Hoppa till innehåll

Skellefteå Kraft

Bolaget är en av Sveriges största producenter av elektricitet. Bolaget är kommunalägt. Skellefteå Kraft har anläggningar för vattenkraft, vindkraft och bioenergi. Dessutom är bolaget delägare i Forsmarks kärnkraftverk. Bolaget har ansvar för elnätet i nio olika kommuner. Och självklart arbetar bolaget med att bygga ut ett nätverk av laddstolpar för eldrivna bilar.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Skellefteå Kraft

Lanserades:År 1906
Estimerat pris fast:1 års bindningstid 193,13 öre/kWh
2 års bindningstid 164,75 öre/kWh
3 års bindningstid 141,75 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:Medelpris under år 2022:
Område 1 (Luleå) 39.668 öre/kWh
Område 2 (Sundsvall) 39.784 öre/kWh
Område 3 (Stockholm) 108.899 öre/kWh
Område 4 (Malmö) 134.616 öre/kWh
Antal kunder:Dryg 100 000 privatkunder
Bindningstid:1-3 år 
Påslag:Inget påslag
Betyg:4,3

För- och nackdelar med Skellefteå Kraft

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Flera elprisavtal
 • Användarvänlig webbplats
 • Enkla betalningssätt
 • Rabatt för första köp av förnybar el
 • Driftinformation

Nackdelar

 • Splittrade kundomdömen

Om Skellefteå Kraft

Koncernen är en mycket betydelsefull spelare på den svenska energimarknaden. Det senaste räkenskapsåret omsatte bolaget 5,4 miljarder kronor och med ett betydande nettoresultat. Företaget har som mål att all energiproduktion ska baseras på förnyelsebara energislag år 2040. 

Redan idag produceras all den el och värme som som säljs från vattenkraft, vindkraft och biobränslen. Vattenkraft finns i basen med 57 procent av all produktion av el och värme. Vindkraft svarar för 15 procent och kärnkraft för 10 procent. Resten är värmeproduktion. Företaget stöttar också utvecklingen av solkraft i Norrland på olika sätt.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Hur du kommer igång hos Skellefteå Kraft

 1. Gå in på www.skekraft.se/privat/elavtal
 2. Där väljer du om du vill teckna nytt elavtal eller förnya ditt elavtal. 
 3. Fyll i dina uppgifter för att få en uppskattning på din månadskostnad. 
 4. Fyll i formuläret för att bli ny kund och Skellefteå Kraft kommer sedan att ringa upp dig.
 5. Alternativt ring 0910-77 25 50 för att teckna avtal. 

Priserna hos Skellefteå Kraft

På Skellefteå Krafts webbplats hittar man lätt historiska elpriser. Där ser du vad den rörliga elen kostat olika år och månader. Priserna är angivna i öre per kWh. Exkluderat från dessa priser är moms, övriga påslag och elcertifikatsavgift. Det finns en egen tabell för priset på elcertifikat. 

Elen är indelad i fyra områden, Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö och priserna varierar beroende på var du bor. 

Pris på rörlig el

Skellefteå Kraft erbjuder rörligt elpris som baseras på Skellefteå Krafts inköpspris. Priset är per kWh och varierar från månad till månad och utifrån var du bor.

Pris på fast el

Företaget erbjuder även fast elpris. Det är möjligt att låsa priset mellan ett och tre år.

Du kan gå in på elleverantör.net för att se aktuella priser för Skellefteå kraft och andra elbolag.

Priset per kWh

Skellefteå Krafts timpris går att hitta på webbplatsen. Under år 2022 har det rörliga timpriset i Luleå i snitt legat på 39.668 öre per kWh. 

På webbplatsen kan du fylla i dina uppgifter och få ett uppskattat elpris för både rörlig och fast el.

Timpris för rörlig el

Det är möjligt att betala timpris för elen om du väljer ett sådant avtal. Det kan du göra genom att teckna tilläggsavtalet “Timme för timme”. 

Så betalar du för elen från Skellefteå Kraft

Du kan ansöka om autogiro antingen via din internetbank eller via Mina Sidor på Skellefteå Krafts webbplats. På webbplatsen finns också en blankett som du kan skriva på och skicka till dem.

Det är också möjligt att kombinera autogiro med e-faktura för dig som vill ha en totallösning. Då får du en faktura men pengarna dras direkt från det konto du angivit. 

Digitala betalningsalternativ

Det finns också många digitala sätt att få fakturan på. E-faktura, faktura på sms eller e-post. Du som har Kivra kan också välja att få fakturan där. 

Du kan också välja Autobetalning som vissa banker erbjuder. Autobetalning är kopplat till e-faktura men skillnaden är att du inte behöver logga in på internetbanken för att godkänna fakturan. Betalningen sker automatiskt. 

Fler betalningsalternativ

Om du inte vill använda dig av autogiro eller något annat digitalt alternativ så är det möjligt att få pappersfaktura. 

Kampanjer och rabatter 

Det finns inga rabatter men bolaget har olika erbjudanden. 

Ett erbjudande för närvarande är att kunder får 500 kronor rabatt på första fakturan när de använder 100 % förnybar el. 

Så fungerar Skellefteå Krafts webbplats

Skellefteå Krafts webbplats är användarvänlig och det är enkelt att hitta det du söker efter. Teckna elavtal, kontakta kundservice, frågor och svar, driftinformation och mycket mer. Ikonerna i översta fältet är enkla att hitta och för du muspekaren över någon av flikarna får du upp fler val. Detta underlättar i att hitta det du letar efter. 

Genom att föra muspekaren på kundservice hittar du också telefonnummer och chatt snabbt. 

Finns det “Mina sidor”?Ja, https://minasidor.skekraft.se/login
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, foretag@skekraft.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0910-77 25 50
Är det lätt att hitta adress?Ja, Skellefteå Kraft, 931 80, Skellefteå

Kundtjänst med support

Överst på webbplatsen finns en meny som genast tar dig till kundtjänst. Det finns flera alternativa sätt att kontakta kundservice.

Du kan välja att ringa dem på vardagar mellan kl. 08-14. På onsdagar har de lite kortare telefontid, 09.30-14.

De har en chatt som leder till en riktig person. Det är dock oklart vilka tider chatten har öppet. 

Du kan även kontakta kundservice via ett formulär. Där fyller du i vad ärendet gäller och din mejladress. 

Så får du information om strömavbrott

Det är enkelt att hitta information om eventuella strömavbrott. På webbplatsens meny för du muspekaren över kundtjänst. Därefter klickar du på Driftinformation. Denna sida uppdateras regelbundet. Här hittar du information om strömavbrott och planerade arbeten som innebär driftstörningar. 

På webbplatsen hittar du även en avbrottskarta som med olika färger visar var driftstörningar och planerade avbrott sker. 

Du får sms om strömavbrott och driftstopp som berör dig. Detta kan via Mina sidor välja att få denna information på mejl.

Så gör du din felanmälan

På webbplatsen där du finner driftinformation finns information om hur du gör en felanmälan. Du ska såklart alltid kontrollera säkringarna och jordfelsbrytaren innan du kontaktar Skellefteå Kraft.

Om du vill göra en felanmälan ringer du till 0910-77 25 50. De har öppet dygnet runt.

Skellefteå Krafts elavtal

Det är enkelt att teckna ett elavtal hos Skellefteå Kraft. Du kan välja om du vill ha fast eller rörlig el och på webbplatsen kan du fylla i några få uppgifter för att få en uppskattning av priset.

Då det finns fyra elområden för Skellefteå Kraft behöver du fylla i postadress och boyta för att att få ett beräknat pris. Prisen skiljer sig mellan dessa områden.

All el som Skellefteå Kraft levererar till sina privata kunder kommer från förnybara energikällor.

Säg upp ditt avtal och uppsägningstid

Det rörliga avtalet gäller tillsvidare – alltså tills du väljer att säga upp det. 

Om du har ett fast elavtal som är på väg att löpa ut kommer Skellefteå kraft att påminna dig om det. Om du trots det glömmer bort att förnya ditt avtal övergår det till ett obundet rörligt avtal.

Vilken uppsägningstid du har beror på vilket avtal du har. Kontakta kundservice för att göra uppsägningen. Uppsägningstiden vid flytt är 30 dagar. 

Om du har ett tidsbestämt avtal är det möjligt att lösa avtalet mot en avgift. 

Överlag nöjda kunder

Om du Googlar hittar du massa recensioner om Skellefteå Kraft på internet. Det är både ris och ros. 

På exempelvis trustpilot.com har Skellefteå Kraft ett lågt omdöme – bara 2 av 5 möjliga. Men där finns endast några få omdömen och klagomålen handlar främst om kundtjänst och företagets tv-reklamer. 

Tittar du istället på reco.se finns det över 4000 omdömen om Skellefteå Kraft. Det är en säkrare källa och där ligger omdömet på hela 4,5 av 5 möjliga. 

Riskfritt från bluff 

Det går inte att hitta några varningar om att Skellefteå Kraft är ett blufföretag. Företaget är gammalt och stabilt. Det finns inte med på Konsumenternas Energimarknadsbyrås klagomålsinformation. Företaget finns inte heller med på Svensk Handels varningslista. 

Vanliga frågor om Skellefteå Kraft

Vad innebär avdraget för investeringar i grön teknik?

År 2021 infördes ett nytt avdrag. Det innebär att privatpersoner kan göra avdrag på max 50 000 kronor när de installerar laddboxar eller solceller och även om de lagrar egenproducerad el. 
Avdraget omfattar både material och arbetskostnad. Enligt Skatteverkets regler behöver köp och installation ske från samma leverantör för att du ska få rätt till hela avdraget. 

Varför behöver Sverige mer vattenkraft?

Vattenkraften behövs för att Sveriges elektrifiering ska fortsätta att vara trygg. Den är både förnybar och reglerbar. Skellefteå Kraft vill öka effektiviteten i befintliga vattenkraftverk. 
I samband med att Sverige ställer om till fossilfritt behövs vattenkraften. Elbehovet kommer dessutom öka över tid och kommer sannolikt fördubblas om bara 30 år. 
Vattenkraften är också en av de viktigaste naturtillgångarna som finns i Sverige. Under 2020 motsvarande vattenkraften över 40 procent av Sveriges elproduktion som dessutom är förnybar. 

Vad är skillnaden på elnät och elhandel?

Elkostnaden består av en elhandelskostnad och en elnätskostnad. 
Kostnaden för elnät bestäms genom det nätavtal som tecknas. Vilket elnätsföretag du har beror på var du bor och du kan inte själv välja företag. Det är elnätsföretaget som underhåller ledningar och ser till att elen följer ledningarna hem till dig. Skellefteå Kraft äger och ansvarar för elnätet i Skellefteå. 
Elhandelsavtalet kan du däremot välja hos den elleverantör du önskar ha. Denna kostnad påverkas av hur mycket el du förbrukar. 

Köper Skellefteå Kraft elöverskott? 

Ja, men det finns flera krav för att privatpersoner ska kunna sälja sin överskottsel. Det som behövs är följande; 
Produktionsanläggningen behöver vara registrerad på privatpersonen som ska sälja elen.
Personen behöver vara elhandelskund hos Skellefteå Kraft.
Elen som ska säljas behöver vara förnybar.
Anläggningen får högs ha huvudsäkring på 63 A. 
Inmatning och uttag av ska ske vid samma elmätare och huvudsäkring.
Produktionen får under ett kalenderår inte överstiga konsumtionen. 

Omdöme och recension

Skellefteå Kraft har hemkommunen som ägare men är aktivt inom ett stort geografiskt område. Bolagets elnät är omfattande, vilket också gäller el- och värmeproduktion. I basen finns sammanlagt 28 vattenkraftstationer, men successivt utvecklas även vindkraft. Idag har bolaget 4 parker med vindkraft. Med andra ord en stark satsning på förnyelsebar el.

Bolaget har ett stort utbud av elavtal med rörligt och fast elpris men också timpris. På webbplatsen finner man hela menyn. Det fasta elpriset går att låsa på ett till tre år.

Förnybar el står i fokus för Skellefteå Energi. Den som vill starta som mikroproducent av vindkraftsel eller solel kan sälja sitt eventuella överskott av el till bolaget.

Bolagets webbplats har mycket information om allt från bolagets historia till aktuella elavtal. 

Utan tvekan är Skellefteå Kraft en leverantör av el man kan lita på. Basen med vatten- och vindkraft är betryggande.  

Kundomdömena är positiva.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 4 Snitt: 2.3]