Hoppa till innehåll

Vattenfall

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Vattenfall

Lanserades:1909
Estimerat pris fast:362,13 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:166,35 öre/kWh
Antal kunder:550 000
Bindningstid:en månad
Påslag:6 öre/kWh
Betyg:4

För- och nackdelar med Vattenfall

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Flera prisavtal
 • Omfattande webbplats
 • Bra kundtjänst
 • Enkla betalningssätt
 • El från alla energislag

Nackdelar

 • Dåliga kundomdömen

Lite mer om Vattenfall

Vattenfall är en gigantisk energikoncern med en omsättning på över 200 miljarder kronor under det senaste räkenskapsåret. Lönsamheten är mycket god. Vattenfall är största leverantör av fossilfri el i Sverige. Basen har varit vattenkraftverk i norra Sverige, men de senaste åren har vind- och solkraftverk tillkommit med anläggningar i södra Sverige, Danmark och Nederländerna.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång hos Vattenfall

 1. Gå in på vattenfall.se här.
 2. Klicka på  “elavtal”
 3. Klicka på “Teckna nytt elavtal”
 4. Fyll i ditt postnummer 
 5. Beräkna ditt elpris genom att välja bostadsform och justera reglagen
 6. Välj ditt avtal

Vattenfall har flera olika avtal och priser

Då Vattenfall är ett större elbolag som finns i hela landet beror ditt elpris på var du bor. Elpriserna varierar kraftigt mellan regionerna, samt från dag till dag. 

Vattenfall erbjuder både fast och rörligt elavtal, samt något som kallas Vintersäkring. Vintersäkring är i grunden ett rörligt elavtal, men som under vintermånaderna är fast. Det gör att du slipper pristoppar om vintern blir riktigt kall. 

Prisexempel rörligt elpris i elområde 4

Elpriset varierar beroende på var i landet du bor, samt från dag till dag. Så här kan ett rörligt elpris från Vattenfall se ut (Priser baseras på elområde 4 och en årsförbrukning på 4 600 kWh/år.):

Rörligt elpris (augusti 2022): 323,00 öre/kWh
Påslag + certifikat + moms – rabatt:  84,38 öre/kWh
Totalt: 407,38 öre/kWh

Årsavgift: 540 kr/år (fördelas på 12 månader)
Rabatt: -390 kr/år
Årsavgift inkl. rabatt: 150 kr/år (fördelas på 12 månader)

I det här exemplet blir det rörliga elpriset 410,64 öre/kWh med allt inräknat. Den totala månadskostnaden under rabattperioden blir 1574 kronor. 

Vattenfall erbjuder fast pris

Även det fasta elpriset varierar, men så här kan ett exempel se ut, beräknat på fast elpris 3 år (Priser baseras på elområde 4 och en årsförbrukning på 4 600 kWh/år):

Fast elpris (augusti 2022): 590,60 öre/kWh
Moms: 147,65 öre/kWh
Totalt: 738,25 öre/kWh

Årsavgift: 480 kr/år (fördelas på 12 månader)

I det här exemplet är det fasta elpriset 478,69 öre/kWh med allt inräknat. Den totala månadskostnaden under rabattperioden blir 2870 kronor. 

Timpris beror på den nordiska elbörsen

Timpriset baseras på hur timpriset hos den nordiska elbörsen ser ut. Varje dag klockan 14.15 uppdateras priserna. Det finns både grafer, tabeller och historik från år 2009 på Vattenfalls webbplats. 

Information om spotpris på webbplatsen

Om du använder sökfunktionen på Vattenfalls webbplats och söker efter “spotpris” får du upp diverse sidor och artiklar från Vattenfall. Där förklaras bland annat vad spotpris är, hur det ser ut i olika delar av landet, samt vad som händer om du själv producerar el. 

Vattenfall förklarar även hur du som konsument kan påverka ditt elpris genom att använda spotpriser om du har avtal med timbaserat rörligt elpris. Under natten är priset lägre och du kan då passa på att köra din torktumlare eller ladda din elbil. På så vis utnyttjar du flexibiliteten som spotpris innebär. Det finns även länkar där du kan se det aktuella och historiska spotpriserna hos Nord Pool Spot.

Medelspotpris på elbörsen 1-29 augusti 2022 såg ut på följande vis:

 • Elområde 1, Norra Sverige: 17,46 öre/kWh
 • Elområde 2, Norra Mellansverige: 53,36 öre/kWh
 • Elområde 3, Södra Mellansverige: 207,38 öre/kWh
 • Elområde 4, Södra Sverige: 290,05 öre/kWh

Så här betalar du för din el

Det finns många sätt att betala fakturan hos Vattenfall.

Autogiro

Vattenfall erbjuder autogiro. Du kan enkelt anmäla dig för detta via din internetbank, eller via formulär på Vattenfalls webbplats. De erbjuder även ett formulär för dig som har någon annan än avtalspersonen som betalar fakturorna. 

Du kan betala med e-faktura

Du kan även få en e-faktura från Vattenfall. Du anmäler för detta hos din internetbank eller på Vattenfalls Mina sidor. E-faktura går att kombinera med autogiro, om du vill. 

Kivra och papper

Som många andra företag är Vattenfall anslutna till den digitala brevlådan Kivra. Där får du dina fakturor digitalt. Om du föredrar gamla hederliga pappersfakturor kan du även får det, hem i brevlådan. 

Kampanj- och rabattkoder

Det finns inga kampanjkoder för Vattenfall, men ibland förekommer vissa nytecknanderabatter eller kampanjer för kunder hos andra företag, exempelvis Villaägarna eller Vi i villa. 

Rabattkod i samband med nytecknande

Det finns inga rabattkoder för Vattenfall, men ibland förekommer vissa nytecknanderabatter eller kampanjer för kunder hos andra företag, exempelvis Villaägarna eller Vi i villa. 

Såhär upplevs vattenfall.se

Det märks att Vattenfall är ett stort företag med många kunder och lång historia. Webbplatsen är gedigen och innehåller allt från elpriser och kalkyler, till artiklar och reportage. Sidan är tydlig och har en pedagogisk layout som gör den lättnavigerad och pedagogisk. Du kan välja att läsa sidan på tio olika språk och det finns Mina sidor för både privatpersoner och företag. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Nej
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 020-55 00 44
Är det lätt att hitta adress?Nej

Supporten hos Vattenfall

Det finns många olika sätt att komma i kontakt med Vattenfall. Du kan göra en felanmälan dygnet runt via telefon. Många ärenden kan du lösa på Mina sidor. 

På Facebook kan du kontakta Vattenfall måndag-torsdag 8-21 och fredag 8-17. Du kan även ringa dem på olika telefonnummer från både Sverige och utlandet mellan klockan 8 och 17. Det finns även mejlformulär för mindre brådskande ärenden. 

Det finns också en automatisk chattbot som heter Joel. Den kan hjälpa dig dygnet runt. 

Strömavbrott och driftstörningar 

På webbplatsen finns både en karta och information kring pågående och beräknade strömavbrott. Du kan även kontakta din elnätsägare för information. På Vattenfalls webbplats finns länkar och listor över de olika elnätsägare. Du kan även anmäla strömavbrott på webbplatsen. 

Felanmälan dygnet runt

Du kan göra felanmälan via Mina sidor, eller via telefon dygnet runt. 

Uppsägningstiden är inte lång

Det är en månads uppsägningstid hos Vattenfall. 

Kunderna ger inte höga betyg

På Trustpilot har Vattenfall ganska låga betyg, med 1,7 av 5 stjärnor. Kritiken består främst av människor som väntat länge i telefonkö. 62 procent av kunderna har röstat “bad” som betyg. 

Vattenfall är ett seriöst företag

Det finns inga varningar om att Vattenfall, varken på Energimarknadsbyrån eller andra sidor på internet. 

Vanliga frågor

Vem äger Vattenfall?

Vattenfall är statligt ägt. 

Hur många kunder har Vattenfall?

Vattenfall har över 550 000 kunder i hela Sverige. 

Varför skiljer elpriserna så mycket beroende på var i landet du bor?

Sverige är uppdelat i fyra olika elområden. I norra Sverige produceras med el än vad som behövs och el kan alltså exporteras därifrån. I södra Sverige produceras mindre el än vad som behövs, vilket gör att el behöver köpas in. 

Kan du sälja din solcellsel till Vattenfall?

Vattenfall köper gärna el från diverse småproducenter. Om du har solceller hemma så kan du under soliga dagar producera mer än du behöver. Överskottet går automatiskt in på elnätet, men för att du ska få betalt för din överskottsel behöver du teckna ett avtal. Vattenfall erbjuder två avtal, beroende på din anläggnings storlek. 
Mikroproduktion innebär bland annat att din anläggning har en huvudsäkring på max 63 Ampere. Din ersättning motsvarar Nord Pools timspotpris utan avdrag.

Småskalig produktioninnebär att din anläggning har en huvudsäkring på max 100 Ampere. Din ersättning motsvarar Nord Pools timspotpris, med ett avdrag på 4 öre/kWh. 
Din solcellsanläggning behöver godkännas, vilket vanligtvis kan göras av ditt elnätsbolag. Det är även dem du kontaktar för att anmäla dig som producent av förnybar energi. Du behöver även en ny elmätare. När allt är klart kan du börja ta betalt för din överskottsel. Det är värt att komma ihåg att du kan få skattereduktion om du producerar överskottsel. Du kan läsa mer på Skatteverkets webbplats. 

Omdöme och recension av Vattenfall

Statligt ägda Vattenfall är landets största energikoncern. El produceras av alla tänkbara energislag inklusive kol och kärnkraft. I Sverige levereras dock bara fossilfri el. El från vind- och solkraft tar allt större del i Vattenfalls totala utbud. 

Vattenfall levererar el till samtliga fyra elområden i landet. Bolaget erbjuder rörliga såväl som fasta elpriser. Ett alternativ kallas “Vintersäkring”, vilket i grunden är ett rörligt elpris men som under vinterhalvåret blir fast.

Vattenfall satsar enorma resurser på utveckling av fossilfri el. Inte minst på vind- och solkraft. I sin tur ställer detta stora krav på eldistribution och elnät. Vattenfall köper också överskottsel från mikroproducenter av el.

Vattenfalls webbplats är detaljrik, men det är lätt att finna alternativa elavtal.

Vattenfall är naturligtvis med sin omfattande verksamhet och sitt ägande en stabil leverantör av el.

Kundomdömen om Vattenfall är inte positiva. Vilken relevans detta har kan vi inte bedöma.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 10 Snitt: 2.1]