Hoppa till innehåll

Upplands Energi

Upplands Energi är ett medlemsföretag som drivs som en ekonomisk förening. Ett dotterbolag har till uppgift att driva elhandel. Moderbolaget svarar för distribution av el via det egna elnätet. Elhandelsbolaget säljer fossilfri el till privatkunder och företag. I koncernen finns även ett dotterbolag som är verksamt med solkraft.

Hitta det billigaste elavtalet för dig

Se vad elpriset blir för ditt postnummer nedanför.

Snabbfakta om Upplands Energi

Lanserades:1918
Estimerat pris fast:Ej tillgänglig (augusti 2022)
Estimerat pris rörligt:121,59 öre/kWh för elområde 3
Antal kunder:Uppgift saknas
Bindningstid:Uppsägningstiden är innevarande månad plus en månad. Alternativt finns bindningstid i 1 eller 3 år
Påslag:2,5 öre/kWhFör 1 års avtal är påslaget 2,1 öre/kWh
Betyg:3

För- och nackdelar med Upplands Energi

Nedan har vi samlat alla fördelar och nackdelar med elbolaget.

Fördelar

 • Flera elprisavtal
 • Förvaltade avtal
 • Möjlighet till miljöval
 • Rabatter finns till vissa grupper
 • Webbsida med sökfunktion

Nackdelar

 • Inget fast elavtal
 • Blandade kundomdömen

Lite mer om Upplands Energi

Koncernen är en relativt liten aktör inom energiområdet. Elhandelsföretaget omsatte senaste räkenskapsåret drygt 160 miljoner kronor och hade ett positivt rörelseresultat. Utbudet av el från Upplands Energi är sedan 2020 helt fossilfritt och ursprungsmärkt. Elen har framställts från vatten, vind och sol.

Jämför mot alla elavtal

Att jämföra elavtal kan kännas tråkigt, men det är en investering som lönar sig. Genom att jämföra olika elavtal kan du spara tusentals kronor varje år, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar energianvändning.

Genom att byta till ett billigare och miljövänligare elavtal får du mer pengar över till det du verkligen vill göra, och du tar ansvar för vår planets framtid. Dessutom är det enklare än någonsin att jämföra och byta elavtal online.

Jämför alla elavtal

Att teckna ett elavtal

Det är lätt att teckna ett elavtal hos Upplands Energi. På webbplatsen finns information kring de olika avtalsformerna och från förstasidan kan man enkelt klicka sig vidare mot formuläret där man tecknar sitt avtal. Här följer en kort guide:

 1. Klicka dig in på upplandsenergi.se här
 2. Scrolla ner och tryck på “Teckna elavtal privat”
 3. Välj avtalsform och miljöval och fyll i dina uppgifter
 4. Tryck på “Kontrollera beställning”

Priser som erbjuds

Hos Upplands Energi finns flera olika avtal välja mellan. Läs vidare för mer information kring valmöjligheterna.

Allmän fakta om priser och avtal

Hos Upplands Energi finns det sju olika elavtal att välja på. Fyra utav de är rörliga avtal:

 • Rörligt standard
 • Rörligt standard 1 år
 • Rörligt timme
 • Rörligt timme 1 år

På företagets webbplats finns information kring priser för de olika avtalen och även en tabell över prisförändringen månad för månad mellan 2017 och 2022. För de avtal som sträcker sig över ett år är påslaget 0,4 öre/kWh billigare. 

Utöver dessa finns också portföljförvaltade avtal där Upplands Energi köper upp en del av elen i förväg medan resten köps in till månadens rörliga pris. Detta skapar ett stabilare pris där du som kund slipper de värsta topparna i elpriset, men samtidigt ger det en viss fördröjning när det sker snabba nedgångar. Här finns tre olika avtalsvarianter:

 • Trygg 1 år (ca. 90% av elen säkras i gemensam portfölj)
 • Trygg 3 år (ca. 90% av elen säkras i gemensam portfölj)
 • Mix 1 år (ca. 50% av elen säkras i gemensam portfölj)

Du som är ny kund kan också prova el till lokalpris i 3 månader utan påslag och månadsavgift innan du bestämmer dig för ett av de övriga avtalen.

På webbplatsen finns även en tabell som jämför priserna för respektive avtal under juli 2022.

De rörliga elpriserna

Det rörliga elpriset baseras på det inköpspris som Upplands Energi har från den nordiska elbörsen. Rörligt standard utgår från elpriset timme för timme sammanvägt med månadens elanvändningsprofil för kunderna i det elområde där du befinner dig. Inköpspriset för Upplands Energi består av energikostnad, balanskostnad, kostnader till den nordiska elbörsen samt till Svenska Kraftnät.

Den fasta månadskostnaden för Mix och Trygg är 37,50 kr/månad medan den är 25 kr/månad för de rörliga avtalen. För att se de aktuella priserna för de olika avtalen, klicka här

När du tecknar ett avtal hos Upplands Energi så får du även göra ett miljöval. All el är fossilfri eller förnybar, men genom att lägga till 3,0 eller 4,0 öre/kWh exklusive moms kan du välja ännu mer specifika fördelar.

Att betala med fast pris

Upplands Energi erbjuder inget avtal med fast pris. För en stabilare kostnad rekommenderas istället något av avtalen Trygg 1 år eller Trygg 3 år.

Timpris och spotpris

Rörligt timme är ett avtal hos Upplands Energi där din kostnad beräknas timme för timme. Rörligt timme sammanväger elpriset timme för timme på den nordiska elbörsen med din uppmätta elanvändning timme för timme.

Det aktuella spotpriset är detsamma som timpriset, så om du söker ett elavtal baserat på detta är det Rörligt timme som rekommenderas. Spotpriset går att se på elbörsen Nord Pools webbplats.

Nuvarande kWh-pris

I augusti 2022 ligger det rörliga kWh-priset på 121,69 öre/kWh inklusive moms för avtalet Rörligt standard. Prisets förändring över tid, det nuvarande priset och priserna för andra avtal går att hitta på Upplands Energis webbplats under “Elavtal > Aktuella elpriser”.

Olika metoder för att betala hos Upplands Energi

Betala för sin el på Upplands Energi kan man göra på flera olika sätt. Här presenteras de olika metoderna:

Autogirobetalning

Upplands Energi erbjuder betalning via autogiro. Du beställer autogiro direkt via din internetbank och sedan behöver du bara se till att du har tillräckligt mycket pengar på kontot för att betala fakturan.

Betala med e-faktura

Hos Upplands Energi kan du välja att ta emot dina fakturor i internetbanken.

Övriga betalningsmetoder

Upplands Energi använder bankgiro och erbjuder även autogiro, e-faktura och PDF-faktura. De har ingen fakturaavgift. 

Kampanjer och rabatter

Du som har en elförbrukning på över 15 000 kWh/år får 50% rabatt på månadsavgiften för rörligt elpris. 

Du kan även få rabatt som medlem i Uppsala studentkår. Genom dem kan du teckna ett avtal utan påslag eller månadsavgift i sex månader. Sedan övergår ditt avtal till StudentEl. Med StudentEl är påslaget endast 2,0 öre och månadsavgiften ligger på 15 kr. Du kan teckna StudentEl här

Upplands Energi har för närvarande ingen rabattkod.

Att använda och navigera på upplandsenergi.se

Upplands Energis startsida är tydligt uppbyggd med huvudrubriker högst upp på sidan och menyer med flera olika underrubriker om man håller muspekaren över rubrikerna. Om man inte hittar det man letar efter kan man dessutom söka efter det med webbplatsens sökfunktion. Det är därför lätt att hitta rätt och informationen man hittar är för det mesta tydlig och hyfsat enkel att förstå.

Finns det “Mina sidor”?Ja 
Är det tydligt var man loggar in?Ja 
Är det lätt att hitta mejladress?Ja, info@upplandsenergi.se
Är det lätt att hitta telefonnummer?Ja, 018 – 67 84 00
Är det lätt att hitta adress?Nej

Support och kundtjänst

Upplands Energi erbjuder hjälp till sina kunder på flera olika sätt och det går att få hjälp med det mesta direkt på webbplatsen eller genom att kontakta företaget.

Kvaliteten på Upplands Energis kundtjänst

Upplands Energi har både en mejladress och ett telefonnummer högst upp på startsidan så att man enkelt kan kontakta dem vid behov. Utöver det finns dessutom en kundservice-knapp i menyn, och det finns ett formulär där man kan ställa sina frågor och få svar via mejl eller telefon. Under “Kundservice” finns även flera underrubriker med information om olika saker och svar på vanliga frågor.

Telefontiderna är detsamma som de tider då man kan komma till deras reception på Ramsjövägen 46 i Björklinge. 8.00-16.00 måndag till torsdag och 8.00-15.00 på fredagar. Alla dagar är det lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

Information om strömavbrott på webbplatsen

På webbplatsen kan man välja “Elavbrottsinfo” i menyn. Där finns en karta över området som Upplands Energi försörjer med el och information kring pågående störningar och planerade avbrott. Man kan även se händelser de senaste 14 dagarna genom att klicka på ett område.

Att göra en felanmälan

För att göra en felanmälan avseende elnätet ska man ringa 018-37 00 00. Detta nummer fungerar oavsett tid på dygnet. Vidare information finns under fliken “Felanmälan” på webbplatsen.

Elavtalen hos Upplands Energi

Det finns som sagt tre olika typer av elavtal hos Upplands Energi. Du kan välja mellan rörligt, trygg eller mix. De finns sedan i några olika varianter och längd på avtal. På webbplatsen kan du enkelt välja att teckna ett avtal som privatperson eller för ditt företag genom ett formulär.

Att säga upp sitt avtal

Uppsägningstiden hos Upplands Energi är innevarande månad plus en månad för de rörliga avtalen. De bundna avtalen kan bytas ut mot andra avtal under bindningstiden men kan också avbrytas för en extra kostnad. Mer information och ett nummer att ringa vid uppsägning finns här.

Kundernas åsikter om företaget

På Google har Upplands Energi i genomsnitt 3,3 stjärnor, och de 13 recensionerna varierar mellan 1 och 5 stjärnor. Det finns flera positiva kommentarer om deras kundservice och företaget i helhet där ärlighet och pålitlighet nämns flera gånger, men det finns också ett fåtal mer negativa kommentarer.

I övrigt finns det inte så många recensioner om Upplands Energi på andra hemsidor.

Information om varningar mot Upplands Energi

Det finns inga varningar om Upplands Energi hos Energimarknadsbyrån eller på Svensk handels varningslista.

Frågor och svar – FAQ

Vad händer om jag flyttar?

Om du ska flytta måste elnätsabonnemanget sägas upp och du måste ansöka om ett nytt för din nya adress. Det gör du genom att ringa Upplands Energis kundservice. Genom att ringa kundservice kan du också överlåta avtalet till den som flyttar in i bostaden efter dig. Om du måste avbryta ett avtal för att du ska flytta så kan du göra det utan extra kostnader.
Om du glömmer att anmäla din flytt ska du göra det så snabbt som möjligt. Om du redan är utflyttad kan det dröja 14 dagar mellan din uppsägning och slutavläsningen. Innan slutavläsningen kan göras är du skyldig att betala för anläggningen och den el som används i bostaden.

Hur byter jag elhandelsföretag?

Kontakta ditt gamla elhandelsföretag för att säga upp ditt elavtal och ditt nya elhandelsföretag för att teckna ett avtal med dem. Sedan sker en kommunikation mellan dessa och elnätsföretaget, och allt löser sig automatiskt.

Säljer Upplands Energi el utanför sitt område?

Det finns ingen uppgift om detta på webbplatsen. Kontakta kundtjänst om du är intresserad av att teckna elhandelsavtal med Upplands Energi.

Slutsats

Upplands Energi är en mindre aktör på marknaden och försörjer i första hand närområdet med el via sitt eget elnät. Liksom många andra elhandelsbolag ligger fokus på att erbjuda el från förnybara energislag. Sedan år 2020 säljer bolaget enbart fossilfri el.

Bolaget erbjuder några olika avtalstyper, men på grund av nuvarande situation på elmarknaden offereras inga fasta priser.

I koncernen görs satsningar i utrustning för solceller. Upplands Energi köper solel från mikroproducenter.

Bolaget har en överskådlig och enkel webbplats, som ger upplysning om möjliga elavtal. 

Vi bedömer att Upplands Energi i första hand är en leverantör av el inom sitt närområde och genom sitt egna elnät.

Omdömena från kunder är relativt positiva.

Tryck för att betygsätta elbolaget
[Totalt: 5 Snitt: 2.8]