Hoppa till innehåll

Telinet Energi

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Telinet Energi

Lanserades:2003
Estimerat pris fast:531,75 öre/kWh (3 månader) inkl. moms.
Estimerat pris rörligt:124,83 öre/kWh inkl. moms
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:3-36 månader
Påslag:Inget påslag
Betyg:2,8

För- och nackdelar med Telinet Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Rörligt och fast pris
 • Rörligt pris med pristak
 • El från förnybara energislag
 • Alternativa bindningstider för fast elpris
 • Timpris erbjudes

Nackdelar

 • Inga kampanjkoder
 • Prisangivelser exklusive mervärdesskatt
 • Inga uppgifter om driftstörningar
 • Varning från Energimarknadsbyrån

Mer om Telinet Energi

Telinet Energi har utvecklats till en relativt stor aktör på den svenska elmarknaden. Den senaste femårsperioden har bolaget mer än fördubblat sin omsättning. Försäljningen har enligt senaste årsbokslutet uppgått till strax under 900 miljoner kronor, med ett bra rörelseresultat. En tredjedel av företagets försäljning är el från vattenkraft medan solkraft svarar för mer än 25 procent. Andelen solkraft sticker ut jämfört med andra leverantörer av el. Vindkraftsel svarar för 8 procent. Andelen el från biobränsle torde vara en tredjedel, men det framgår inte klart.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång

Det är enkelt att teckna ett avtal med Telinet Energi. Du behöver dock fylla i ditt personnummer för att få förslag på avtal för just dig.

 1. Gå in på telinet.se
 2. Klicka på “Jag är inte kund. Ännu.”
 3. Välj ett av elavtalen
 4. Skriv in ditt personnummer för att automatiskt hämta dina uppgifter

Priser som finns hos Telinet Energi

Det är lätt att hitta information om priser utan att teckna avtal med Telinet Energi. På deras webbplats finns olika sidor för de olika avtalsformerna.

Observera att Telinet Energi visar sina priser exklusive moms när de ger estimat. För att få priset inklusive moms måste du scrolla ner en bit på sidan.

Allmänt om priser hos Telinet Energi

Telinet Energi erbjuder både rörligt och fast pris. De har även en avtalsform som de kallar Egen Produktion. Den är till för kunder som producerar egen el med till exempel solceller och som vill sälja av sin el.

De har även ett tillägg till de rörliga priserna, ett så kallat pristak. Det fungerar som en försäkring mot de högsta topparna.

Rörligt förnybart elavtal med pristak som tillägg

Rörligt pris är bra för dig som alltid vill ha det billigaste elpriset samt kan hantera olika kostnader från månad till månad. Priset varierar beroende på hur elbörsen Nord Pool går upp eller ned.

Ditt elpris följer med i svängningar på elbörsen och likt en rörlig ränta betalar du ingen premie för att stabilisera priset. Över tid är rörligt elpris billigast men du måste vara beredd på att priset under en period kan vara högt och med råge överstiga det fasta priset.

Rörligt förnybart innebär att du betalar för vad elen kostar på elbörsen inklusive de kostnader som bolaget har för att leverera elen till dig som kund.

Det beräknade priset för rörligt elavtal hos Telinet Energi är baserat på elområde 3 och är för tillfället estimerat till 124,83 öre/kWh. Telinet Energi tar inte ut något påslag, utan har istället en fast månadsavgift på 49 kronor.

Med rörligt avtal kan du även välja ett tillägg för pristak. Pristak fungerar som en försäkring mot prisstegringar under året och garanterar att ditt elpris i snitt över 12 månader inte överstiger en viss nivå. Aktuella priser för rörligt med pristak är 405 öre/kWh (Elområde 1-3) respektive 505 öre/kWh (Elområde 4) exklusive moms.

Olika bindningstider för fast pris

Fast pris är lämpligt för dig som alltid vill veta vilket pris du ska betala för din el, oavsett hur priset ändras på marknaden. Du får samma pris per kWh under hela avtalsperioden (6-36 mån). Du är då helt oberoende av allt som händer på energimarknaden.

Du kan välja att binda ditt fasta avtal på 3, 6, 9, 12, 24 eller 36 månader. Priset varierar beroende av hur lång tid du binder avtalet. De priser som är föreslagna på Telinet Energis webbplats utgår från elområde 3. Telinet Energi tar inte ut något påslag, utan har istället en fast månadsavgift på 49 kronor.

För 3 månader är det fasta priset estimerat till 531,75 öre/kWh inklusive moms. Det tillkommer en fast månadsavgift på 19 kronor.

Med timpris styr du själv din elräkning

Timdebitering innebär att du för varje timmes elanvändning betalar just den timmens spotpris. Spotpriset fastställs av Nord Pool, den nordiska elbörsen.

Vill du dra största möjliga nytta av denna avtalsform bör du styra din elanvändning till de timmar när elpriset generellt är som lägst. Till exempel kan du då välja att ladda din elbil eller använda disk- och tvättmaskinen under natten när elpriset vanligtvis är lägre. Du kan även välja att värma upp ditt hus på natten för att sedan dra ner på uppvärmningen under dagen när elpriset är högre. 

Rörligt timpris rekommenderas till kunder med en hög förbrukning, som till exempel villakunder, samt till kunder med teknik som möjliggör tidsinställd förbrukning.

Det rörliga timpriset är för tillfället estimerat till 108,26 öre/kWh inklusive moms men det varierar kraftigt från månad till månad.

Sälj din el med egen produktion

Telinet Energi har även ett avtal för dig som har egen elproduktion, till exempel med solceller, och vill ha marknadsmässig ersättning för energi du inte använder själv. Du får alltid betalt det pris som gäller vid tidpunkten när överskottet genereras, det vill säga när elen når elnätet. Detta kallas för timavvägt spotpris. Telinet lägger även till 2 öre extra per kWh. Avtalet fungerar för alla i hela Sverige, oavsett nätbolag och kostar 49 kronor i månaden.

För att kunna teckna den här typen av avtal måste du ha en mätare som kan hantera såväl förbrukning som produktion, samt att du antingen har eller skaffar ett avtal avseende din elförbrukning hos Telinet Energi.

Olika sätt att betala

Hos Telinet Energi kan du betala på olika sätt. Du kan även ändra betalsätt i Mina sidor.

Betala automatiskt med autogiro

Du kan betala via autogiro hos Telinet Energi. Du anmäler autogirot med en blankett som du hittar på deras webbplats. Med autogiro behöver du inte göra någon manuell hantering. Du behöver endast se till att pengarna finns på kontot när de ska dras.

Anmäl e-faktura och få fakturan direkt till internetbanken

Du kan betala med e-faktura hos Telinet Energi. Du kan antingen anmäla det direkt i din internetbank eller i Mina sidor på bolagets webbplats. Där kan du ändra betaluppgifter till bland annat e-faktura. Med e-faktura får du fakturan direkt till din internetbank med alla uppgifter ifyllda. Du behöver endast kontrollera och godkänna.

Fler sätt att få sin faktura

Din faktura kan även levereras som e-postfaktura, Kivra eller som ett helt vanligt brev.

Kampanjer och rabatter

Det finns för tillfället inga aktuella kampanjer hos Telinet Energi. Den som söker på nätet hittar en del sidor med rabattkoder men de verkar inte fungera.

Rabatter

Du som är medlem i Villaägarna får en rabatt på 3 öre/kWh på Telinet Energis fasta elavtal. Rabatten följer med så länge du är medlem. Om du är ny kund hos Telinet Energi betalar du ingen månadsavgift det första året.

Vad vi tycker om telinet.se

Hemsidan för Telinet Energi är lätt att navigera i och det är lätt att klicka sig runt mellan olika avtalsformer för att jämföra priser och villkor. Det kan dock upplevas som lite missledande att de anger sina estimat exklusive moms och att man måste leta lite för att hitta priset inklusive moms.

Sökfunktionen kan upplevas som lite klumpig men den hittar som regel de svar man söker efter.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0771-456 150
Är det lätt att hitta adress?Ja, Karlavägen 104, 115 26 STOCKHOLM

Chatta med support och kundservice

På webbplatsen finns en chatt för att ta kontakt med kundservice. Det går även att ringa till kundservice eller att skriva e-post via ett formulär på webbplatsen. Telefonen är bemannad 08-15 måndag till torsdag och 09-15 på fredagar. Chatten är bemannad 08-17 måndag till fredag och 09-17 på fredagar.

Ingen information om strömavbrott eller felanmälan hos elhandelsbolag

Telinet Energi är ett elhandelsbolag och har inget eget elnät. De har därför ingen information om planerade eller oplanerade strömavbrott, utan hänvisar till kundens elnätsbolag.

Det finns inte heller någon funktion för felanmälan hos Telinet Energi.

Jämför olika elavtal på webbplatsen

Det är lätt att jämföra de olika elavtalen på webbplatsen, genom att klicka på “Utforska våra avtal” i menyn längst upp.

All el som Telinet Energi köper in och säljer kommer från förnybara källor. De säkerställer detta genom att köpa in ursprungsgarantier. Dessa tilldelas av staten och visar var elen kommer ifrån. De finansierar även utvecklingsprojekt i andra delar av världen genom sin klimatkompensation.

Uppsägningstid

Uppsägningstiden är 1 månad. För avtalstypen ”Rörligt förnybart – löpande” tillämpas ingen uppsägningstid.

Många omdömen på nätet från kunder

Telinet Energi har ganska många omdömen på olika håll. På Trustpilot får de 3,2 med 1 132 betyg. Där ger 49 % av dem som har betygsatt dem högsta betyg medan 25 % ger lägsta betyg.

På Reco har de 3,9 baserat på 1 232 omdömen. På Google har de 3,3 med 410 omdömen. De har 2,7 av 5 i betyg på Hitta med 16 betyg.

Dåliga omdömen handlar överlag om att de undanhåller avtalsinformation för att värva nya kunder och att det är svårt att säga upp sina avtal hos dem. Kundtjänsten får både bra och dåliga betyg.

Många klagomål under kort tid hos Energimarknadsbyrån

Hos Energimarknadsbyrån har Telinet Energi fått en varning. Den beror på att det har kommit in många klagomål på kort tid om bolaget.

Det vanligaste klagomålet från konsumenter handlar om företagets rörliga avtal med pristak. Oftast har detta avtal ingåtts efter att en säljare från Telinet har ringt upp konsumenten.

Telinet Energi finns inte med på Svensk handels varningslista.

Vanliga frågor om Telinet Energi – FAQ

Kan jag välja fast pris hos Telinet Energi?

Ja, hos Telinet Energi kan du välja mellan rörligt och fast pris på ditt elavtal. Det finns många olika bindningstider att välja mellan.

Vad är ett pristak?

Pristak fungerar som en försäkring mot prisuppgångar under året och innebär att ditt elpris i snitt över 12 månader inte överstiger en viss nivå. Pristaket garanteras för en 12-månadersperiod i taget, räknat från dagen pristaket först aktiverades.

Är Telinet ett seriöst elhandelsbolag?

Telinet har fått många klagomål hos myndigheterna den senaste tiden men de finns inte med på Svensk handels varningslista. Klagomålen handlar oftast om påstridiga försäljare.

Finns Telinets elhandelsavtal i hela Sverige?

Ja, Telinet kan leverera el till alla hushåll i hela Sverige som har ett fungerande elnätsabonnemang.

Slutsatser

Telinet Energi är ett elhandelsföretag som vuxit snabbt på den svenska marknaden för elhandel. Bolaget profilerar sig som ett företag som uteslutande säljer förnybar el. Av deras uppgivna totala försäljning tar solkraft en förvånande stor andel. Åtminstone jämfört med andra energibolag.

Bolaget erbjuder flera alternativa elavtal. Fast elpris och rörligt, men även rörligt pris med pristak. För fast elpris finns bindningstid med en spännvidd från tre till trettiosex månader. Förutom nämnda alternativ erbjuder Telinet Energi även timpris.

Strategin med solel är tydlig. Bolaget håller på att uppföra en stor anläggning med solceller på Öland. Dessutom har företaget intresse av att köpa överskottsel från mikroproducenter av solel.

Bolagets webbsida ger en god presentation av företaget och dess olika erbjudanden.

Vår bedömning är att Telinet Energi är en intressant uppstickare på marknaden, som dessutom haft en positiv ekonomisk utveckling de senaste åren.

Omdömet från kunder dras ner av det faktum att bolaget fått en varning från Energimarknadsbyrån. 

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 2]