Hoppa till innehåll

Storuman Energi

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Storuman Energi

Lanserades: 1999
Estimerat pris fast: 386 öre/kWh (elområde 2)
Estimerat pris rörligt: 41,8 öre/kWh (elområde 2)
Antal kunder: Ingen uppgift
Bindningstid: 1-2 år
Påslag: Ja, dock ingen uppgift om storlek
Betyg: 2,9

För- och nackdelar med Storuman Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Säljer el till alla elområden i Sverige
 • Erbjuder fasta och rörliga elpriser
 • Avtal om timpriser kan tecknas
 • Tydligt angivna villkor i avtalen
 • Enkla betalningssätt

Nackdelar

 • Inget elnät
 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod
 • Ingen information om driftstörningar
 • Blandade omdömen från kunder

Lite mer om Storuman Energi

Storuman Energi är en liten aktör på svensk elmarknad. Omsättningen enligt senaste årsredovisning uppgick till drygt 140 miljoner kronor. Bolaget ger ett mycket bra rörelseresultat i förhållande till omsättningen. Bolaget har närmare 50 000 kunder spridda över hela landet. Den el som säljs består antingen av Nordisk Elmix eller av vattenkraft med VattenkraftsGaranti. El i Nordisk Elmix är producerad från flera olika energislag, där såväl förnybara som fossila källor ingår.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Storuman Energi

 1. Gå in på storumanenergi.se
 2. Klicka på “Priser/avtal” på övre menyraden.
 3. Fyll i ditt postnummer, önskad avtalslängd och startdatum.
 4. Tryck Enter. Välj ”Teckna avtal” och fyll i dina uppgifter.

Priser hos elbolaget

Storuman Energi erbjuder elavtal för hela Sverige med olika priser för varje elprisområde. De har ett brett urval av olika avtalsvarianter och lämnar god information hur varje avtal skiljer sig vad gäller kostnader. 

Rörligt elpris för hela landet

Avtal med rörligt pris erbjuds med varierande priser för varje elprisområde. Storuman Energi erbjuder flera olika mixar där det rörliga priset bara är en del av kostnaden. Dessa mixar har namn som “Dagens elmix”, “Trygg elmix” och “Offensiv elmix”. Det ges utförlig information om vad varje variant innebär. 

Fast pris och andra varianter

Avtal om fast elpris kan slutas på 1 eller 2 år. Storuman Energi erbjuder också flera olika mixar där det fasta priset bara är en del av kostnaden. Det ges utförlig information om vad varje variant innebär.

Timpris

Avtal om timpris kan göras i samband med att man väljer “Elmixen”. Det erbjuds en sms-tjänst som förvarnar om timmar med högt elpris. Den underlättar planeringen av elanvändningen, då man får veta när man inte bör köra diskmaskin, tvättmaskin, värmepump och andra energislukande apparater. 

Spotpris

Spotpris är det dagliga pris på el som sätts av elbörsen Nord Pool. Det är denna nordiska elbörs som styr elpriserna i Sverige. Om man väljer timpris så baseras elpriset på ens elförbrukning per timme och priset på Nord Pool samma timme, med ett påslag inklusive avgift för elcertifikat, energiskatt och moms.

Det här betyder begreppet kWh pris 

Termen kWh-pris är en term som man direkt kommer i kontakt med när det talas om el och elpriset. Det står för pris per kilowattimme och avser mängden energi som förbrukas. Så logiskt – ju fler kWh man förbrukar desto högre blir kostnaderna. 

Hur du kan betala för elen

Det är viktigt för att kunden att lätt och smidigt kunna betala sina fakturor. Vissa vill att allt ska ske i det närmaste automatiskt medan andra gärna lägger tid på att kolla fakturan noga innan betalning sker. 

Har Storuman Energi autogiro?

Storuman Energi erbjuder autogiro för att betala räkningar. Efter ett medgivande från kunden går de på förfallodagen in och drar den summa som är fakturerad från det bankkonto kunden angivit. För detta krävs att man fyller i en autogiroblankett, vilket man lättast gör via sin internetbank. 

E-faktura rekommenderas av bolaget

E-faktura är det rekommenderade sättet att betala sin faktura hos Storuman Energi. Fakturan skickas direkt till ens internetbank där man kan granska den och godkänna för betalning. E-faktura ansluts via internetbank eller genom att kontakta banken. 

Pappersfaktura är ett alternativ

Om man väljer att starta ett så kallat “Energikonto” hos Storuman Energi finns möjlighet att få en pappersfaktura.

Inga kampanj- eller rabattkoder för närvarande

Många elföretag använder kampanjpriser för att intressera nya kunder. Storuman Energi har för närvarande (augusti 2022) ingen kampanjkod för ett mer förmånligt erbjudande.

Inga speciella rabattkoder finns heller i nuläget för att påverka elpriset.

Både lätt och svårt att hitta på webbplatsen

Webbplatsen är tydlig och informativ avseende elavtal och priser. Annan information är svårare att hitta. Man får leta under symbolen med tre vågräta streck uppe till vänster, en symbol som oftast används på mobila enheter. Rubrikerna som kommer upp när man klickar ger ledtrådar till vad som finns under. Oftast får man dock använda sökfunktionen för att hitta vad man söker, men det kan mycket väl visa sig att webbplatsen inte alls tar upp frågan man vill ha svar på.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@storumanenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0951-103 35
Är det lätt att hitta adress?Ja, Vägen 237 i Storuman

Supporten hos Storuman Energi 

De flesta kunder värdesätter en effektiv och tillmötesgående kundtjänst. När problem uppstår vill man lätt få kontakt med företaget och uppleva att det finns en anda av hjälpsamhet. de flesta klagomål på nätet som finns på elföretag gäller dålig support och långa svarstider.

Kundtjänsten tar inte stor plats

Kundtjänsten nås för support på vardagar 8-16 förutom fredag som har tiderna 8-14, alla dagar med lunchstängt mellan 11-12. Storuman Energi informerar att telefonnumret till kundtjänst även är möjligt att ringa dygnet runt. Ingen information ges om det är en telefonsvarare eller jourpersonal man då når. Det finns även en mailadress till kundtjänst.

Ingen information om strömavbrott

Storuman Energi levererar och fakturerar el till kunder över hela landet. De äger inget elnät och ger därför ingen information om strömavbrott eller driftstörningar.

Anmäl fel direkt till kundtjänst

Ingen information ges om hur man gör en felanmälan. En sökning på “Felanmälan” ger heller inga träffar. Kanske är det kundtjänst man ska kontakta, där det uppges ett nummer som är tillgängligt dygnet runt. Vad detta nummer leder till anges ej.

Elavtalen hos bolaget

Storuman Energi erbjuder möjligheten att snabbt teckna ett elavtal. De erbjuder både rörligt och fast pris och har flera olika varianter eller mixar mellan fast och rörligt pris. Det är mycket enkelt att komma till skott och bli kund. De erbjuder även timpris och ett Energikonto som kan användas för betalningar där man till och med kan få ränta på pengar på kontot.

Uppsägningstid

Ingen information om uppsägningstid går att hitta på Storumans Energis webbplats förutom i den finstilta texten i avtalsvillkoren. Där står det att avtal löper tills vidare och upphör vid det månadsskifte som inträffar närmast efter 14 dagar efter uppsägning.

Blandade omdömen

På Trustpilot får Storumans Energi sex mycket negativa omdömen som tillsammans ger 1 av 5 i betyg. Klagomålen gäller oftast spruckna löften från försäljare, en del kallar det lurendrejeri. Samma sak gäller det enda klagomål som finns på Reco.

Hitta har däremot endast mycket positiva omdömen och ger 4,9 av 5 i betyg. Google har över 100 omdömen där de flesta klagar på oseriösa och påstridiga försäljare. Redan befintliga kunder ger mestadels positiva omdömen.

Storuman Energi är en seriös aktör på elmarknaden

Storuman Energi är ett seriöst företag som under flera år har haft högsta betyg för kundnöjdhet på SIFO:s Energibarometer. Det finns ingen varning om dem hos Energimarknadsbyråns klagomålsinformation eller på Svensk Handels varningslista. Deras säljare har dock på senare tid fått rykte om sig att använda aggressiva och hänsynslösa säljmetoder.

Vanliga frågor om Storuman Energi – FAQ

Vad innebär erbjudandet om Elmixavtal?

Grunden i Elmixavtalet är ett rörligt spotpris, men för att få kontroll över kostnader för el vid perioder med höga spotpriser kan man i förväg köpa ett antal kilowattimmar (kWh) till ett fast pris. De kallar det Fasteffekt – helt enkelt en viss volym till ett visst pris.
Man väljer själv hur stor del som ska vara fast effekt och när på året man vill ha den. Om man förbrukar mindre än tecknad Fasteffekt gör Storuman Energi ett återköp. Om man förbrukar mer än tecknad Fasteffekt betalas den överskjutande förbrukningen med ett rörligt elpris per timme. Detta enligt villkor för rörligt spotavtal.

Vad är “Blå El”?

Blå El kommer från vattenkraftverk som har ett miljögodkännande utifrån de senaste europeiska miljökraven. Precis som deras traditionella miljöalternativ, ”VattenkraftsGaranti”, så består Blå El av 100 % förnybar vattenkraft. Det som skiljer produkterna åt är att Blå El produceras i ett vattenkraftverk som bland annat uppfyller de senaste kraven, certifieringarna och direktiven gällande bevarandet av livsmiljöer samt vilda djur och växter. 

Vad händer om ens avtal gått ut och man inte har tecknat något nytt?

Storuman Energi är skyldiga att leverera el till sina kunder och man är kund till dess man sagt upp sitt avtal. Har man inte sagt upp sig som kund hos Storuman Energi, men avtalet har gått ut övergår det till att bli anvisat pris. Det är en tillfällig lösning tills man gör ett nytt aktivt val och är därför dyrare än om man haft ett annat elavtal. Det innebär att det är viktigt att välja avtal för ett mer fördelaktigt pris.

Vad innebär Elcertifikat – Lagen om elcertifikat?

Elcertifikatsystemet infördes av riksdagen 2003. Målet för detta system är att den förnybara elproduktionen ska öka. Alla som förbrukar el, förutom elintensiv industri, måste vara med och betala för utbyggnaden av miljöanpassade energikällor genom att köpa elcertifikat. Rent praktiskt sköts detta genom att elleverantören köper elcertifikat och ser till att man uppfyller lagen genom att betala för en viss andel förnybart producerad el.

Går det att köpa el från Storuman Energi i resten av Sverige?

Ja, man teckna sig för elavtal var man än bor i landet. Prissättningen utgår då ifrån det elprisområde man tillhör.

Slutsatser

Storuman Energi var från start delägt av kommunen, men är numera ett helägt dotterbolag i en norsk energikoncern. Bolaget agerar enbart som elhandelsbolag utan eget elnät. Bolaget säljer inte enbart el från förnybara energislag, men som ett tillval sälja helt fossilfri el från sol, vind och vatten.

Bolaget erbjuder flera olika alternativ till avtal med såväl fasta som rörliga elpriser. 

På företagets webbplats ges tydlig information om olika avtal. Det kan vara något svårare att finna bakgrundsinformation om bolaget.

I likhet med många andra elhandelsbolag lämnas ursprungsgaranti för alla leveranser. Med ett tillval kan en kund försäkra sig om att leveranserna till 100 % kommer från vattenkraft. Storuman Energi främjar även utveckling av solel och köper överskottsel från mikroproducenter.

Vi bedömer Storuman Energi som en liten men stabil och seriös leverantör av el.

Det finns ett antal kundomdömen, som dock ger både goda och dåliga betyg.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 21 Snitt: 3.4]