Hoppa till innehåll

Härryda Energi

Härryda Energi är moderbolag i en koncern med Härryda Energi Elhandel som dotterbolag. Bolagen är kommunägda och har som uppdrag att driva och underhålla elnätet samt leverera el. Härryda Energi har också laddstolpar för elbilar. Förutom tätorten Härryda hör kommundelarna Mölnlycke, Landvetter och Hindås till ansvarsområdet. 

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Härryda Energi

Lanserades:Etablerades 1987, elhandel sedan 2010
Estimerat pris fast: Föregående månads inköpspris. 
Estimerat pris rörligt:Föregående månads inköpspris
Antal kunder: 15 000
Bindningstid:30 dagars uppsägningstid för rörligt pris
Påslag:Anvisningsavtal 15 öre 
Betyg:3,8

För- och nackdelar med Härryda Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Flera elprisavtal
 • Höga kundbetyg
 • Rörligt pris med vintersäkring
 • Inköp av överskottsel till spotpris
 • Tydlig och informativ webbplats

Nackdelar

 • Ingen kampanjkod
 • Ingen rabattkod

Om Härryda Energi

Koncernen omsätter årligen drygt 140 miljoner kronor. Resultaten över de senaste åren är bra och jämna. Leveranserna av el kommer till hundra procent från vattenkraft.  

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Så kommer du igång

Det är lätt att teckna elavtal hos Härryda energi och i startsidans vänstermarginal finns rubriker där du kan få fördjupad kunskap i exempelvis hur elpriser sätts, prishistorik och miljöpåverkan. 

 1. Gå in på harrydaenergi.se här.
 2. Klicka på knappen “Teckna elavtal” som kommer upp direkt
 3. Fyll i ditt postnummer och klicka på “Nästa”
 4. De alternativa avtalen visas

Priser hos Härryda Energi

Det går lätt att få en överblick över de olika avtal som finns hos Härryda energi. Hemsidan innehåller mycket information som framhåller det man på Härryda Energi anser avgörande för ens val. Där finns också telefonnummer till kundtjänst.

De olika avtalen samt “Vintersäkring” kommer upp som rutor och när du klickar på  “Mer information” i avtalen kommer en utförlig faktaruta upp. Det blir lätt att se vad som ingår i priset som inkluderar elcertifikat, moms och månadsavgift. I informationsrutan finns också jämförelsepriset vid högre/lägre förbrukning.

De priser som presenteras här avser elområde 3.

Rörligt elpris

Härryda Energi erbjuder ett rörligt pris som i augusti 2022 var 119,95 öre/kWh inklusive moms och elcertifikat. Månadsavgiften är 25 kr/mån, med följande jämförpriser:

 • 2 000 kWh:    134,95 öre/kWh
 • 5 000 kWh:    125,95 öre/kWh
 • 20 000 kWh    121,45 öre/kWh

Rörligt pris kan kombineras med ett Vintersäkringsavtal på 492,88 öre/kWh inklusive moms och elcertifikat med en månadsavgift på 25 kr/mån. Avtalsstart den 1/11 och avtalsslut den 31/3 då avtalet övergår till ett rörligt avtal. Sista möjliga datum att teckna avtalet är den 1/3. Jämförpris för Vintersäkringsavtal 2022:

 • 2 000 kWh:    492,88 öre/kWh
 • 5 000 kWh:    507,88 öre/kWh
 • 20 000    kWh:    494,38 öre/kWh

Fast pris

Härryda Energi erbjuder fast pris med avtal på 1 eller 3 år. Priserna för fasta avtal regleras av det dagspris på el som gäller när avtalet tecknas och sedan 1 eller tre år framåt.

I augusti 2022 var priserna:

 • 1 årigt avtal 376,13 öre/kWh inkl.moms och elcertifikat + månadsavgift på 25 kr/mån
 • 3 årigt avtal  258,25 öre/kWh inkl.moms och elcertifikat + månadsavgift på 25 kr/mån

Timpris för den som vill styra

För kunder som ha stor möjlighet att styra sin elanvändning genom exempelvis solceller, elbil och smart teknik finns det möjlighet till timpris.

Mikroproducenter

Härryda Energi köper in kundernas egenproducerad överskottsel från framförallt solceller. Ersättningen baseras på Nord Pools timspotpris för det område där anläggningen ligger. Överskottsel som matas in på nätet ger också en skattereduktion från Skatteverket. Ersättningen i form av reducerad skatt är 60 öre/kWh för all el som matas in till ett maxbelopp på 18 000 kr/år.

Aktuellt kWh-pris

För att få aktuellt dagspris på kWh kontaktar man Härryda Energis kundtjänst. Alla avtal regleras av dagspris på el.

Att betala fakturor hos Härryda Energi

Autogiro

Att betala med autogiro gör att man inte behöver missa en betalning. Du kan ansöka genom din internetbank eller på Härryda Energis webbplats. Beloppet dras automatiskt på förfallodagen. Finns det inte pengar på kontot görs ytterligare 2 försök inom 7 dagar. Vill du fylla i en pappersblankett kontaktar du kundtjänst på 031-376 10 10 så skickar de blanketten till dig. 

E-faktura

E-faktura är ett miljövänligt alternativ där fakturan skickas direkt till din internetbank. Efter godkännande från dig sker betalningen automatiskt på förfallodagen. Fakturan ser ut som en vanlig pappersfaktura och går att skriva ut. Anmälan görs hos din internetbank.

Digital faktura som pdf-fil

Du kan också välja att få din faktura digitalt som en pdf-fil via din e-post. Detta reducerar pappersutskick och du kan själv välja om du vill skriva ut fakturan eller lagra den. Kontakta Härryda Energi på telefon 031-724 64 99 eller anmäl direkt på webbplatsen.

Kampanj- och rabattkoder

Det finns för närvarande ingen kampanj- eller rabattkod hos Härryda Energi

Enkelt att navigera och hitta rätt på harrydaenergi.se

Upplägget på Härryda Energis webbplats är tydligt och mycket informativt. Där finns knappar för att komma vidare och i vänstermarginalen syns de olika underrubriker man kan vilja nå för att få information som abonnent och som intresserad besökare. Man kan lätt få en överblick över kostnader och på Mina sidor hittar man uppgifter som ens förbrukning.

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@harrydaenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 031-376 10 10
Är det lätt att hitta adress?Ja, Kabelvägen 2, 435 33 Mölnlycke

Kundtjänst och Support

Kundtjänsten på Härryda Energi är lätt att nå på 031-376 10 10 eller via e-post info@harrydaenergi.se. Kundtjänsten är bemannad mån-tors 8.00-16.00 samt fre 8.00-15.00 med en jour för felanmälan dygnet runt på telefonnummer 031-88 01 23.

Tydlig information om strömavbrott och åtgärd

Det är lätt att se både planerade och oplanerade strömavbrott på webbplatsen, där de markeras ut på en karta. Klickar man på symbolen för strömavbrott får man uppgift om hur många som drabbats, den förmodade orsaken till avbrottet samt när det kan tänkas blir avhjälpt. Man kan också ringa kundtjänst på 031-376 10 10.

Lätt att göra felanmälan

Felanmälan under kontorstid görs till kundtjänsten som är bemannad. Övrig tid finns en bemannad jourtelefon 031-88 01 23. Det går också att mejla en felanmälan till info@harrydaenergi.se eller via appen ”Felanmälan Härryda”.

Tydliga alternativ när du väljer avtal

Härryda Energi har tre grundavtal med 1 och 3 års bindningstid samt ett rörligt avtal. Dessutom har man Vintersäkringsavtal under perioden 1/11-31/3, samt timpris. För den som inte tecknat något avtal har man ett Anvisningsavtal med allmänna villkor för branschen och ett anvisat elpris. Anvisningspriset baseras på föregående månads rörliga pris inkl elcertifikat och moms. Ett extra påslag på 15 öre/kWh samt en månadsavgift på 45 kr tillkommer. För övriga avtal är månadsavgiften 25 kr. 

Det finns också speciella avtal för större nivåer på elförbrukning och mätarsäkringar över 63A. Då kontaktar man kundtjänst för personlig rådgivning och offert.

Uppsägningstid för rörligt och bundet avtal

På det rörliga avtalet är det 30 dagars uppsägningstid och vill man bryta ett bundet avtal är det förenat med kostnader om det inte beror på flytt.

Nöjda kunder hos Härryda Energi

Härryda Energi får höga betyg av sina kunder. I NKI-mätningen uppger 95 % av alla kunder att de är nöjda eller mycket nöjda med kundservice, montörer och tekniker som kommer ut på plats. Sverigesnittet ligger på 81 %. När det gäller antalet avbrott är 92 % nöjda och 87 % uppger att Härryda Energi snabbt åtgärdar uppkomna problem. Detta är 14 % högre än Sverigesnittet.

Inga varningar om bluff

Det finns inga varningar eller anmärkningar registrerade. Härryda Energi är ett etablerat företag som ägs av Härryda Kommun.

Vanliga frågor om Härryda Energi – FAQ

Kan jag teckna avtal med Härryda Energi om jag bor i annan kommun?

Ja, Härryda Energi levererar el till hela landet och på kundservice på 031-376 1010 hjälper de till att kontakta ditt nuvarande elhandelsföretag. Du kan teckna ett avtal redan 3 månader före avtalsstart.

Vad händer om jag missar att betala min e-faktura?

Skulle du av någon anledning missa att betala din e-faktura får du en pappersfaktura som påminnelse.

Får jag reda på när mitt avtal går ut?

Härryda Energi skickar ut ett brev ett par månader innan ett avtal går ut. Då kan du välja att förnya ditt det avtal du har eller välja ny bindningstid.

Är energin från Härryda Energi förnyelsebar?

All el från Härryda Energi kommer från 100 % förnybar vattenkraft. Detta innebär att för varje förbrukad kWh produceras lika mycket förnybar el i ett vattenkraftverk. Elen är miljövarudeklarerad enligt det internationella EPD-systemet. 

Hur säljer man överskottsel till Härryda Energi?

Om du har ditt elavtal för konsumtion hos Härryda Energi och är klassad som mikroproducent kan du sälja el till Härryda Energi oavsett var du bor och vilket nätbolag du har. Innan du kan börja sälja överskottsel måste ditt nätbolag utföra mätarbyte.

Var finns Härryda Energi?

Härryda Energi ägs till 100 % av Härryda Kommun och finns i Västra Götaland. Målet är att ge kommuninvånarna bästa möjliga tillgång till el till ett bra pris vilket är gynnsamt även för dig som bor i andra delar av landet.

Slutsatser

Härryda Energi är ett relativt litet och lokalt energibolag. Verksamhetsområdet finns sydöst om Göteborg. Leveranserna av el kommer uteslutande från vattenkraftverk.

Bolaget har ett brett utbud av elavtal, med bland annat en kombination av rörligt och fast pris för balansera vinterhalvårets normalt högre elpriser.

Hemsidan är föredömligt lättnavigerad och ger detaljerad och relevant information.

Vi bedömer Härryda Energi som en trygg och stabil leverantör av el.

Bolaget har genomgående höga betyg från kunder.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 2 Snitt: 1]