Hoppa till innehåll

Telge Energi

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Telge Energi

Lanserades:Uppgift saknas
Estimerat pris fast:Telge Energi erbjuder inte fast pris.
Estimerat pris rörligt:129,22 öre/kWh
Antal kunder:154 000 privatkunder och 17 000 företagskunder (2017)
Bindningstid:Ingen bindningstid, eftersom det inte finns några fasta priser
Påslag:3 öre/kWh för tryggt elavtal5 öre/kWh för rörligt elavtal
Betyg:3,3

För- och nackdelar med Telge Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Tryggt elavtal
 • Tydlig hemsida
 • Timpris
 • Kampanjkod finns
 • Rabattkod finns

Nackdelar

 • Inget fast pris
 • Begränsat antal kundomdömen

Om Telge Energi

Telge Energi är en betydande aktör på svensk elmarknad. Bolaget omsätter enligt senaste årsredovisningen strax under 1 miljard svenska kronor. Resultatutvecklingen har varit stabil, med bra marginal för ett elhandelsföretag. Bolaget profilerar sig som ett företag som prioriterar miljö och hållbarhet. Satsningen på märkningen Bra Miljöval är en uttalad strategi.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Telge Energi

Det är väldigt enkelt att räkna ut elpris och få förslag på avtal från Telge Energi. Längst upp på första sidan fyller du i dina uppgifter, direkt på sidan. Följ de här enkla stegen:

 1. Gå in på telgeenergi.se/ här.
 2. Fyll i dina uppgifter under “Räkna på ditt elpris” på första sidan
 3. Välj om du bor i lägenhet eller hus och ange din uppskattade årliga förbrukning
 4. Fyll i ditt postnummer
 5. Du kan sedan välja att gå vidare med prisförslag och att teckna avtal

Priser vi hittar hos Telge Energi

Det finns för tillfället två olika elavtal hos Telge Energi. Båda bygger på rörligt pris men en av avtalsformerna är mer långsiktig för att du ska kunna kapa de högsta kostnadstopparna på elräkningen.

Rörligt pris eller Tryggt elavtal

Telge Energi erbjuder två typer av elavtal: Rörligt pris och Tryggt elavtal. Rörligt pris är ett traditionellt avtal med rörligt pris på elen medan Tryggt elavtal är ett alternativ där bolaget säkrar priset upp till ett år framåt varje dag. Tryggt elavtal är i nuläget ett par ören billigare än rörligt pris.

Med rörligt pris betalar du vad elen kostar

Ett rörligt elavtal innebär att ditt elpris varierar från månad till månad. Det rörliga elpriset utgår från det så kallade spotpriset som sätts på den nordiska elbörsen, Nord Pool. Det finns flera faktorer som påverkar vad det rörliga elpriset blir:

 • Utbud – hur mycket produktion bolaget har tillgång till
 • Efterfrågan – hur mycket el vi använder i samhället
 • Vilken typ av elproduktion vi har – finns det mycket förnybar energi eller måste vi som samhälle importera el när vi inte kan producera egen?
 • Vilket elområde du som kund bor i

Hos Telge Energi är det rörliga priset estimerat till 129,22 öre/kWh för elområde 3. Påslaget är 5 öre/kWh inklusive moms och det tillkommer en fast avgift på 49 kronor per månad. Det finns ingen bindningstid.

Du kan antingen bli debiterad genom att elen mäts månadsvis eller timvis. Detta beror på vilken typ av elmätare du har. Genom att logga in på Mina sidor hos Telge Energi kan du se vilken typ av mätare du har.

Inga avtal med fasta priser

Telge Energi erbjuder inget elavtal med fast pris. De har istället en avtalsform som kallas Tryggt elavtal. De erbjuder detta som ett alternativ till helt rörligt pris.

Den elmätare du har avgör om du kan få timpris

Om du har en mätare som läser per timme så får du betala ett timpris, vilket betyder att du betalar det faktiska priset som elen kostade just den timmen du förbrukade den. Det innebär också att du kan påverka ditt totala elpris genom att flytta din elförbrukning från dyrare till billigare timmar. 

Har du ingen timavläst elmätare kan du anmäla till ditt nätbolag att du vill ha det. Nätbolaget har då tre månader på sig att byta din elmätare utan kostnad. Tänk på att det kan ta upp till tre månader för ditt nätbolag att skicka dina timvärden till elbolaget innan du blir timdebiterad varje månad.

Vad Telge Energi säger om spotpriser på el

Hos Telge Energi kan du få antingen timpris eller månadspris på ditt rörliga elavtal.

Spotpris på el är det marknadspris som elleverantörerna köper in elen för och är på så sätt grunden till ditt elpris. För den skandinaviska elmarknaden är det den nordiska elbörsen Nord Pool som är normgivande. Nord Pools spotpris sätts per timme utifrån ett auktionsförfarande, där de billigaste produktionsanläggningarna används först och därefter de dyrare.

På Telge Energis hemsida kan du se aktuella och historiska spotpriser genom att klicka dig fram i menyn högst upp på webbplatsen.

Tryggt elavtal – en variant av rörligt pris

Som ett alternativ till det vanliga rörliga elavtalet har Telge Energi ett avtal som de kallar för Tryggt elavtal. Avtalet innebär att de högsta topparna klipps av.

 • Varje dag gör Telge Energi prissäkringar för upp till ett år framåt. Resultatet blir ett jämnare och mer förutsägbart pris.
 • Priset ändras från månad till månad, fast med mindre svängningar än ett rörligt pris eftersom Telge Energi säkrar priset på ett års sikt.

Bolaget skickar regelbundet ut en prisprognos till sina kunder med Tryggt elavtal. Tryggt elavtal kan starta när som helst på året, med en månads framförhållning för första prissäkringen. Om avtalet startar tidigare än så, inleds avtalet med ett rörligt pris. Avtalet löper tillsvidare med en uppsägningstid på 6 månader.

Hur du betalar för din el hos Telge Energi

Hos Telge Energi kan du sköta din betalning genom autogiro och Billogram. Du kan även få e-faktura eller e-postfaktura.

Ansök om autogiro genom Billogram

Du kan betala med autogiro hos Telge Energi. Med autogiro sker dina betalningar automatiskt, med rätt belopp på rätt dag. Du behöver endast kontrollera att pengarna finns på kontot när de ska dras. Autogiro ansöker du enkelt om direkt genom Billogram.

Ansök om e-faktura i din internetbank

Telge Energi erbjuder även e-faktura. Med e-faktura får du din räkning skickad till din internetbank. Du ansöker om e-faktura genom din internetbank.

Faktura på e-post eller betalning direkt till Billogram

Du kan även betala hos Telge Energi genom e-postfaktura. Du får då fakturan som en pdf till den e-postadress som du har uppgivit.

Du kan även betala till Billograms bankgiro (uppgifter finns på Telges hemsida). Det är då viktigt att du uppger ett korrekt OCR-nummer vid betalningen för att pengarna ska hitta rätt faktura.

Kampanjkoder och rabattkoder

Hos Telge finns det en pågående kampanj och en aktuell rabatt.

Aktuell kampanj med fri fast avgift

Just nu får alla nya kunder fri fast avgift i ett års tid. Det motsvarar 588 kronor i rabatt. Erbjudandet gäller dig som tecknar nytt avtal på telgeenergi.se

Rabatt för att värva vänner

Hos Telge Energi kan du få rabattkoder genom att värva vänner att bli kunder hos bolaget. Du får 400 kronor rabatt för varje vän som du värvar och även din vän får 400 kronor i rabatt.

Vad vi tycker om telgeenergi.se

Telge Energi har en hemsida som är enkel att navigera på. Det är lätt att hitta information om deras olika elavtal, elen som de köper in, kundtjänst med mera. De har även fyllig information om hur elmarknaden fungerar och vad som påverkar ditt elpris.

Sökfunktionen är lätt att hitta och den fungerar bra. Man hittar som regel det man letar efter genom att söka eller genom att klicka sig fram i menyn längst upp på webbplatsen.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@telgeenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0200-43 88 04
Är det lätt att hitta adress?Ja, Storgatan 42, 151 36, Södertälje

Supporten hos Telge Energi

Telge Energi har kundtjänst både för privatkunder och för företagskunder. Det är samma telefonnummer till båda kundtjänsterna men olika e-postadress. Kundtjänsten har öppet 08-17 måndag till torsdag och 08-15 på fredagar.

Undersök strömavbrott och felanmäl hos din elnätsleverantör

Telge Energi har ingen karta eller sida för information om planerade eller oplanerade strömavbrott. De är ett elhandelsbolag och har därför inte ansvar för elnätet. De hänvisar därför till ditt elnätsbolag för aktuell information om strömavbrott.

Telge Energi har ingen funktion eller något särskilt telefonnummer för felanmälan. Du får istället felanmäla hos din elnätsleverantör.

Sol- och vindkraft som tillägg till ditt elavtal

All el som Telge Energi köper in är miljömärkt med Bra Miljöval. Det är Naturskyddsföreningen som ansvarar för märkningen.

Du kan göra tillägg och få elavtal med 100 % svenskproducerad solenergi. Det beror på att Telge Energi köper in mycket el som deras privata villakunder producerar med egna solceller. Tillvalet kostar 10 öre/kWh.

Du kan även göra tillägget med vindkraft och då istället få 100 % vindenergi i ditt elavtal. Tillägget kostar 1,9 öre/kWh oavsett elavtal.

Uppsägningstider

Uppsägningstiden hos Telge Energi är en månad för de rörliga avtalen och 6 månader för Tryggt elavtal.

Blandade omdömen hos kunderna

Trustpilot 1,7 med 40 omdömen. Kommentarerna handlar framför allt om att det är dyrt att avsluta avtal i förväg och att kundtjänsten har dålig koll på avtalen. Några av kommentarerna handlar också om att kunderna anser att bolaget ägnar sig för mycket åt marknadsföring och politik.

På Reco har bolaget 2,5 i snitt med fem omdömen. De dåliga omdömena handlar framför allt om lösenavgift på 750 kronor för att avsluta avtal i förtid.

På Hitta är betygen mer blandade och de får där 3,5 av 5 med 12 betyg.

Inga bluffvarningar

Det finns inga varningar hos Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista angående Telge Energi.

Vanliga frågor om Telge Energi – FAQ

Vilket elavtal ska jag välja?

Det beror på om du vill ha ett så billigt pris som möjligt eller ett så stabilt pris som möjligt. Om du har möjlighet att styra din förbrukning kan ett rörligt avtal passa dig bra men om du använder mycket el och vill ha samma kWh-kostnad under lång tid passar nog ett fast avtal dig bättre. Hos Telge Energi kan du välja mellan rörligt och tryggt avtal.

Är all el från Telge Energi förnybar?

Ja, all el som Telge Energi köper in kommer från förnybara energislag. Deras el har även märkningen Bra Miljöval, som Naturskyddsföreningen ligger bakom.

Vad är skillnaden mellan förnybar el och hållbar el?

Förnybar el är el som är producerad med förnybara metoder, till exempel solceller, vattenkraft och vindkraft. Telge Energi använder uttrycket “hållbar” el om energislag som utgör en betydande del av elproduktionen i hela samhället och som har potentialen att bli framtidens stora energislag.

Går det att teckna elhandelsavtal med Telge Energi oberoende av var jag bor?

Det finns ingen uppgift om detta på webbplatsen, men troligen går det ändå bra. Kontakta kundtjänst för att få svar.

Omdöme och recension

Telge är en relativt stor aktör på svensk elmarknad. Bolaget profilerar sig som en uppstickare i branschen och som de som banat väg för förnybar el och hållbarhet. Strategin i framtiden uppges vara att satsa på solkraft och vattenkraft enligt de kriterier som Naturskyddsföreningen ställer upp för Bra Miljöval.

Bolaget erbjuder idag två elprisavtal, där det ena är helt rörligt och det andra kallas “Tryggt elavtal”. Det senare innebär att priset varje dag tryggas för ett år framåt. Avtalet löper med en uppsägningstid på sex månader.

Det finns också möjlighet att mot ett pristillägg försäkra sig om att få 100 % svensk solel eller 100 % vindkraftsel.

Hemsidan hos Telge Energi innehåller många inslag om energipolitik men också konkreta avtalsförslag. 

Vi bedömer Telge Energi som en intressant utmanare på elmarknaden, som dessutom bedrivit en framgångsrik verksamhet.

Omdömen från kunder är mycket blandade och ger ingen större vägledning.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 17 Snitt: 1.7]