Hoppa till innehåll

Falkenberg Energi

Falkenbergs Energi ansvarar för elnät och bedriver elhandel. Bolaget levererar förnybar el som till 88 procent kommer från vattenkraft. Vindkraft producerar 10 procent av den totala volymen och resterande del är solel. Företag är kommunalägt och har i olika skepnader funnits i över hundra år.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Falkenberg Energi

Lanserades:1903
Estimerat pris fast:261,88-374,50 öre/kWh
Estimerat pris rörligt:121,24 öre/kWh
Antal kunder:ca 14 800
Bindningstid:1 eller 3 år
Påslag:2,90 öre/kWh
Betyg:3

För- och nackdelar med Falkenberg Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Både fasta och rörliga priser
 • Märkning som Bra Miljöval
 • Fast elpris med bindningstid ett eller tre år
 • Rabatt för laddning av elbil
 • Tydlig webbplats

Nackdelar

 • Inga timpriser
 • Inga spotpriser
 • Inga kampanjkoder
 • Inga rabattkoder
 • Kan vara svårt att hitta konkret prisinformation

Falkenberg Energi

Verksamhet bedrivs i två bolag. Falkenbergs Energi AB svarar för elnätet inom sitt koncessionsområde. Falkenbergs Energihandel AB:s verksamhet omfattar handel med el. Företaget kan också äga anläggningar för produktion av förnybar el.

Nätbolaget omsätter cirka 300 miljoner kronor och redovisar vinst medan elhandelsbolaget omsätter drygt 100 miljoner och gör ett nollresultat. Bolagen har cirka 700 kunder som har installerat solceller. Överskottsel från dessa anläggningar säljs av elhandelsbolaget. Elhandelsbolaget kan leverera miljömärkt el över hela landet.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Falkenbergs Energi sätter upp laddstolpar för elbilar i kommunen. 

Så kommer du igång hos Falkenberg Energi

Tid som behövs: 5 minuter

Det är enkelt att få förslag på elavtal och att bli kund hos Falkenberg Energi. Du kan i lugn och ro klicka dig fram för att se olika alternativ med prisförslag. Följ de här stegen för att komma igång:

 1. Gå in på falkenberg-energi.se

 2. Klicka på “Teckna elavtal”

 3. Välj om du är privatperson eller företag, samt skriv in ditt postnummer

 4. Välj om du bor i hus eller lägenhet, samt vad din ungefärliga årsförbrukning är

Vilka priser vi hittar hos Falkenberg Energi

Hos Falkenberg Energi kan du välja mellan rörligt och fast pris. Bolaget har gjort det enkelt att överblicka och jämföra de olika alternativen.

Välj mellan fast eller rörligt pris

Hos Falkenberg Energi får du ett pris baserat på vilket elområde du bor i. Du kan välja mellan fast pris och rörligt pris. Båda alternativen ger endast el från förnybara källor och märkta med Bra Miljöval, som är en märkning från Naturskyddsföreningen.

Priserna hos Falkenberg Energi utgår som standard från priserna i elområde 4 men du får aktuella priser för ditt elområde genom att skriva in ditt postnummer. 

Det är lätt att jämföra skillnaderna mellan fast och rörligt pris. Informationen finns överblickbar på bolagets webbplats eller när du ska teckna ett elavtal. Du kan även få historik över tidigare priser per månad inom elområde 4. Detta finns på samma sida som aktuell prisinformation.

För både fast och rörligt pris tillkommer en avgift på 40 kronor per månad.

Betala din el efter marknaden med rörligt pris

Ett avtal med rörligt pris är flexibelt och följer elmarknadens svängningar. Priset ändras varje månad och kan svänga en hel del från månad till månad. Det rörliga priset är generellt billigare än det fasta priset, även hos Falkenberg Energi. Ditt rörliga pris beror även på vilket elområde du tillhör. 

Ett exempel på rörligt pris inom elområde 3 är 121,24 öre/kWh inklusive moms.

Det tillkommer en fast avgift på 40 kronor per månad vid tecknande av elavtal med fast pris. Elnätskostnad och energiskatt tillkommer och faktureras av ditt elnätsbolag. Kostnaden för elcertifikat är inräknat i priset.

Bind ditt avtal med fast pris för en mer förutsägbar kostnad

Fast elpris innebär att du binder ditt elpris under en specifik period och under den tiden betalar du samma elpris oavsett vad som händer på marknaden. Elpriset i avtalet bestäms av priset på elbörsen vid det tillfälle då avtalet tecknades. Hos Falkenberg Energi kan du välja att binda ditt elavtal på antingen 1 eller 3 år. Den el du får genom fast pris är märkt med Bra Miljöval och kommer endast från förnybara källor.

Ett exempel på rörligt pris inom elområde 3 är 374,50 öre/kWh inklusive moms för bundet på 1 år.

Det tillkommer en fast avgift på 40 kronor per månad vid tecknande av elavtal med fast pris. Elnätskostnad och energiskatt tillkommer och faktureras av ditt elnätsbolag. Kostnaden för elcertifikat är inräknat i priset.

Inga timpriser eller spotpriser

Falkenberg Energi erbjuder inte timpris eller spotpris i sina elavtal. Det rörliga priset är baserat på månadens förbrukning.

Det finns ingen särskild information om kWh-pris på bolagets webbplats. De erbjuder rörligt pris, där du betalar det aktuella elpriset för månaden.

Olika sätt att betala hos Falkenberg Energi

Det finns fyra olika sätt att betala din elräkning hos Falkenberg Energi: autogiro, e-faktura, e-postfaktura eller Kivra.

Teckna autogiro för automatisk betalning

Du tecknar ett medgivande för autogiro via din internetbank, att Falkenberg Energi får dra betalningen för elräkningen. Du behöver endast se till att pengarna finns på bankkontot när de ska dras.

Betala e-faktura direkt i din internetbank

E-faktura skickas elektroniskt, direkt till din internetbank. Det enda du behöver göra är att kontrollera och godkänna betalningen.

Få fakturan till din mail eller Kivra

Falkenberg Energi erbjuder även betalning via e-postfaktura och Kivra.

Faktura via e-post innebär att du får fakturan till din e-postadress. Fakturorna skickas elektroniskt – det kommer ingen pappersfaktura med posten. Kivra är en digital brevlåda som ersätter pappersdokument.

Kampanjkoder och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanjer för Falkenberg Energi.

Rabatt för laddning av din elbil

Som kund hos Falkenberg Energi får du dock ett laddkort för att ladda din elbil. Det ger dig rabatt på E.ON Drive, ett av Nordens och Europas största laddnätverk.

Vad vi tycker om falkenberg-energi.se

Det är enkelt att navigera på bolagets webbplats. Det är enkelt att hitta uppgifter om priser och annat. Det är däremot ganska många steg innan man får se förslag på elavtal och all information som ingår i det. Bolaget har gjort ett enkelt gränssnitt men det innebär att det kan upplevas som att viss information är svår att hitta eller saknas.

Sökfunktionen på webbplatsen är bra.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kontaktcenter@falkenberg.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 0346 – 88 60 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Rådhustorget 3c, 311 80 Falkenberg

Supporten hos Falkenberg Energi

Falkenberg Energi har en egen kundtjänst. Det går att kontakta dem via telefon eller e-post. De har även en besöksadress i Falkenberg. Kundtjänstens telefontider och besökstider är 08-15 varje vardag.

Information om planerade och oplanerade strömavbrott

På bolagets webbplats finns en sida för driftinformation med en karta över alla planerade och oplanerade strömavbrott. En länk till sidan, Driftstatus, finns längst upp på första sidan. Information om oplanerade avbrott finns även under länken med Aktuellt på första sidan.

Felanmäl dygnet runt

Falkenberg Energi har ett särskilt nummer där du kan felanmäla dygnet runt. Information om hur man gör felanmälan finns lätt tillgänglig på bolagets startsida, längst upp.

Bolaget har även en app där du kan göra felanmälan, “Felanmälan Falkenbergs kommun”.

Lätt att välja avtal med avgränsade alternativ

Falkenberg Energi har gjort det enkelt att välja och teckna elavtal genom att ha få alternativ. Du kan välja mellan fast eller rörligt pris. För fast pris finns det endast två olika bindningstider, 1 eller 3 år.

Bolaget har även satsat på klimatsmart el genom att endast erbjuda el från förnybara källor.

Uppsägningstider

Om du väljer rörligt pris är uppsägningstiden 1 månad. Elavtal med fast pris gäller under så lång tid de är bundna, med en månads uppsägningstid innan de löper ut.

Kundtjänsten får både höga och låga betyg

Falkenberg Energi får 3,7 på Trustpilot. Ett omdöme säger att de är det bästa miljövänliga elbolaget. På Google får bolaget både höga och låga betyg, med 3,2 som snittbetyg. Kommentarerna handlar framför allt om kundservice, som får både högsta och lägsta betygen av kunderna. På Hitta har bolaget 5 av 5, med tre omdömen.

Ingenting pekar på att Falkenberg Energi är en bluff

Det finns inga varningar hos Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningssida om Falkenberg Energi.

Vanliga frågor om Falkenberg Energi – FAQ

Vad är skillnaden mellan grön el och el märkt Bra Miljöval?

Naturskyddsföreningen, som står bakom märkningen “Bra Miljöval”, ställer hårda krav på hur elen produceras. Skillnaden mellan miljömärkning och så kallad ursprungsmärkning är att ursprungsmärkning endast garanterar att elen kommer från en viss energikälla utan att ställa några särskilda miljökrav. Det som ibland kallas för ”grön el” är oftast detsamma som ursprungsmärkt el.

Kan jag få fast pris hos Falkenberg Energi?

Ja, hos Falkenberg Energi kan du binda ditt elavtal på antingen 1 eller 3 år. Du får då en mer förutsägbar kostnad för din el, till skillnad från om du har rörligt pris.

Kan jag teckna elavtal med Falkenberg Energi i hela Sverige?

Ja, du kan teckna ett elavtal oberoende av var du bor i landet.

Slutsatser 

Falkenbergs Energi har ansvar för eldistribution inom sitt koncessionsområde. Parallellt finns ett elhandelsbolag som köper och säljer el. Det geografiska området är centralorten Falkenberg med omnejd. All el som säljs kommer från förnybara energislag, där vattenkraft är helt dominerande. Sammanlagt 12 procent av den sålda volymen utgörs av vind- och solkraft.

Falkenbergs Energi erbjuder såväl rörliga som fasta elpriser. Fast elpris kan tecknas för ett alternativt tre år. Elhandelsbolaget kan leverera miljömärkt el. 

I bolagets kundkrets finns ett antal mikroproducenter av solel. Elhandelsbolaget köper överskottsel från dem och distribuerar vidare.

Falkenbergs Energi har en tydlig och informativ webbplats som är lättnavigerad.

Bolaget får anses vara en medelstor aktör på elmarknaden, men som kommunalägt i första hand inriktat på den lokala marknaden. 

Antalet kundomdömen är relativt få och betygen varierar.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 1 Snitt: 2]