Hoppa till innehåll

Bodens Energi

Bodens Energi försörjer i huvudsak Bodens kommun med elenergi. Bolaget äger elnätet i Bodens kommun och därtill fungerar bolaget som elhandelsbolag. Bland annat köper företaget el från lokala producenter av solel och vindkraft. Företaget har egna vattenkraftverk och eget kraftvärmeverk med produktion av el. Bodens energi svarar även för kommunens fjärrvärmeanläggning.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Bodens Energi

Lanserades:1979
Estimerat pris fast:Pris fast 1 år: 296,60 öre/kWhPris fast 4 år: 197,40 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:126,25 öre/kWh inklusive moms
Antal kunder:16 000+
Bindningstid:14 dagar
Påslag:Informationen saknas
Betyg:3,5

För- och nackdelar med Bodens Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Bolaget har en given fördel genom att ligga i elområde 1, där landets lägsta elpriser finns
 • Fasta elpriser erbjuds trots nuvarande läge på elmarknaden
 • Timpriser och spotpriser kan erbjudas
 • Överskådlig och enkel hemsida
 • Leverans av förnyelsebar el

Nackdelar

 • Ingen rabattkod
 • Kampanjkod saknas
 • Chattfunktion saknas

Bodens Energi – Omdöme & recension

Bodens Energi är ett bolag som till 100 procent är kommunalägt. Bolaget har flera grenar i sin verksamhet. En satsning är på återvunnen kraftvärme. En annan är utbyggnad av laddstationer. Bolaget svarar för kommunens elnät. Produktion sker av förnyelsebar el. Bodens Energi omsätter knappt 600 miljoner kronor, men med ett blygsamt resultat.

Under åren har Bodens Energi kunnat drivas med en avgift för elnät som är bland de lägsta i landet. Företaget har en uttalad miljöpolicy och i framtiden kommer satsning att ske på såväl vindkraft som solel. 

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Kom igång med Bodens Energi – en kort guide

Bodens Energi har information för nya kunder redan på startsidan där en länk leder besökaren vidare till rätt sida. När man ska teckna nytt elavtal väljer man mellan “återvunnen el” (från förbränning av avfall och biogas) eller förnybar el från till exempel vattenkraft och solkraft. Både resurserna räknas som förnyelsebara så valet handlar mest om huruvida man vill handla lokalt (återvunnen el) eller brett från flera källor (förnyelsebar el). 

Tid som behövs: 5 minuter

Så kommer du igång med Bodens energi.

 1. På bodensenergi.se går du in här.

 2. Ange ditt postnummer i ruta 1. 

 3. Välj mellan återvunnen och förnybar el.

 4. Välj vilket elprisavtal som du vill ha. 

 5. Tryck på “beställ avtal”.

 6. Välj “jag vill bli kund” och fyll i dina personuppgifter. 


Bodens Energi – priserna

Bodens Energi erbjuder både rörligt pris och fast elpris med olika bindningstid. Priserna har varierat över 2022 med högst pris i maj då rörligt elpris för elområde 1 var 63,7 öre/kWh. Lägst kostnad var i mars då priset var 29,4 öre/kWh.

De här priserna inkluderar påslag och elcertifikat men inte moms. Det går tyvärr inte att hitta historiska elpriser för elområde 3 som ungefär motsvarar Svealand.

Jämförelsepriser för rörligt elpris 

Aktuellt rörligt elpris för elområde 3 är 126,25 öre/kWh med en fast månadsavgift på 30 kr och därtill kommer nätavgift. Jämförelsepriser för augusti 2022 är:

 • 2000 kWh i årsförbrukning – 144,25 öre/kWh
 • 5000 kWh i årsförbrukning – 133,45 öre/kWh
 • 20 000 kWh i årsförbrukning – 128,05 öre/kWh

Jämförelsepriser för fast pris

Bodens Energi är ett av få elhandelsbolag som erbjuder fast elpris trots det oroliga omvärldsläget med krig i Europa och en elmarknad som just nu (augusti 2022) har kraftigt stigande elpriser. Bodens Energi har även en transparent redovisning av sin elpriser och erbjuder jämförelsepriser även för fast elpris. Jämförelsepriserna för fast elpris 1 år:

 • 2000 kWh i årsförbrukning – 388,75 öre/kWh
 • 5000 kWh i årsförbrukning – 377,95 öre/kWh
 • 20 000 kWh i årsförbrukning – 377,55 öre/kWh

För 4 års bindningstid är jämförelsepriserna:

 • 2000 kWh i årsförbrukning – 264,75 öre/kWh
 • 5000 kWh i årsförbrukning – 253,95 öre/kWh
 • 20 000 kWh i årsförbrukning – 248,55 öre/kWh

Bodens Energi erbjuder timpris

Bodens Energi erbjuder timpris där priset för elen matchas mot aktuellt timpris som gäller vid användningen. Timpriset varierar kraftigt och är bra för den som vill planera sin användning efter när elen är billig. Till exempel att köra hushållsmaskiner under natten då elpriset brukar vara lägre. Samtidigt kräver ett timpris att man klarar av tillfälliga men kraftiga pristoppar

Spotpris och mikroproduktion

Söker man på spotpris i sökrutan på Bodens Energis hemsida är den första träffen man får upp prissättningen för överproduktion av el från mikroproducenter. Bodens Energi köper in el från till exempel privatpersoner med solceller till spotpriset på Nord Pools elbörs minus 2 öre/kWh.  

Bodens Energi och priser i elområde 1

Bodens Energi kommenterar omvärldsläget och stigande kWh-priser på sin hemsida och betonar att företaget är ett norrländskt elhandelsbolag. Boende i elområde 1 har än så länge varit relativt förskonade från stigande energipriser. Spotpriset var i juni 2022 cirka 10 öre/kWh dagar då det blåser bra och elen från vindkraftverket är god. Sämre dagar har de norrländska elnäten varit tvungna att koppla upp sig mot elområde 3 och 4 i söder och då har spotpriset snabbt stigit över 160 öre/kWh. 

Bodens Energi gör prognosen att kWh-priset på el i Sverige kommer att fortsätta vara mycket instabilt en tid framöver och att nya industrisatsningar i norra Sverige kommer att kräva en högre andel elimport och därmed generellt högre priser. 

Betalningssätt och energikonto hos Bodens Energi

Bodens Energi erbjuder de vanliga betalningsvarianterna plus en intressant möjlighet att teckna ett energikonto. 

Autogiro

Det går utmärkt att betala elen genom autogiro på Bodens Energi. 

E-faktura

E-faktura är ett betalningsalternativ och det går att koppla till betalningen via autogiro. Genom att koppla betalningssätten samlar man all information i internetbanken samtidigt som själva betalningen sker automatiskt. 

Energikonto för jämn fakturering hos Bodens Energi

Bodens Energi har alternativen att betala sina räkningar via e-postfaktura och genom pappersfaktura. Fakturorna kan skickas till Kivra och betalas genom den tjänsten. 

Dessutom finns möjligheten att lägga upp ett energikonto där räkningar samlas och fördelas jämnt över året. Det betyder att de högre vinterfakturorna fördelas även över sommarmånaderna och man får en mycket stabil månadskostnad. 

Aktuella kampanjer

Det finns ingen kod för aktuella kampanjer eller rabatter för Bodens Energi.

Lätt att läsa på bodensenergi.se

Det är lätt att navigera på bodensenergi.se. Hemsidan är uppbyggd på ett enkelt sätt med tydlig text och ikoner som gör det snabbt att hamna rätt när man söker information. Det som särskilt sticker ut med hemsidan är att det är lagom med information under varje rubrik. 

Korta informativa texter och tydliga bilder gör att man inte behöver stanna länge på sidorna för att ha samlat den information man är ute efter. Sökmotorn för fritextsök fungerar bra, den är snabb och ger relevant information. 

En mycket positiv tilläggsfunktion på bodensenergi.se är att flera sidor finns omskrivna med enklare text. Bodens Energi kallar den texten för Lättläst och det är lätt att hitta de sidorna genom en symbol i övre menyn på startsidan. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@bodensenergi.se  
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0921 – 623 50 
Är det lätt att hitta adress?Ja,  Slipvägen 7961 38 Boden

En enkel kundtjänst med journummer

Bodens Energi har en kundtjänst som man kan nå via telefon, e-post eller ett onlineformulär. Telefontiderna gäller alla dagar utom röda dagar och helger. Däremot finns ett journummer för felanmälan där supporten är öppet dygnet runt. 

Till skillnad från många andra elhandelsbolag anger Bodens Energi en adress dit man kan gå på besök. Däremot saknas en chattfunktion som gör att man kan ha direktkontakt med bolaget via internet. 

Aktuell information kring strömavbrott 

Bodens Energi har en sida där de anger aktuella driftstörningar, som strömavbrott. Det är lätt att hitta sidan genom en tydlig ruta där man klickar på “driftsinformation” för att länkas vidare. 

Felanmäl via jourtelefon hos Bodens Energi

Felanmälan görs genom en jourtelefon som är öppen dygnet runt.

Rörligt och fast pris hos Bodens Energi

Bodens Energi har avtal för både rörligt och fast elpris. Inom det rörliga elpriset går det att teckna ett timprisavtal. De har också en särskild variant som kallas för Medelpris. Medelpris är ett löpande elavtal där man köper in elen i förväg och sedan betalar den inköpta elens snittpris under kommande år. Avtalet är ett sätt att skapa stabila och förutsägbara elpriser för sina kunder. 

Uppsägningstid hos Bodens Energi

Det är 14 dagars uppsägningstid när konsumenten väljer att avsluta avtalet med Bodens Energi. 

Högt betyg från kunderna hos Bodens Energi

På Google får Bodens Energi betyget 3,7 av 5. Det är bara 7 recensioner och några av de mer negativa är äldre, men flera nya recensioner är mycket nöjda med bolagets service. På övriga sajter finns endast sporadiska omdömen.

Finns det varning om att Bodens Energi är en bluff?

Nej, sökningar på sidor som Svensk handels varningslista ger inga indikationer på att företaget är en bluff. 

Vanliga frågor – FAQ

Vad är Bodens Energi Arena?

Bodens Energi Arena är en multisportarena i Boden och hem för till exempel fotbollsklubben Bodens BK. Arenan invigdes 2008 som Boden Arena. År 2021 förvärvade Bodens Energi namnrättigheterna som en del i sitt lokala engagemang och namngav den till Bodens Energi Arena. 

Var ligger Boden?

Boden är en tätort som ligger nära kusten i Norrbottens län. Boden har cirka 17 000 invånare och är kanske mest känd för Bodens fästning. Bodens fästning kallades för “låset i norr” och var tänkt att avskräcka fiender från en invasion landvägen norrifrån.  

Hur stort är Bodens Energi?

Bodens Energi har drygt 16 000 elnätsanslutningar och omsätter runt 500 miljoner kronor årligen. Företaget har 95 anställda som också arbetar med fjärrvärmeanslutningar.  

Är Bodens Energi nätägare?

Ja, Bodens Energi är dels ett elhandelsbolag, dels ägare av elnätet i Bodens kommun. Elnätet i Boden har en total sträcka på cirka 227 mil. Som boende i Bodens kommun kan man ha Bodens Energi både som nät- och elleverantör. Bor man utanför Bodens kommun kan man fortfarande köpa el av Bodens Energi, men nätleverantörer är alltid den som äger elnätet lokalt. 

Omdöme

Bodens Energi är ett energibolag som ägs till 100 procent av Bodens kommun. Bolaget ansvarar för elnätet, men verkar också som ett elhandelsbolag. Bolaget hanterar återvunnen kraftvärme och stödjer lokal tillverkning av vattenkraft och solenergi. 

Bolaget har sex egna vattenkraftverk som totalt levererar 20 GWh el årligen. Företagets värmekraftverk producerar 60 GWh el per år där förbränning sker av förnyelsebara bränslen från industri och hushåll.

Företaget har genom åren kunnat leverera el till låga priser. Kostnaden för elnätet har också kunnat hållas låg. 

Till skillnad från många andra leverantörer av el, kan Bodens Energi även under 2022 teckna avtal om fasta elpriser. Givetvis kan även rörligt pris, timpris och spotpris erbjudas.

Bodens Energi gör satsningar på ett hållbart samhälle, vilket i praktiken leder till handel med såväl el från vindkraft som från solceller. Som mikroproducent går det att teckna avtal med bolaget.

Bolaget har en hemsida som är översiktlig och lättillgänglig. 

Vi bedömer att Bodens Energi är en stabil leverantör av el. Inte minst genom sin lokala inriktning och ägandeform. 

Kundomdömena är positiva. I bland annat en undersökning har Bodens Energi utsetts till landets bästa energikoncern i sin kategori.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 1]