av 160 kronor, när du väljer elavtal med Skånska Energi. Koden är GRÖNEL. 

För- och nackelar med skanska-energi.se

Webbplatsen är lättnavigerad och har en bra blandning mellan bilder och text. Webbplatsen har ett genomgående färgtema vilket gör den behaglig att läsa. Där finns mycket kring energi som är tydligt och pedagogiskt förklarat. Det finns även en bloggsektion där olika avtal och begrepp förklaras närmare, samt länkar till andra användbara sidor.

Sökfunktionen är användbar, men det saknas tyvärr en chattbot eller kundtjänstchatt. Detta är givetvis svårare för mindre elbolag med färre kunder. Det finns även länkar till Skånska Energis sociala medier. 

Sökfunktionen är användbar och effektiv och man får upp mycket information kring det man söker efter. Då det även finns en informativ bloggsektion så finns det mycket relevant information och matnyttiga artiklar att läsa.

Den information som ges upplevs som relevant och uppdaterad och webbplatsen verkar välskött. Gammal information ligger inte kvar och skvalpar och ny information kommer ut snabbt. Ett exempel på detta är informationsrutan kring att kundtjänst för närvarande har långa handläggningstider. Informationen finns på flera ställen på webbplatsen. 

Att hitta rätt för att teckna nytt avtal är lätt – det ligger direkt på förstasidan. Där ligger även en direktlänk till pågående strömavbrott och felanmälan, samt kontaktuppgifter till kundtjänst. Att det finns en tjänst där du kan anmäla dig för att få sms vid strömavbrott år både nytänkande och kundvänligt. Det är verkligen något som fler bolag borde ta efter, eftersom det för många är svårt att gå in på en webbplats om strömmen har gått. Alla har ju trots allt inte smarttelefon eller obegränsad surf i sitt abonnemang. Att då få information direkt i mobilen är smart. 

Det finns även tips och råd kring hur du sänker din elförbrukning och på så vis sparar pengar. Det känns som att Skånska Energi har koll på vad kunden vill veta och lägger relevant information direkt på första sidan för att möta detta behov. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@skanska-energi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 046-12 00 24
Är det lätt att hitta adress?Ja, Råbyvägen 37, 224 78 Lund

Olika form av support

På Skånska Energis webbplats finns just nu information kring att trycket på kundtjänst är högt och att väntetiderna därför är längre än vanligt. Kundtjänsten är öppen vardagar klockan  8-17 och du når dem både via telefon och mejl. Man kan även besöka dem på Råbyvägen i Lund. Detta är ovanligt generösa öppettider för att så pass litet elbolag. 

Strömavbrott 

På webbplatsen finns information om både pågående och planerade strömavbrott. Det finns även information kring varför det kan bli strömavbrott och du kan anmäla dig för att få sms när det är strömavbrott. Det finns också information, tips och råd kring strömavbrott och vad du kan göra själv. En karta visar berörda områden, men du kan även söka på ditt postnummer för att se akuta och planerade avbrott. 

Smidig felanmälan

Du kan anmäla strömavbrott via telefon och mejl. 

Uppsägningstiden varierar

Uppsägningstiden är två veckor till en månad, beroende på avtal. 

Nöjda kunder enligt Skånska Energi

På Skånska Energis webbplats kan man läsa att deras kunder är mycket nöjda och att det vartannat år genomförs en kundnöjdhetsmätning. Under åren 2017, 2019 och 2021 fick Skånska Energi MVG av kunderna. Undersökningen genomfördes med hjälp av 500 slumpvis utvalda intervjuer. 

På Google Review har Skånska energi fått 3,1 av 5 stjärnor, där kritiken främst handlar om dyra elpriser. Kritik riktas också mot att kundtjänst inte återkopplar och att det inte går att välja fast elavtal i nuläget. Det finns totalt bara 24 recensioner, där några dessutom endast har givit ett antal stjärnor. 

Inga bluff-varningar

Det finns inga varningar gällande Skånska Energi, varken på Konsumenternas Energimarknadsbyrå eller på Svensk handels varningslista. 

Skånska Energi har funnits i över hundra år och har flertalet kunder, samt kan visa upp elpris genom historien, bolagsstämmor, dokument och så vidare. Det är ett trovärdigt bolag. 

Frågor om Skånska Energi

Var kommer elen ifrån?

Skånska Energi erbjuder endast el från vattenkraft. Oavsett elavtal. Bolaget var ett av de första i Sverige med att endast erbjuda el från 100 % förnybara källor.

Kan jag få hjälp med mina solceller?

Skånska Energi kan hjälpa dig att installera solceller och ge råd kring allt från planering till försäljning av din överskottsel. 

Kan även företag och bostadsrättsföreningar vara kunder hos Skånska Energi?

Ja, både företag och bostadsföreningar kan vara kunder. 

Vem äger Skånska Energi?

Kraftringen och Infranord är de största aktieägarna i bolaget. Tidigare hade bolaget nästan 1700 aktieägare, men under 2019 förändrades detta. 

Finns det möjlighet att teckna elhandelsavtal i hela landet?

Tyvärr finns det ingen uppgift om detta på webbplatsen. Du kan troligtvis ändå göra det, men kontakta kundtjänst för att kontrollera.

Omdöme och recension

Skånska Energi är ett elhandelsföretag som har en stark ägare. Bolaget har anor sedan 100 år tillbaka, då ett elnät byggdes upp kring Lundabygden. Skånska Energi ansvarar fortfarande för nätet. Idag arbetar bolaget med flera olika energilösningar där elhandel är en av dem. Bolaget säljer endast ursprungsmärkt el från svenska vattenkraftverk. 

Idag erbjuder Skånska Energi i princip endast rörligt elpris och timavtal. På grund av läget på elmarknaden sommaren 2022 tecknas inga avtal med fasta priser. Dock uppger företaget att möjligheten finns att teckna avtal med mixat pris under vinterhalvåret från november till mars.

Skånska Energi arbetar endast med förnybar el. Den som är mikroproducent av främst solel kan sälja sitt eventuella elöverskott till Skånska Energi. Bolaget marknadsför även solcellspaket inklusive montage.

Företagets webbplats är tydlig och ger uppgift om avtal med mera. Möjligen kan man ifrågasätta om den är helt uppdaterad med hänsyn till elmarknaden 2022. 

Undersökning av kundnöjdhet visar att Skånska Energi har stort förtroende hos sina kunder.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 1.5]