Hoppa till innehåll

Sundsvall Energi

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Sundsvall Energi

Lanserades:1924
Estimerat pris fast:erbjuds inte i nuläget
Estimerat pris rörligt:juli 2022, 28,25 öre per kWh
Antal kunder:5 328
Bindningstid:framgår inte
Påslag:5 öre per kWh
Betyg:2,8

För- och nackdelar med Sundsvall Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Information om driftstörningar
 • El med ursprungsmärkning Bra Miljöval kan väljas

Nackdelar

 • Svårt att hitta på webbplatsen
 • Inget fast pris
 • Inga timpriser
 • Inga rabattkoder
 • Inga kampanjkoder

Lite mer om Sundsvall Energi

Sundsvall Energi är en medelstort energibolag, som senaste året redovisat en omsättning på strax under 600 miljoner kronor. Rörelseresultatet har under de senaste åren varit stabilt. 

Sundsvall Energi kan leverera el med märkning Bra Miljöval som tillval. Baserat på hushållsavfall produceras el och värme vid företagets kraftvärmeverk. Elförsäljning sker med ursprungsmärkning där energikällorna vind, vatten och biobränsle svarar för 41 % av den totala volymen och kärnkraft för 24 %. Resterande 35 % har sitt ursprung från fossila bränslen som kol, olja och torv.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så här tecknar du avtal hos Sundsvall Energi

 1. Gå in på sundsvallenergi.se här
 2. Klicka på fliken “privat”
 3. Klicka på “teckna avtal”
 4. Fyll i formuläret

Alternativt, ring telefonnummer 060-19 22 00.

Priser hos elbolaget

Sundsvall Energi erbjuder el till elområde 1 och 2. I nuläget (september 2022) erbjuds endast rörligt elpris eller avtalsformen Geni. Geni innebär att experter bevakar elpriset timme för timme och köper in el när det är som billigast. På så vis undviks de största topparna och priset kan bli billigare i längden. Sundsvall Energi skriver själva att “Månadspriserna sätts i efterhand utifrån medelspotpriset på elbörsen Nord Pool”. Det innebär att man först i efterhand vet vad elpriset för nuvarande månad blir. 

De som inte aktivt valt elavtal hos Sundsvall Energi har förmodligen anvisat pris. Priset baseras på det rörliga elpriset, med ett påslag på 22,4 öre per kilowattimme och en månadsavgift på 59 kronor.

På grund av hur elmarknaden har sett ut den senaste tiden är det många mindre elbolag som inte längre erbjuder fastpris. Sundsvall Energi är ett av dessa. 

Rörligt pris

Rörligt elpris utgörs av medelspotpriset för månaden. Spotpriset sätts av den nordiska elbörsen Nord Pool. Ett påslag på 5,0 öre/kWh tillkommer, plus en årsavgift på 330 kronor. 

Fast pris erbjuds inte

På grund av den mycket instabila elmarknaden och de kraftigt stigande elpriserna erbjuds fast pris inte i nuläget (september 2022). 

Timpris ger inga träffar

På webbplatsen får man inga träffar när man söker på timpris, men avtalsformen Geni verkar vara någon form av timpris, eller i alla fall en liknande variant.  

Tunnsått med träffar gällande spotpris

Spotpris ger endast en träff på webbplatsen, vilken även här rör avtalsformen Geni. 

Kilowattpris idag och historiskt sett

Rörligt pris kostade, under juli 2022, 28,25 öre per kilowattimme hos Sundsvall Energi. Under samma tid året innan var priset 58,44 öre per kilowattimme. Priserna är inklusive påslag, men exklusive moms. 

Årsmedelpriset för år 2021 var 50,33 öre/kWh. 

Det lägsta årsmedelpriset sedan 2007 var år 2015 med endast 27,16 öre/kWh. Hur årsmedelpriset kommer se ut för 2022 blir spännande att se. 

Alla priser är från Sundsvall Energis webbplats och de berör elområde 1 och 2. 

Så här betalar du för din el hos Sundsvall Energi

Det framgår inte om man kan betala med autogiro på Sundsvall Energi. De har ingen kategori som heter “betalningar” eller liknande och man får inga träffar på ordet autogiro när man använder sökfunktionen. 

Betala med e-faktura

Att betala med e-faktura går bra. Du anmäler det enkelt via din internetbank. 

Det finns kanske andra sätt att betala

Det framkommer inte tydligt på vilka andra sätt man kan betala på. Det står dock att man kan se sina fakturor på Mina sidor. 

Inga kampanjer eller rabatter

Det finns under september 2022 inga kampanjer eller rabattkoder för Sundsvall Energi.

Webbplatsen sundsvallenergi.se känns lite tunn

På vissa webbplatser märks det att man endast fokuserar på de relativt få kunder man har och inte storsatsar på att värva nya. Så verkar det också vara på sundsvallenergi.se. Det finns viss information, men webbplatsen upplevs inte som gedigen och inte som ett uppslagsverk med information kring el och elpriser. Utbudet är istället lite tunt och det upplevs som lite utplockat. Som en halvtom affär där endast det nödvändigaste finns kvar. Lite onödigt hårt omdöme kanske – webbplatsen är fungerande och det verkar finns matnyttiga funktioner under Mina sidor. Detta är ju dock inget man kommer åt om man inte är kund. 

Det finns många flikar med information kring både miljö, solceller, fjärrvärme och mycket annat. Men på något sätt hittar man sällan det man letar efter. Om det beror på en undermålig sökfunktion eller avsaknad av information är svårt att avgöra. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@sundsvalellenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 060 – 19 22 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Norra Järnvägsgatan 1, Sundsvall

Support, kundtjänst och felanmälan

Du kan nå kundtjänst på telefonnummer 060 – 19 22 00 eller via mejl på kundservice@sundsvallenergi.se. Kundtjänstens öppettider är vardagar 08.00-16.00 (lunchstängt 12.00-12.45).

Det är smidigt att hitta information om strömavbrott

När strömmen går behöver du kontakta ditt elnätsbolag. Om man använder sig av Sundsvall Energi har man antingen Sundsvall Energi eller E.ON som elnätsbolag. På Sundsvall Energi finns länkar till driftinformation från båda företagen. 

http://avbrottskarta.sundsvallelnat.se/ kan du se både pågående och planerade avbrott. Du ser både en karta över elnätsområdet och kan själv söka på ditt postnummer. Det finns också grafer som visar hur många kunder som är berörda och vad servicenivån ligger på. 

Felanmälan är lätt att göra

Du kan göra felanmälan på telefonnummer 060-12 92 40 dygnet runt.

De olika elavtalen hos Sundsvall Energi

Det finns två elavtal att välja mellan hos Sundsvall Energi. Rörligt eller Geni. De är båda förklarade närmare högre upp i texten. Viktigt att veta är att även om Sundsvall Energi även har företagssidor och bostadsrättsföreningar som kunder så kan endast privatpersoner teckna avtalet Geni. 

Om du inte aktivt väljer något elavtal får du automatiskt angivet pris. Även detta beskrivs högre upp. 

Uppsägningstiden varierar beroende på avtal

Om du har rörligt pris är uppsägningstiden innevarande månad, plus en kalendermånad. Alltså månaden som pågår när du säger upp avtalet, plus en till. 

Har du anvisat pris är uppsägningstiden fjorton dagar. För avtalet Geni är uppsägningstiden tre månader. 

Kundernas åsikter går isär

Då företaget är relativt litet och endast har drygt femtusen kunder finns det inte så många recensioner. Varken på Trustpilot, Reco, Eniro eller Hitta finns några recensioner – inte en enda. 

På Google finns dock fyra recensioner och Sundsvall Energi har där fått betyget 3,8 av 5. Endast två recensenter har lämnat kommentarer. En person har gett betyget 1/5 och skriver “bedrövlig kundservice”. Någon annan har gett betyget 4/5 och lämnar kommentaren “bra service”. Åsikterna verkar alltså gå isär, men det är ju också en väldigt liten informationsbas, med endast fyra personer. 

Sundsvall Energi är inget blufföretag

Det finns inga varningar om att Sundsvall Energi är en bluff. Företaget ägs av kommunen och har funnit i nästan 100 år. 

Företaget har inte några varningar på Energimarknadsbyrås webbplats, eller på Svenska handels varningslista. 

Vanliga frågor om el, miljö och solceller

Vem äger Sundsvall Energi?

Sundsvalls kommun äger Sundsvall Energi. 

Kan vem som helst bli kund hos Sundsvall Energi?

Sundsvall Energi verkar inom elområde 1 och 2, det vill säga från Kiruna till Gävle, ungefär. Den främsta kundbasen finns i Sundsvalls kommun. För att bli kund behöver du bo antingen i elområde 1 eller 2. 

Är Sundsvall Energi ett bra miljöval?

Under 2020 såg Sundsvall Energis elförsäljningsursprung ut som följer: 40,86 % kom från förnybar el, exempelvis vind- och vattenkraft och biobränsle. 35,15 % kom från fossila bränslen, som kol, olja och torv. 23,99 & kom från kärnkraft. 
Du kan som tillval välja Bra Miljöval, hos Sundsvall Energi. Bra Miljöval är en tuff miljömärkning som garanterar att vindkraftverk inte stör miljön, att vattenkraften inte torrlägger vattendrag och annat viktigt. Om du väljer Bra Miljöval tillkommer 3,25 öre/kWh till ditt elpris.

Kan jag sälja överskottsel från mina solceller?

Ja, om du är mikroproducent som får överskottsel kan du sälja den till Sundsvall Energi. Du kan ringa eller mejla dem, eller fylla i ett formulär på webbplatsen. 

Slutsatser

Det kommunala bolaget Sundsvall Energi levererar el, där en relativt stor andel baseras på fossila bränslen. Som kund går det dock att förvissa sig om att leveranserna är ursprungsmärkta som Bra Miljöval. Detta görs i ett speciellt tillval som kostar något extra.

Sundsvall Energi har i dagsläget ett begränsat antal elprisavtal. I princip tecknas endast avtal med rörliga priser. Det finns dock en avtalsform där experter bevakar prisutvecklingen timme för timme och lägger order när elpriset är som lägst.

Andelen el som genereras från förnybara energislag uppgår idag till 40 %, men bolaget har ambitionen att öka denna andel. Ett exempel på detta är att Sundsvall Energi säljer solcellspaket och dessutom köper överskottsel från mikroproducenter.

Bolagets webbsida är något svårnavigerad, men ger klar och tydlig information om avtal och prisvillkor.

Vi bedömer Sundsvall Energi som en stabil och seriös leverantör av el med lokal inriktning.

Det finns endast ett fåtal kundomdömen, där dessutom betygen är blandade.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 4 Snitt: 1.5]