Hoppa till innehåll

Jämför Elpriser

Vill du jämföra elpriser? På den här webbplatsen kan du välja mellan de billigaste & bästa elpriserna i hela Sverige. Listorna är uppdaterade frekvent med nya erbjudanden och rabatter som hjälpa till att få ner månadskostnaden, och för att underlätta ditt jämförande av olika leverantörer av el.

Om du lägger ner lite tid och energi på att hitta de bästa elpriserna kan du spara flera hundralappar, ibland tusenlappar varje år. För en familj kan detta innebära en stor skillnad i den personliga ekonomin. Inte minst om man bor i ett hus med en påtaglig elförbrukning. Att jämföra elpriser och därför hitta den billigaste elleverantören i Sverige kan därför vara lukrativt.

Jämför elpriser här:

1. Fortum

Fast avgift: 42 kr/månad.

Enkelt att byta
Rabatter: Värde ca 500 kr.
Största elbolaget i Sverige

2. Göta Energi

Fast avgift: 45kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: 500 kr i presentkort.

3. Telge Energi

Fast avgift: 49kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: slipp fast avgift (12 månader) värde ca 500kr.

4. Greenely

Fast avgift: 69kr / månad

✓ Analysera eldata
✓ 100 % grön el
Smart app

Välja och jämföra elpris i Sverige

byte av elleverantör

Oavsett om du bor i Stockholm, Göteborg, Järfälla, Nacka eller Bromma är det enkelt att byta bolag i Sverige. Detta eftersom din nya leverantör i regel brukar sköta hela bytet. Det enda som krävs av dig är egentligen att identifiera ett elpris som är bättre än ditt nuvarande.

Den nya leverantören av el kommer nämligen komma överens med ditt nuvarande elbolag om startdatum och annat så att du slipper betala dubbelt. Däremot kan det hända att ditt nuvarande elabonnemang har en uppsägningstid.

Du bör således alltid kontrollera hur lång tid det är kvar på ditt avtal. Detta är särskilt viktigt om du har ett fast elpris då dessa i regel brukar ha bindningstid. Parallellt med de rörliga avtalen för el som oftast är fria från uppsägningstid och andra tråkigheter.

Hitta den bästa leverantören

Det finns en hel del aktörer på den svenska marknaden som sysslar med avtal. I skrivande stund finns det ca 100 olika leverantörer av el. Dessa erbjuder en stor variation och vissa sysslar endast med att leverera el medan andra äger delar av elnätet eller till och med producerar egen el.

Att hitta det bästa alternativet av alla dessa kandidater kan vid första anblick vara en tuff uppgift. Framförallt eftersom det tar ganska lång tid att jämföra alla elbolag och dessutom tar det tid och energi att lokalisera den bästa.

Att utgå från att den billigaste är den bästa är ofta ett misstag. Däremot bör man inte glömma bort variabeln, då priset är vitalt för många hushåll. Det är nämligen oftast just månadskostnaden som är det största incitamentet till att byta av aktör.

Billigaste elpriset

Eftersom det är svårt att kora den bästa aktörer är det oftast bättre att utse det billigaste elpriset. På så vis kan man få en övergripande bild kring elbolag och vad de erbjuder sina kunder. Dessutom, genom att navigera efter priset kan man enkelt få en uppfattning kring vad man kan förvänta sig som kund.

Vi har valt att samla de aktörer som erbjuder el till ett bra pris – utan att spara in på prestanda och kvalité. På så vis kan du vara säker på att du kommer hitta både den billigaste och bästa leverantören hos oss.

En utmaning för många

Då det finns en hel del olika elbolag i Sverige med varierande priset (det är inte bara den fasta avgiften som bestämmer billigheten) så kan det därför bli svårt att finna billig el. Man bör således alltid titta efter avgifter tillsammans med påslag.

På så vis kan man få en bättre bild kring månadskostnaden. Påslaget handlar om att elbolaget lägger på en avgift på elen som de köper in. Detta påslag ska givetvis täcka företagets utgifter. Det är alltså inte konstigt att det återfinns ett påslag.

Däremot, bör man alltid försöka jämföra påslaget mellan olika leverantörer. Framförallt då det kan skilja sig väldigt mycket beroende på vilket bolag man har att göra med. Påslaget kommer dessutom direkt påverka din månadskostnad – och således placeringen av det billigaste elpriset.

Jämföra priser på el i Sverige

bild på billig elleverantör

Ett enkelt sätt att hitta bra elpris är givetvis att kolla på kundvolym och andra faktorer. Visst, bara för att en stor massa tror på en sak (eller i det här fallet köper ett abonnemang) behöver det nödvändigtvis inte betyda att bolaget är bäst. Däremot är det en indikator.

Det största elbolaget i Sverige är just nu Fortum, som har nästan en miljon kunder över vårt avlånga land. Detta kan ses som ett kvitto på att aktören vet vad de sysslar med och kunderna svarar uppenbarligen genom att stanna kvar.

Största är bästa i vårt fall

Vi har listat Fortum som den bästa & billigaste elpriset i Sverige. Detta handlar dels om att de i skrivande stund är det största bolaget. Men framförallt handlar det om priset på el tillsammans med erbjudandet gentemot nya kunder.

Som vi tidigare nämnde kan det vara problematiskt att lista det bästa elbolaget. Framförallt eftersom det ofta är väldigt subjektivt. Vad som är bäst för mig behöver nödvändigtvis inte vara bäst för dig, och så vidare.

Däremot – eftersom Fortum dels besitter ett överkomligt månadspris tillsammans med en gedigen mängd nöjda kunder vågar vi placera denna leverantör som den bästa just nu.

Byta el – så gör du:

Oavsett om du har en leverantör idag brukar bytet i regel gå ganska smidigt. Även om du har ett abonnemang med bindningstid går det oftast att ge fullmakt till det nya elbolaget och de kan lösa bytet både smidigt och enkelt.

Det första steget är givetvis att välja en leverantör. Givetvis kan vi rekommendera att du väljer något av elbolaget som redogörs på vår webbplats. Men valet är helt upp till dig.

Om du exempelvis väljer Fortum kan de lösa bytet åt dig & om du har bindningstid kvar på ditt nuvarande abonnemang startar du upp Fortum när ditt nuvarande elpris löpt ut. Genom att ge fullmakt och ansvar gentemot bolaget att fixa bytet slipper du att bli dubbelfakturerad.

Det kan vara fördelaktigt att använda sig av testsidor, där finner du ganska övergripande test som kan vara användbara om man är på väg att köpa något man aldrig tidigare har testat på.

Vanliga frågor

Vad anses med billig el?

Billig el innebär ett elpris som håller hög prestanda – till ett billigt pris. För att ta reda på vilka elabonnemang som kan leverera billig el till dig, bör du titta igenom vår jämförande lista.

Ska jag välja fast eller rörlig pris på elavtalet?

Det beror givetvis på din situation. Ibland kan det fasta elavtalet vara mer attraktivt, samtidigt som det rörliga elavtalet kan vara lika fördelaktigt för andra situationer. Det enklaste sättet att ta reda på vad som passar dig och ditt hushåll är att titta på historiken och jämföra elavtal.

Ska jag byta elleverantör?

Om du är på jakt efter att hitta billig el kan det vara fördelaktigt att jämföra och eventuellt byta elleverantör. På så vis får du en tydligare bild över vad saker och ting bör kosta, och du vinner således auktoritet när det är dags att förhandla med elbolaget.

Hur ser jag min nuvarande månadskostnad?

Det beror på vilket elbolag du har. Men enklaste sättet att ta reda på din förbrukning och månadskostnad är att logga in på aktörens hemsida. Oftast finns det lösningar med mobil e-legitimation som enkelt hjälper dig att navigera till historik och förbrukning.