Hoppa till innehåll

Fortum

Fortum är ett finskt energibolag med produktion av el vid flera anläggningar i Sverige, Norge, Finland, Ryssland med flera länder. Bolaget är noterat på den finska börsen. Fortum äger numera inget elnät men levererar el från flera vattenkraftverk i Sverige.

I kraftvärmeverk framställs el och värme från biobränsle och avfall. Fortum har engagemang i kärnkraft. Och dessutom verkar man inom områdena vind- och solkraft. Fortum är med andra ord en betydande aktör som både producerar och handlar med elektricitet.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Fortum

Lanserades:1998 i Finland, på den svenska marknaden 1999
Estimerat pris fast:Fasta elpriset för en årsförbrukning på 2000 kWh är 409,41 öre/kWh vid 12 månaders bindningstid och 271,55 öre/kWh vid 36 månaders bindningstid.
Estimerat pris rörligt:Rörligt elpris för en årsförbrukning på 2000 kWh är 130,14 öre/kWh. 
Antal kunder:Uppgiften saknas
Bindningstid:Uppgiften saknas
Påslag:Uppgiften saknas
Betyg:2

För- och nackdelar med Fortum

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

  • Flera avtalsformer
  • Fast elpris med lång bindningstid
  • Timpriser baserat på elbörsens spotpris
  • Enkla betalningssätt
  • Flera rabatt och kampanjkoder

Nackdelar

  • Spartansk webbsida
  • Svårt hitta relevant information
  • Ingen information om driftstörningar
  • Lågt kundbetyg
  • Oklara uppsägningstider

Lite mer info om Fortum

Fortum är en närmast gigantisk energikoncern. Den svenska delen utgör bara en bråkdel av den totala verksamheten. Fortum Sverige AB uppges dock ha en omsättning runt 10 miljarder kronor. Företaget uppger att det är det tredje största företaget i Europa med produktion av förnyelsebar el.

De senare åren har man successivt blivit majoritetsägare i en tysk elproducent. I Sverige äger Fortum vattenkraftverk vid flera av våra älvar. En stor del av Fortums el produceras vid kraftvärmeverk, dock inte i Sverige. Fortum äger kärnkraftverk i Finland. Bolaget driver två vindkraftverk i Sverige. Fortum investerar också i solkraftverk och erbjuder solcellspaket på den svenska marknaden

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Att teckna ett elavtal hos Fortum

Tid som behövs: 5 minuter

Hos Fortum jämför man olika elavtal och erbjudanden först för att välja avtalstyp innan man går vidare. Gör så här:

  1. Besök fortum.se här.

  2. Välj vilket elavtal som du tycker är mest intressant.

  3. Fyll i ditt postnummer och tryck på “beräkna ditt elpris”.

  4. Välj om du vill lägga till någon tjänst i elavtalet.

  5. Skriv i personnummer och bestäm om Fortum ska hjälp dig att hitta dina anläggningsuppgifter.

Elpriser hos elhandelsbolaget

Det är svårt att granska Fortums elpris eftersom det endast redovisas när man faktiskt ska teckna avtal. I den situationen får man ett föreslaget elpris som beror på ens årsförbrukning och elområde. De jämförpriser som redovisas är svåra att hitta och det är oklart om de gäller rörligt elpris eller fast elpris.  

Det är inte heller helt klart hur olika kostnader för till exempel påslag, elcertifikat och liknande bygger upp de elpriser som ges i avtalsförslagen. Historiska elpriser redovisas här, med det är svårt att följa och tolka de diagram som visas.

Fortums rörliga elpris

För en bostad med en årsförbrukning på 2000 kWh är det rörliga elpriset 130,14 öre/kWh. För en bostad med en årsförbrukning på 10 000 kWh är det rörliga elpriset 128,64 öre/kWh. Den fasta månadskostnaden är 39 kr.

Fasta elpriser

För en årsförbrukning på 2000 kWh är det fasta elpriset 409,41 öre/kWh vid 12 månaders bindningstid och 271,55 öre/kWh vid 36 månaders bindningstid.

För en årsförbrukning på 10 000 kWh är det fasta elpriset 407,91 öre/kWh vid 12 månaders bindningstid och 270,05 öre/kWh vid 36 månaders bindningstid.

Fortum erbjuder timpris

Fortum erbjuder timpriset som är direkt beroende av spotpriset på elbörsen Nord Pool. För mer information kan man kontakta kundtjänst. För att hitta exakta priser på elbörsen så redovisar Fortum spotpriser här

Flera betalningssätt hos Fortum

Fortum erbjuder flera betalningssätt. Det går att ta emot e-postfaktura, betala via plusgiro eller bankgiro samt betala räkningarna via autogiro eller Kivra. 

Många kampanj- och rabattkoder

Just nu (augusti 2022) bjuder Fortum på månadsavgiften i ett år när man tecknar ett nytt elavtal. Om man flyttar får man fri månadsavgift under ett år och ett en rabatt på 500 kr för flyttstäd genom Qleano. Det finns även avtal med studentrabatt, seniorrabatt och avtal som ger extra SAS Eurobonus poäng. 

Fortum har även en mängdrabatt om man äger flera boenden med elen kopplad till Fortum. För varje extra boende där Fortum levererar elen får man en rabatt på 20 kr per månad. Mängdrabatten gäller dock inte elavtal för extra eurobonus poäng.

Informationsflödet på fortum.se

Det går bra att navigera på fortum.se. Det är enkelt att snabbt se vad de olika sidorna handlar om och leta sig vidare till den information man behöver. Det finns en tydlig meny på startsidan för att logga in på personliga sidor eller ta kontakt med kundtjänsten. 

Det som drar ner betyget en del är att sidorna inte är pedagogiskt uppbyggda. När man letar efter information leds man ibland runt utan att egentligen få någon mer information. Det är också svårt att förstå hur olika kostnader läggs ihop till det elpris man blir erbjuden och hur elmarknaden ser ut i stort. 

Ytterligare en sak som gör det lite svårt att navigera på fortum.se är att de flesta sidor startar med erbjudande om elavtal och länkar till att teckna elavtal. Det gör sidorna säljande i sin karaktär och att man behöver scrolla en hel del för att leta rätt information. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice@fortum.com
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 020-46 00 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Rättarvägen 3, Solna

Få sätt att kontakta Forums kundtjänst

Fortums kundtjänst är spartanskt uppbyggd där man snabbt guidas mot en inloggning till personliga sidor. Har man inte det kommer man till en lång rad av frågor och svar som är utförliga och länkar vidare till relevanta sidor. Det finns ett telefonnummer där man kan ta direkt kontakt med kundtjänst. Support via telefon är öppen på kontorstider, alltså vardagar mellan 8 och 17.  

Det finns inget online-formulär för att ta direkt kontakt via webbläsaren (annat än för att teckna nytt elavtal) och det saknas tyvärr en e-post kontakt eller en chatt för privatpersoner. Med så få sätt att kontakta kundtjänst riskerar man långa telefonköer och därmed fördröjd kommunikation mellan kund och företag.

Ingen information om strömavbrott

Fortum äger inte själva något elnät utan är ett renodlat elhandelsföretag. Fortum ger inte heller själva någon information om pågående strömavbrott eller driftstörningar utan länkar vidare här till olika nätägare.

Ingen speciell kanal för felanmälningar

Fortum har ingen speciell kanal för felanmälningar. Har man synpunkter så kontaktar man kundtjänst.

Fast och rörligt elavtal

Fortum erbjuder elavtal för rörligt och fast pris. Det rörliga elpriset går att teckna med timpris utan extra kostnad. Det fasta elpriset går att binda i en ettårig eller en treårig avtalsperiod. Fortum har även ett paket-avtal som de kallar Full Koll. 

Med Full Koll tecknar man ett avtal för rörligt elpris men där man har möjligheten att binda priset tillfälligt för att undvika höga pristoppar. Det är ett mixat avtal som kan passa många som känner av elprisets kraftiga stigning. 

Uppsägningstid

Det finns ingen information om uppsägningstid på Fortums webbsida. Behöver man mer information kring uppsägning och bindningstider ombeds man kontakta Fortums kundtjänst.

Kunderna är missnöjda med Fortum

På Trustpilot och Reco får Fortum mycket låga betyg. På Trustpilot är snittbetyget från 266 recensioner 1,6 av 5. På Reco är betyget från 21 omdömen 1,3 av 5. De flesta som är besvikna klagar på höga priser och otydliga avtalsvillkor. Många känner sig lurade in i långa och dyra elavtal. De omdömen som är positiva handlar till allra största del om en hjälpsam kundservice. 

Varningar om bluff

Det finns inga varningar kring elhandelsbolaget Fortum. 

Vanliga frågor om Fortums verksamhet

Äger Fortum något elnät?

Fortum sålde sitt elnät till Ellevio 2015. Sedan dess är Fortum ett renodlat elhandelsbolag och inte längre en nätägare. Behöver man information om driftstörningar såsom strömavbrott är det den lokala nätägaren man ska kontakta. 

Kan man handla från Fortum från hela Sverige?

Ja, Fortum säljer el till kunder över hela Sverige. Elnätet är lokalt och det behöver man upphandla med den lokala nätägaren. Däremot är man fri att välja vem som ska leverera el genom elnätet. 

Kan man sälja överskottsel från solpaneler till Fortum?

Det går att sälja överskottsel från till exempel solpaneler till Fortum. Fortum köper elen för aktuellt spotpris på elbörsen – Nord Pool – plus moms på 25 %. För att börja sälja överskottsel ombeds man kontakta Fortums kundtjänst.

Är Fortums el hållbar?

Fortums el produceras av sol, vind, vatten och kärnkraft. Den räknas som 100% fossilfri och i det avseendet är den hållbar. Huruvida kärnkraft kommer att räknas som en hållbar energikälla i framtiden är inte klart än. 

Vad är Fortums roll på Zero Island?

Zero Island är en skärgårdsö – Lidö – utanför Norrtälje som också är ett hållbarhetsprojekt. Fortum har varit med och installerat solpaneler på ön och dessa täcker idag en fjärdedel av Lidös energibehov. Genom insatser för att hållbarhetssäkra Lidö sänkte ön sina koldioxidutsläpp med hela 78 %. Lidö har blivit en modell av hur aktiva val kan säkra ett hållbart samhälle.

Omdöme och recension av Fortum

Fortum är en stor finsk energikoncern som producerar el och bedriver elhandel. I Sverige har inte bolaget längre något eget elnät. Fortum producerar från de flesta energikällor. Från små solkraftverk till stora värmekraftverk och kärnkraftverk. Fortum anses vara den tredje största producenten i Europa av förnyelsebar el. I Sverige opererar företaget vatten- och vindkraftverk samt anläggningar för solel. 

I sin elhandel offererar Fortum såväl rörliga som fasta elpriser. Bindningstiden för fasta elpriser är upp till tre år. Samtidigt kan bolaget offerera timpriser som bestäms av den nordiska elbörsen. 

I sin presentation på webbsidan lägger Fortum stor vikt vid sitt fokus på förnyelsebar el. Det är dock oklart i vilken utsträckning kunden kan välja ursprungsmärkt eller exempelvis Bra Miljöval.

För en mikroproducent av solel går det bra att teckna avtal med Fortum om försäljning av överskottsel. Fortum offererar också solcellspaket.

Vi bedömer att Fortum kan betraktas som en trygg leverantör av el på den svenska marknaden. Leveranserna säkras genom ett stort antal egna anläggningar.

Det finns dock en hel del negativa omdömen bland kunder. Till viss del kan detta bero på att Fortum får ta skulden vid eventuella driftstörningar trots att bolaget inte ansvarar för något elnät. Några kommentarer kommer också från kunder som känner sig låsta av elavtal med långa bindningstider.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 3 Snitt: 1]