Hoppa till innehåll

Karlstads Energi

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Karlstads Energi

Lanserades:1906 levererade bolaget den första strömmen till sina kunder. 
Estimerat pris fast:Fast pris erbjuds inte.
Estimerat pris rörligt:120,28 öre/kWh
Antal kunder:Ingen uppgift
Bindningstid:Ingen bindningstid på rörligt avtal men en uppsägningstid om en månad.
Påslag:1,25 öre/kWh
Betyg:3,5

För- och nackdelar med Karlstads Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Flera avtalsformer
 • Timpris
 • Tydlig webbplats
 • Bra kundtjänst
 • Uppdaterad information om driftstörningar

Nackdelar

 • Inget fast elpris

Om Karlstads Energi

Karlstads Energi är ett medelstort energibolag med en omsättning på nästan 800 miljoner kronor. Koncernen lämnar också ett bra rörelseresultat. Företaget producerar el och värme vid egna kraftvärmeverk och äger dessutom vindkraftverk. Av de totala leveranserna av el kommer 75 % från vattenkraft, 17 % från vind och 8 % från bioenergi. Bolaget har för avsikt att utveckla lokal produktion av solkraft med bland annat försäljning av solcellspaket och med inköp av överskottsel från mikroproducenter.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal


Så kommer du igång hos Karlstads Energi

Karlstads Energi erbjuder sina kunder att teckna sig på avtal för rörligt pris online. För att teckna ett rörligt timpris eller mixavtalet som kallas Månadspris 1 år ombeds man som kund att kontakta kundservice. Så här tecknar man ett rörligt elavtal:

 1. Besök bolaget här.
 2. Skriv in ditt postnummer för att få det pris som gäller just ditt elområde.
 3. Fyll i den årsförbrukning som du har eller som du räknar med att få. Är du osäker kan du använda tabellvärden för lägenhet (2 000 kWh), litet hus (5 000 kWh) eller stor villa (20 000 kWh). 
 4. Fyll i startdatum och tryck nästa. 
 5. Nu kommer ett prisförslag på rörligt pris upp. Kom ihåg att mixavtal coh timprisavtal kan tecknas genom direktkontakt med kundtjänst. 

Elpriser 

Karlstads Energi är noga med att rapportera sin elpriser och förklara vilka kostnader som finns inbakade i kWh som man kan se på fakturan. 

Historiska elpriser

Karlstads Energi redovisar historiska elpriser för elområde 3 i olika diagram här. I diagrammen är det tydligt att elpriser nådde en kraftig topp i december 2021 då det rörliga elpriset med påslag med exklusive moms nådde 192,90 öre/kWh. Under januari till juli 2022 har elpriset legat runt ungefär 115 öre/kWh med en topp i mars månad på 139,03 öre/kWh och ett lägsta värde i månaden innan, februari, på 84,88 öre/kWh.

Det går även att hitta en fullständig statistik över elpriser från 2010. I den statistiken är det tydligt att elpriset har ökat kraftigt under de senaste åren och idag ligger på rekordhöga nivåer. Karlstads Energi kommenterar dessa höga kWh, ger spartips och råd kring elkonsumtion och privatekonomi. 

Rörligt elpris

Det rörliga elpriset ligger i augusti 2022 på 120,28 öre/kWh i elområde 3. Jämförelsepriserna för hushåll med olika elkonsnumtionsnivåer är: 

 • 2 000 kWh årsförbrukning: 134,68 öre/kWh
 • 5 000 kWh årsförbrukning: 126,04 öre/kWh
 • 20 000 kWh årsförbrukning: 121,72 öre/kWh

De här priserna anger en totalkostnad som innefattar alla avgifter och påslag utom kostnad för själva elnätet. 

Mixavtalet Månadspris 1 år

Priset för elen i det mixade avtalet Månadspris 1 år är för augusti 2022 197,50 öre/kWh. I det här avtalet handlar elbolaget elen i förväg. Karlstads Energi erbjuder inte ett traditionellt fast elpris. 

Pris för anvisningsel

Om man inte aktivt väljer ett elavtal och bor inom Karlstads Energis elnät blir man automatiskt ansluten till bolaget för att få el levererad. Det kallas för att får ett anvisningsavtal och är ofta dyrare än om man aktivt väljer att sluta ett avtal med ett elhandelsbolag. 

Jämförelsepriser för anvisningsel är:

 • 2 000 kWh årsförbrukning: 264,40 öre/kWh
 • 5 000 kWh årsförbrukning: 255,76 öre/kWh
 • 20 000 kWh årsförbrukning: 251,44 öre/kWh

Timpris

Det går att få betala för elen timme för timme om man har ett rörligt elavtal med timpris hos Karlstads Energi. För att se aktuella spotpriser och följa prisutvecklingen i detalj hänvisar bolaget till elbörsen Nord Pools webbplats. Läs mer om Karlstads Energis timprisavtal här

Sätt att betala elen hos Karlstads Energi

Karlstads Energi har flera betalningsalternativ som går att utnyttja. Pappersfaktura finns inte omnämnd på webbplatsen, däremot finns de vanliga alternativen att betala med autogiro, e-faktura och e-postfaktura. Det går även att få sin faktura i formaten EDI och SVE för elektronisk fakturahantering.

Digital brevlåda

Det går att får sin faktura från Karlstads Energi direkt i sin elektroniska brevlåda Kivra. I Kivra går det att läsa av fakturan och betala genom sin internetbank eller betala direkt genom Kivra. 

Samfakturering och samlingsfaktura

Genom att slå ihop fakturorna från elhandeln med elnätet får man en smidigt samfakturering. Den möjligheten gäller personer som bor inom Karlstads Energis elnätsområde. Det går även att få en samlingsfaktura för samtliga anläggningar om det är aktuellt.  

Kampanjer och rabattkoder

Det finns inga aktuella kampanjkoder eller rabattkoder för nya avtal med Karlstads Energi. För kunder som har ett aktivt avtal på ett eller tre år får ett rabatterbjudande när ett utskick för att förnya avtalet skickas ut. 

En webbplats med enkel fakta

Webbplatsen karlstadenergi.se är en enkel webbplats utan krusiduller. Med tydliga rullgardinsmenyer är det lätt att ta sig runt på webbplatsen och hitta information utan att bli förvirrad. Enkelheten tenderar dock att bli lite för sparsmakad och den som är intresserad av att leta djupare i frågor kring elhandel och elpriser kommer att behöva besöka andra sidor på internet. 

Finns det “Mina sidor”?Ja
Är det tydligt var man loggar in?Ja
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, kundservice.energi@karlstad.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 054-540 71 00
Är det lätt att hitta adress?Ja, Karlstads Energi, 651 84 Karlstad

Bra support hos Karlstads Energi

Karlstads Energi har en gedigen kundtjänst med det mesta som man kan vänta sig av ett modernt elbolag. Det går att ringa kundtjänst under kontorstider, eller mejla om man föredrar det. En del av tjänsterna som till exempel flyttanmälan sköter man direkt på datorn genom onlineformulär. 

Det finns en väl utbyggd sektion med vanliga frågor och svar som man kan besöka innan man går vidare och kontaktar supporten. Många frågor besvarar här. Vill man få hjälp att navigera finns en chattbot som hjälper till att besvara vanliga frågor eller länka vidare till mer information. 

Driftinformation via mobilen

För att ta del av aktuell information om drift och störningar som strömavbrott kan man skriva upp sig på en sms-tjänst här. Med sms-tjänsten får man snabbt information om något händer. Bor man inom Karlstads Energis elnät kan man även ta del av aktuell driftinformation här

Gör felanmälan via telefon

Felanmälan gör man via en jourtelefon som alltid har öppet. Information om felanmälan hittar man här

Elavtalen hos Karlstads Energi

Karlstads Energi erbjuder rörligt elpris och rörligt elpris med timpris. Därutöver finns det en produkt som Karlstads Energi kallar för Månadspris 1 år. Med Månadspris 1 år sprider bolaget ut sitt inköp av el och har köpen klara i förväg. Det gör att man som konsument på förhand vet vad elen kommer att kosta per kWh kommande månad. 

För att teckna elavtal för rörligt pris kan man följa instruktionerna online. För att teckna rörligt timpris eller skapa ett avtal för Månadspris 1 år kontaktar man kundtjänst för att få support. 

Bindnings- och uppsägningstid

För rörligt elpris är det ingen bindningstid men en uppsägningstid på 1 månad. Har man mixavtalet Månadspris 1 år är det en bindningstid på avtalstiden men däremot ingen uppsägningstid. 

Få men positiva kundrecensioner

Det finns knappt några kundrecensioner på nätet att tillgå. Men de som finns ger en positiv bild av Karlstads Energi. På Google har 7 personer lämnat omdöme och medelbetyget landar på 4 av 5. De positiva rösterna handlar mestadels om bolagets goda kundbemötande. 

Karlstads Energi är inte med på någon varningslista

Det går att hitta flera olika online listor över elhandelsbolag som agerar som blufföretag som lurar sina kunder för att tjäna pengar. Letar man efter Karlstads Energi på sådana sidor som Energimarknadsbyrån eller Svensk handels varningslista finns det inga noteringar. Karlstads Energi är inte en bluff. 

Vanliga frågor

Kan man köpa el av Karlstads Energi från hela Sverige?

Ja, det går bra att köpa el av Karlstads Energi var man än befinner sig i Sverige. Befinner man sig inom Karlstads Energis elnät får man automatiskt bolaget som elnätsleverantör. Däremot står det var och en fritt att välja elhandelsbolag. 

Kan man sälja överskottsel till Karlstads Energi?

Karlstads Energi köper den överskottsel som man kan få genom sina solceller. När man säljer små kvantiteter el till ett elhandelsbolag kallas man mikroproducent. Karlstads Energi köper mikroproducenters el till rådande spotpris på elbörsen Nord Pool. 

Var äger Karlstads Energi elnät?

Det är egentligen Karlstads Energis systerbolag Karlstad el- och stadsnät som äger elnät. Båda bolagen är ägda av Karlstad kommun. Karlstad el- och stadsnät äger elnätet som ligger i Karlstads kommun med omnejd, från Vålberg i väst, till Väse i öst och Väglös Torp i norr.  

Vad betyder märkningen Schysst elhandel?

Schysst elhandel är en märkning som tagits fram av Energiföretagen Sverige. Märkningen ska säkerställa en god kundrelation och minska risken att privatpersoner råkar ut för blufföretag. För att bli certifierad åtager sig bolaget att fullfölja 18 kundlöften som syftar till att ge elkunder bra information och avtalsvillkor, vilka i många delar går längre än vad lagen kräver. Karlstads Energi var det första elhandelsbolaget i Sverige att certifieras. 

Omdöme och recension

Karlstads Energi kan betraktas som en typisk energikoncern som i första hand ska försörja ett närområde med distribution och försäljning av el. Bolaget satsar aktivt på att utveckla nya energislag som vindkraft och solel. Företaget äger också kraftvärmeverk med produktion av el och värme baserat på biobränsle. Vattenkraft är dock det dominerande energislaget i bolagets försäljning,

Elhandelsbolaget inom koncernen erbjuder flera avtalsformer men dock inget fast elpris. Med ett mixat avtal sker köp av el löpande i förtid. Bolaget kan också leverera el till timpris, vilket ger kunden möjlighet att styra sin förbrukning över dygnet.

Liksom flera andra energibolag satsar Karlstads Energi på förnybar energi. Bolaget äger och vindkraftverk och säljer solcellspaket. Målet är att utveckla andelen solel genom att aktivt stödja mikroproducenter och köpa överskottsel från mindre anläggningar med solceller och vindkraft.

Bolagets webbsida är överskådlig och ger klara besked om verksamheten och elhandel.

Vi bedömer Karlstads Energi som en stabil och kompetent leverantör av el.

Det finns endast ett fåtal kundomdömen, men de som finns ger goda betyg åt bolaget.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 8 Snitt: 2.8]