Hoppa till innehåll

Stockholms Elbolag

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Stockholms Elbolag

Lanserades: Ingen uppgift
Estimerat pris fast: 501-735 öre/kWh
Estimerat pris rörligt: 108 öre/kWh (elområde 3)
Antal kunder: Ingen uppgift
Bindningstid: 3 mån – 10 år
Påslag: 3,9 öre/kWh
Betyg: 1,7

För- och nackdelar med Stockholms Elbolag

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Fast elpris
 • Mycket lång bindningstid för fast elpris
 • Avtal om timpris kan tecknas
 • Enkel webbplats
 • Enkla betalningssätt 

Nackdelar

 • Inget elnät
 • Dåliga kundomdömen
 • Inget rörligt avtal baserat på snittpris för föregående månad
 • Ingen rabattkod
 • Ingen information om driftstörningar

Om Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag är ett mindre elhandelsbolag. Det senaste räkenskapsåret redovisar bolaget en omsättning på drygt 300 miljoner kronor och ett betydande rörelseresultat. Bolaget har ingen egen produktion av el.  

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång

 1. Gå in på stockholmselbolag.se här
 2. Klicka på “Våra elavtal” 
 3. Fyll i ditt postnummer och olika val
 4. Fyll i personuppgifter och klicka på “Beställ elavtal”

Allmänt om priser hos Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag har sysslat med elhandel sedan 2016. Situationen för elpris i Sverige är för närvarande mycket osäker så avtal med rörligt pris erbjuds först och främst. Kostnaden för det rörliga priset följer naturligtvis elbörsens pris dag för dag. Bolaget erbjuder också avtal med fast pris med olika längd. Även om priset då kan vara högt gör det att kunden i förväg kan beräkna sin kostnad.

Rörligt elpris = timpris

Erbjudande om avtal med rörligt elpris beräknas utifrån var man bor i landet med hjälp av postnumret som man får ange. Bor man i Stockholmsområdet beräknas priset till 109 öre/kWh. Det inkluderar som nykund en rabatt som gäller 12 månader. Man väljer då också mellan “Nordenmix” med 338,52 g CO2 per kWh och “Fossilfri el” utan CO2 utsläpp.

Avtalet med rörligt pris anges som timpris vilket ger kunden möjlighet att anpassa sin elförbrukning när elkostnaden är lägre.

Även avtal med fast elpris

Stockholms Elbolag erbjuder också avtal med fast elpris. Även om priset då kan vara högt gör det att kunden i förväg kan beräkna sin kostnad. Avtalslängden varierar från 3 månader till 10 år med en prisvariation från 501-735 öre/kWh.

Spotpris 

Spotpriset, alltså det aktuella priset på el på elbörsen, varierar hela tiden. På senare tid (2022) har det ibland stigit kraftigt. Detta påverkar självfallet det rörliga priset. 

Det här betyder begreppet kWh-pris 

Termen kWh-pris är en term som man direkt kommer i kontakt med när det talas om el och elpriset. Det står för pris per kilowattimme och avser mängden energi som förbrukas. Så logiskt – ju fler kWh man förbrukar desto högre blir kostnaderna. Om priset per kWh blir högre eller lägre med rörligt eller fast pris är i nuläget (augusti 2022) svårt att ge ett entydigt svar på.

Hur du betalar för din el hos elbolaget

Det är viktigt för kunden att lätt och smidigt kunna betala sina fakturor. Vissa vill att allt ska ske i det närmaste automatiskt medan andra gärna lägger tid på att kolla fakturan noga innan betalning sker. 

Betala lättare med autogiro

Hos Stockholms Elbolag kan fakturan betalas med autogiro. Beloppet dras på fakturans förfallodag. Med autogiro som betalsätt behöver man endast se till att beloppet finns på kontot vid förfallodatum. Fakturan skickas ut i god tid före förfallodagen. Autogiro kan anslutas via ens internetbank eller genom att kontakta banken direkt.

E-faktura 

Även e-faktura är en möjlighet. Fakturan skickas direkt till din internetbank där du kan granska den och godkänna för betalning. E-faktura ansluts via din internetbank eller genom att kontakta din bank. Finns önskan att övergå till autogiro är det enkelt att koppla på.

Traditionell faktura är också ett alternativ

Kostnaderna kan även betalas med traditionell faktura. Man kan välja att få fakturan via ett mejl där grundläggande uppgifter för betalning finns eller som en pappersfaktura på posten. På fakturan anges alla uppgifter man behöver för att kunna betala den vid rätt tillfälle och till rätt mottagare.

Inga kampanj- eller rabattkoder

Många elföretag använder kampanjpriser för att intressera nya kunder. Stockholms Elbolag har för närvarande (augusti 2022) ingen kampanjkod för ett mer förmånligt erbjudande.

Någon rabattkod för att få ett bättre pris anges inte heller. Vid förfrågan om rörligt timpris sägs en rabatt gälla för en kund under de första 12 månaderna. Rabattens storlek anges dock inte. 

Webbplatsen stockholmselbolag.se är enkel

Webbplatsen för Stockholms elbolag är enkel, modern och tydlig. Den innehåller inte så många sidor och flikar vilket gör det lätt att hitta. Stora rubriker och bilder gör det enkelt att överskåda och gå igenom innehållet. Nackdelen är att det inte finns så mycket information att hämta. Tanken verkar vara att man ska gå direkt på att teckna avtal.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, foretag@stockholmselbolag.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 08-410 377 11
Är det lätt att hitta adress?Ja, Strandvägen 7A, 114 56 Stockholm

Supporten

De flesta kunder värdesätter en effektiv och tillmötesgående kundtjänst. När problem uppstår vill man lätt få kontakt med företaget och uppleva att det finns en anda av hjälpsamhet. De flesta klagomål på nätet som finns på elföretag gäller dålig support och långa svarstider.

Kundtjänsten jobbar med telefon och mejl

Kundtjänsten på Stockholms Elbolag kan nås på telefon varje vardag mellan kl 8-16. Genom att att klicka på “Kundservice“ och “Kontakta oss” i övre menyraden kan man sedan använda ett formulär för att skicka ett meddelande och ställa frågor och få support från kundtjänsten. En mejladress finns också tydligt angiven för de som vill använda den möjligheten. Nya kunder ombeds använda en särskild mejladress.

Det som saknas är en chatt där man snabbt kan få svar utan att behöva vänta i telefon eller söka igenom en massa frågor. Bolaget har heller inget fysiskt kontor som kunder kan besöka. Sajter där kunder betygsätter företag ger kundtjänsten mycket dåligt omdöme.

Ingen information om strömavbrott

Stockholms Elbolag levererar och fakturerar el till kunder över hela landet. De äger inget elnät och därför ingen information om strömavbrott eller driftstörningar.

Felanmälan görs hos kundtjänst

Om fel av något slag skulle uppstå förväntas man kontakta kundtjänst under dagtid via telefon eller mail. Inget journummer eller liknande finns, men å andra sidan så ansvarar bolaget inte för fysiska anläggningar och ledningar.

Snabba elavtal

Stockholms Elbolag erbjuder möjligheten att teckna ett elavtal snabbt. De erbjuder både rörligt och fast pris. Det rörliga priset erbjuds dock endast som timpris.

Det är mycket enkelt att komma till skott och bli kund. Säljarna är tuffa och drivna och har ett tydligt målet att få in nya kunder. Stockholms Elbolag erbjuder även möjlighet till 10-åriga fasta avtal vilket är sällsynt. 

Uppsägningstid

Den specifika uppsägningstiden för en privatkund är 1 månad.

Vad kunderna säger om Stockholms Elbolag

Omdömen på nätet brukar vara en mix av nöjda och missnöjda kunder. Stockholms Elbolag får däremot en uppsjö av klagomål från missnöjda kunder på Trustpilot. De flesta av dessa gäller bristande information när ett avtal löper ut och det därefter automatiskt påbörjas mycket dyra avtal. I dessa fall klagas mycket på kundservice och återkoppling. Ett liknande klagomål finns på Reco där ordet scambolag används. Eniro, Google och Hitta har inga omdömen om företaget.

Ett företag med mycket dåligt rykte

På Konsumenternas Energimarknadsbyrå är Stockholms Elbolag det företag som ligger högst upp på Klagomålslistan. De har alltså genererat flest klagomål under de senaste 12 månaderna. De finns även med på Svensk Handels varningslista över företag som fått klagomål.

Varningslistan uppger att de drabbade ofta upplevt att säljaren felaktigt påstår sig ringa från ens befintliga operatör. Säljaren som är väldigt påstridig erbjuder därefter kunden billigare el och samfakturering. Många känner sig överkörda vid själva samtalet och när fakturan kommer är summan betydligt högre än vad man kommit överens om. Det är svårt att komma fram till kundtjänst för att bestrida avtalet och väldigt snabbt kommer hot om att stänga av elen om man inte betalar.

När man väl är kund ses ett mönster av bristande information när ett avtal löper ut och det därefter automatiskt går igång mycket dyra avtal. I dessa fall klagar kunder mycket på kundservice och dålig återkoppling.

Vanliga frågor – FAQ

Är Stockholms Elbolag ett blufföretag?

Stockholms Elbolag levererar den el som avtal med dem anger. Det som många reagerat emot är den tuffa stilen hos säljare där man ofta förespeglat att man samarbetar med andra elleverantörer. Man får även se upp då ens elavtal löper ut. Ofta får inte kunden information i tid och fastnar i ett nytt och dyrare avtal. I båda fallen gör kundtjänsten inte mycket för att hjälpa till. Stockholms Elbolag levererar el men verkar sätta vinsten före kunden.

Vad är en samfaktura?

Samfaktura är en tjänst som erbjuds för att man som kund ska få en samlad elkostnad där både nätavgift och elförbrukning kommer på en och samma faktura. På nätfakturan finns fasta avgifter för elnät, energiskatt och elöverföring. Stockholms Elbolag levererar och fakturerar endast den faktiska elförbrukningen. Med en samfaktura får man som kund en enda faktura med ett enda belopp att betala.

Vad händer om ens avtal gått ut och man inte har tecknat något nytt?

Stockholms Elbolag är skyldiga att leverera el till sina kunder och man är kund till dess man sagt upp sitt avtal. Har man inte sagt upp sig som kund hos Stockholms Elbolag, men avtalet har gått ut övergår det till att bli anvisat pris. Det är en tillfällig lösning tills man gör ett nytt aktivt val och är därför dyrare än om man haft ett annat elavtal.

Vissa kunder klagar och menar att Stockholms Elbolag har satt i system att inte informera om avtal som är på väg att gå ut, för att öka sin vinst. Vissa gånger har sådan information fastnat i mailens skräpkorg. Det innebär att det är viktigt att hålla koll på när avtalet går ut och själv välja ett avtal för att få ett mer fördelaktigt pris.

Går det att köpa el från Stockholms Elbolag i resten av Sverige?

Ja, man teckna sig för elavtal var man än bor i landet. Prissättningen utgår då ifrån det elprisområde man tillhör.

Slutsatser

Stockholms Elbolag är ett elhandelsbolag utan elnät och utan egen produktion. Försäljning sker över hela landet. Det är oklart hur deras leveranser av el fördelar sig på olika energikällor. Det finns dock möjlighet att teckna avtal om endast fossilfri el.

Bolaget kan teckna avtal om såväl fast som rörligt elpris. Bindningstiden för fast elpris kan väljas så lång som 10 år, vilket får anses unikt inom branschen och faktiskt otroligt med tanke på den instabilitet som råder på energimarknaden.

Stockholms Elbolag har en webbplats som är enkel, men som innehåller begränsat med information. Det framgår dock tydligt vilka avtal som gäller. Bolaget trycker mycket på att man som elhandelsbolag även kan fakturera nätavgift. Detta verkar märkligt, men baserat på den information som ges kan vi inte säga att det inte stämmer.

Ett stort antal klagomål har lämnats in till Energimarknadsbyrån gällande bolaget. Klagomålen gäller främst aggressiv försäljning och oklara villkor för uppsägning av ingångna avtal.

Det är sammanfattningsvis tveksamt om Stockholms Elbolag är en elleverantör att rekommendera för den som vill byta bolag.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 5 Snitt: 3]